Postul nu e post destul

Despre beneficiile nașterii naturale la bărbați

Daniela D.

 

Când mi-au spus că au hotărât ca el să asiste la naștere, am știut că, oricât de greu am crezut că o să fie, e parfum față de cât de nasol o să fie cu adevărat. Dar ce puteam face? El era, totuși, tatăl copilului, eu doar nașa lui de botez, nu prea mergea să fac eu regulile.

 

Am încercat doar să reamintesc, timid, că l-am cules cu fărașul din laboratorul de analize, când am fost cu el să își ia niște sânge, sugerând astfel că poate nu s-a documentat suficient in legătură cu ce înseamnă o naștere naturală.

 

“My friend, am înțeles că doare un pic. Crezi că te ține inima să o auzi blestemându-te cât o dura travaliul?”

 

“A, nu, că face anestezie epidurală. Nu o să fie nicio problemă. Intră acolo, îi face anestezie și din momentul ăla nu mai simte nimic.”

 

“Băi, ești la Polizu, da? Nu jucăm aici în vreun film american, ia în calcul chestia asta. ”

 

“Nu, că femeia vieții mele, că alături la bine și la rău, bla-bla.”

 

“Bine, mă. Numai pe tine nu te mai aveam pe cap atunci. Asta e, fie. Am contract cu voi să vă fiu prietenă și când nu raționați, nu am încotro.”

 

Ce e drept, bietul de el fusese pus deseori în situația de a-și demonstra atașamentul matrimonial și până la acel moment se descurcase admirabil.

 

Copilul ăsta nu venise așa, la prima cheie. Fusese o poveste cu analize, cu doctori și cu tratamente de fertilizare. Vreme de un an de zile, când nu știu ce temperatură pe care și-o măsura ea arată că ovulează, un simplu “hai” îl scotea din orice activitate, îl arunca în mașină și îl ducea acasă, unde își îndeplinea rolul fertilizator cu responsabilitate. Amorul dintre ei se industrializase și organele lor de reproducere erau folosite exclusiv în scop de procreare, ceea ce pe alte cupluri le cam dărâmă. Al lor rezistase până atunci și eu îi admiram pentru asta, așa că m-am pregătit mental pentru experiența ce va să vie.

 

Telefonul a sunat într-o dimineață, la ora 4.

 

“I s-a rupt apa. Vino repede că naște acasă.”

 

“E, n-are nimic, am văzut prin filme că îți trebuie apa fierbinte. Întotdeauna m-am întrebat de ce le trebuie în filme moașelor apă fierbinte. Mai nasol e că nu știu să îți spun ce să faci după ce o fierbi. În tot cazul, poate nu e bine să o torni direct pe ea. ”

 

“Bine că îți arde ție de glume.”

 

“Nu, mă, hai să jelim, că doar a murit cineva, nu tocmai ți se naște copilul.”

 

” Da, dar ea zice că are contracții. Naște.”

 

Incredibil ce circulație este în București la 5 dimineața. Mă întorsesem câteodată acasă pe la ora asta, dar nu remarcasem așa îmbulzeală. În ziua aceea, toți bucureștenii plecaseră de acasă cu mașina taman când trebuia să ajung eu la Polizu, cu o prietenă în travaliu în spate și cu un soț șocat și totalmente inutilizabil că ființă rațională.

 

Ea zbiera că naște, el o ținea de mână și urla la mine “mai repedeeee, nașteeeee”, iar eu eram prinsă în singurul ambuteiaj consemnat în istoria Bucureștiului întâmplat la ora 5 dimineață.

 

La Polizu am trezit din somn niște asistente sictirite la camera de gardă; dar sictirite, nu așa, ziceai că erau la în vacanță la băi și ne-am găsit noi să le stricăm concediul. I-au pus în mână o cămașa de noapte găurita, al cărei model nu se mai distingea de atata purtare, să se îmbrace cu ea. Am crezut că urmează o să o tundă chel și o să bage în lagăr. Pe urmă a venit un doctor amețit de somn și a zis că naște la paștele cailor, carevasazică nicidecum în următoarele minute, așa cum zicea ea. “Să mergem în sala de travaliu. Soțul rămâne deocamdată pe hol. Poate să intre când începe nașterea.”

 

De după ușile pe care intrase ea, se auzeau niște urlete neomenești. Pe la un timp, lui i s-a părut că a început și ea să urle.

 

“Nu e ea, mă, taci dracului din gură.”

 

“Ba ea e. O aud.”

 

” My friend, nu știu dacă să sper sau nu că ai făcut-o vreodată să urle așa, depinde de context, dar hai în cazul asta să prezumăm că nu e ea, te rog.”

 

” Nu, că ea e și poate moare.”

 

Devenise cenușiu la față. A vomitat. Pe mine.

