Postul nu e post destul

Încă o călătorie iniţiatică (de parcă mai era nevoie)

Dan 1

 

Deoarece am avut parte de curând de mediatizarea excesivă a escapadei unei copile la una sau mai multe mânăstiri din Moldova şi Bucovina (că ştiu că voi nu faceţi diferenţa dintre Moldova şi Bucovina, pentru că nu se mai face geografie ca pe vremea mea) şi, de un text grandios al lui Viorel Ilişoi (care m-a făcut să lăcrimez, nu glumesc, sub carapacea asta a mea de misogin şi insensibil şi cinic se ascunde un mare sentimentahahal), şi fiind eu un ofticos, am zis că hai să mă laud şi eu cu aşa ceva.

 

Anul trecut, începând cam din iulie, am început să primesc la cutia poştală invitaţii la centrul militar de sector, azi una, mâine alta, cu altă dată la care urma să mă prezint. Cum ocazia de chiul motivat nu putea fi ratată, m-am prezentat de două ori, aşa ca un rezervist disciplinat ce sunt. Pe scurt m-au chemat ca să mă-nerveze mă prezint la o mobilizare (exemplară, cum se spunea pe vremea mea), tooocmai la sfârşitul lui august.

 

Deoarece era prea simplu aşa, cam cu o zi înainte de marea mobilizare, m-a căutat şi poliţia “ca să-mi dea ceva”, după cum i-au spus neveste-mii la telefon. Zic “ce-ar putea să-mi ‘dea’ mie poliţia? Brăţări de otel? Un ordin de reţinere?” Aş putea să vă mai ţin în suspans preţ de 2-3 paragrafe, dar ar fi cam ieftin, nu? Pe scurt, tot un ordin de chemare la mobilizare pentru a doua zi, da?

I-am explicat bietului poliţist că ştiam, i-am arătat şi hârtia cu care trebuia să mă prezint, dar mi-a spus că n-are ce face, aşa e legea şi a trebuit să lase în libertate câţiva infractori deosebit de periculoşi ca să vina să-mi înmâneze hârtia şi să-i dau o semnătură.

 

Acum o să vă spun niţel despre conţinutul hârtiei: Trebuia să mă prezint la unitatea militară unde făcusem armata acu’… treizeci şi ceva de ani, care – evident – e în celălalt capăt al oraşului, între orele 16 si 22, dar formulat astfel încât se-nţelegea că de la 16 la 22. Chestie care mă coafa de minune (că repet, ocazia de a chiuli era unică) .

 

A doua zi la ora trei punct, le-am spus colegilor şi sefului că pa, iar dacă e sa nu mă mai întorc, să ştie că inamicul nu a intrat peste ei datorită sacrificiului meu, şi să-mi închine un gând pios.

 

Păi m-am dus acasă, am mâncat, am ras şi-o bere (ca să-mi sclipească ochii), m-am schimbat în nişte pantaloni verzi, mi-am pus o camaşă bej cu buzunare cam ca cele militare (bocancii nu mi i-am pus că era prea cald), mi-am luat hârţoagele şi livretul şi C.I-ul şi m-am dus în staţia de troleibuz unde am petrecut o jumătate de ora deosebit de plăcuta.

După altă jumătate de oră petrecută în condiţii de presiune ridicată şi lipsă de oxigen printre genii (că era bancu-ăla cu Edison, că geniul e unu la sută inspiraţie), am ajuns la capăt de unde urma să iau urmatorul troleibuz (care al dracului a venit imediat). Si astfel, după înca o jumătate de oră (neaa, glumesc, că asta trebuia să treacă prin intersecţia de la Răzoare), am ajuns la ultima parte a călătoriei pe care trebuia să o parcurg în mars forţat. Pe scurt, pe la 18:30 eram pe aliniamentul de aşteptare (pentru că era coadă, da?)

 

Coada n-a durat mult, şi aveam să aflu în curând şi de ce (pe pielea mea). Din clipa când subofiţerul mi-a făcut semn să intru, lucrurile s-au desfăşurat într-un ritm halucinant, nici acum nu mi-am revenit de-a binelea.

