Promo

Top 8 sendvişuri din vremea comunismului

Julius Constantinescu

 

– Cu ce eeee?
– Cu ce-a găsit mamaaaaa!

 

Dacă aţi copilărit în anii ‘80, probabil vi s-a întâmplat nu o dată ca părinţii să vă trimită la şcoală cu două căni de ceai în stomac (sau cu două căni de salam de Sibiu, cum spunea un banc celebru la vremea aia) şi un şendviş anemic în ghiozdan. Cu ce era sendvişul ăla? Cu ce se găsea – adesea, deci, cu mai nimic. Am încercat să-mi amintesc care au fost cele mai comune sendvişuri ale copilăriei mele, survenită într-o mică perioadă de dificultăți în sectorul aprovizionării – dar care, învăţam la şcoală, avea să fie curând depăşită, atunci când vom păşi cu toţii în comunism. Din fericire, am depăşit-o puţin mai repede decât preconiza Ceauşescu, în 1989, că nu ştiu cât mai rezistam să mărşăluim triumfători spre comunism cu burta lipită de spate.

 

Iată, deci, un mic top al sendvişurilor din anii ‘80 – subiectiv, desigur, căci el reflectă ce nu se găsea la Beiuş, nu ce nu se găsea la voi.

 

1. Sendvişul cu frigănele
Nu era un sendviş propriu-zis, ci pur şi simplu două felii de pâine tăvălite prin ou şi prăjite în ulei între care se punea un strat de zahăr. A fost cel mai comun sendviş al anilor ‘80, fiindcă nişte pâine veche, două ouă şi un pic de lapte se mai găseau. Sendvişul cu frigănele era un fel de tanc T-34 al senvişurilor: nu prea grozav, dar ieftin şi uşor de produs. E drept că n-am câștigat cu el războiul rece, dar măcar i-am supraviețuit.

 

2. Sendvişul cu pateu 

Singurul lucru de pus între două felii de pâine care se găsea cu uşurinţă în RSR era pateul de ficat. Prin urmare, mulţi dintre noi căram în ghiozdane un sendviş, două cu pateu. Un prim dezavantaj e că pateul nu intră în pâine – deci, presat în ghiozdan, pateul se scurgea dintre feliile de pâine şi mânjea şerveţelul în care era împachetat sendvişul. Celălalt dezavantaj al pateului e că pute îngrozitor, mai ales într-un ghiozdan din muşama când afară sunt 30 de grade. Partea bună e că nu trebuia să împarţi cu nimeni sendvişul – nişte felii puturoase de pâine de care sunt lipite bucăţele de şerveţel n-au făcut niciodată cu ochiul cuiva.

 

3. Sendvişul cu untură
Întrucât untul dispăruse din alimentări pe la începutul anilor ‘80, o soluție de compromis era untura de porc, adusă de la ţară. Ca să mai taie greaţa, mergeau ca unse peste untură nişte felii rotunde de ridiche, primăvara, sau, în restul timpului, ceapă tăiată. Îţi mirosea puţin gura, dar dacă profesorul te simţea, şansele să fii scos la tablă erau aproape nule.

 

4. Sendvişul cu zacuscă
La fel ca pateul, şi zacusca pute şi se prelinge, mânjind punga, dar avea avantajul că se face în casă – deci nu trebuia vânată prin alimentări. Mergea foarte bine şi la micul-dejun, intra perfect cu o cană, două de salam de Sibiu.

 

5. Sendvişul cu parizer
Şi parizer se găsea din belşug în comerţul socialist. Dacă îmi aduc însă bine aminte, era un singur tip de parizer pe atunci – probabil aveau un singur praf de cărămidă din care îl produceau. Nu puteai mânca prea mult fiindcă te balona – probabil băgau şi un pic de carbid în procesul de fabricaţie.

 

6. Sendvişul cu slănină
Se întocmea din felii subţiri de slănină îngrămădite între două felii groase de pâine. Din nou, umplutura nu provenea din comerţul socialist, unde nu se găsea mai nimic. Era un sendviş de iarnă, căci pe vremea aia, la fel ca roşiile, castraveţii sau ridichile, şi porcul era un fruct sezonier.

