Postul nu e post destul

Lupta omului cu progresul

Daniela D.

 

Am petrecut cândva una din cele mai groaznice jumătăți de oră din viața mea, în Viena, în toaleta unui restaurant, încercând să găsesc dispozitivul de tras apa. Aventura vieții mele în wc-ul vienez a început chiar de la intrare. Cum am pășit înăuntru, ușa s-a încuiat automat în urma mea, capacul wc-ului s-a ridicat singur și din pereți s-a revărsat muzică, desigur, vieneză. Baia aceea era ceva mai frumoasă decât sufrageria mea, o încăpere mare, cu podele de lemn lăcuit, covoare groase și fotolii confortabile, în care să te odihnești în caz că urinarea te solicită excesiv. După ce am sfârșit treaba pentru care eram acolo, am dat să trag apa, în scopul de a îndepărta urmele trecerii mele. Și aș fi făcut-o, dacă aveam de unde. Dar nu exista niciun buton, fantă, dispozitiv, mâner sau orice altceva care să sugereze că ar putea îndeplini această funcție. Nu a existat locșor în baia aia pe care să nu îl fi cercetat. Niciun centimetru de perete, nicio palmă de podea. M-am uitat până și în spatele fotoliilor, în disperare de cauză. Butonul ăla trebuia să fie undeva. Dar nu, nu era. Din cinci în cinci minute, un dispozitiv arunca în aer un parfum de liliac. Toată viața am iubit mirosul de liliac, dar în ziua aceea iubirea mea s-a sfârșit pe vecie. De atunci urăsc mirosul de liliac. Când, după jumătate de oră în care am făcut-o pe cercetașul, roșie de rușine că am lăsat apa netrasă și puțind până în inimă a liliac sintetic, am cedat în această luptă inegală și am deschis ușa băii, să plec, în urma mea s-a auzit apa trăgându-se singură.

 

buda

 

Altădată, într-un oraș de departe cu climă aspră, am refuzat să intru la metrou pentru că nu am identificat locul unde trebuie să validez biletul de intrare. Oamenii intrau liniștiți, fără să composteze bilete, dar mi-am închipuit că au abonamente. Eu nu aveam abonament, aveam bilet, iar biletul trebuie introdus în ceva care piuie, că altfel de ce îl ai? M-am perpelit amarnic până mi-a venit ideea să aflu de pe net cum faci să intri ca un turist onest la metrou. Cu uimire am descoperit că în orașul acela nu este necesar să validezi nicăieri biletul, pentru că se prezumă că toată lumea plătește călătoria. Pentru un bucureștean ca mine, asta era un scenariu pur fantastic, era exclus să îmi imaginez așa ceva, că doar nu-s Jules Verne. Adică nu există controlori îmbrăcați în salopete bleumarin, cu fețe de infractori, care să te dea jos la prima și să te ducă la secție să îți dea amendă? Dumnezeule, dar ce fel de țară e asta?

 

Am un prieten cu o inteligență și un umor pentru care garantez personal, care a venit acum niște ani să facă facultatea la București dintr-un pitoresc oraș din România în care nu există rețea de gaze. A închiriat o garsonieră să șadă și el undeva. Și cum ședea el așa frumos, s-a făcut toamnă târzie și frig în case. Auzise el că la București încălzirea se face cu gaze. “A! Ce mișto!”, a zis. “Gaze am și eu în această minunată garsonieră, chiar aci, la aragaz.” Și într-o seară se deplasează la bucătărie și sucește butonul aragazului, ca să se răspândească gazele fierbinți în încăpere. Timpul trecea, gazele curgeau, dar în cameră nu se încălzea defel. Parcă se simțea așa, un pic moleșit, dar în rest nimic. Nemulțumit de temperatura scăzută a gazelor, a sunat-o pe maică-sa se se plângă: “Uite, mamă”, a zis, “ăștia de la CET dau numai gaze călâi la aragaz, nu s-a încălzit deloc garsoniera.” Urletul maică-sii în telefon l-a aruncat direct spre geam, pe care l-a deschis larg. Uite, asta numesc eu providență: să dai telefonul potrivit la momentul potrivit, înainte să îți vina ideea să aprinzi, de exemplu, o țigară.