– Ordinul vă rog!

I-am înmânat ordinul.

– Semnaţi aici!

Am semnat acolo (într-un tabel, evident, că aşa e la armata, n-aaaveţi voi de unde să ştiţi!).

– Mergeti la colegul, la biroul de alături.

Am mers la colegul, la biroul de alături.

– Suferiţi de ceva domnu’ locotenent?

– Nu!

– Semnaţi aici!

Semnez acolo.

– Mergeţi la colegul de vizavi. Reţineţi: poziţia 16 ofiţeri.

Am mers la colegul de vizavi.

– Poziţia 16 ofiţeri.

– Semnaţi aici.

Am semnat acolo.

– Mergeţi la colegul să vă dea adeverinţa pentru la serviciu.

 

Am mers la colegul să-mi dea adeverinţa pentru la serviciu. Aici a durat mai mult pâna a găsit-o şi am profitat să văd cum s-a schimbat unitatea mea în atâta amar de vreme. Pe alee stătea un locotenent-colonel, crăcănat şi cu pistol la brâu, exact ca-n filmele despre al doilea război mondial iar în spatele său trona un panou de-ăla, ca la munte, pe care scria “Către magaziile ştoc”.

 

Profit şi îl interpelez pe locotenent-colonel:

– ‘traiţi! Nu probăm şi noi o uniformă din colecţia toamnă-iarnă 2013?

– …

– Că uniforma mea, e de 25 de ani (atenţie. pentru neiniţiaţi, se adună la vârsta la care am făcut armata, durata facultăţii şi deci rezultă vârsta la care am făcut “convocarea”). Sau – mă rog – p-acolo, mai mare cu 5 ani (6 la mine, că am repetat anul 2). În sens invers, se scade.

– …

– Cred că nici nu mă mai încape… (încerc cu disperare), că m-am mai maturizat de-atunci, şi mă bat cu palmele peste burtă, ca să nu creadă cumva că m-am maturizat la cap!

– Să sperăm că nu va fi nevoie! grăieste el în sfârşit (înţelept aş zice).

 

Pe scurt, am primit un bocanc cazon în cur care m-a aruncat drept în stradă, ca să-nţeleg că durata (şi scopul) expiraseră.

 

După jumătate de oră, în troleibuzul care încerca să străbată intersecţia de la Răzoare, privind gânditor pe geam, îmi zisei în sinea mea: “Bah, e clar! Ăştia mi-au vandut uniforma la fier vechi!”

 

Share:

50 comments

 1. Mariana 4 April, 2014 at 07:22

  Bre, dar ce batran esti, nu pareai asa la întâlniri. Ah, dar stai, nu ai venit niciodata. :))

 2. bogho 4 April, 2014 at 07:53

  Acum intelegem de ce nu vii la intalnirile DC

 3. chocolate 4 April, 2014 at 08:22

  Si noi ne bazam pe “maturi” d-astia sa ne apere? Ntz, ntz!
  Io am fost doar la recrutare, da’ i-am convins ca, la nevoie sunt incapabil :))

  P.S. E prea devreme sa fac calcule referitoare la varsta ta, dar banuiesc ca eu fac parte din generatia care iti va plati tie pensia 😀

 4. Ina_adevărata 4 April, 2014 at 08:22

  E clar, în caz de război sîntem pe mîini bune. Dan1 e cu noi!

 5. N.A. 4 April, 2014 at 08:34

  Oooo, un text de Dan1, Doamne Dumnezeule, a trebuit sa plece Jul in Africa sa vedem asa minune!! Si inca unul bun, haios! Bravo, domnu’ locotenent, sa mai faci de-astea!

 6. janedoe 4 April, 2014 at 08:43

  bre, da de când e plecat mogulu văd că comentatorii se transformă-n autori!
  bravos, domle! mijto text!

