Postul nu e post destul

Ușor cu anti-vaccinarea pe scări

Dr. Ionuţ Şendroiu

 

De când reputata specialistă în campanii anti-vaccinare Olivia Steer a început să derapeze mai tare prin media românească, datul cu părerea despre vaccinuri a devenit un fel de sport național. Inițial, nu am intenționat să intru și eu în cor, doar că, între timp, am observat că Olivia a plecat bine de tot pe câmpie, în fruntea unui grup de vegani, și m-am gîndit că, dacă o ține tot așa, s-ar putea să ajungă prin vestul Africii și să se trezească în vreun pat de spital care miroase a insecticid.

 

Râdem, glumim, dar aici, în incintă

În Angola, Benin, Congo, Camerun şi alte state vest-africane, primul document care este verificat la aterizare, după pașaport și viză, este certificatul de vaccinare împotriva febrei galbene. Dacă nu poți face dovada unei vaccinări valide (protecția oferită de vaccin este considerată sigură pe o perioadă de 10 ani, după care trebuie repetat), ești obligat să te supui vaccinării acolo, pe loc, într-un birou amenajat imediat după gheretele celor de la imigrări. Sau ești expulzat. Explicațiile despre dreptul tău la ne-vaccinare nu prea impresionează, vine un tip solid cu un kalașnikov în cârcă și îți spune că, dacă refuzi vaccinarea, nu ai voie să părăsești aeroportul până când avionul care tocmai te-a debarcat te va duce înapoi în Europa (sau de unde ai venit). Nu îți spune chestia asta pe un ton de negociere, în fond este spre binele tău.

 

Uneori poți să nu ai alternativa acceptării vaccinării pe loc, deoarece stocul s-a epuizat, a expirat, sau  a căzut curentul și frigiderul s-a dezghețat. Decât să bagi în corp o fiolă de Stamaril care nu a fost ținută în frigider, pe un aeroport din Africa de Vest, e mai înțelept să te întorci cu avionul următor.

 

Yellow fever, bro!

Împotriva febrei galbene nu există tratament specific. E o boală transmisă de un virus care poate ucide, ca și ebola. Se admite, totuși, că împotriva ebola ar exista un tratament, dar ”studiile efectuate până în prezent nu sunt elocvente”. Împotriva febrei galbene nu există nici măcar un tratament în fază de cercetare. Punct.

 

Practic, principala diferență dintre ebola și febra galbenă este faptul că împotriva febrei galbene există un vaccin. Un vaccin eficient, brevetat în 1937 de către microbiologistul sud-african Max Theiler. Eficiența vaccinului a fost confirmată fără echivoc timp de aproape cincisprezece ani, iar 1951 Theiler a primit premiul Nobel pentru medicină. Să nu uităm că, până la Theiler, de febră galbenă se murea și în Europa sau America, unde virusul a fost importat din Africa de Vest în secolul XVII prin comerțul de scalvi.

 

În vara lui 2006 mă hurducăiam pe bancheta din spate a unei Toyota 4×4, pe drumul ce tăia Delta Nigerului dinspre Onne Port spre Port Harcourt. Trebuia să ajung la clinica din localitate, pentru un stagiu intensiv de boli tropicale. L-am întrebat pe șofer care e treaba cu febra galbenă în zonă. Nu pentru mine, că eram vaccinat, dar mergeam să învăț să îngrijesc bolnavi de febră galbenă și mă interesa părerea oamenilor simpli. Șoferul îmi răspunde calm, în Pigeon English, că bolnavii de febră galbenă nu ajung la spital. Și îmi explică și de ce.

 

– When your eyes turn yello’ and you start shakin’, nobody will touch you. You just die! Nobody will even give you a cup of wate’. Then, you lay down on the ground and blood will come out of your mouth. The people know one thing: when you do so, you spread your sickness around, so the people will stay away. Unless you’re already dead, so ones can come and turn your pockets inside out.

 

Povești de succes: tratament vs. vaccin

Timp de opt ani în Africa, am cunoscut mulți oameni care au supraviețuit malariei, negri și albi, inclusiv români. Dar nu am văzut pe nimeni care să fi suferit de febră galbenă și să fi supraviețuit și, oricum, nu am văzut expați suferind de febră galbenă. Faptul că vaccinarea expaților este obligatorie are legătură cu asta. Localnicii care mai fac boala sunt cei care, dintr-un motiv sau altul, au ratat vaccinarea. Sugarii din statele vest africane sunt vaccinați împotriva febrei galbene, conform recomandărilor OMS,  între 9 şi 12 luni de la naștere, dar nu toți au posibilitatea să primească acest vaccin. Nu din considerente anti-vacciniste, ci din cauză că de la cătunul fără electricitate unde locuiește copilul până la cel mai apropiat spital sunt, uneori, 50 de kilometri prin savană, 20 prin junglă şi un fluviu de traversat.

 

Angola

Angola, iulie 2012. O defecțiune la motor obligă piloții să aterizeze forțat în savană, lângă un sat. Genul de moment în care faptul că ai vaccinarea împotriva febrei galbene în regulă e de natură să te relaxeze. Chiar şi atunci când se înserează şi țânțarii încep să bâzâie.

 

Ca și malaria și febra dengue, febra galbenă este transmisă prin mușcătura femelei de țânțar infectate. Cu toate că împotriva malariei există tratament specific eficient (atât profilactic cât și curativ), nu există încă un vaccin omologat*.

 

Rezultatul: malaria (care beneficiază de tratament eficient, dar vaccinul nu este omolgat) ucide circa 1 milion și jumătate de oameni pe an, în lume, în timp ce febra galbenă (boală fără tratament specific, dar împotriva căreia există un vaccin eficient) mai ucide în jur de 30.000. În condițiile în care cele două boli au același vector, țânțarul, combătut prin aceleași mijloace și în situația în care mortalitatea prin febră galbenă era peste mortalitatea prin malarie înainte de descoperirea vaccinului (mortalitatea enormă în malarie poate fi justificată și de prețul prohibitiv al tratamentului anti-malarie, desigur, dar asta e altă discuție)*.

 

Efectul hot-dog asupra eradicării febrei galbene

Liga anti-vaccin va susține că, de fapt, evoluția calității alimentației, a stilului de viață și apariția suplimentelor nutritive au dus la scăderea incidenței febrei galbene pe glob și eradicarea ei în Europa și SUA. Pare să aibă sens, nu?!

 

În 1793, o epidemie de febră galbenă declanșată în Phildelphia (pe atunci capitala SUA) a ucis 9% din populația orașului. E normal, toată lumea se îndopa cu carne pe vremea aia, curentul vegan nu apăruse nici în visele vizionarilor, de unde imunitate?! O altă epidemie de febră galbenă, de data asta, mult mai precis documentată, a avut loc la sfârșitul verii din 1853 în orășelul Cloutierville din Louisiana, ucigând 68 din cei 91 de locuitori. Asta reprezintă cam 75% din locuitorii orașului, e o cifră îngrijorătoare. E foarte posibil că sudiștii din Louisiana, dacă nu mâncau mai prost decât nordiştii din Philadelphia, cu siguranță erau mai bețivi și mestecau tutun, vor explica virtuoșii anti-vacciniști. Dar faptul că în 2014 s-au înregistrat zero decese prin febră galbenă pe întreg teritoriul SUA deja mă face să suspectez că industria fast food, dezvoltată între timp, a mărit imunitatea poporului, ceva de speriat!

 

Din fericire, ignoranții de la OMS, în loc să parașuteze deasupra coastei de vest africane bidoane cu suplimente nutritive și broșuri ”Cum să devin vegan în 3 pași simpli”, au demarat în 2009 o campanie de vaccinare în masă împotriva febrei galbene în Benin, Liberia și Sierra Leone.

 

Vaccinuri moft

Unde sunt de acord cu anti-vacciniștii este că există şi vaccinuri a căror utilitate este îndoielnică.

 

Oreionul nu este o boală care ucide, nu? Până la urmă, ce farmec mai are să termini clasa a treia primară fără să-ți admiri în oglindă fața de pară și să fii și scutit de școală pentru asta?! În plus, dezvolți imunitate bio, nu ca fraierii care și-au luat și înțepătura și n-au primit nici scutire.

 

Un vaccin care ar trebui să fie serios este vaccinul împotriva holerei, boală de care se moare. Vaccinul împotriva holerei oferă protecție de circa 50%. Da, am tastat corect: 50%. Împotriva holerei. Când știi că te-ai vaccinat cu o chestie care îți garantează cincizeci la sută protecție împotriva holerei te simți fix ca și cum nu te-ai vaccinat niciodată. În 2011 a fost epidemie de holeră în provincia Zaire, din nordul Angolei, lucram pe atunci chiar în capitala provinciei, Soyo. Întrucât aveam șansa să consum apă plată îmbuteliată, am decis să nu mă vaccinez, forțându-mă, astfel, să urmez toate precauțiile legate de consumul de apă, inclusiv să nu-mi pun cuburi de gheață în băuturi. După ce am reușit să scap de acolo, atât de entuziasmat am fost de redescoperirea senzației de lichid rece, încât ajunsesem să pun cuburi de gheață și în bere, sacrilegiu pe care l-am comis la întoarcere inclusiv pe aeroportul din Frankfurt, stârnind un tsunami de priviri nemțești ofensate …

 

*Medicamentele anti-malarie au prețuri prohibitive pentru africanii de rând. O folie cu 12 tablete de Malarone, de exemplu, costa circa 50 Euro, reprezentând tratamentul profilactic pentru 12 zile, sau 3 zile de tratament curativ

Share:

87 comments

  1. Belle d”Imagination 20 February, 2015 at 06:45

    Uraaaaaaaa! Neaţa Doc! Bine ai revenit pe paginile mioritice!
    Somedays pays to wake up earlier than the early bird.

