Postul nu e post destul

Mai lăsaţi protestele şi apucaţi-vă dracului de muncă, deontologii lu’ peşte

Julius Constantinescu

Am încercat să aflu din presă ce s-a întâmplat ieri. Dincolo de speculaţii, de vânătoarea frenetică de vinovaţi şi de mulţimea de explicaţii tehnice furnizate de oameni fără competenţe în acest sens, dincolo, deci, de tot acest balast mediatic oarecum inevitabil, mă aşteptam să mă lămuresc în privinţa unor lucruri elementare, la îndemână de aflat într-o întreprindere jurnalistică onestă.

Cine a operat zborul, ce instituţie anume este beneficiarul? Cine diriguieşte această intituţie şi cine a autorizat operaţiunea? De ce s-a zburat în condiţiile meteo date şi cine şi-a asumat riscurile, presupunând că avertizările meteo fuseseră primite? Cât de mari erau aceste riscuri –erau, mai precis, în marja uzuală? Iată nişte elemente ale tabloului de ieri ce se putea lămuri deja.

Mi-a luat două ore până să găsesc că beneficiarul zborului a fost Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (sursă: dcnews). Din altă gazetă am aflat că este vorba de Agenţia Naţională pentru Transplant (aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii). Raporturile instituţionale dintre Serviciul de Ambulanţă şi ANT nu îmi sunt clare: cine şi-a pus, totuşi, semnătura finală pe acest zbor din partea autorităţilor medicale?

Dar din partea autorităţilor aeronautice? Căci, oricât de mult şi-ar fi dorit medicii să ridice avionul în aer, acest lucru nu este posibil fără autorizarea unei autorităţi aeronautice.

N-am aflat nimic din toate din presă, pentru că, în mare parte, demersurile jurnalistice din primele ore ale tragediei au fost făcute în sens invers: vinovaţii se ştiau, mai trebuiau adunate doar probele.

Avionul „nou-nouţ” aflat în dotarea SMURD, cumpărat „din contribuţia românilor”, a fost mană cerească pentru presa băsistă. De când îl aştepta la cotitură pe Arafat! Îmbuibatul, vezi bine, îl ţinea dosit în hangar, să se plimbe doar el şi răniţii lui! Nu contează că între timp s-a aflat că era în revizie, n-avea o piesă: Mîndruţă produsese deja un editorial percutant, de demascare (ca o paranteză: la doar câteva ore după ce aşternuse pe hârtie un text emoţionant dedicat eroilor zborului de noapte – ceva în genul lui Malraux, doar că mult mai mişto).

Nici ceilalţi – ăia care încalcă deontologia, nu ca ăştialalţi, echidistanţii – n-au stat cu mâinile-n sân: cum nu s-a localizat telefonul, când Băsescu ne ascultă pe toţi? Ce păzesc serviciile lui Băsescu? Lasă că între timp s-a aflat că o firmă de-a lui Sebastian Ghiţă furnizase STS softul perfect inutil de localizare a apelurilor telefonice – dacă e STS, e Băsescu, ce nu e clar?

Vom afla mai devreme sau mai târziu ce se s-a întâmplat, de fapt, ieri la Cluj, şi tot atunci vom afla şi cine se face vinovat de tragedia în care au murit doi oameni. Ăsta este cursul firesc al lucrurilor ¬- singurul pe care l-am învăţat eu, în 15 ani de presă.

Până atunci, în ciuda protestelor de faţadă „împotriva practicilor degradante din presă”, aflarăm măcar de ce a murit presa din România: fiindcă azi-noapte, pe o beznă să-ţi bagi degetele în ochi, echidistanţii jurnalişti căutau vinovaţii cu chibritul.

PS: Mai am o întrebare, e de natură medicală: creierul acestui idiot e ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor?

Mircea Marian e un idiot

Share:

31 comments

  1. Dan1 21 January, 2014 at 15:59

    Cre’ ca puteau sa comenteze si cu citate din Saint Exupery, ca si ala – pe lânga ca zbura noaptea – tot de la avion i s-a tras! 😐

  2. RoseN 21 January, 2014 at 16:06

    Ma iertati, am gresit usa, acisilea se cam comenta despre femei, mancarica, beuturica, secsulet si Drumul Taberei. Noroc ca-l vazui pe DanOne la datorie, ma speriam naibii ca mi-au hecuit astia favoritele 😀

  3. Ina_adevărata 21 January, 2014 at 16:08

    Elicopterele pot zbura pe întuneric și ceață, cum să nu. Oamenii nu pot.

  4. Laura 21 January, 2014 at 16:36

    Mno, te superi si tu pe Mircea Marian care crede ca 8 e numar mare (la scoala lui i s-o fi parut 5 nota mare, 8 e deja urias). Ponta, Basescu, Arafat…ce amestecatura! Sa cautam vinovatii! Sa facem scenarii! Sa uitam esentialul…suntem prost dotati medical, suntem prost dotati professional si moral, dar si mai prost dotati cu bun-simt. Televiziunile romanesti (sa recunoastem cinstit) abia asteapta o pleasca de felul asta sa faca o saga interminabila despre…nici ei nu stiu despre ce, dar din televizor se revarsa vorbe, muuuuuuuulte vorbe. Vorba lunga, saracia omului (nu si a televiziunilor, se pare).