 

7. Sendvişul cu brânză
În sfârşit, vor spune cititorii mai tineri, uite un sendviş pe care îl ştim şi noi! Nu chiar, căci pe vremea lui Ceau nu existau brânza topită felii pentru sendviş, crema de brânză, feliile subţiri de caşcaval (bine, nici caşcaval ca atare, roată) şi alte asemenea formă de brânză atât de apreciate de şcolari şi de burlaci. Nu, pur şi simplu se tăia o bucată sfărâmicioasă şi puturoasă de telemea şi se băga între două felii de pâine, iar lângă ele se îndesau şi câteva bucățele de gogoşar. Sendvişurile astea erau la fel de greu de mâncat ca hamburgerii de astăzi, căci jumătate din brânza aia sfărâmicioasă cădea pe jos când muşcai din pâine.

 

8. Sendvişurile de sărbătoare
Existau însă şi momente în care ai tăi reuşeau să facă rost de undeva de o rudă de salam de Sibiu sau Babic, de o roată de caşcaval sau de un pachet de unt. Erai regele sendvişurilor. Doar că nu apucai să mănânci nici jumătate din el, că toată lumea voia “o muşcătură”. Iar când te retrăgeai în sfârşit într-un colţ să mănânci ce-a mai rămas din sendviş, apărea bătăuşul şcolii. Voia şi el o muşcătură. N-aveai csf, îi întindeai sendvişul: “Ia-l pe tot, eu m-am săturat”.

 

***

A trecut mai bine de un sfert de veac de-atunci, aproape am uitat ce greu era cândva să faci un banal sendviş. Azi intru la KFC şi cel mai greu mi-e să mă hotărăsc dacă vreau un Booster cu pui și castraveți murați, un Crispy Sandwich cu Crispy Strip, brânză Cheddar, castraveți murați, maioneză și chiflă cu susan sau un Crispy Meltz cu brânză Cheddar, roşie şi tortilla. Sau între un sandwich picant, cu pui Zinger, sau nepicant, cu pui Fillet.

 

booster si crispy

 

Probabil că într-un univers paralel, în care am crescut şi am ajuns în comunism, chiar în momentul ăsta am o dilemă oarecum similară: la care coadă să mă aşez, la Booster, la Crispy Sandwich sau la Crispy Meltz? La care sunt şanse să apuc ceva?

 

Share:

20 comments

  1. Petreanu 29 November, 2016 at 08:09

    Dacă aveai noroc-noroc, prindeai o franzelă proaspătă (numa’ vara, când degeaba mergea mașina de pâine cu ușile deschise, pâinea n-apuca să se răcească) și făceai un “submarin” – tăiată pe lungime, pe din două, cu felii groase de parizer și o frunză de salată șterpelită de la un țăran din piață. Se halea în gașcă 🙂

  2. Bogho 29 November, 2016 at 08:14

    Eu am fost un pic norocos fiindcă ai mei nu m-au dus la o școală bună din centru, ci la cea de cartier, care era fix peste stradă. Și nu au fost nevoiți să ne dea pachet, la 5 copii e cam greu.

  3. sow 29 November, 2016 at 08:22

    Striga si tu sa dea doar cate unul sa ajunga la toata lumea.

  4. Andrei Crivat 29 November, 2016 at 08:25

    eu am “inventat” (să zicem) în anii ăia sanvișul cu brânză de burduf și felii de ou fiert (și felii de ridiche). Mă rog, intra la alea de sărbătoare, că și brânza de burduf era rară, dar făceam succes maxim cu el la școală.

  5. Bogho 29 November, 2016 at 08:27

    Cred că la pranz bag un KFC

  6. nini 29 November, 2016 at 09:52

    Poate erau impachetate in servetel la bucuresti, ca in provoncie, mai ales in orasele f mici, servetelele erau o raritate si se tineau pt musafirii veniti de anul nou! Pungile alea mici, in care sa bagi 2 “senvisuri” – nu existau. Drept urmare, la putere erau caietele vechi sau hartie igienica. Oricum iti trebuia apoi la scoala…

  7. Ioana Maria 29 November, 2016 at 11:47

    Oua, slanina, mai baieti, o duceati bine.