  2. Belle d”Imagination 20 February, 2015 at 06:50

    Cât despre doamna Steer. Stau eu şi mă gândesc.
    Evoluţia ştiinţei medicale şi a farmacologiei a făcut să crească enorm speranţa de viaţă şi să se reducă mortalitatea datorată multor boli. Asta are însă ca efect anularea selecţiei naturale şi împrăştierea de gene mai puţin calitative
    Refuzul de a beneficia de progres este totuşi de natură să ajute la stabilirea unor noi criterii de selecţie. Deci combaterea cu argumente ştiinţifice a prolificei doamne Steer e inutilă. Ar trebui încurajată foarte ferm. Însă ar trebui şi să semneze un document prin care în caz de îmbolnăvire renunţă la serviciile medicale şi se va trata numai şi numai prin auto-medicaţie sau cu sfaturi de la Condurăţeanu.

  3. Belle d”Imagination 20 February, 2015 at 08:31

    Totuşi, chiar am privilegiul de a trolla de trei ori prima?

    Bună dimineaţa!

  4. Dan1 20 February, 2015 at 08:32

    Da’ cu ebola cum e doc? E creata în laborator, cum se spune? Sau s-o întreb pe Olivia Steer? :))

  5. Mahorcu 20 February, 2015 at 09:27

    Nu-i cel mai bine ales exemplu cel cu Oreonul. Poate da complicatii foarte nasoale…

  6. boemul 20 February, 2015 at 09:38

    întrucât autorul a făcut facultatea de medicină şi s-a plimbat prin ţări exotice este cu siguranţă plătit de mafia din industria farmaceutică, deci părerea sa este irelevantă! să înceteze cu propaganda asta deşănţată! masoni, bubuli, reptilieni…

  7. Liana 20 February, 2015 at 09:40

    Ie clar ca ebola e, daca nu creata in laborator, rezultatul unei alimentatii dezastruoase, bazate pe carneturi de rinocer, babuin si crocodil-de-Nil! La ce (nu) baga africanii aia in ei, te miri ca sunt atat de bolnavi?!

    Serios vorbind, bazaconiile astea cu alimentatia care ucide mi se par o lipsa de respect si empatie fata de oamenii pe care ii ucide LIPSA alimentatiei in Romania si aiurea (ca tot veni vorba de Africa). Iti da mana sa povestesti despre “modul de viata” (ca nu mai e demult o dieta, ba, chiar, suna a dileala) care te indeamna sa cumperi rosii bune, adevarate, de la taranu roman neaos (pana aci, destul de ieftinache, in sezon) si sa le pui nitel la deshidratat intr-un aparat care costa 18 milioane vechi. Sau sa ii dai cu agar-agar, mvai, ce cantitate benefica de fibre in juma’ de lingurita, cand 30 de grame de agar-agar de-ala costa 40 de lei!
    Si tot lipsa de empatie e fata de oamenii care au ramas cu sechele dupa vreun episod de polio de acu’ 40 de ani, sau chiar fata de amaratii astia care mor pe Glob din lipsa de acces la resurse. Iti da mana sa refuzi civilizatia, cand n-ai nici un pericol real in preajma!

  8. Stephanie 20 February, 2015 at 10:00

    Sper sa vedem in curand pe DC si un articol scris de cineva care crede ca vaccin=autism. Cu argumente, demonstratii etc. ceva de genul: http://adevarul.ro/international/in-lume/cum-demonstreaza-cleric-saudit-pamantul-nu-invarte-jurul-soarelui-8_54e46632448e03c0fdbc104c/index.html

  9. RoseN 20 February, 2015 at 10:27

    Aoleu, ce textulet frumos si luuuuuuung… aseeea ca-n Africa… multumim, multumim, ne fusese dor, zau 😀
    da’ pfaaai, ce-am mai ras, de tot m-am ingalbenit brrrr…

  10. dush 20 February, 2015 at 11:04

    Yeey! Doooc! Existaaa! Traiesteee! Bine ai revenit 🙂

  11. Ina_adevărata 20 February, 2015 at 11:05

    Vaccinurile-s rele, ce ne aburești acilea, doctore? Îți arăt o grămadă de saituri care spun asta! Și ce scrie pe saituri- se știeeee!- nu se discută!

  12. janedoe 20 February, 2015 at 11:39

    eu vreau doar să profit de ocazie să o salut pe Rozica.
    mulțumesc că mi-ați dat ocazia.

  13. RoseN 20 February, 2015 at 11:42

    @Jane :)))))) hellouuuuu girls frumoase si minunate, pupici :*

  14. Nedu Merit 20 February, 2015 at 12:34

    La articolul răs-anterior (Ce-şi doresc femeile) voiam să răspund simplu:
    – Vaccin cu toxină botulinică de-aia bună, care face ridul frumos.
    Acum sunt de-a dreptul bulversat şi mai nedumerit decât înainte: chiar nici aşa nu vrea?
    PS: Domnule doctor, dacă Babatunde face pipi în junglă şi vine femela de ţânţar infectată, îl muşcă de… sau, Doamne fereşte, altceva???

  15. Nedu Merit 20 February, 2015 at 12:41

    Mai demult căutam televizor. Găsesc, pun mâna pe telefon şi sun:
    – Dragă, nu sunt prea mulţumit, dar o să fie bine. Am luat ORION.
    Zevzecul de lângă mine aude şi…
    – Bă, ej` nebun? Oreion la vârsta asta? Ţi se usucă şi cade, boule!!!

    Disclaimer: Această gluma nu poate fi furată pentru că la radio nu e voie să faci reclamă mascată unei firme. Ne-am scos.

  16. marian 20 February, 2015 at 14:56

    Nu se poate,chiar asa unanimitate nu am vazut nici pe timpul lui nea Nicu! Chiar toti de aici sunteti scalvii sau prietenii doctorului provaccin? Chiar nu ati citit si alte carti decat pe cele de alopata? Ce va sperie fratilor? Eu va intreb un singur lucru,ca vad ca va cerdeti tari: cum dracu a ajuns omenirea asta sa traiasca 2000 (DOUA MII) de ani fara niciunul din voi,fara sa foloseasca niciun vaccin sau medicament? Cum? SI ultima,pentru domnu’ doctor: vad ca sunteti antivegan convins,desi argumentele dvs sunt,stiintific subtiri.Mai cititi si altceva decat lecturile “pro-domo” ale medicine clasice! Studiati si nutritionismul,ca eu nu as lasa pe cineva sa iasa de la facultatea de medicina fara studii de nutritionism. Nu de alta,dar,cel putin pe alocuri,un vegan va bate la cur cum se spune in ce priveste alimentatia si principiile de viata! Sunteti inca la nivel Newtonian in medicina,chiar daca ati fost prin Africa si ati vazut lucruri,altfel banale cum ar fi faptul ca aia nu primesc oameni nevaccinati.Asta,daca vreti e chiar o incalcare a libertatii! Pai daca tu esti vaccinat,ce treaba ai daca ma imbolnavesc eu? Tot de acolo te poti imbolnavi si tu,nu de la mine! Si atunci?

  17. Diana C. 20 February, 2015 at 15:19

    In ultimii ani e o adevarata explozie de magazine care vand produse naturiste (stiu strazi pe care sunt chiar 2 asemenea magazine). La un atat de mare volum de marfa era nevoie si de o publicitate pe masura. Se pare ca cei care fac acest tip de comert au gasit solutii mai bune decat cele traditionale, pe care le cunoastem atat de bine din media. De ce sa faci un clip publicitar, cand publicul tau tinta poate fi mult mai usor si mai convingator atins prin articole, bloguri, postari pe retele de socializare …care, nu ca ar urmari sa te convinga sa cumperi ceva, ci doar sa traiesti si sa te hranesti « sanatos », spre binele tau. Cum ar putea sa convinga ca un produs e cu atat mai « sanatos » cu cat e mai scump si e adus mai de departe ? As zice ca l-au citit pe Bernays si ii aplica principiile. Pe de o parte sunt unii care stiu exact ce fac (si fac bine), pe de alta parte sunt adeptii plini de fervoare. Decat sa platesti oameni sa iti faca reclama, mai bine ii convingi ca devenind vegani demonstreaza o inteligenta superioara, spre deosebire de incuiatii care se vaccineaza si mai mananca si carnati.

  18. Ovidiu Crisan 20 February, 2015 at 17:20

    De acord cu articolul. Am apreciat in special echilibrul vis-a-vis de vaccinurile “moft”. Intrebarea mea de tata vaccinat cu copil vaccinat, unde se opreste binele comun si unde incepe decizia personala? Pana la urma asta este batalia, cine are dreptul sa decida soarta copiilor (pentru ca asta este in fapt batalia): parintele sau statul? Si ca o extensie, inteleg ca daca parintele decide sa nu-si vaccineze copilul, poarta intreaga responsabilitate in caz de boala/deces. Dar daca parintele este OBLIGAT sa-si vaccineze copilul, cine poarta aceasta responsabilitate in caz de deces post-vaccinare? Personal, sunt pentru vaccinuri, impotriva vaccinarii obligatorii.