  5. Adrian 21 January, 2014 at 17:54

    Știu eu sigur dintr-o sursă (nu spui cine… ) că piesa aia a scos-o Arafat cu mâna lui din avion și a vândut-o pe okazii. La cremenal!!!

  6. Savantu' 21 January, 2014 at 17:59

    @PS
    Care creier???

  7. Dan1 21 January, 2014 at 18:16

    @Adrian: Ba cre’ c-a transplantat-o cuiva, pe bani multi! :))

  8. Dan1 21 January, 2014 at 18:17

    @RoseN: Se comenteaza si despre ziaristi, ca Julius fuse si el si-i cam place sa se ia de colegii de breasla! :))
    Da’ chiar, de Romaniţa nu pomenira?

  9. ela 21 January, 2014 at 18:21

    @Dan1:

    Sa nu te iei de Mogul; daca el a zis ca “Vol de nuit” e scris de Malraux inseamna ca asa e! Te crezi “le petit prince” sau cum?
    😀

  10. Dan1 21 January, 2014 at 18:42

    @ela: Nu bre, Doamne-fereste, io întelesei ca Malraux a scris un text despre Saint-Exupery! :))
    Doar ca niciunul n-a scris “Zbor de noapte, în ceaţă”. :))

  11. Dongabone 21 January, 2014 at 20:22

    A, despre Mircea Marian vorbeai? Credeam ca ai gasit vreun idiot nou, ca p-asta il stiam de mult.

  12. Simili-Lenuța 22 January, 2014 at 06:15

    Până și pe Daily Cotcodac, recenta tragedie aviatică e maltratată. Cum știți, eu nu mă uit la televizor. Am prieteni de încredere pe care-i urmăresc pe FB și așa aflu de ce se mai cutremură țara. Cancanuri aflu doar la coafor, o dată la 3 luni, că mai des nu mă rabdă nici neuronul și nici producțiunile cornoase ale pielii. Dar după o zi grea, intru pe FB, pe blogul Simonei Tache și pe Daily Cotcodac.

    La naiba! – ce s-a întâmplat cu sentimentul mioritic al predestinării? Acum, lăsând gluma la o parte, din 5 materiale citite pe tema asta, văd că preocuparea principală e să descopere fiecare alt vinovat/ set de vinovați. Care e mai creativ în identificarea ticălosului de om, de avion, de elicopter, de sistem? Iar dacă ajungem, Doamne ferește, să găsim același inamic ca ăia de la concurență, hai să dezgropăm cu elan nou gunoaie vechi!

    Că Iovan și-a dat el viața acum, e oarecum un fel de sfânt că i-a salvat pe toți ceilalți, dar să nu uităm că s-a înhăitat mulți ani cu dubioasa de Romanița, a împușcat un hoț care i se ițise în casă și a culminat prin a împușca și un câine vagabond pe undeva prin Băneasa.

    Spre cinstea lui, Daily Cotco nu ajunge în asemenea intestine puturoase, dar mie, neavenita și neinformata de mine, mie, subnutrita cu fapte și cifre, îmi pare că articolul e de o virulență care indică nivelul apei venite la moară. Cotco, încă te mai iubesc. Ești la prima abatere și nici aia nu e extrem de gravă, comparativ cu restul. Dar de la tine chiar aveam pretenții.

    Julius, ultima frază din text (P.S.) nu te reprezintă. E posibil să nu înțeleg eu care e subiectul, dar chiar și după o zi grea și luuuungă, tot l-aș fi identificat, zic eu, dacă se afla în precedentele 3-4 paragrafe. Poate greșesc.

  13. althea 22 January, 2014 at 06:43

    @Lenuta
    S-a deschis coafor la Cutu Cutu, du-te acolo. Pentru aia conteaza ca actiunile din lui Adrian Iovan au ”culminat” cu impuscarea unui caine vagabond.
    …da’ du-te mai des, rabda neuronul, crede-ma.

  14. sebra 22 January, 2014 at 08:30

    Ei lasa, ca uite au descoperit ca medicii respectivi faceau trafic cu organe. Asta era stirea bomba aseara.

  15. Cristina Ș. 22 January, 2014 at 10:08

    @Simili-Lenuța: e prima data cind ma iau de cineva fatis, pe facebook sau pe vreun blog/forum …

    iaca, nu stiu daca de la tine trebuie sa avem pretentii, dar hai sa zicem ca si la tine e prima, si nu e extrem de grava, comparativ cu restul .. si nu ai inteles nu tu bine, o fi fost o zi lunga si grea si la tine … si inca te iubim.

