Promo

Bărbatul trebuie să gătească puţin mai frumos ca dracu’

Julius Constantinescu

 

Pe vremuri, când bărbatul era bărbat, simpla vedere a parului noduros din mâna lui o făcea pe femeie să-i dea zor cu ostropelul de mamut, să nu cumva să întârzie cu masa (trebuie spus că pe atunci femeile nu sufereau de dureri de cap decât dacă nu era gata la timp mâncarea). Erau vremuri în care bărbaţii vânau, mergeau la război şi ajungeau pe Lună, iar Răzvan Exarhu nu-şi imagina că atunci când va creşte mare se va găsi la alimentara tot ce are nevoie ca să gătească ceva gustos şi aspectuos, numai bun de urcat pe Instagram. Pe atunci, bărbaţii intrau în bucătărie doar ca să-şi caute nevasta.

 

Vremurile când bărbaţii nu găteau au fost cele mai bune din istoria omenirii. Atunci s-au inventat motorul cu abur şi radioul, s-a descoperit penicilina şi s-a formulat teoria relativităţii. Dacă doamna Einstein nu s-ar fi apropiat de bucătărie şi l-ar fi lăsat pe Albert să se descurce singur, probabil cea mai celebră ecuaţie a lui ar fi fost despre raportul dintre valoarea energetică a alimentelor şi greutatea corporală (slavă Domnului însă că nu a fost aşa şi am putut astfel afla cu toţii că E = mc2, orice ar însemna asta). Şi dacă totul ar fi mers în continuare aşa, probabil că până acum am fi reuşit să găsim leacul împotriva cancerului şi să colonizăm galaxii îndepărtate.

 

Lucrurile au mers însă din rău în mai rău. De când a apărut moda cu bărbaţii pricepuţi la bucătărie, 90% din programele Eurosport, de pildă, sunt ocupate de biliard şi dartz. Westernurile nu mai sunt cu bărbaţi aspri şi scumpi la vorbă capabili să doboare bizonul cu pumnul, ca John Wayne, ci cu cowboys gay pentru care comunicare este foarte importantă. În fine, au apărut maşinile cu cutie automată de viteze, cămăşile cu mâneci scurte şi parfumul Ultraviolet Man by Paco Rabbane. Nimic nu mai e ca înainte.

 

Transformarea bărbaţilor în bucătari dăunează, din păcate, şi vieţii sexuale. Se ştie că, din cele mai vechi timpuri, una dintre fanteziile de bază ale barbaţilor a fost să-şi găsească iubita gătind doar într-o pereche de pantofi cu tocuri foarte înalte şi un şorţuleţ cu volane. Ei bine, imaginaţi-vă că intraţi în bucătărie şi îl găsiţi pe Adi Hădean pe tocuri şi doar cu un şorţuleţ cu volane pe el – nu e un picuţ cam ciudat, totuşi, chiar şi pentru nişte fantezii destul de nişate?

 

Şi nu doar pentru noi, bărbaţii, e rău, ci şi pentru femei. Imaginaţi-vă, de pildă, că vă îmbătaţi crâncen în club şi vă lăsaţi agăţată de un nasol cu moacă de beţiv care vă împuie capul cu cunoştinţele lui de lingvistică (adică exact genul cu care n-aţi putea să vă culcaţi altfel decât beată moartă). Şi că, în loc să-şi cheme un taxi şi să dispară imediat după sex, îl găsiţi dimineaţă gol prin bucătărie, preparând micul dejun. Probabil nu veţi mai putea face sex luni bune.

 

Însă cel mai rău lucru care s-a întâmplat de când gătesc bărbaţii este acela că e aproape imposibil să mai găseşti toate ingredientele pentru o mâncare. Pe vremea bunicii, găseai în grădină absolut tot ce aveai nevoie. De când însă blogurile culinare sunt scrise de bărbaţi, tendinţa generală e să foloseşti condimente exotice imposibil de găsit. Practic, nici cartofi prăjiţi nu mai poţi face dacă nu ai piper de Sichuan, tonka, quinoa sau soumak. În Evul Mediu, piperul valora greutatea lui în aur. Mulţumită unora ca Jamie Oliver şi Adi Hădean, condimentele au ajuns din nou să coste cât în Evul Mediu, când trebuia să înconjori Pământul şi să lupţi cu piraţi nemiloşi ca să le procuri.