  19. VaxxAlbina 20 February, 2015 at 18:00

    probabil ca vaccinul ala merge doar 50% si din cand in cand, dar cenzura vad ca e imediata si 100% eficace 🙂

  20. VaxxAlbina 20 February, 2015 at 18:30

    Iata si un doctor care in loc sa astepte imediat si fara echivoc plecaciuni, a decis sa isi foloseasca abilitatile date de organul acela plasat la extrema superioara si ascuns intre urechi – pentru care si-a ros atat coatele pe bancile scolii! – si sa incerce macar sa inteleaga ce vrea sa zica tabara vegana – a bunch of ignorants!

    Respecte stimabile, ca nu te ascunzi dupa o bucata de hartie! Toti avem cate una sa o fluturam dupa caz, btw!

    BINEINTELES ca te vaccinezi daca te decizi subit ca nimic nu te mai poate scoate din plictiseala decat un Safari sau salvatul Africii si te grabesti sa impachetezi pentru continentul negru! La fel de bineinteles este ca te vaccinezi daca in loc sa mergi tu la ea, febra galbena decide sa vina ea la tine in batrana europa si incepe sa faca ravagii in masa!

    Pana cand o va dobora plictiseala insa sau pana se va confrunta cu evenimente apocaliptice, restul planetei care trage foloase cu nesimtire de civilizatie are nevoie sa se relaxeze putin, cu efecte laxative asupra buzunarelor big pharma-corp, ce-i drept. Iar pasii de urmat nu necesita deloc multa scoala medicala, doar cei 7 ani de acasa:
    – relaxare! viata e scurta!
    – miscare! asta e! trebuie miscat dosul de dupa birou si din fata tuturor monitoarelor!
    – suportati taranul (nu tiganul) de la piata care vinde saracul legume fara pesticide sau alte minuni moderne ale stiintei!
    – sapunul, bata-l vina! stiu ca v-a spus mama de fiecare data si tot de fiecare data incercati sa trisati dupa ce ati folosit transportul sau veceurile publice! asta e, sapunul trebuie folosit mai des! I know it sucks si ca e mult mai usor sa apelezi la un vaccin odata la 2 ani decat sa te speli pe maini de 10 ori pe zi 🙂

    In rest, PEACE! Suntem cu totii oameni liberi, in ciuda UNOR doctori (multi, ce-i drept!) cu tendinte dictatoriale! 😉

  21. admin 20 February, 2015 at 19:02

    VaxxAlbina: primul comentariu de pe un ip intră automat în moderare şi aşteaptă acolo până ce simpaticul şi popularul Admin – adică eu – îl aprobă. În felul ăsta ne ferim de nebuni.

    PS: de la al treilea comentariu încolo am observat la tine simptome tipice de paranoia. întreabă-l pe dr. Şendroiu dacă există un tratament eficient pentru aşa ceva 😛

  22. sendroiu 20 February, 2015 at 20:18

    VaxxAlbina: mulțumesc pentru generoasele sfaturi. Am o nelămurire, legată de țăranul care vinde legume fără pesticide. Ai precizat că nu trebuie să fie țigan. Ce etnie are voie să fie acest țăran? Poate fi maghiar, tătar sau bulgar? Dar dacă e bantu, zulu sau xhosa, merge? Uneori nu am șansa de a-mi face cumpărăturile în România, de asta întreb …
    A doua nelămurire: de unde ai dedus că nu sunt vegan sau că am o părere proastă despre vegani? Am spus doar că OMS, ”în loc să parașuteze deasupra coastei de vest africane bidoane cu suplimente nutritive și broșuri ”Cum să devin vegan în 3 pași simpli”, a demarat în 2009 o campanie de vaccinare în masă împotriva febrei galbene în Benin, Liberia și Sierra Leone.” Ca fapt divers, campania asta, începută în 2009, se va termina anul ăsta și se estimează că la sfârșitul ei vor fi vaccinați peste 12 milioane de oameni. A fost un efort superb din partea a mii de voluntari, care au lucrat în condiții foarte dure, uneori. Dar tot nu pricep ce legătură are afirmația asta cu preferințele mele alimentare, respectiv cu categoriile de oameni despre care am o părere proastă. Ca să o lămurim, precizez că am o părere proastă despre rasiști, xenofobi și fanatici. Despre vegani, în schimb, am o părere mișto.
    Și știi care e paradoxul? Deși am făcut 8 ani naveta în diferite țări africane, nu am reușit să îmi fac timp să merg la un safari, câteva ore. Promit să rectific chestia asta, cu prima ocazie 🙂

  23. sendroiu 20 February, 2015 at 20:49

    marian: atunci când călătorești spre o țară în care o anumită vaccinare este obligatorie, ești avertizat de lucrul ăsta înainte de plecare. Oamenii pe care îi acuzi de îngrădirea libertății tale încearcă de fapt să respecte o lege care ție ți-a fost adusă la cunoștință și pe care tu dai semnale evidente că intenționezi să o ignori.
    Dar nu trebuie să te îngrijorezi, în anumite cazuri, compania aeriană îți poate refuza îmbarcarea spre destinația în care este obligatorie o vaccinare pe care nu o poți demonstra …

  24. Roxana 20 February, 2015 at 21:06

    1. Să redactezi un articol pentru combaterea anti-vaccinării și să dai ca exemplu țările africane unde temperaturile extrem de ridicate, în mod constant, duc la înmulțirea exagerată a microbilor, iar unde lipsa accesului la apa curentă, lipsa canalizării, a hranei de calitate și în cantitate suficientă (practic vorbim de subnutriție) fac menținerea igienei și a sănătății aproape imposibilă, nu arată decât nivelul intelectual precar, reaua voință a autorului, infatuarea, superficialitatea și ipocrizia.

    2. Fără a susține cauza nimănui, trebuie văzut de ce tocmai Olivia Steer este contra vaccinării. Motivul este unul singur: modul său de alimentație. Mai precis, vorbim despre “raw-veganism”, o expresie care înseamnă că respectivul practicant mănâncă doar fructe, legume și semințe / nuci în stare crudă. Acest tip de hrană, cu accentul neapărat pus pe cuvântul “crud”, nu doar că ridică nivelul de imunitate al corpului împotriva agenților patogeni, ci îl aduce și menține la nivelul său maxim posibil. Efectiv, corpul ajunge să funcționeze la capacitatea sa deplină la care a fost programat. Ce se întâmplă: nu mai răcești nici măcar iarna, nu mai degeri de frig imediat ce se schimbă anotimpul, femeilor le dispar durerile lunare (efect observat pe propria piele) etc. Și toate acestea pentru că organismului i se dau toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa corect.
    Așadar, în acest context, vaccinările nu își mai au rostul deoarece corpul are capacitatea să lucreze singur.

    În schimb, pentru restul populației care se alimentează cu mâncare obișnuită, gătită, și mai ales pentru anumite constituții mai bolnăvicioase, vaccinurile probabil sunt necesare, în special copiilor care stau în colectivități.

  25. Dan1 20 February, 2015 at 21:46

    @sendroiu: Doc, nu pierde vremea cu astia, sunt trolli! Mai bine zi-mi mie, cum e aia cu ebola? :))

  26. JULIUS 20 February, 2015 at 21:49

    @Şendroiu: mi-a plăcut cum te-a numit Marin – “doctorul provaccin”. Probabil ca să te deosebeşti de numeroşii doctori anti-vaccin de care te împiedici la tot pasul.

  27. sebra 20 February, 2015 at 22:18

    Nu toți copiii sunt fericiți că au fost vaccinați. De exemplu fiu`miu a fost singurul copil care a trebuit să meargă la ”grădi”, când toată grupa a stat acasă bolnavă de varicelă. Prilej cu care și-a pictat cu o cariocă puncte roșii pe piele, ca să fie și el ca toți copii. Nu s-a ales cu scutire, doar cu o frecătură în baie cu plasa de pescuit.

  28. mianna 20 February, 2015 at 22:58

    Inteleg io bine ca duamna raw-vegana de mai sus n-ar avea nimic impotriva sa-si plaseze organismul lipsit de durerile lunare (pe care, btw, io nu le-am avut niciodata) in plina epidemie de febra galbena, convinsa fiind ca e destul de intarit si va lupta impotriva-i? (Impotriva febrei, fireste, nu a posesoarei… sau…???)

  29. Belle d”Imagination 21 February, 2015 at 00:59

    Mariane, te-ai gândit bă gâgă că dacă mergi unde nu trebuie, fără să-ţi faci vaccinurile obligatorii, în caz de boală ăia tre să te spitalizeze şi să te trimită îndărăpt acasă? Ai idee cât costă să trimiţi un cadavru de prin Africa aici?
    Şi în definitiv, ce zici tu e o tâmpenie. Omul a stabilit că-n casa lui, ca să te uşurezi te duci la budă. Tu vii şi urli că e încălcarea drepturilor tale şi că tu vrei să te uşurezi în sufrageria lui. Şi te mai miri de ce nişte băieţi delicaţi şi subţirei cât dulapurile stau şi vegheză.

    Pe aceleaşi considerente o să fii de acord că eu, europeancă şi creştină get beget dacă-mi mişc dosul în Dubai sau Emirate tre să port cearceafu-n cap, dar nu o să le dai voie francezilor să interzică cearceafu-n cap în ţara lor.

