Promo

Confesiunile unei mese de burlac. Astăzi, orez sârbesc

Julius Constantinescu

 

Proprietarul meu, domnul J., este burlac. Pe când încă mai aşteptam în raftul magazinului să mă cumpere cineva, visam să mă ia o familie de oameni drăguţi, în casa cărora să fiu ştearsă de praf şi frecată în fiecare sâmbătă cu soluţii de curăţat mobila, iar doamna, stăpâna casei, să le atragă mereu atenţia copiilor să nu-şi pună mâinile murdare pe mine. În loc de asta, m-am ales cu domnul J. Nu c-ar fi un om rău, dar pentru noi, mesele, burlacii sunt precum copiii pentru animalele de casă: nu vor neapărat să-ţi facă rău, dar te pot mutila pe viaţă. Asta fiindcă, periodic, aceşti oameni insistă să gătească.

 

Aceasta este o poveste de viaţă din bucătăria unui burlac, aşa cum s-a întâmplat ea.

 

Vine un moment în viaţa oricărui burlac în care ar mânca ceva gătit, fără să fie însă nevoit pentru asta să se uite tot restul serii la Anatomia lui Grey sau Dansez pentru tine. Este acel moment în care decide să rămână acasă şi să îşi gătească singur. Pare descurajant, dar perspectiva că la sfârşit se va putea sui în pat cu tava de mâncare şi se va uita nestingherit pe Digi Sport îi insuflă curajul necesar.

 

Fidel principiului său „Gustos, hrănitor şi uşor de preparat”, burlacul va decide de data asta să gătească un orez sârbesc. Ce este orezul sârbesc nu ştie precis, dar sună mişto şi, în plus, cât de greu de preparat poate fi orezul? În definitiv, chinezii trăiesc aproape exclusiv cu orez, e imposibil ca toţi cei 1,3 miliarde să fie nişte bucătari rafinaţi.

 

Iată-l deci pe eroul nostru căutând pe google „orez sarbesc reteta simpla” şi constantând cu surprindere că ar fi nevoie cam de 10-15 ingrediente. Nu are decât vreo patru, dar orice burlac ştie că dacă ai un sfert dintre ingrediente e ok, gustul de bază contează.

 

Acum iscusitul nostru bucătar citeşte: „Se curăţă legumele şi se taie. Se prăjesc puţin toate legumele, de preferat în ulei de măsline. Se adaugă şi orezul şi se amestecă cu legumele”.  Aici ar fi o problemă, întrucât el a pus deja orezul la fiert, înainte să caute pe net cum se prepară – părea de la sine înţeles că orice mâncare pe bază de orez începe prin a pune orezul la fiert. Scurge deci apa din vas şi se lasă orezul aşa, în aşteptarea momentului potrivit pentru a-l adăuga în tigaia cu legume prăjite.

 

Prin „tigaie cu legume prăjite” se înţelege o ceapă în stare bună, tăiată cam grosier, încă o jumătate de ceapă aproape degerată găsită în frigider, cine ştie de când, şi o jumătate de ardei rămasă de aseară, la un minunat platou de pâine cu pateu şi ardei. Adaugă orezul şi amestecă cu o lingură, perpelind conţinutul până ce în toată bucătăria va mirosi a popcorn. Nu e chiar mirosul aşteptat, aşa că va opri focul şi va alerga la calculator, pentru a vedea ce e de făcut. Află că trebuia să pună apă înainte să miroasă a popcorn, dar speră că delikatul va salva mâncarea. Toarnă din abundenţă acest mix aromat de legume uscate comercializat sub numele de Delikat, unul dintre cei mai statornici prieteni ai studenţilor şi burlacilor.

 

Supusă succesiv încercărilor termice de prefierbere, prăjire şi în final fierbere, structura bobului de orez cedează, dând naştere unui boţ gălbui şi lipicios care se rostogoleşte de colo colo prin tigaie. Odată ajuns pe masă nu se va mai şterge niciodată, conferindu-i acesteia inconfundabilul luciu unsuros al meselor de burlac. Consumul acestuia poate provoca dureri de burtă atroce, dar din fericire burlacul s-a mai confruntat în trecut cu aşa ceva, aşa că va arunca imediat compoziţia la gunoi.