 

“Băi, deci tu vrei să intri acolo, când nu ești în stare să stai pe picioarele tale nici pe hol? Nu vezi că mai ai un pic și te cocoți în spinarea mea?”

 

” Nu, intru orice ar fi.”

 

Travaliul a durat 5 ore. Cele mai lungi 5 ore din viața ei, a lui, dar și a mea, care aveam de oblojit un soț cataleptic.

 

Când s-a apropiat momentul să nască, i-au dat voie să intre. A găsit-o turbată de durere, cu ochii împăienjeniți de vinișoare roșii și scoși din orbite. Din nu știu ce motive, anestezia epidurală nu putuse fi făcută. Când l-a văzut, i-a comunicat că îi dorește să moară în chinurile ei și a cerut moașei să îi dea un cuțit, ceva, să îl cresteze pe piele din cap până în picioare, să i se scurgă sângele încetișor din corp, ca el să aibă oportunitatea să moară greu și în durerile ei. I-a mai spus că îl urăște și că nu mai vrea să îl vadă în viața ei. Pe urmă a venit o contracție și ea a urlat: aduceți forcepsul să îl scoateți bucăți, numai să se termine. În acest punct, el a leșinat peste o găleată plină cu sânge și alte materii. Mi l-au adus legumă pe hol și l-au aruncat cu dispreț pe bancă. Eu m-am uitat calmă la el și i-am spus simplu: “ți-am spus eu”.

 

Fetița este bine sănătoasă și sunt leșinată după ea. Ei doi au divorțat când fetița avea doi ani, cică nu mai comunicau. Eu îi iubesc în continuare pe amândoi. El are o altă femeie a vieții lui, care chiar acum e gravidă. Înțeleg că, deși ea ar vrea, el se opune hotărât să asiste la naștere, cu atât mai mult cu cât eu nu o să mai fiu lângă el să îmi vomite în poală pe holul maternității.

Share:

24 comments

 1. Dan1 18 August, 2014 at 08:15

  In loc sa aprecieze ca era un barbat sensibil, na! ea a divortat! 😐

 2. Dan G 18 August, 2014 at 12:31

  Pacat ca nici faptul ca au nascut impreuna nu i-a mai tinut legati 🙁
  In alta ordine de idei, am ras cu lacrimi!

 3. Dan G 18 August, 2014 at 12:40

  *au nascut

 4. Belle dImagination 18 August, 2014 at 12:42

  Pare că nu prea sunt beneficii pentru sarcină şi naştere…

 5. bogho 18 August, 2014 at 15:05

  Am niste prieteni care au trecut cam prin aceeasi situatie, acum 2 ani. Doar ca ei nu-s divortati.

 6. Rada 18 August, 2014 at 17:46

  @Belle: Cum nu? Pensia alimentara..

 7. Dan1 18 August, 2014 at 20:01

  Doamna autoare, asteptam si un text despre “Despre beneficiile cezarienei la bărbați”! :)) =))

 8. Dan1 18 August, 2014 at 20:02

  despre despre 😐 Si nici nu mai pot corecta! Halal, Julius!

 9. Ina_adevărata 18 August, 2014 at 23:10

  Pe vremuri, viitorii tătici se aghesmuiau preventiv, imediat ce începeau contracțiile și se trezeau din beție la o săptămînă după naștere. Cînd se trezeau, aflau că între timp deveniseră tătici, ba chiar că se clătinaseră pînă la Starea Civilă și declaraseră copiii. Cum divorțurile nu erau prea dese pe atunci, povestea se repeta de mai multe ori, pînă ce tăticii nu-și mai aminteau cîți copii declaraseră și cum se numeau ei. Așa au apărut acele familii în care doi-trei copii se numeau Petrică, alți doi- Iliuță și tot așa…

 10. Ina_adevărata 18 August, 2014 at 23:12

  Azi nu au mers butoanele de “like” și “share”, motiv pentru care acest minunat și instructiv text a trecut, din păcate, aproape neobservat.

 11. chocolate 18 August, 2014 at 23:29

  Barbatii nu sunt in stare sa-si nasca nici macar pietrele de la rinichi, da’ un copil…

 12. Cms 19 August, 2014 at 01:23

  O, Doamne! Pare să fi fost o naştere cu reglare de conturi. Păcat, reproducerile fireşti devin tot mai rare…

 13. deaddy 19 August, 2014 at 02:34

  Da’ ce dracu cauta ala in sala de nastere? A, era 5 dimineata si carciumile inchise, probabil. Insa inteleg ca stiau ca vine, deci putea sa-si ia o damigeana-doua acasa… In alta ordine de idei, ele pe unde umbla cand nastem noi? 😕

 14. Belle dImagination 19 August, 2014 at 09:23

  Deady, în general pe la şoping sportiv şi coafor, ăăă, hair stilistul preferat şi pacheţelul complet de cosmetică şi masaj. Şi asta fiindcă n-aveţi bunul simţ să ne anunţaţi că sunteţi cu ”cealaltă” la spital ca să naşteţi.
  Aşa, am fi venit şi noi cu o alună, o căpşună ceva, sperând că fie sunteţi alergici fie chiar asezonându-le copios cu otravă de gândaci.