  30. sendroiu 21 February, 2015 at 02:54

    Roxana: dacă inoculăm viruși ebola activi unui macac raw-vegan (hrănit exclusiv cu fructe, legume, semințe si nuci crude, cu accentul pe crude), macacul va face boala. Desigur, experimentul nu a fost realizat până acum cu raw-vegani umani, dar dacă ar există voluntari, e posibil ca afirmațiile tale să poate fi demonstrate.

    Medicina alopată e o știință empirică, are nevoie de dovezi. Dacă un grup de raw-vegani se lasă inoculați cu viruși activi de febră galbenă și se demonstrează că nu fac boala și nici nu devin contagioși, atunci e ok, se va consemna asta și se va ține cont de acest lucru, pe viitor. Momentan, OMS încearcă eradicarea bolii în Africa, bazându-se pe medicina alopată. Febra galbenă a fost eradicată în Europa și America de Nord tot pe baza măsurilor recomandate de hulita medicină alopată.

  31. CID 21 February, 2015 at 06:17

    Doctore,noi, toti cititorii tai vechi ne bucuram ca ai revenit si ne mai descretesti fruntile.Nu incerca sa-i convingi pe trolli raw-vegani si/sau antivaccin,lasa-i in nefericirea si durerea lor.In fond Darwin avea dreptate si totusi suntem prea multi pe Terra iar populatia continua sa creasca.Cateva mici epidemii de febra galbena printre nevaccinati pot ajuta mult la rezolvarea acestei probleme.

  32. N.A. 21 February, 2015 at 10:45

    Hehehe, au ajuns si pe aici tembelii, dragut.

  33. N.A. 21 February, 2015 at 10:47

    Despre povestea cum a supravietuit omenirea 2000 de ani fara vaccinuri si “prostiile” medicinii alopate, e posibil ca strabunica mea, careia i-au supravietuit 2 copii din 9 (situatie frecventa si obisnuita prin sat, pe acolo, si in general la vremea respectiva) sa aiba ceva de comentat…

  34. Ina_adevărata 21 February, 2015 at 11:10

    Mă, io dau dreptate luptătorilor anti-vaccin de aici. Gîndiți-vă nițel la ce grad de suprapop_u_lare a ajuns planeta asta. Cu libera circulație din ziua de azi, o epidemie de tifos, generalizarea TBC și variola! -ah, variola!- ar lăsa în maximum 5 ani pe planetă doar un sfert din pop_u_lație. Desigur, lipsiți de protecția grupului vaccinat, și copiii anti-vacciniștilor ar pieri, dar sînt sigură că anti-vacciniștii acceptă asta, în numele libertății de decizie.

  35. Serban 21 February, 2015 at 11:18

    Da’ cu pinguinii ce facem?

  36. Cms 21 February, 2015 at 11:26

    Problema oricărui stil de viaţă începe atunci când acesta se transformă în religie pentru “adepţii” săi, care încep să se considere deţinătorii adevărului absolut şi să încerce să facă prozeliţi, frecvent prin metode agresive. E valabil pentru o grămadă de apucături umane, de la doctrine politice la diete care îţi garantează tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. De multe ori, cei mai fanatici susţinători ai noii religii sunt persoane cu un nivel cultural scăzut, sau ostracizaţi de societatea în care trăiesc, sau cu tulburări de comportament.

  37. Nedu Merit 21 February, 2015 at 11:37

    Doc` Şendroiu, io vă admir.
    Dar tot mai am (din păcate) o nedumereală: de ce, dacă m-am născut acum mai mulţi ani şi am făcut TOATE vaccinurile obligatorii, sunt cam dus cu capul???
    Să fie oare de la faptul că atunci exista o maternitate în curtea Spitalului nr. 9???
    Şi că acolo m-am găsit eu să vin pe lume?
    Microbii ăia mişună prin aer, am luat ceva de la secţia alăturată?
    Zău, începe să-mi pară rău că nu s-a creat un vaccin şi pentru nebunie. Pentru nebunii şi ghiduşii, NU, e bine cum e acum.
    Ca să nu mai vorbim că s-a ales praful de site-ul ăsta de internet şi cultură; trollam şi noi liniştiţi şi ne-am trezit cu ăştia pro şi contra vaccin. Păi se poate?

  38. Nedu Merit 21 February, 2015 at 11:40

    Aşa, aşa, domnu` Serban are dreptate!
    Bine că am schimbat discuţia şi am lăsat animăluţele alea să sufere.

  39. Nedu Merit 21 February, 2015 at 11:44

    Sunt şi nu prea sunt de acord cu cei ce vorbesc despre suprapopulare.
    Desigur, lipsa vaccinării poate duce la scăderea populaţiei.
    Dar natura găseşte mereu resurse, deci unii o să şi-o tragă mai des şi o să compenseze.
    Tot un drac.

  40. ces 21 February, 2015 at 12:08

    Urangutani si cimpanzei, noi oameni-lei , pantere in bal , sa trecem fani in virtual, scapam de doctori si vegani.

  41. ces 21 February, 2015 at 12:33

    Domn doctor profesor, imunoinsuspresor, cum ati ucis microbul fatidic de umor ?

  42. ces 21 February, 2015 at 12:56

    In orice caz-extaz, inoculat pe viata, poti sa atingi valuta-n orice piata.

  43. ces 21 February, 2015 at 13:06

    “… ajunsesem să pun cuburi de gheață și în bere, sacrilegiu pe care l-am comis la întoarcere inclusiv pe aeroportul din Frankfurt, stârnind un tsunami de priviri nemțești ofensate …”

    Nemtalaii, alcool-aii, pun doar snaps in bere, raii …

  44. ces 21 February, 2015 at 13:56

    Avem nevoie de iubire ca doar prin ea e nemurire, un mod de viata armonios, doctor umblat si studios, un sex, o bere (gheata moft) si – un text pe Cotcodac, troll-copt…

  45. MNK 21 February, 2015 at 14:00

    Yay, excelent articol.
    Din pacate, grupurile anti-vaccinare impartasesc credinte care in mod evident nu sunt realiste, nu pot fi probate, dar ca orice credinta, ele joaca un rol important in functionarea acelor persoane, asadar nu vor renunta cu usurinta la ele.
    Mai degraba vor respinge realitatea, daca aceasta le contrazice convingerile.

    Comportamente similare au si unii vegetarieni sau raw-vegani, unii iubitori de animale, unii adepti ai ‘stilului sanatos’ de viata (supraveghere atenta spre maniacala a alimentatiei, practicilor sportive, somnului s.a.m.d.), unii practicanti religiosi ferventi, si lista ramane deschisa.

    Ma indoiesc ca oricate argumente rationale si dovezi s-ar aduce, vor avea vreun impact semnificativ cata vreme oamenii astia nu-si rezolva problemele emotionale de la care pornesc toate comportamentele astea disfunctionale.

    Cu un simplu “Doc e vandut industriei farmaceutice !!!!” isi pun rapid mainile la urechi si gata, problema e rezolvata, asa ceva nu exista.

  46. ces 21 February, 2015 at 14:37

    Sendroiu, ( Unde-s troll-ii ? prin ebolii ) la persoana raw-vegana, vaccin dam, prin sarbacana ?

  47. ela 21 February, 2015 at 15:05

    Admine, ne-ai speriat degeaba cu Pay-Palu’…..un text de Doc a ti-a rezolvat problema!

    PS Doc, aflai de curînd de boala numita noma…….. ai vazut cazuri?

  48. ErRon 21 February, 2015 at 17:58

    Habar nu aveam despre existenţa acestei dudui şi despre filosofia ei de viaţă!
    Dar dacă a reuşit să îl facă pe Doc să scrie, îşi justifică existenţa!:D

  49. larisa 21 February, 2015 at 21:31

    am 27 de ani si am avut ghinionul de a face malarie de 2 ori…a doua oara cu toata asigurarea mea BUPA si doctori expati la spitale bune numai vedeam scapare..o strigam pe mama-n somn sa vina sa ma ia:))prima oara m am imbolnavit in Kano,nigeria unde nu gasesti nimic..vaccinul in situatiile astea sunt vitale..a doua oara am avut norocul sa locuiesc in Angola N’zeto langa doctori cubanezi extraordinari..doctorii ca dvs sunt extrem de importanti acolo

  50. ces 22 February, 2015 at 09:27

    Doar umbla o vorba prin popor, dupa ce beleaua-i ai luat ? “E major si vaccinat”.

  51. sendroiu 22 February, 2015 at 09:55

    Ovidiu Crisan: este important sa pui in balanță nu doar efectele negative ale vaccinului, ci și eficiența dovedită în timp și gravitatea bolii împotriva căreia oferă protecție.
    Există o categorie de vaccinuri a căror eficacitate este demonstrată fără echivoc și care protejează împotriva unor boli de coșmar: TBC, difterie, tetanos, pertussis, hepatita B, poliomielită, rabie (România nu este o țară în care vaccinarea antirabică să fie recomandată de OMS, dar dacă ești mușcat de un animal necunoscut, în timp ce faci jogging prin pădure, ei bine, trebuie să te vaccinezi fără comentarii, dacă vrei să dormi liniștit). Astea sunt vaccinuri care se fac, obligatoriu, ele protează împotriva unor boli de care se moare. Medicul care semnează administrarea lor își asumă răspunderea. Este o discuție, legată de poliomielită, pe care unii o consideră eradicată. O boală infecțioasă este considerată eradicată, conform OMS, atunci cînd, timp de 20 de ani consecutiv, nu se mai raportează nici un caz, pe întreaga planetă. Nu este cazul poliomielitei, s-au raportat focare în Nigeria, Pakistan, Afghanistan, Kenya, Somalia. Războiul din Siria a condus la re-apariția cazurilor de polio în această zonă. Deci, poliomielita nu este eradicată încă, dar se lucrează intens la asta, chiar cu victime în rândurile personalului medical însărcinat cu vaccinarea, primit cu focuri de armă în anumite cătune.
    Și difteria i-a făcut pe unii să o considere eradicată, până când, în 1991, Federația Rusă a raportat în jur de 1000 de cazuri, iar în 1994 aproape 40.000 de cazuri.