 

Foarte mulţi bărbaţi pot distinge astăzi între 50 de condimente diferite, iar ce e şi mai îngrijorător e că le pot descrie folosind culori cunoscute în trecut doar femeilor. Până aici s-a ajuns.

 

Desigur, încă nu e totul pierdut, omenirea mai poate fi salvată. Depinde doar de noi. Încă mai există bărbaţi în adevăratul sens al cuvântului, care intră în bucătărie doar ca să-şi lase tava pe un colţ de masă şi să-şi ia o bere din frigider. Sunt acei bărbaţi care îşi comandă mâncarea de pe net.

 

Eu, de pildă, folosesc aplicaţia foodpanda. Găseşte restaurantele din apropiere (în felul ăsta nu aştepţi prea mult) şi, în plus, afişează reducerile din meniul restaurantelor găsite. Aplicaţia poate fi descărcată din App Store, Google Play şi Windows Phone Store (n-am verificat, dar probabil pe Windows te întreabă de câteva ori înainte: „Eşti sigur că ţi-e foame?” şi „Chiar vrei să comanzi?”).

 

Aţi observat probabil că am omis din această discuţie bărbaţii însuraţi. Am făcut-o intenţionat, să ştiţi, fiindcă niciodată n-am recomandat mizerii pe acest site. Căsătoria e cel mai prost restaurant din lume: are preţuri exorbitante, mâncare îndoielnică, iar la sfârşit mai speli şi vasele.

Share:

27 comments

  1. Arsulici 10 August, 2015 at 10:33

    Julius, tu chiar ți-l imaginezi pe Hădean pe tocuri cu șorțuleț cu volănașe???? De aia nu te însori! 😀 😀 :)))))))

  2. dyers_eve 10 August, 2015 at 10:44

    Julius, fantezia aia cu tocuri, sortulet si volanase nu era cumva despre curatenie? Ca eu n-as avea incredere nici in Cosanzeana sa-mi gateasca in pielea goala.

  3. Ina_adevărata 10 August, 2015 at 11:32

    Bărbaților preistorici începuse să li se repete cam des: “Iubi, știu că maică-ta te-a ținut doar cu grătare de pterodactil, dar trebuie să ne gîndim și la colesterol. Ia uite ce sosuleț grozav de ferigă gigantică ți-am pregătit!”
    Așa că au început să-și frigă singuri mamuții abia vânați, să se-ntoarcă sătui acasă. Ăla a fost, de fapt, momentul în care bărbații au învățat să gătească.

  4. althea 10 August, 2015 at 12:18

    Hădean Mastersex… wet dream pe bune.

  5. sebra 10 August, 2015 at 13:07

    Pentru cineva care-și comandă mâncare de pe net, știi îngrijorător de multe denumiri de condimente.
    P.S, Tonka e chiar condiment sau vrei doar să ne testezi vigilența?…pare mai mult un nume de dans.

  6. logan 10 August, 2015 at 13:56

    eu imi fac doar pizza. am zis imi fac. doar me. 😀

  7. JULIUS 10 August, 2015 at 14:38

    @sebra: nu te îngrijora, am întrebat când scriam textul. Iar acum aş putea lansa un concurs fulger cu întrebarea: “Ce cititoare Daily Cotcodac care postează des pe facebook poze cu mâncare mi-a zis de tonka?”

  8. bogho 10 August, 2015 at 15:29

    Si totusi femeile se plang ca nu e egalitate intre sexe.

  9. Cata 10 August, 2015 at 15:32

    Julius, dacă ai şti cu câtă milă amestecată cu superioritate mă uit la femei atunci când mă ameninţă că nu îmi vor mai găti nici măcar apă fiartă şi că voi ajunge să mănânc numai merdenele şi covrigi. Are şi gătitul avantajele lui, mai ales când eşti bucătar de meserie.

  10. Nedu Merit 10 August, 2015 at 15:53

    Niste ciudati, pe bune. Mai bine ramaneau la reparat locomotive.

