Postul nu e post destul

Tradiții de reîncarnare la profesorii buddhiști

Julius Constantinescu

 

Buddhistu’ n-o muritu

Doar puțin s-o odihnitu

Și apoi o revenitu

 

Pierduți printr-un sat undeva în nordul Thailandei, nimerim din întâmplare la înmormântarea unui profesor al școlii pe care tocmai o vizitaserăm. Adică așa speram, că din intâmplare, fiindcă n-aș exclude de tot varianta că l-au omorât pentru turiști.

 

Liota de copii care ne precede pare mai interesată de noi, albii, decât de răposatul lor îndrumător. Chiuie, se împing, bat din palme și într-un final se adună în jurul lui Petreanu, care îi învață să foloseasca bățul de selfie pentru o poză de grup. Ajunși în fața casei unde odihnește trupul neînsufletit al profesorului, își reiau viermuiala cu și mai multă vigoare. Voioșia lor copilărească este foarte diferită de aceea a copiilor albi atunci când vreunul dintre respectații lor profesori le face bucuria și crapă.

 

Familia profesorului e adunată în jurul unei mese si sporovăie. Dinainte – doar o sticlă mare de apă și câteva pahare. E un șoc cultural major, căci la noi, la creștini, rudele celui care s-a dus la Domnul mânuiesc pahare de vin, de rachiu sau de țuică, din care varsă un strop, spunând pios, înainte să-l dea pe gât: “Dumnezeu să-l ierte!” Șansele celui decedat de a intra în împărăția cerului sunt cu atât mai mari cu cât rudele vor spune mai des “Dumnezeu să-l odihnească!”, așa că nu vor pregeta nici un efort in acest sens.

 

La buddhiști nu se plânge la mort, nu se smulge părul din cap și nu se boceste demonstrativ, să te audă vecinele: “Unde-ai plecat, Lao Tzî? Cine-o să mai culeagă orezul acum? M-ai lăsat singură cu 20 de copilași, Lao Tzî!” Viața e văzută ca un chin, ca la creștini, doar viziunea asupra morții diferă: în timp ce buddhiștii îl lasă pe răposat să se ducă în liniște în treaba lui, creștinii trag de mort până îl bagă in groapă, reproșându-i că și-a pus mâinile-n piept și i-a lăsat să se chinuie singuri.

 

Mortul stătea in casă singur, pe fundul unui frigider. Îl puteai privi printr-un gemuleț aflat deasupra, exact cum te zgâiești în vitrina frigorifică atunci când îți alegi inghețata. Diferența față de austera vitrină de înghețată constă în aceea că frigiderul-coparseu e acoperit de leduri și sclipește ca un aparat de flipper când ai prins extrabonus. La buddhiști, extrabonus e când te reîncarnezi într-un chin mai mic.

WP_20140818_16_16_42_Pro

 

I-am aprins un bețigaș parfumat (ăstea sunt un fel de tămâia buddhistului, doar că, spre deosebire de tămâie, se găsesc și la IKEA), ne-am luat la revedere de la rude și am plecat mai departe, exprimându-ne speranța că răposatul profesor săvârșise suficiente fapte bune pentru a spera într-o reîncarnare avantajoasă. Sau cel puțin că nu făcuse lucruri foarte rele, fiindcă profesorii care își distrug karma se reîncarnează probabil în profesori din Romania cu 10 milioane pe lună.

Share:

19 comments

 1. Ina_adevărata 20 August, 2014 at 23:27

  Karma p.roastă e dacă profu’ crapă în perioada Bac-ului. De la atîtea blesteme, sigur se reîncarnează într-un cîine fără stăpîn.