    Apoi, avem vaccinuri împotriva unor boli care nu au supărat omenirea atât de tare, iar studiile pentru obținerea unui vaccin au demarat relativ târziu. Aceste vaccinuri nu fac parte din programele de vaccinare susținute financiar de prea multe guverne, nu apar pe listele OMS de vaccinuri recomandate sau obligatorii. Cel mai faimos exemplu este ROR. În Finlanda, vaccinarea ROR a demarat sisematic în 1982, iar din 1993 această țară nu a mai raportat nici un caz de rujeolă, rubeolă sau oreion. În alte țări, vaccinarea ROR întreține polemici interminabile. În acest caz, e mai firesc să te documentezi, să te sfătuiești cu familia și cu medicul tău și să luați o decizie. Indiferent ce decizie ai luat, respect-o și nu te mai gândi apoi dacă ai făcut bine sau rău. Un copil ok nu moare nici de rujeolă, nici de rubeolă, nici de oreion, iar în România este puțin probabil să treacă de vârsta copilăriei fără să facă vreuna din ele 🙂

  52. ces 22 February, 2015 at 10:28

    (imi dau singur un citat : sunt minor versificat).

  53. ces 22 February, 2015 at 11:43

    (si virusul asa pervers, salut ! ma duc in univers 🙂

  54. Nedu Merit 22 February, 2015 at 11:44

    Doc` Sendroiu, ne-am făcut planul la trollat, iată şi o întrebare serioasă:
    – Ce părere aveţi despre vaccinul antigripal?
    Vă anunţ din start că părerea mea nu e prea pro, mai degrabă anti, consider că organismul uman trebuie să lupte şi el cu ceva, că de-aia are sistem imunitar.
    La celelalte sunt pro, staţi liniştit!

  55. Adrian 22 February, 2015 at 18:41

    Pentru cei care nu au citit-o la 12 ani (și nici mai târziu) recomand o carte:
    http://ro.scribd.com/doc/34731098/Paul-de-Kruif-Vanatorii-de-Microbi#scribd

  56. ces 22 February, 2015 at 20:58

    Oricum am sta sa cugetam, de-ntepaturi, n-o sa scapam, decat sa razi catar gripat, mai bine razi manz intepat.

  57. Adrian 23 February, 2015 at 07:16

    Doc, da’ un vaccin anti-ces nu s-a făcut?

  58. ces 23 February, 2015 at 11:05

    Doc, da’ un umor nu s-a facut, un Adrian, cinic, placut, 🙂

  59. Adrian 23 February, 2015 at 20:27

    Cerințe Educative Speciale…

  60. Jo 25 February, 2015 at 15:55

    G’baoni Domn’ Doctor,

    Iaca iti zic si eu mai usor cu pianu’ pe scari, ca mai suntem si noi pe aici.
    Pai hai sa te pun un pic la curent:
    1. Pe aeroport in Lagos exista controale, insa cu 3kNaire (adicatele vreo 15euro) treci chiar si fara vaccin.
    2. Datorita cazurilor multe de reactie la vaccin, te poti prezenta la aeroport cu scrisoare de la medic cum ca ai alergie la oua, si treci linistit. Ma jur, parol, vino si verifica. Eu am doua mamici cu copilasi in situatia asta.
    3. Mori de la febra galbena, nu pui mana pe bolnav? Pai soferii si stuardul si angajatii sotului meu fac cate o criza de febra galbena cam o data la doua luni, si multi dintre ei sunt vaccinati cu carnetel galben. Ha!!!! Numai eu de cate ori m-am dus la doctor cu soferul ca avea ochii si gingiile albe si tremura. Am si pus mana pe el, zau!
    4. Cine naiba ia Malarone, domn’ doctor? Ca poti lua maxim doua luni, si cand iti vine sa te sinucizi si ai vedenii, il lasi si uiti de el. Malarone este un medicament PREVENTIV cu protectie cam 50%. Si daca nu ai auzit pana acum, iti spun eu un secret de la niste doctori batrani cu experienta: daca te-a pus naiba sa iei Malarone si faci malarie, ai ars-o rau de tot, te baga pe medicamente de linia 3 direct, ca nu mai reactionezi la medicamente de linia 1 si 2. Si au fost multe cazuri in randul expatilor, cel putin in Lagos.
    5. Banalul medicament de TRATARE a malariei costa cam 1200N, deci cam 6 Euro. Am eu la mine tot timpul (P-Alaxin, Swidar, etc, tin mai multe variante de linia 1 si 2) Ala micu’ mi-a facut malarie de vreo doua ori (farcipalum, deci nu recurenta) e ok, misca, sanatos, creste mare.Costa mult si medicamentele acestea, insa la clinicile din lagos oamenii (cei care se duc) au acces la ele.
    6. Cele doua cazuri de holera din Lagos de anul trecut au fost tratate cu succes cu Doxiciclina. De unde naiba scoti faza cu vaccinuri impotriva holerei? Dah, corect, amaratii mor de holera ca mananca din gunoaie, ca nu au bani nici sa traverseze strada daramite la doctor, ca nu stiu ce sa faca cand au febra, nu au apa etc. dar de aici si pana a impinge vaccinul de holera, e cam fortat, zau asa!

    Si cand faci o pauza de vocalize in corul disperatilor care o ard frumos pe net impotriva unui jurnalist in loc sa puna mana pe carte si sa invete arta comunicarii cu pacientul, te invit sa chop-chop o suya si un Gulder, Bro!

    Peace,
    Jo

  61. ces 25 February, 2015 at 18:22

    Privind Doctoru-n poza, c-o bere stoarsa-n doza, facuta-n Glume Daily, piu-piu scrise tardiv, Tibila-Hrib Nativ ii zise lui Femura, cu nasu-n os oliv :

    “-Cred ca te-ai vaccina, pe asta daca l-ai manca.”

    (cinism adrianoxo-lapidat)

  62. ces 25 February, 2015 at 18:37

    (si-am incalecat pe-o sa, alatur sufix-cal sub ea) Respect Domnului Julius, pa !

  63. Cristina 26 February, 2015 at 04:51

    Toate bune si frumoase, dar ati facut o mare confuzie intre
    “vegan” si “antivaccinist”. Faptul ca unii vegani sunt si contra vaccinarii nu pune egal intre cei doi termeni, desi am vazut in comentarii asa-zisi raw vegani care ne fac de ras cu brio. Zic “asa-zisi” pentru ca multi nu poseda semnificatia termenului. E vorba de mai mult decat despre alimentatie, vorbim de conceptul de a nu folosi in niciun scop (pe cat e omeneste posibil, evident) produse de origine animala sau obtinute in urma exploatarii si testarii animalelor (ex. cosmetice testate pe animale).
    De aici, faptul ca unii isi zic vegani/sunt vegani si sunt contra vaccinurilor e la fel de relevant cu faptul ca unii maghiari sau unii blonzi sunt impotriva vaccinarii. Foarte bun articolul, in rest!