  8. Supravietuitoare 29 November, 2016 at 14:54

    Ai uitat sa adaugi sendvisul cu salam de vara (soia & alte resturi), sendvisul cu branza manufacturata in casa (nu mai stiu reteta, era ceva pe baza de lapte fierbinte amestecat cu iaurt, strecurat in saculet de tifon nu stiu cate zile), margarina (Unirea, parca), napolitanele Danut, eugeniile cu crema gri-bej si ceva ingredient grunjos de culoare maro…

  9. Lichu 29 November, 2016 at 20:45

    Ce imbuibati!!! De sandwich cu mustar ati auzit?

  10. Mihaiela 29 November, 2016 at 21:28

    Ati uitat de sandwichul cu ou… Paine, unt(sau margarina) si ou fiert razuit.

  11. Edy 29 November, 2016 at 22:17

    Nu știu din ce se făcea parizerul ăla, da’ era mai bun decât 99 la sută din parizerurile care se găsesc acum…

  12. Mihaela 29 November, 2016 at 22:34

    Pai ce facem, pe facebook tinem dieta si pe daily dam iama in KFC? :))

  13. Catalink 30 November, 2016 at 10:28

    Ai uitat de senvişul cu ochiuri de ou. KFC-ul l-am băgat în avans, ieri

  14. Dan1 30 November, 2016 at 14:24

    Minune! Text!
    Totusi pare scris de camio, ca el avea nostalgii de-astea…
    Julius ai uitat doo sortimente: tartine (ca nu erau sendvisuri) cu magiun si cu margarina (ca asta de bine-de rau se mai gasea)

  15. Rower 1 December, 2016 at 07:55

    Am citit tot, cu virgule, paranteze, ghilimele – sa-mi fie de ajuns pana pe la 1 Mai :))))

  16. ErRon 2 December, 2016 at 08:25

    Ce rău îmi părea când cădea câte o bucățică de slăninuță din sendviș!
    Îmi juram să fiu mai cu băgare de seamă data viitoare!

  17. mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 47) 4 December, 2016 at 08:27

    […] Top 8 sendvişuri din vremea comunismului; […]

  18. karmapolice 13 December, 2016 at 08:18

    brinza de burduf, cea topita in kestii de alea lungi si telemeaua se gaseau berechet….untul de asemenea, dar margarina era mai ieftina..painea nu lipsea, si acum imi mai aduc aminte de cea neagra care era sublima, nu umflata ca acum..eu personal ne mincind carne nu pot spune ca am murit de foame, la Bucuresti..plus, hai sa fim seriosi, toata lumea cunoastea o tanti de la alimentara care ii oprea ceva bun cind venea

  19. CID 14 December, 2016 at 11:40

    @karmapolice
    Ce spui tu era valabil in 85′-86′,hai 87′. Dar in 88′-89′ nu mai era deloc asa,magazinele erau goale,painea era putina si pe cartela,imi aduc aminte ca in Bacau nu au vrut sa-mi dea paine ca nu aveam buletinul la mine ca sa dovedesc ca nu sunt din localitate si in 89′ am vazut un batranel plangand ca nu a putut sa cumepre lapte (era o adevarata lupta pentru supravietuire,cei mai slabi,bolnavi,batrani piereau)spunea ca are sotia bolnava in pat,nu poate manca nimic,doar bea putin lapte.Dar el nu a putut sa cumpere…
    Tot in perioada aia la macelaria din cartierul in care locuiam s-au adus niste oase cu ceva resturi de carne pe ele. S-a dat o adevarata batalie la coada,pana cand presiunea multimii infometate a dus la spargerea geamului de la usa si s-au umplut de sange. Ulterior macelarii au sudat niste bare de protectie,ca sa nu mai poata fi spart geamul,inutil,caci nici nu s-a mai adus vreodata carne.
    Nu toata lumea cunostea o tanti la alimentara,daca ar fi fost asa nu ar fi fost criza !

  20. Aţi copilărit în anii ‘90? Iti aduci aminte cu ce era sendvişul pe care il primeai cand plecai la scoala? - Comunitatea Romanilor 26 March, 2017 at 01:27

    […] Sursa: dailycotcodac.ro […]

Leave a reply