 2. Rushenne 21 August, 2014 at 00:07

  Doamna Mariana, cred ca ti-a trecut tot cheful de inghetata in viata asta, este? :))

 3. Alecsandra 21 August, 2014 at 00:26

  Si asta a fost o frumoasa poveste de adormit copiii..Multumim,Julius!O sa visez reincarnari acum.Initial am inteles ca proful se numea ‘Chiuie’,apoi mi-am dat seama ca e primul text necorectat la sange,unde Julius si-a ingaduit mica eroare de a tasta virgula in locul punctului.Si asta numai din devotament pentru cititorii sai!Desi initial avertizase ca nu vor exista articole publicate in Daily Cotcodac pe durata vacantei domniei sale,iata ca nu s-a putut abtine de la a ne impartasi experientele inedite.O prima concluzie:in Thailanda inghetata circula vesela pe strada sub umbreluta,in timp ce decedatii odihnesc in vitrenele de inghetata.

 4. Dan1 21 August, 2014 at 08:13

  Cam morbid, dar asta e! Macar avem la ce trolla!
  P.S. Julius, povesteste-ne mai bine de saloanele lor de masaj, da? :))

 5. boemul 21 August, 2014 at 08:47

  şi la ăştia coliva se face din orez?

 6. dc 21 August, 2014 at 09:07

  Da’ voi ce cautati in vizita la scoala, iesiserati la agatat? >:) 😀

 7. abc 21 August, 2014 at 09:56

  hai ca-i distractiv sa citesti aceasi intamplare din 2 perspective http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17937481-omul-carui-inmormantare-nu-plange-nimeni.htm . drept sa-ti spun mi-a placut mai mult asta mai vesela, Petreanu e Petreanu nu “turistul” :)). Faina gasca de vacanta Julica

 8. Dan G 21 August, 2014 at 10:43

  Chiar ca mi s-a luat de inghetata pe vara asta. Altfel, mai misto la ei asa, cu apa si fara bocete 🙂

 9. deaddy 21 August, 2014 at 11:44

  “Ajunși în fața casei unde odihnește trupul neînsufletit al profesorului, își reiau viermuiala cu și mai multă vigoare”

  Frumoasa constructie, eu nu m-as fi gandit sa vorbesc de viermi in casa spanzuratului. 🙂

 10. Moni Bomboni 21 August, 2014 at 14:15

  sau cum a aflat Julius de ce era un chilipir cazarea la Eternity Hotel

 11. Ioana 21 August, 2014 at 18:05

  Cum adica ati nimerit ”din intamplare” la casa mortului ? si ati intrat inauntru si ati aprins betisoare parfumate aka lumanari ?? si ati cercetat daca membrii familiei sunt inlacrimati sau nu ??
  PS fain aranjamentul de tip Las Vegas pentru defunct 🙂

 12. ela 21 August, 2014 at 18:08

  Nu comentez…..dar dadui laic lui Dan1!

  😀

 13. Dan1 21 August, 2014 at 20:19

  @ela: Aha, ce va mai plac textele despre masaje… cu finalizare! Scuze, tailandeze vrusei sa zic! :))
  P.S. Si eu iti detei laic! :))

 14. althea 22 August, 2014 at 11:27

  Domnului Julius Constantinescu

  Vă mulţumim pentru observaţia referitoare la lipsa tămâii din IKEA. Situaţia va fi remediată până cel târziu la slujba de duminică dimineaţă.

  Cu stimă,
  Departamentul Marketing al BOR

 15. Dan1 22 August, 2014 at 12:03

  (:|

 16. Dan1 22 August, 2014 at 12:04

  Alta data pe la 12:00 primeam un text de trollat (al doilea pe ziua respectiva! 😐

 17. dc 22 August, 2014 at 19:29

  @Dan1: La ora aia mogulul degusta ceva la praznic, in Tailanda, cam complicat sa si posteze 😀

 18. Cristina Ș. 26 August, 2014 at 14:36

  Alecsandra :)) da, buna observatia :))

 19. ErRon 29 August, 2014 at 11:50

  Faină comparaţia cu îngheţata! Nu mai e nevoie să-mi ţin nici un fel de discurs, în mintea mea, ca să nu mă mai tenteze!:D

Leave a reply