Share:

17 comments

  1. Belle d”Imagination 20 October, 2014 at 07:35

    Yayyy! Prima!

  2. Belle d”Imagination 20 October, 2014 at 07:40

    Şi uite d-asta, a prevăzut legiuitorul să se facă încă din liceu ore de SSM. Ca să nu mai deschidă toţi nerozii gazele la aragaz şi p-ormă să nenorocească un bloc întreg.

  3. ciprian 20 October, 2014 at 08:45

    Numai va laudati ca va plimbati..

  4. alina 20 October, 2014 at 09:03

    Cu cat imbatranesti cu atat rezistenta la progres e mai mare.Am primit cadou un Iphone(4,ho) si tot e am putut sa exclam a fost:”ce lanterna misto are”

  5. dc 20 October, 2014 at 09:09

    Orasul acela cu clima aspra si fara compostoare de bilet la metrou nu e tot Viena?

  6. bogho 20 October, 2014 at 09:56

    Si in Praga se intra la metrou fara a valida biletul.

  7. yo 20 October, 2014 at 10:07

    Orasul ala cu clima aspra si unde nu se composteaza la metrou ar trebui sa fie Helsinki banuiesc…ca a trebuit sa intreb unde se composteaza si s-au uitat cam lung la mine

  8. Dan1 20 October, 2014 at 10:14

    Pe acest site (de Internet) autorii au o slabiciune fata de WC-uri. cred. Ca altfel nu-mi explic… :))

  9. ela 20 October, 2014 at 10:57

    Dan1: O fi wc-ul locul propice creatiei artistico-literare?!

  10. waltz 20 October, 2014 at 12:26

    Frumos la viena

  11. Daniela 20 October, 2014 at 13:27

    Alta poveste cu un WC intr-o cafenea vieneza: in toaleta gasesc doua cabine cu usile de sticla transparenta. Stiu ca austriecii nu sunt foarte pudici, dar tot nu ma simteam in largul meu sa ma expun in felul asta. Intr-un final imi iau inima in dinti si sperand ca nimeni altcineva n-o sa dea buzna in toaleta, intru in cabina si trag usa dupa mine. Imediat ce inchid usa sticla se face mata cu un semn mare rosu in mijloc indicand ca e ocupat.

  12. deaddy 20 October, 2014 at 13:39

    @alina: pai poate fiindca o fi avand lanterna misto? 😕

  13. Rushenne 20 October, 2014 at 13:59

    Stiu pe cineva care, atunci cand a venit vremea sa-si schimbe telefonul, a optat pentru iPhone. Si fericita din cale afara primul pe care l-a sunat de pe noul telefon a fost, logic, iubitul. Si cand a sunat il auzea foarte puțin spre deloc. A mai încercat cu o prietena, la fel.
    Nervoasa s-a apucat sa umble in toate setarile si voia ca a doua zi sa meargă înapoi sa faca scandal pentru telefonul defect.
    Noroc ca intre timp se plansese unei prietene si ea i-a spus privind-o cu mila: da’ folia, folia i-ai scos-o? (Prietena, saraca, era patita cu inca vreo 2-3 prietene) 😛

  14. Alina 20 October, 2014 at 14:23

    Deaddy,Lanterna de la IPhone e senzationala si pana acum nu am avut telefon de care sa fiu atat de incantata,tocmai datorita acestei utilitati.Stai in pat,nu gasesti telecomanda,pac aprinzi lanterna.Cauti ceva in “gaura neagra” cunoscuta sub numele generic de poseta,ghici cine te scoate?

  15. tizul 20 October, 2014 at 20:02

    Din cand in cand, cand ies de la buda, simtesc nevoia de a ma spala pe maini.
    In ’92, la o benzinarie de pe M1 din Hungarika-Mare, m-am dicstrat cautand robinetul chiuvetei cu senzor.
    Pana a venit unul si mi-a zic ceva.
    A fost prima oara cand am inteles maghiara. Din gesturi.

  16. Adrian 20 October, 2014 at 23:00

    @Dan1: Progresul începe la WC.

  17. Dan1 21 October, 2014 at 21:26

    @ela & @Adrian: Mai degraba ne iau drept neste kkciosi! :))

Leave a reply