  16. Dan1 22 January, 2014 at 10:09

    @Simili-Lenuța: N-a împușcat bre niciun hoț, că ăla nu venise să fùre, ci venise să fu s-o trateze pe Romanița de nimfomanie.

  17. Cristina Ș. 22 January, 2014 at 10:10

    @althea: :)) cred ca aia a zis-o la misto, pentru ca o @#$%^&^#$%^& chiar a scris un articol pe tema asta, uite-aci:

    http://www.cutu-cutu.ro/content/sa-nu-ucizi

  18. Cristina Ș. 22 January, 2014 at 10:11

    @Dan1: :)) :))

  19. Cristi 22 January, 2014 at 11:36

    @Cristina Ș.: Nu vrei sa te iei si de mine. 😛 ….Bre, glumesc, dar nu am putut rata ocazia.:D

    Intr-o nota mai serioasa: Prima intrebare ar fi trebuit sa fie “Ce se poate face sa nu se mai intample asa ceva?” nicidecum “Cine-i vinovat?”

  20. Alt Marian 22 January, 2014 at 11:55

    @Dan1: Ala a avut o scuza, l-au doborât nemtii 🙂 🙂

  21. althea 22 January, 2014 at 12:37

    @Cristina Ş.
    Hmmm… citisem articolul ala ieri, de-aia am crezut ca scrie serios (stiu, jalnic argument).
    Da’ cine naiba o fi dat Like la comentariul meu, ca looserii nu sunt votati pe-aici? Sau…?

  22. Cristina Ș. 22 January, 2014 at 12:44

    @Cristi: daca te iei de Jiulius ma iau si de tine :))

    @althea: eu iti dadui, dar pastrez in acelasi timp convingerea ca Lenuta zise de cutu-cutu la mishto, sa ne ridem 🙂

  23. ErRon 22 January, 2014 at 15:21

    @Simili-Lenuța: Mă emoţionează modul în care dumneata ierţi blogul acesta şi pe Julius, deşi te-au dezamăgit, înţeleg, profund! 😀
    Le mai dai o şansă, bravo, o atitudine creştinească!:D

  24. Savantu' 22 January, 2014 at 16:29

    @Simili-Lenuța: Referitor la PS, cu permisiunea lui Julius.

    In propozitie autorul (adica Julius) face un mishto crunt de creierul/gen al sus-citatului MM, cu referire la cele 8 elicoptere SMURD, ca de ce nu le-au folosit pe ceata si noapte.
    MApN era gata cu doua elicoptere militare, dotate si cu aparatura de localizare, unul la baza din Campia Turzii, altul la Giarmata, destul de aproape de locul in cauza. Nu le-au putut ridica din cauza conditiilor meteo nefavorabile (nici cu barca nu iesi la pescuit daca pe mare sunt valuri de 3 metri).

  25. Alt Marian 22 January, 2014 at 17:43

    @Savantu’: Sa ne rugam sa nu ne atace rusii noaptea sau doamne fereste pe vreme de ceata …

  26. Simili-Lenuța 22 January, 2014 at 17:50

    Citisem inepția aia de pe http://www.cutu-cutu.ro/content/sa-nu-ucizi (la care mă refeream cu acreală, că nu pot să râd la așa ceva) și alte tâmpenii care mi-au intrat pe flux pe FB, apoi am venit la DC, să îmi limpezesc neuronul citind ceva interesant sau amuzant.

    După o zi lungă și grea – cum spuneam – fără bunăvoința Savantului, manifestată mai sus, nu mi-am dat seama că Julius s-a referit in P.S. la creierul lui M.M. din simplul motiv că intervenția lui M.M. era postată la final, iar eu căutasem referința în rândurile din text.

    Retractez, așadar, cele spuse la adresa lui Julius și îmi cer scuze că am înțeles greșit.

    Neuronul meu se bucură de câtă atenție și sugestii a primit de la voi, dar tot nu-l duc la coafor.

  27. Dan1 22 January, 2014 at 18:15

    @Alt Marian: Pa’ nici elicopterele lor nu se pot ridica de la sol daca sunt conditii meteo nefavorabile! :))

  28. dragos 22 January, 2014 at 22:57

    Nici elicopterele astea nu se ridica asa fara un ordin, ca doar de aceea exista armata si un lant al comenzilor, nici un ofiter din bazele mentionate nu a primit ordine de a efectua cautari. Asa ca nu puteau pleca de capul lor, in Romania ne omoara birocratia!

  29. mianna 22 January, 2014 at 23:04

    Io nush cine-i mircea marian (sau marean?), am vrut decat sa zic ca am intalnit cu ocazia asta un imbecil si mai mare, care bocea in gura mare (cu caps, adica) cat de tragic e ca TRUPUL INSUFLETIT al lui Iovan zace la morga din Alba si nu merge nimeni dupa el 🙂

  30. Dan1 22 January, 2014 at 23:14

    @mianna: S-a dus! Romaniţa! 🙂

  31. mirabela 24 January, 2014 at 12:44

    romanita e dubioasa?

Leave a reply