 15. Romi 19 August, 2014 at 14:42

  Cum draq erai nasa de botez,cand copilul era nenascut….probabil de casatorie..Maica-mea si nevasta-mea mi-au facut capul calendar ce mare e ,seamana cu tine,etc..Cand a iesit din spital,le asteptam cu masina,mi-au pus un fel de pui de matz in brate…vezi ce frumoasa e..avea bubite pe frunte..din cauza caldurii…asa o fi..si am pronuntat cuvintele magice..Fata mea,ce frumoasa esti,,,Maica-mea era in extaz,Luci se uita chioras la mine..Dupa niste ani s-au imbunatatit lucrurile,a fost aleasa Miss Boboc..Iar la terminearea liceului a fost aleasa Miss Gasca..Seamana cu mine,, In this moment am luat o laba peste cap,de la my sweet wife,corectez,seamana cu ea.E conf univ.dr,la 35 de ani,asteptam nepotri,ceea ce va doresc si voua..

 16. Dan1 19 August, 2014 at 22:28

  Off-topic: Televiziunile ne prezinta hotiile si rateurile mogulului astuia, de a dat coltul, ca pe niste mari afaceri. 😐
  Mai stie cineva ceva de Julius asta? (mogul si el)
  Sper ca n-a zburat in Malaezia cu vreun zbor numit MHXXX 😐

 17. Lospa 20 August, 2014 at 04:28

  Si marmota invelea ciocolata in stanilor.

 18. Nedu Merit 20 August, 2014 at 13:50

  Doar trii vorbe sa va spui:
  1. La nasterea bebelului meu ne-am dus toti barbatii verzi care aveau sotie la termen (ca erau mai multe programate la de-aia provocata). Insotiti de prieteni si bine “anesteziati“ in prealabil. Cand ne-a vazut doctorul s-a protapit in usa si a urlat: NU INTRA NICIUNUL!!! Noi am ascultat pe nenea doctorul si nu am intrat. In fond si la urm urmei ne aratasem vitejia fata de sotiile noastre, dar a fost doctorul rau.
  2. Au iesit pe rind, pe patul acela cu role, sa ne arate rezultatele. Una plingea de mama focului: iarta-ma, iubitule, ca nu ti-am facut baiat, asa cum ai vrut. Asta, pur si simplu, iese din hol. In frunte cu nasul lui ne-am adunat citiva si l-am batut pe nemernic. Asta e partea nasoala a povestii.
  3. Totusi, Daniela draga, nu se face sa pui asemenea poveste pe blogul unui mogul care, desi are 41 de ani si se crede ca i-a venit mintea la cap, vrea totusi sa se mai insoare.

 19. adina 21 August, 2014 at 23:31

  al cui mogul e site-ul ? 😀

 20. adina 21 August, 2014 at 23:32

  * al carui vrui sa spui. 😀 whatever…

 21. Radu Vasile 22 August, 2014 at 19:52

  Mda, se vede din start comportamentul ei. Nu stiu de ce cineva trebuie sa demonstreze ceva altcuiva si mai ales la comanda.

  Eu când am observat vreun comportament din asta la prietenele mele, le-am dat pur si simplu papucii, ca dovada de iubire.

  Am ramas cu prima care nu a dezvoltat astfel de comportamente si care a inteles ca se poate si fara.

  Inca de la începutul textului am zis ca astia au divortat destul de rapid.

  A, da si le-am mai filtrat si pe alea care intr-o relatie, in loc sa se bucure de relatie, ele stau si fac pe jandarmul universal ca nu cumva sa le inseli.

  Stiu ca prin afirmatiile de mai sus, tocmai ce am descris 95% dintre femei, dar alea 5% chiar merita efortul.

 22. N.A. 2 September, 2014 at 13:05

  Exceptand frustrarea ca nu am putut naste natural (complicatii de ultim moment), eu am numai amintiri placute de la nastere. Barbati-miu, in schimb, si acum se vaieta ce greu a fost pentru el, ba ca auzea urletele altora, ba ca l-au doborat emotiile pentru mine si progenituri…

 23. N.A. 2 September, 2014 at 13:07

  Dar barbatii nu au ce cauta in sala de nasteri. Punct. Cred ca daca l-as fi lasat, si acum mai era internat la psihiatrie.. 😀

 24. Cristina Ș. 2 September, 2014 at 16:01

  neh .. adina .. tot nu nimerisi, intrebarea corecta e:

  Al carui Site e acest mogul? ;))

Leave a reply