  64. sendroiu 26 February, 2015 at 04:53

    No wahalla, Jo!
    Mai inainte de a-ti da cu parerea despre pianul meu, e recomandabil sa citesti mai atent ceea ce am scris si eventual sa te documentezi putin inainte. Experienta ta in Lagos este remarcabila, dar e riscant sa te hazardezi in afirmatii despre intreaga Africa subsahariana daca nu prea ai iesit din Victoria Island.
    In primul rand, eu nu sustin nicaieri ca bolnavul de febra galbena nu trebuie atins. Chiar subliniez ca boala este transmisa prin muscatura tantarilor infectati, deci nu se transmite prin contact direct (ca, de altfel, nici malaria sau dengue). Redau, in schimb, monologul soferului din Onne Port, care vorbeste despre atitudinea trecatorilor in cazul unui caz de febra galbena in stadiul terminal, hemoragic, situatie in care bolnavul vomita sange (nu stiu daca tu ai asistat la astfel de cazuri in cartierul residential din Lagos, dar te poti documenta). Imaginea sangelui partial digerat, iesind pe gura, ii tine departe pe trecatori, pana cand bolnavul moare si pot sa-i verifice buzunarele. Ideea este ca manusile de examinare si mastile chirurgicale nu fac parte din chestiile pe care cetatenii din Delta Nigerului le poarta zilnic asupra lor, deci manipularea unui muribund care sangereaza nu este o idee genial, oricum.
    Revenind la cunoscutii tai care prezinta periodic simptome de febra galbena desi se lauda ca sunt posesorii carnetelor galbene YF vaccination, este poate util de verificat daca vaccinarea a fost facuta corect si este inca valabila (trebuie refacuta dupa 10 ani). Eu nu am vazut expati vaccinati corect cu Stamaril care sa faca atacuri de febra galbena, nici in Nigeria, nici in alte tari africane. Nu imi mai amintesc insa cat se platea in Lagos pt un certificate medical Fit For Duty fals si cat se platea pt un certificat YF fals, dar banuiesc ca toate astea au o legatura cu ceea ce povestesti tu. In fine, sa dai spaga pt a intra in Nigeria fara vaccinare impotriva febrei galbene mi se pare o forma de ticneala. Am lucrat in Nigeria intre 2006 si 2008, pe atunci controlul carnetelor YF pe Murtala Mohamed era foarte relaxat, practic inexistent. In Angola in schimb, controlul este foarte strict. Dupa parerea mea, daca stii ca ai alergie la ou, este mai intelept sa nu te duci sa lucrezi in Africa de Vest, dar desigur, fiecare cu fanteziile lui.
    Referitor la vaccinul anti-holera: da, exista, poti verifica cu google inainte sa te contrazici cu mine. Are chiar si pagina pe Wikipedia, ceea ce ne arata ca nu a fost lansat chiar zilele trecute 😉 . Problema acestui vaccin este ca, la 50% eficienta, e practictic inutil, dar asta nu inseamna ca nu se foloseste. Stiu cum se trateaza holera, multumesc pentru impartasirea experientei tale bazate pe cele doua cazuri din Lagos, am lucrat in Soyo, unde, in 2011 a fost o epidemie serioasa (peste 1000 de cazuri raportate). Ziceam doar de vaccinul anti holera ca e un moft.
    Tratamentul anti malarie. Nu sunt un fan Malarone si nici nu recomand preventia cu Malarone. Acest medicament pare a fi favoritul companiei Exxon Mobil care isi obliga angajatii prin contract, indifferent daca lucreaza off-shore sau on-shore sa inghita zilnic cate o pastila si ii si verifica daca fac asta prin teste inopinate de urina, sub amenintarea desfacerii contractului de munca. Faza este ca cei care fac malarie sub tratament cu malarone sunt cei care l-au intrerupt pe sestache, sa poate bea si ei o bere, majoritatea fac asta. Daca cineva se jura ca a luat malarone ca la carte si a fcaut malarie, verifica-i urina sa vezi daca-i pozitiva pt malarone. Tratamentul cu Malarone poate avea efect curativ, doar ca e aberant sa iti inchipui ca un om care sufera de malarie va fi in stare sa inghita 4 tablete de malarone odata fara sa le vomite exploziv in urmatoarele 10 minute (dozele pt curativ sunt cate 4 tablete, timp de 3 zile consecutiv; cele 4 tablete trebuie inghitite ca o singura doza). Ca fapt divers, mi s-a intamplat ca singurul tratament antimalaric disponibil sa fie malarone si a trebuit sa tratez un bolnav de malarie doar cu malarone. Era un semi-imun, Nigerian, iar faza se intampla un Cape Town, unde farmaciile nu sunt deloc pline cu medicamente anti-malarie. Desigur, a putut inghiti cate 4 tablete odata sub metoclopramid im. Simptomele au disparut, iar testul de malaria s-a negativat, omul s-a intors la munca.
    In legatura cu Fansidarul / Swidar (sulfadoxine-pyrimethamine) care pare a fi medicamentul tau favorit impotriva malariei: daca te decizi sa iesi din Lagos si sa calatoresti spre sud, vei observa ca din ce in ce mai multe cazuri de malarie cu Plasmodium falciparum sunt rezistente la Fansidar, ajungand ca, in bazinul fluviului Congo, fansidarul sa devina un anti-malaric la fel de eficient ca apa proaspata de izvor. Pentru mine, un anti-malaric decent este Coartem, iar asta nu costa deloc 6 USD (Coartem, desigur, este util daca pacientul nu e in faza in care vomita, sau daca ii poti controla voma cu metoclopramide; altfel, Paluther injectabil)
    In fine, daca tot mi-ai spus ce antimalarice pastrezi mereu in poseta, iti spun ca eu tin in rucsac doar Autan (sau alt mosquito repellant decent) si am grija sa-l folosesc cum si cand trebuie. Nu folosesc malarone si nici nu recomand. Dintre vaccinurile recomandate pentru Africa am doar anti febra galbena,anti-tetanos si anti hepatita B. Nu m-am vaccinat impotriva febrei tifoide si nici holerei, deci nu poti spune ca sunt un fanatic al vaccinarilor. Dar sa-i incurajezi / apreciezi pe cei care dau spaga sa sunteze vaccinarea anti febra galbena pt a merge sa lucreze in Nigeria, mi se pare oarecum psycho.
    PS: ascult mereu Fela Kuti cand mi-e dor de Lagos. Am auzit ca Pat’s bar s-a inchis, e adevarat?

  65. Nedu Merit 26 February, 2015 at 13:48

    Numa` despre antigripalul meu nu vrea dom` doctor să zică nimic.
    Păcat, după aceea voiam să trecem la un stadiu superior, gen anti-HPV.
    Despre ţânţarii din Africa mi se cam plimbă, noi pe aici le dăm câte una după ceafă şi gata cu ei..
    Tocmai de aceea zic că era mai potrivit să vorbim despre vaccinurile necesare în RO, Africa o lăsăm doritoarelor de Babatunde. 😯

  66. Jo 26 February, 2015 at 17:02

    Ekaro, Ekaro,

    Pat’s Bar este tot acolo, din ce in ce mai degradat, dar ii putem face o vizita impreuna cand ajungi in Lagos. Au aparut locuri noi si interesante. Doi fii ai lui Fela, ca a facut cu zecile, au restaurat The Shrine in Ikeja, si tin acolo concerte. Dupa ce se termina cu alegerile (oare cand?) revenim la shrine.
    In geanta port mai multe variante de meds de malarie, la recomandarea doctori lor, si le port atunci cand ajung in europa, nu de alta, dar malaria nu este foarte des intalnita prin tarile dezvoltate de aici si greutatea cu care ar putea-o detecta la microscop. Am si Coartem, uitasem de el, si autan si complex de B-uri (s-a dovedit cel mai eficace in tinerea la departare a tantarilor).
    La capitolul vaccinari, ce ma deranjeaza in jur este brusca manie proletara pornita impotriva unui jurnalist. Nu conteaza ca exista zeci de publicatii romanesti care au pus sub semnul intrebarii vaccinarea sau o parte a vaccinurilor. Pana acum nu s-a sesizat nimeni, insa tuturor li s-a umflat pipota si arunca cu sageti intr-un ziarist. Daca acel ziarist are 45k de followers si pushtii aia de la medicina au 10k( din care 5k sunt la medicina, inca vreo 3k in pharma-info publice pe paginile lor de fb) atunci consider ca e cazul ca toata lumea medicala (cel putin din romania) sa se uite in gradina ei si sa se intrebe unde naiba greseste. Sa reactionezi ca medic in stil agresiv nu faci decat sa rezolvi un efect, nu o cauza. Care este cauza? Neincrederea in medici, lipsa unor raspunsuri concrete, lipsa de comunicare, lipsa empatiei, lipsa unor raspunsuri de genul unde se opreste cercetarea si incepe interesul comercial? O ardeti pe Steer si vor aparea altii care sa puna la indoiala. De ce pun la indoiala? Nu iese fum fara foc, asta o stim cu totii. Am cativa medici in care am incredere totala, ne-au salvat viata si sunt medici cercetatori, nici macar ei nu au un raspuns concret, pana si ei se indoiesc (in afara cabinetului medical). Sa bati cu pumnul in masa, sa numesti un parinte cazatura, sa instigi la aplicarea sentintei penale in cazul nevaccinarii nu rezolva cauza. Rezolva pe moment dar nu pe termen indelungat si nu va fac mai populari, in niciun caz.
    Stii bine cum vaccineaza in africa, ca pe vite, nu conteaza ca au malarie, sau HIV, ei vaccineaza cu toptanul. La mine in complex vin si de doua ori pe luna sa ne vaccineze personalul, am ajuns sa-i alung cu bata, nu de alta dar sa le faci MMR din doua in doua saptamani, e crima si pentru ei si pentru copilul meu. Sunt africanii mai sanatosi? Ma cam indoiesc, dar sunt sigura ca niste companii farmaceutice isi realizeaza experimentele pe maimutele de acolo. Nu-ti mai reamintesc de incidentul din kano, cand Unicef a omorat 800 de copilasi la experimentarea unui antibiotic nou…..
    Si ca om, ca parinte, vezi, citesti, asculti, presiunea este infernala, si te intrebi de ce trebuie sa fie asa o presiune….iar intreaga responsabilitate tot pe umerii tai de parinte cade….
    PS: am facut toti trei vaccinul de febra galbena, insa cam incep sa-mi pun intrebari. Stii de ce? Mama are sclerodermie declansata in urma vaccinului de variola, eu hashimoto, niciun doctor serios (nu zmeii aia de o ard pe facebook de prea mult timp liber) nu mi-a putut confirma ca o boala autoimunitara nu s-ar declansa daca continua schema vaccinarii la pici. Din contra, mi-au spus sa mai asteptam un pic, sa ne mai gandim…..