  11. Nedu Merit 10 August, 2015 at 15:55

    @ bogho: Imi place umorul tau sec, numai ca vreau sa evit loviturile de poseta in cap. Abia daca pot sa recunosc ca ti-am dat LIKE. 😆

  12. Nedu Merit 10 August, 2015 at 15:58

    Eu propun un concurs cu titlul: Ce (sau cate) cititoare Daily Cotcodac care postează des pe facebook poze cu mâncare i-au dat mogulului sa manance? Un pic mai relevant, parerea mea.

  13. Belle dImagination 10 August, 2015 at 16:46

    Ni că în sfârşit am învăţat şi eu ceva util de pă saitul_dă_cultură!

    OFF topic. Parcă de câteva mii de ani bărbaţii se laudă că-s cei mai buni bucătari. Acum nu mai e aşa? Bucătăria e a femeilor?

  14. sebra 10 August, 2015 at 18:49

    @Julius,
    Stephanie? …alta mai gospodina nu stiu.

  15. Mortyse 10 August, 2015 at 18:57

    Aia ch cin’ ti-a zis de tonka… eu pun pariu ca Doru Roman!

  16. Dan1 10 August, 2015 at 20:16

    A, un text! Oare ce-o cauta aicisa, pe acest site (de pe Internet, evident)? S-o fi ratacit, saracu’! 😐

  17. Stephanie 10 August, 2015 at 20:21

    @Sebra: da, eu i-am povestit despre condimente! Dar am avut grija sa-i pomenesc numai de de-alea inofensive, sa nu cumva sa-l apuce pe baiat pasiunea pentru chimie, sa le amestece aiurea si sa ma trezesc cu mascatii la usa pentru complicitate la actiuni teroriste!

  18. Dan1 10 August, 2015 at 20:27

    Iar acu’ c-am citit si textu’, pot sa spun “decat” ca io (barbat insurat) mananc parizer pe ziar (cu ceapa si franzela) dimineata, la pranz si seara, da?
    Si ce-alea prostiile alea cu gatit, cu Adi Hadean, etc.? Ca io prajii neste carne de “manzat” in coneac, dupa o reteta de-a lui Adi Hadean (cand era nevasta-mea in delegatie) si fu excelenta! (Biiine, n-am mai avut coneac, ca pana sa se-ncinga tigaia, se evaporase coneacu’!

  19. sebra 10 August, 2015 at 20:39

    Aha. Sper să primesc un set de felicitări răcoroase.

  20. Nedu Merit 10 August, 2015 at 23:32

    Domnu` Dan 1, de unde naiba ziar, dom`ne?
    Sigur n-ai mancat parizer pe tableta???
    A, cognac, daaaa….

  21. Nedu Merit 10 August, 2015 at 23:36

    PS: daca mogulul a inceput sa incurce persoanele care i-au zis cate ceva despre condimente, pai asta inseamna… inseamna… ca am avut dreptate cu concursul.

  22. ces 11 August, 2015 at 04:13

    Primul colaps barbatesc in culinarul cel grotesc a fost facut de-un flamand prim, (caci si-n actualul ce-l traim), barbatii nu tineau regim.

  23. boemul 11 August, 2015 at 08:47

    nu prea pricep ce are mogulul cu sumacul. de iarna trecută eu îl pun şi la vin fiert, că se completează bine cu ienibaharul 🙂

  24. Silva 11 August, 2015 at 09:43

    @Stephanie: cred ca a mai cerut mogulul consultanta si vreunei raw-vegane, ca vad ca zice si de quinoa, sau te-a prins intr-un moment in care te razbunai pe bietul domn B?

  25. Nedu Merit 11 August, 2015 at 11:33

    Domne, offtopic ashea (nu stiu ce m-a apucat, pe bune), dar noi nu mai glumim nimic de furat pentru cei doi?

    Deja imi storc creierii, uite acus gasesc ceva, sa nu mi-o luati inainte.

  26. Nedu Merit 11 August, 2015 at 11:36

    PS, ca asa v-ati obisnuit: sa vorbim un pic si despre ierburile folosite in tara lui Babatunde. Doc` Sendroiu, cu ce se asorteaza maimutzele alea?

  27. Maria 28 August, 2015 at 18:05

    Sunt foarte multi barbati care gatesc si sunt mult mai priceputi in bucatarie decat femeile 😀

Leave a reply