Daily Cotcodac

Prima atestare a forţei violete în România (Exclusiv dailycotcodac.ro)

Ovidiu Eftimie

Conform analelor istoriei, prima atestare documentară a forţei violete s-a petrecut în 23 februarie 1904, când revista „Arta” (anul I, nr. 16, p. 5) publică poezia lui George Vasiliu numită „Amurg Violet”.

Cine este alchimistul descoperitor

Numele celui care s-a aplecat asupra acestui fenomen paranormal este George Vasiliu. Se pare că, la fel ca Bruce Lee, autor scenariului filmului Calea Dragonului [vezi 1], şi acesta a simţit nevoia unui nume de scenă. Cum în Moldova acelor vremuri [secolul XIX] dragonii fuseseră exterminaţi de mult, în urma vânătorii excesive, Vasiliu şi-a ales numele de scenă „Calea lui Bachus” – Bacchus Via – Bacovia. Adică era fan al atacurilor energetice. [vezi 2]

Cum a descoperit Forţa

Wikipedia ne spune că în 1894 tânărul Vasiliu „rămâne închis o noapte întreaga, din neatenţia paracliserului, în turnul bisericii Precista din oraşul natal. Această întâmplare îi va inspira poezia Amurg violet, scrisă în 1899” [vezi 3].

Ce ne spune poezia

Conform unui referat furat de pe net, poezia are imagini simbolice, secrete, în care se dezvălui chestii violente şi oculte ale universului cunoscut. „Temele şi motivele simboliste din această poezie, publicată în volumul „Plumb”, se identifică uşor: oraşul părăsit, cu plopi singuratici, simboluri ale solitudinii, sporind sentimentul de însingurare, rarefierea cadrului, în care apar siluete incerte sau mulţimi indistincte, apoi fantome năvălind pe câmpuri, predilecţia pentru o anumită culoare, în cazul de faţă violetul, dominanţa, proiectată asupra peisajului, a mulţimii, semnificând decadenţa, amurgul, văzut ca un sfârşit de lume, o viziune asupra declinului omenirii. Culoarea violet devine simbol prin efectul straniu al generalizării ei. Totuşi există şi interpretări simbolice preexistente, culturale ale violetului – violenţă, fast, precum şi artificialitate. Fiind considerată o culoare care înghite lumina, violetul este o culoare de doliu, culoare a secretului”. [vezi 4]

Legătura cu dl. Hrebenciuc

Ce legătură este între această descoperire şi Viorel Hrebenciuc, strategul PSD-ului, unul din primii oameni care a dezvăluit că Mircea Geoană a fost învins de forţa violetă? Ei bine, deşi născut la Simiceni în judeţul Suceava, Hrebenciuc şi-a petrecut mare parte din viaţă la Bacău, oraşul magului alchimist Bacovia. În perioada 1977-1980 a lucrat ca director de organizare la IFL Bacău, iar între 1980 şi 1982 la direcţia judeţeană de statiscă Bacău. Concidenţă sau nu, între anii 1990 – 1992 şi 1996 – 2000 a făcut un doctorat la – atenţie – Universitatea George Bacovia din Bacău. [vezi 5] Motivele pentru care forţa violetă se vede mai des la Bacău de cât în alte părţi ne scapă, deşi există o teorie că are legătura cu butelca de vin rubiniu. E doar o supoziţie.

Bibliografie

1 – http://en.wikipedia.org/wiki/Way_of_the_Dragon
2 – http://www.dailycotcodac.ro/2010/01/am-suferit-niste-atacuri-energetice/
3 – http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Bacovia
4 – http://www.google.ro/
5 – http://comentopedia.ziare.com/viorel-hrebenciuc/