    Cand ti se face dor rau de lagos, te asteptam cu toata ceata de romani la Ilashe Beach,

    Oana

  67. Nu-l mai ucideti pe Giordano Bruno! | NU EXISTA BOLI 27 February, 2015 at 06:20

    […] pornit o adevarata lupta mediatica, internautica pe tema vaccinurilor. Am citit un articol foarte bine scris, al unui medic care a experimentat realitatea din Africa, iar argumentele sale […]

  68. alex bic 27 February, 2015 at 09:58

    Excelent articol si trebuie sa recunosc ca m-au incantat si dezbaterile din comentarii 🙂 As vrea sa insist putin asupra ROR si sa va cer o parere mai detaliata asupra acestui vaccin. Din ce ati spus pana acum, imi pare ca il incadrati in categoria celor fara de care poti naviga lejer prin viata. Din raspunsurile pe care le-ati dat pana acum, imi permit sa presupun ca veti spune ca doar ati mentionat ca nu se moare de oreion, ceea ce nu inseamna ca nu poate avea efecte mai mult sau mai putin grave. Intreb despre ROR si as vrea sa vad parerea dvs pentru ca eu nu i-am facut acest vaccin fetitei, i le-am facut pe celelalte din schema obligatorie de la stat, dar pe acesta nu. Asa cum ati spus, teoretic am luat o decizie si mi-o asum. Practic insa, nu ma pot abtine, imi doresc si validari, altele decat intuitia si teama mea din acel moment. Am decis sa nu-i fac accest vaccin dintr-un motiv aparent stupid: pana la un an jumate, fetita mea era foarte serioasa, seriozitate din aceea de adult, fara prea multe zambete si fara acele izbucniri in ras specifice copiilor. Plus o dezvoltare motorie mai lenta. “Logica” de mamica din acel moment a fost asa: daca ii fac vaccinul si voi afla mai tarziu ca are autism, ma voi gandi ca e din cauza ca i-am facut vaccinul. Bolile copilariei nu par foarte grave din ce citesc, deci mai bine nu-i fac vaccinul 🙂 Acum citind prin alte forumuri si discutii despre aceste boli ca fiind de fapt cumplite nu stiu ce sa mai cred…Ma rog, mi se pare ca in cazul ROR teama a invins ratiunea. In cazul meu, imi place sa cred ca e 1-1 scorul teama-ratiune. Pentru ca nu am recoltat celule STEM, asa cum au facut toate mamicile din jurul meu. Dupa ce m-am documentat am dedus (sper nu gresit) ca e mai degraba un sistem asemanator cu asigurarile de viata: s-ar putea sa fie ceva util, daca daca Doamne fereste ai nevoie sa folosesti va fi extrem de greu si mult mai costisitor decat ti se prezinta la inceput. Plus ca din ce inteleg, recoltarea STEM avansat foarte mult fiind posibila si de la adulti.

  69. SM 27 February, 2015 at 12:05

    @Jo: o sursa pentru incidentul din kano, unicef?
    Ma mai roade o intrebare: iti poate garanta vreun medic ca nu vei avea boala autoimuna daca nu te vaccinezi?

  70. Nedu Merit 27 February, 2015 at 15:56

    E linişte. Bănuiesc că domnu` doctor deja scrie un articol separat despre antigripal şi anti-HPV.
    Pentru că, repet, ni se cam fâlfâie de anumite aspecte din viaţa lu` Babatunde (cu aplecare deosebită asupra altor aspecte, desigur).

  71. Jo 27 February, 2015 at 19:52

    Ciao SM,
    Nu exista nimic scris, sau nu mai exista, a fost bagat sub presh, desi scandalul la nivel local a fost monstruos. Au fost si alte experimente mai vechi cu un antibiotic pentru meningita. Ca urmare, niciun doctor alb nu se mai aventureaza in Nord pentru ca ii ia gatul. Ultimul ucis a fost un doc nord coreean. Taiat beregata scurt. Nici nu se mai vaccineaza acolo, nimeni nu mai are curajul sa mearga.

    Intrebarea care te roade, ne roade si pe noi, crede-ma, subiectul este dezbatut si nu este usor de pus in balanta.

    Jo

  72. Ovidiu Crisan 27 February, 2015 at 23:02

    Cam tarziu cu (re) raspunsul, acum am apucat. Nu contest stiinta din spatele procedurii, insa orice ati spune dumneavoastra, inca ne aflam in stadiu experimental privind vaccinurile, Iar scurta isorie de 100 si ceva de ani (200+ daca numaram smallpox-ul din 1796) este impanata cu accidente colosale si cu actiuni DOCUMENTATE pe care cei provaccinare le trec la categoria “conspiracy” pentru ca nu au un raspuns rational.

    Vaccinuri preparate necorespunzator, care s-au soldat cu infectarea/paralizia/moartea unor copii: The Cutter Incident.

    Adjuvanti care dupa 40 (!) de ani de la administarare s-a descoperit ca au un puternic efect cancerigen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10472327.
    Adjuvantul SV40 a fost ulterior inlocuit cu Thiomersal, care are un efect toxic latent, atacand lent cartilagiile – artrita cronica la batranete. Inca nu au trecut 40 de ani de la scoaterea Thi. din vaccinuri, in Romania lui 2006, cand fiica mea a facut vaccinurile inca exista in cele “gratuite” (si aici o intreaga polemica, nimic nu este gratuit).

    The Tuskegee medial experiment, unde EXACT cele 2 institutii puse paznici peste domeniul medical (si care certifica/mandateaza/supravegheaza si procesul administrarii vaccinurilor), US Public Health Service si CDC au coordonat aceste crime, “in numele stiintei”, cel mai probabil.

    Ar mai fi multe de spus. ORICE in viata are un risk/reward ratio, accidente sunt si din seringa si cand mergi pe strada. Eu m-am felicitat de multe ori ca am fost vaccinat – ultima data m-am inchinat la zeul “anti-tetanus” acum un an cand am calcat intr-un cui ruginit si la 24 de ore dupa am avut crampe in tot piciorul. Dar pentru numele lui (insert your Deity here), lasati omul sa isi decida propria soarta, scoateti obligativitatea vaccinarii. Fiecare este liber sa aleaga cum traieste si/sau cum moare. Alternativ: “The voluntary consent of the human subject is absolutely essential” (Nuremberg Code).

    O zi frumoasa tuturor!

  73. ces 1 March, 2015 at 13:25

    Nu se scoate nicio obligativitate, numai prin sanatate, suntem umanitate.

  74. sendroiu 2 March, 2015 at 19:00

    Campaniile de vaccinare in nordul Nigeriei se fac in sistem “ca pe vite” in primul rand din cauza nervosilor de la Boko Haram care controleaza regiunea. Nu uita ca personalul medical implicat in campaniile de vaccinare trebuie sa administreze vaccinul avand in jur soldati cu arme automate, care pot oricand ordona abandonarea vaccinarii si evacuarea zonei, sau, direct: “Culcat!”. Singurele regiuni din Africa in care vaccinarea anti-polio nu a fost efectuata sunt tocmai aceste zone din nordul Nigeriei. Consider ca e o insulta la adresa bunului simt si a culturii generale elementare sa explic acum ce inseamna poliomielita si ce importanta are vaccinarea anti-polio. Evident, vaccinul nu ar trebui administrat persoanelor subnutrite, celor care sufera de malarie, SIDA, leucemie etc. Vaccinul se administreaza persoanelor sanatoase si este precedat de un control al starii de sanatate. Ceea ce nu e prea usor de facut atunci cand suparatii de la Boko Haram pot bombarda in orice secunda camionul in care se efectueaza vaccinarea.
    Dar ceea ce omiti tu sa precizezi (sau, poate nu realizezi) este ca o persoana care sufera de malarie, SIDA, malnutritie etc risca foarte foarte tare sa moara in cazul in care este infectata cu virusul febrei galbene. Iar chestia asta se poate intampla al naibii de frecvent in Africa, mult mai frecvent decat ca o persoana sa sufere de malarie, SIDA, malnutritie, leucemie, hepatita in momentul vaccinarii.
    Concret, expatul Gigel, antivaccinist convins, lucreaza intr-un campus din Nigeria, unde se pricopseste cu hepatita A. Ceva absolut banal, nu?!. In timp ce zace in pat cu ochii galbeni, colegii vin sa ii aduca portocale, iar o țânțaroaica discreta se strecoara odata cu portocalele, in camera lui Gigel. O infectie concomitenta cu virusul hepatitei A si cu virusul febrei galbene este o grea lovitura pt orice ficat normal. Cam ca o lovitura de bara de Toyota, care se deplasa cu 80 km pe ora, inainte de impact. Chiar si in cazul fericit in care Gigel supravietuieste, ficatul sau va arata ca un decor de film horror.
    Despre studiul de la spitalul clinic din Kano, studiul a fost realizat de catre medici locali, nu albi si a fost despre antibiotice, nu despre vaccinuri: http://www.academicjournals.org/journal/IJMMS/article-abstract/7C6B385322
    Faptul ca tu ai dezvoltat o tiroidita Hashimoto (in urma unui vaccin? care vaccin, efectuat de cine, cand, in ce imprejurari? produs de ce laborator, ai pastrat eticheta vaccinului??) este regretabil, dar asta se incadreaza, totusi, in cele 1% reactii adeverse (in cazul in care este demonstrat faptul ca tiroidita s-a declansat ca reactie la vaccin). Desigur, este frustrant sa faci parte din procentul celor care sufera o reactie adversa, dar asta nu justifica in nici un fel blamarea vaccinului. Ai afirmat ca mama ta sufera de sclerodermie,
    (despre care s-a demonstrat ca a fost) declansata in urma vaccinarii antivariola. Se estimeaza ca variola a ucis intre 500.000 si 700.000 de oameni pe tot globul, inainte de a fi eradicata, tocmai prin utilizarea acelui vaccin. Nu cred ca beneficiile vaccinului antivariolic pot fi puse la indoiala, in ciuda regretabilului accident suferit de mama ta.
    Cat despre link-ul spre textul NU EXISTA BOLI, admit ca sunt usor confuz: tocmai ai precizat ca tu suferi de Hashimoto, iar mama ta de sclerodermie. Astea nu sunt boli, sau este ceva ce mie imi scapa?

