Promo

PROMO/ Scurta istorie amuzantă a Petrei şi Palmyrei

Înainte ca, în marea lui bunătate, Allah să inventeze lampa cu gaz şi motorul pe benzină, petrolul era doar o apă neagră şi urât mirositoare ce ţâşnea din pământ şi nu valora absolut nimic. Din acest motiv, în deşertul Arabiei nu existau pe atunci nici mall-uri gigantice, nici pârtii de ski şi nici hoteluri de 7 stele . Cum arăta el atunci? Păi, exact ca în imaginile de pe prosoapele de plajă vândute astăzi în mall-urile din Dubai: o întindere nesfârşită de nisip, străbătută de caravane ce poposeau în oaze umbrite de palmieri. Două dintre aceste oaze, poate cele mai strălucitoare, pot fi admirate şi astăzi în deşert: Petra şi Palmyra. Începând de mâine, vom încerca să vedem cum au reuşit fiii deşertului să scoată bani din piatră seacă, la propriu, şi să ridice aceste minuni din ale căror ruine impunătoare strănepoţii lor se străduiesc astăzi, cu destul succes, să nu câştige nici un ban.

 

Petra

 

Foto: Viasat History

 

Nu rataţi aşadar scurta istorie amuzantă a arabilor înainte de Islam şi a celor două strălucitoare regate de la Petra şi Palmyra, începând de mâine, doar pe Daily Cotcodac.

 

Placă turnantă a comerţului dintre India şi Europa, regatul Saba, aflat pe locul actualului Yemen, era atât de bogat încât istorici greci destul de serioşi fabulau copios atunci când vorbeau despre el. Herodot, de pildă, notează că „Arabia întreagă emană un miros îmbătător (…) din toate ţările lumii, numai aici se fac tămâia, smirna, casia, scorţişoara şi ledanul… Copacii producători de tămâie sunt păziţi de nişte şerpi înaripaţi, mititei şi tărcaţi, care stau grămadă în jurul fiecărui copac”. Ce e interesant în relatarea lui Herodot nu sunt şerpii înaripaţi, ci faptul că grecii – ca şi egiptenii, de altfel – erau convinşi că tot ce le vând arabii e produs de ei înşişi. Sute de ani, arabii au ascuns cu grijă de restul lumii provenienţa bunurilor aduse din India sau Abisinia, minţindu-şi muşteriii ca orice ţăran din piaţa Berceni: „Poftiţi, domnu’ Herodot, mirosiţi! Sunt foarte parfumate, arăbeşti!”

 

 

Share:

3 comments

  1. sow 3 June, 2015 at 10:04

    Glar Omar aja vagut mah. Dus de la bobor roman berbecutz in Ziria ji vandut ca si berbecutz arab mah. Doar ga la anumarat mah adormit ji dus cu tot cu berbecutz la Ziria.

  2. bogho 3 June, 2015 at 19:13

    Dar ti s-a pus pata rau pe Palmyra de cand cu ISIS :p

  3. Jordan 3 June, 2015 at 21:01

    @bogho – nu, i s-a pus pata rau pe ISIS de cand cu Palmyra….:)

Leave a reply