 7. N.A. 4 April, 2014 at 08:45

  Mariana,

  Si din cate am inteles de la o cotcodaca, nici n-o sa ni se arate vreodata, Dan1 e unul din marile mistere ale DC-ului 😀

 8. sebra 4 April, 2014 at 08:47

  Mariana,

  N-ai văzut că are nevoie de convocare oficială pentru a se prezenta? 😀

 9. dc 4 April, 2014 at 09:26

  Bine ca nu facusesi armata pe la Kiev, ca cine stie, iti dădeau invoire de la serviciu pe cateva luni, pana ii trece lui Putin durerea de dinti 😀

 10. Mariana 4 April, 2014 at 09:31

  N.A.,

  Corect, Dan1 si premiile nemanarite, imposibil sa fie realitate. :))

 11. Dan1 4 April, 2014 at 09:50

  Da’ c-am ramas repetent în anul 2 nu s-a sesizat nimeni!? :))

 12. Cms 4 April, 2014 at 09:56

  Aş, nu l-aţi văzut la întâlnirile DC! Domnul acela distins, în uniformă de colonel de geniu, cu pieptul plin de decoraţii, care stătea singur la o masă la aniversarea Daily Cotcodac de anul trecut oare cine era?

 13. ThoR 4 April, 2014 at 09:59

  Diferenta intre Moldova si Bucovina? Simplu: cand bucuresteanul sta la el acasa, la toata zona ii spune Moldova. Cand bucuresteanul navaleste de sfintele sarbatori cu nevasta, copil, soacra, prieteni corporatisti etc, aria geografica mai sus amintita brusc isi schimba numele in Bucovina.
  Si acum o mica indicatie: daca la intrare in Gura Humorului va dau flash-uri ceilalti soferi, sa stiti ca nu e radar, ei doar va saluta si isi exprima bucuria. Deci calcati pedala de acceleratie linistiti =)))

 14. RoseN 4 April, 2014 at 10:07

  hihihihihi =)) deci clar, noi am retinut ca DanOne e mai sprinten la cap decat la burta =))
  auzi, da’ tu chiar ai fi vrut sa citim toooooot tot???

 15. ciprian 4 April, 2014 at 10:13

  Insistenti astia de la armata, mi-au trimis doua toamne la rand ordin de incorporare.

 16. miki 4 April, 2014 at 10:13

  Da’ ci, bre, s-o apdatat vârsta limită pân’ la care poţi fi concentrat? sau faci parte din ăia cu specializări şucare? :p

 17. Mariana 4 April, 2014 at 10:20

  Dan1:
  Da’ c-am ramas repetent în anul 2 nu s-a sesizat nimeni!?

  Am sesizat, dar noua ne plac baietii rai. 😉

 18. Dan1 4 April, 2014 at 10:33

  @Cms: Robert Turcescu probabil! Eu sunt locotenent! =))

 19. N.A. 4 April, 2014 at 10:38

  Eu n-am sesizat legatura dintre povestea fugarei, textul lui Ilisoi (genial, ca toate textele lui, de altfel) si chiulul initiatic al lui Dan1…

 20. ela 4 April, 2014 at 11:05

  Dan1:
  @” Eu sunt locotenent! ”

  Norocu’ tau ca d-na Dan1 e general 3 stele!
  😀

 21. Dan1 4 April, 2014 at 11:16

  @N.A.: Spre deosebire de ei, io m-am initiat de mi-au mers fulgii! :))
  @ela: Nevasta-mea a facut armata la ff (ca asa se facea pe vremea lu’ ceasca, o zi pe luna) si e decât sublocotenent. :))

 22. boemul 4 April, 2014 at 11:19

  numa’ pe mine nu mă cheamă nimeni la armată…
  în 12 ani mi-au trimis o singură hârtie, cum că în caz de ceva nu mai trebuie să mă prezint în Băneasa ci la Măgurele.
  Băneasa fiind la 15km de mine, Măgurele la 5 :))
  chiar, oi mai fi sublocotenent s-au m-or fi avansat fără să ştiu, ca pe Turcescu?