  75. sendroiu 2 March, 2015 at 19:05

    @SM: aici un link spre studiul de la Spitalul din Kano:
    http://www.academicjournals.org/article/article1379173512_Mohammed%20%20et%20al.pdf
    In legatura cu intrebarea care te roade, am o intrebare ajutatoare: iti poate garanta cineva ziua de poimane?

  76. Jo 2 March, 2015 at 20:53

    Buna,

    Nu am trimis niciun link, si nici nu-l vad in comentariul meu. Ciudat….

    Nedumeririle mele si intrebarile raman indiferent de ping-pong-ul de aici.
    Asteptam sfatul doctorilor avizati care, deocamdata, ne spun sa mai asteptam.

    Jo

  77. sendroiu 2 March, 2015 at 23:34

    scuze, Jo, ma refeream la link-ul asta, postat imediat dupa unul din comentariile tale:
    https://liviabonarov.wordpress.com/2015/02/27/nu-l-mai-ucideti-pe-giordano-bruno/
    L-am citit imediat in continuarea comentariului tau si am crezut ca este postat de tine, apoi am realizat eroarea.

  78. Nedu Merit 3 March, 2015 at 11:52

    O să emigrez în Africa.
    De gripă scap sigur, deci n-am nevoie de vaccin.
    De HPV nici nu mai vorbesc, nu mă bag singur în belele.
    Deci am rezolvat problema, doc, nu mai e cazul, nu vă deranjaţi.

  79. vaxxalbina 8 March, 2015 at 04:56

    adminule, ar fi o idee geniala sa nu tii secret treaba cu ip-ul si alte lucuri magice ca poate omul nu-si mai iroseste 10 minute din viata incercand sa scrie un mesaj.

    in alta ordine de idei, spiritul tau de observatie lasa de dorit; usor cu paranoia pe scari :))

  80. vaxxalbina 8 March, 2015 at 05:20

    Sendroiule, usor cu rasismul pe scari! Nu este cazul sa intram in delicateturi filozofice despre rase si ura interasiala. E doar statistica: tiganul in principiu nu cultiva pamantul ci face bisnita. Cu legume de alea ieftine, you know, cu pesticide 🙂 A, si inca ceva: daca taranul nu se supara ca ii spun taran, de ce s-ar supara tiganul? E cool ca calatoresti – nu trebuia sa precizezi ca n-am prins cu totii. Stau si eu in cel mai cosmopolit oras din lume si cumpar mancare de la neamuri de care trebuie sa apelezi la bunul Google ca sa afli cate ceva, ca tot veni vorba.
    E cool iarasi ca ai o parere misto despre vegani. Impartasim aceleasi pozitii pe baricade. In cee ce priveste rasistii, xenofobii si fanaticii, iarasi avem aceeasi parere, cu o mica adaugire: prostii. Am o parere proasta despre prosti, indifferent ce functii ocupa, ce hartii flutura si ce putere au sa schimbe lumea. Si ca sa anticipez: bineinteles nu te bag pe tine in categoria asta so chill 🙂

    PS: e cool ca nu mergi la safari; ai fi avut un punct negru de la mine
    PPS: ai nevoie sa te relaxezi mai mult; prea brusc sari la gatul omului; cand ai fost ultima data la psiholog btw?

  81. Mayer Andreas 22 March, 2015 at 15:17

    Din cauza unor persoane ca Olivia Steer si a parintilor care urmeaza sfaturile date de niste personae incompetente se intampla in tara si in strainatate tragedii care ar fi putut fi evitate!
    ACORDAREA DE SFATURI MEDICALE FARA A AVEA DREPT DE PRACTICA ESTE ILEGAL!
    Ministerul sanatatii si camera medicilor ar trebui sa se autosesizeze si sa dea in judecata toate persoanele care acorda sfaturi medicale si/sau consultatii medicale fara a avea dreptul si competenta necesare!
    Rog pe aceasta cale toate spitalele, toate cabinetele medicale, toti medicii si toate asistentele medicale sa ceara respectarea legii si sa ceara darea in judecata a tuturor persoanelor care acorda sfaturi medicale si / sau consultatii medicale fara a avea dreptul si competenta impuse prin lege!
    Extras din Legea nr. 306 din 28 iunie 2004 privind exercitarea profesiei de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 578 din 30 iunie 2004, stipuleaza urmatoarele:
    Art. 1: Profesia de medic se exercita, pe teritoriul Romaniei, in conditiile prezentei legi, de catre persoanele fizice posesoare ale unui titlu oficial de calificare in medicina.
    ART. 8: (1) Profesia de medic, indiferent de forma de exercitare, salariata si/sau independenta,se exercita numai de catre medicii membri ai Colegiului Medicilor din Romania.
    ART. 15 (1) Exercitarea profesiei de medic se face, dupa obtinerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania, pe baza autorizatiei de libera practica acordate de Ministerul Sanatatii, pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dupa care aceasta competenta trece in responsabilitatea Colegiului Medicilor din Romania.
    ART. 18 (1) Practicarea profesiei de medic de catre o persoana care nu are aceasta calitate constituie infractiune si se pedepseste conform Codului penal.
    (2) Colegiul Medicilor din Romania, prin presedintele colegiului teritorial, este in drept sa exercite actiunea civila sau sa sesizeze, dupa caz, organele judiciare sau autoritatile competente, pentru urmarirea si trimiterea in judecata a persoanelor care isi atribuie sau care intrebuinteaza fara drept titlul ori calitatea de medic sau care practica in mod nelegal medicina.
    (4) Instantele de judecata civile sau penale, din oficiu, vor comunica Colegiului Medicilor din Romania hotararile judecatoresti ramase definitive, prin care s-au pronuntat cu privire la fapte exercitate in timpul si in legatura cu profesia de catre medici pe teritoriul Romaniei.

  82. SM 26 March, 2015 at 16:58

    In opinia mea vaccinul e ca si trecutul strazii pe zebra si culoarea verde a semaforului. Nu-ti poate garanta nimeni ca nu vine un sofer beat sau neatent si nu da peste tine. Si in functie de tara sansele sa se intample sunt mai mari sau mai mici.
    Daca totusi alegi sa treci strada pe unde te taie capul sansele sa fi accidentat sunt mult mai mari chiar daca ai facut-o de 100 de ori si ai scapat.

    In alta ordine de idei: Doc, nu vii inapoi? ca mai toti medicii buni au plecat si au ramas multi care fac tot soiul de prostii. M-au ingrozit stirile de luna asta.

  83. ces 26 March, 2015 at 19:15

    Stiinta (si cea medicala) e palpabila, reala.

  84. ces 26 March, 2015 at 19:25

    (tendinta de a ajuta fiinta e ok daca stiinta nu elimina nimic din ce-i cunoscut fizic) (e cu bere la ceaun si mi-e dor de Dan c-un UN)

  85. un Razvan 29 April, 2015 at 23:39

    Mie mi se pare o nebunie sa fii impotriva vaccinurilor dar doar ca asa ti se pare tie.
    Dincolo de toate argumentele impotriva vaccinurilor, aduse chiar de specialisti si dincolo de faptul ca in tarile civilizate exista un procent insemnat de nevaccinati (vezi Belgia, US, etc.), eu nu ma vaccinez pentru ca am cerut parerea parintelui duhovnic si mi-a spus “in niciun caz”.
    Asta nu inseamna ca nu ma voi mai vaccina toata viata, ci doar atunci cand o sa primesc ok-ul. Am mai multa incredere intr-un duhovnic care imi comunica cuvantul lui Dumnezeu decat in orice om de stiinta.
    Sunt crestin ortodox, merg la doctor atunci cand am o problema de sanatate, iau medicamente, ma operez, etc. dar in situatii vitale sau prea putin vitale merg pe mana duhovnicului.
    Fara a fi antisemit, nu pot sa nu remarc ca toate concernurile pharma sunt detinute de evrei, toate bancile si organismele de reglementare (vezi OMS) tot la fel, mass media idem, etc.
    Cititi cartea “Spitalul” scrisa de dr. Nicolae Paulescu – descoperitorul nerecunoscut al insulinei – si o sa vedeti cum functioneaza aceste organizatii masonice.

  86. Doru 8 May, 2015 at 03:01

    @Un Razvan: ce ti se poate intâmpla daca nu te vaccinezi ? Mai mult decat sa pleci definitiv din aceasta lume vizibilă cu ochii, nu vad ce. Probabil ca esti pregatit sa mori oricand linistit. Dar pe copilul tau îl vaccinezi ?

  87. Cele opt vaccinuri care vor fi obligatorii pentru inscrierea copiilor la gradinita/scoala. - JurnalulBucurestiului.Ro 16 June, 2017 at 01:08

    […] textele publicate aici si aici de medicul Gabriel Diaconu. Sau abordarea umoristica dar excelent argumentata aici de dr. Ionut Sendroiu. Si aici puteti gasi o serie de articole care intra in mai multe […]

Leave a reply