 

Este momentul ca burlacul să-şi facă, din orezul prefiert rămas, un cinstit orez cu lapte.

 

PS: Există, desigur, şi alternative mai bune. Şi pentru burlac, şi pentru mine. De pildă, semipreparatele de la Agricola Bacău, de la Cordon Bleu sau şniţele semipreparate la Coxinha, un fel de chifteluţe braziliene de pui. Se prepară imediat şi, spre deosebire de mâncarea gătită de femei, asta nu costă decât bani.

 

 

Share:

15 comments

  1. Mariana 15 May, 2015 at 06:56

    Deh, orice om normal ar fi renuntat la gatit dupa povestea horror cu supa de rosii, insa burlacul nostru n-are instinct de conservare. Ce urmeaza, cartofi prajiti?!

  2. bogho 15 May, 2015 at 07:00

    Laptopul se ține în bucătărie, preferabil pe masă. Ăsta e secretull bucătarilor de succes

  3. Belle dImagination 15 May, 2015 at 07:48

    Măi, măi, măi!
    Şi nu dă un telefon Burlacul către unul dintre bunii săi prieteni c-o fi Hădeanul, c-o fi altul să îl educe?
    Măcar un telefon către mumă-sa ca să-i explice că e ok şi să nu prăjeşti orezul înainte?

    PS: e de preferat chiar să nu prăjească în avans legumele, fiindcă aşa cum am învăţat la chimia de clasa a 10, uleiul fiert cu apă dă naştere acroleinei.
    Şi în ciuda reţetelor ”de pe net” care recomandă uleiul de măsline până şi în lubrifiant ăăă, margarină, pentru preparare termică, e mai sănătos să se folosească uleiul de floarea soarelui. (Desigur, şi mai bun ar fi ăla de palmier, dar sincer, am dubii majore că e chiar ce scrie pe etichetă)

  4. Ina_adevărata 15 May, 2015 at 08:24

    N-ar trebui să insiști atîta cu gătitul, Julică, nu ești tocmai un talent în domeniu.
    Ai grijă și cu semipreparatele alea, chiar și alea pot fi făcute scrum de un bucătar ca tine.

  5. althea 15 May, 2015 at 09:25

    Coșmarster chef 🙂

  6. ela 15 May, 2015 at 10:23

    Asteptam cu sufletul la gura confesiunile aragazului si frigiderului!

  7. janedoe 15 May, 2015 at 11:40

    io știam că se zice Gordon Bleu. mă rog, nu e relevant, zic doar așa, ca să zic și io ceva.

  8. cruela de vila 15 May, 2015 at 12:02

    ne-ai convins o data-n plus că eşti copt pt însurătoare ! 😉

  9. cruela de vila 15 May, 2015 at 12:16

    si be ) orezul ăsta intră la categoria pamflet sau la aroganţe? 😛

  10. sebra 15 May, 2015 at 12:59

    @Julius, lasa gatitul, distrugi naibii mitul ca barbatii sunt cei mai buni bucatari. ceea ce noua nu ne convine.

  11. Ion T. 15 May, 2015 at 16:08

    @ cruela de vila – nu e pregătit încă pentru însurătoare, dacă îl și mânca atunci era sigur pregătit.

  12. Nedu Merit 15 May, 2015 at 18:58

    Mi-am facut si eu azi din vreo 3 oua, a iesit foarte gustos.
    Cineva zicea ca seamana a omleta. Oameni rai, zau asa. :mrgreen:

  13. ErRon 15 May, 2015 at 19:38

    Ce o fi aşa rău la Anatomia lui Grey??
    Pe de altă parte, şi bunică-mea zicea, despre ingrediente, “dacă ai pui, dacă nu, nu-i musai”, deci principiul pe care ai mers este bun!
    Mai încearcă şi alte reţete, nu te lăsa!

  14. Belle dImagination 16 May, 2015 at 10:39

    Ce ai făcut din ouă domnule Merit? Pilaf? BUUUUUUUUUUUUN!

  15. Inchirieri microbuze online 18 May, 2015 at 12:44

    Ha ha, imi place ca ai reusit sa relatezi intamplarea intr-un mod asa de amuzant. Sunt sigura ca multi burlaci s-au aflat in situatia descrisa de tine. :-))

Leave a reply