 23. boemul 4 April, 2014 at 11:20

  EDIT, EDIT!!!
  Precizez că nu-s nevasta lui Dan1!

 24. Mariana 4 April, 2014 at 11:21

  boemul:
  EDIT, EDIT!!!
  Precizez că nu-s nevasta lui Dan1!

  Tardiv! =))

 25. cruela de vila 4 April, 2014 at 11:28

  si de ce ne spui de-abia acum? 😀
  ni se pregateste ceva si ne iei pe ocolite?

 26. ady 4 April, 2014 at 11:32

  Dl IT-ist, mai stau mult in beci? Mi-e frica si Toader nu-mi usureaza situatia.

 27. Dan1 4 April, 2014 at 11:38

  @boemul: La Mostistea sau la Valea Argovei nu te-ar fi trimis! :))
  @cruela de vila: Neaaah! Oricum, în caz de ceva eu o sa ma duc în slapi si-n tricou sa dau cu pietre-n inamic, poate sa-l si dracui putin, asa ca n-aveti de ce sa va faceti griji! :))

 28. Cristi 4 April, 2014 at 12:05

  Dan1,

  Daca nu-l injuri si de mama nu ai facut nimic. :))

 29. Savantu' 4 April, 2014 at 16:57

  Dan1,

  Dane, faceau studentele armata o zi pe luna (si faceam un mishto crunt de ele cand le vedeam trecute de la toale de firma (Apaca) la “tinuta militara” DAR pierdeau si vreo 3 saptamani din vacanta de vara la “concentrare” timp in care noi eram cu burta la soare si cu berea la litru in mana (pe vremea aia nu ierea peturi de 2.5 3 l). Asa ca tot mai bine de noi. Si tot locotenent in rezerva (curand in retragere).

 30. Savantu' 4 April, 2014 at 16:59

  ady,

  Transfera-l pe Toader in celula cu MeMe Stoica. Cica lu’ ala chiar ii place.

 31. ela 4 April, 2014 at 17:01

  Bre, da’ numa’ gradati p’acilea….unu’ n-ar marturisi ca este soldat neinstruit:D

  Las’ ca se’ntoarce el Julica si vedeti voi cum da militaria jos din pod!
  😀

 32. Cms 4 April, 2014 at 17:42

  ela, eu sunt civil neinstruit, n-am făcut deloc armata. Când să mă prindă, în sfârşit, după facultate şi materat, s-a desfiinţat serviciul militar obligatoriu.

 33. ela 4 April, 2014 at 18:10

  Cms,

  Norocosule:D

  Pe vremea mea, despre armata se zicea ca intri bou si iesi vaca!:D

  Dar bine, pe vremea aia se sapa din greu la Canal si pe Valea Jiului ….:D

 34. Dan1 4 April, 2014 at 19:49

  @Cms: Veeezi, daca faceai armata acu’ erai bun de însurat! >:)
  Ca asa se zicea!

 35. Dan1 4 April, 2014 at 20:00

  Ontopic: Vazui ca linkul catre textul lui Viorel Ilişoi nu mai valabil! E asta (o sa verific dupa ce postez): http://jurnalul.ro/special-jurnalul/reportaje/veste-poveste-1-lasa-i-copiii-sa-fuga-de-acasa-661697.html
  L.E. Da, asta e ala bun.

 36. Marian S 4 April, 2014 at 20:14

  Nu vă supăraţi, domnu` locotenent, ne descrieţi şi nouă poziţia 16 la ofiţeri? :-bd
  Io am făcut armata, dar m-am liberat soldat cinstit. La noi erau alte poziţii. 8->
  PS: comentariu plasat la ora 20,06, ţinut în carantină la beci, îl citiţi mâine dimineaţă, ca pe toate celelalte ale mele. “Restitutio in integrum“ nu se referă şi la mine, se pare. :-L

 37. ady 4 April, 2014 at 21:09

  Savantu’,

  daca puteam sa fac transferuri d-astea, nu mai eram in beci, erau sefu’ peste beci. oricum, tot degea, ca frica in beci tot mi-e, si cu toader si fara.

 38. N.A. 4 April, 2014 at 21:38

  Savantu’,

  Ba mama facea o data pe saptamana si parea ca se distreaza foarte tare. Cel putin asa se vede din zecile de poze in care se pozau pitiponceste cu cate o arma sau se tavaleau prin iarba :))

 39. Dan1 4 April, 2014 at 22:12

  @N.A.: Com-com? Isi faceau selfie? 😐

 40. Dan1 6 April, 2014 at 15:59

  @Marian S: Pentru rating as putea sa fac o analogie cu pozitia 69 cu conotatii cazone!
  In realitate era pozitia mea în tabel (la “nr. crt.” ). :))
  P.S. Dadice pe tine te-au scos de la moderare iar pe ady nu? I-ai dat ceva lu’ domnu’ IT-st? :))

 41. N.A. 7 April, 2014 at 09:29

  Dan1,

  Da, selfie de grup. Asa mare distractie parea ca e, ca de-abia asteptam sa cresc sa fac si eu armata. Si cand colo, veni rivolutia si pierdui sansa, mama ei de treaba..

 42. Alt Marian 7 April, 2014 at 12:08

  N-am stiut ca se mai fac concentrari de când cu armata de profesionisti.

 43. Marian S 7 April, 2014 at 14:15

  Dan1,

  Ţi-aş răspunde, domnu` locotenent, dar până mă scoate domnu` IT-ist de la izolare mi-e teamă că ajungi căpitan. ^#(^

  Alt Marian,

  Tizule, pe mine chiar mă sperie treaba asta. De-abia mă dezvăţasem să dorm în post, iar o iau de la capăt? :-$

 44. Marian S 7 April, 2014 at 14:21

  Domnu` IT-ist, vezi că nu se mai întoarce singur la pagina de comentarii, din Ajax-ul formularului de corectat. [-X

 45. Alt Marian 8 April, 2014 at 11:07

  Si ar mai fi un mic amanunt

  se pare ca i-au cam ajuns blestemele provincialilor, care pentru fiecare hârtie mai acatarii trebuiau sa ia trenul de (al dracului de) dimineata, ca sa prinda rând la vreo institutie birocratica în speranta ca nu vor mai trebui sa vina si a doua zi pentru ca mai trebuia o hârtie.

  ca de când s-a mutat la Bucuresti toti ce nu mai încapeau pe la tara, si acesta s-a marit 🙂 încât dureaza mai mult sa-i faci ocolul decât sa vii cu trenul de la Botosani.

 46. Dan1 8 April, 2014 at 11:30

  @Alt Marian: Era mai nasol când era ministerul în Drumul Taberei. Acu’, la Marriot ajungi imediat. :))

 47. Cristina Ș. 8 April, 2014 at 15:33

  Dan1:
  Da’ c-am ramas repetent în anul 2 nu s-a sesizat nimeni!?

  io, io am observat! precum si faptul ca esti locotent!

  si ca inca te exprimi militareste!

  p.s. faptul ca m-am intors in viata publica online in acelasi timp cu Mogulul, e, din pacate, doar o coincidenta 🙁

 48. Dan1 8 April, 2014 at 15:59

  @Cristina Ș.: Daaa, dupa ce-am insistat eu! :))
  Sau poate si tie îti plac “baietii rai”, ca Marianei? :))

 49. Mifty 10 April, 2014 at 00:59

  … trenuia să râd, sau cum??? 😛
  (da, am scris corect, nu e nici o greşeală! ;)) )

 50. Dan1 10 April, 2014 at 22:58

  @Mifty: Miftacheee! >:D< Da bre, trebuia sa râzi ca d-aia ma straduiesc io sa scriu texte pe DC moca! (Ca b-ul si n-ul sunt alatauri pe tastatura, si daca ai degetele butucanoase, ca mine de un paregzamplu, le mai încurci! )

Leave a reply