Ritualuri de împerechere la om
Cms
Spre deosebire de cele mai multe animale care populează Terra, indivizii din specia Homo sapiens nu au perioade specifice de rut de-a lungul unui ciclu solar, ei fiind disponibili din punct de vedere sexual aproximativ în orice moment, cu excepţia unor zile constante din ciclul lunar al femelelor şi a perioadelor de explorare a realităţii virtuale cunoscută sub denumirea de „joc video” la masculi.
Selecţia şi curtarea
Alegerea viitorului partenere se face pe criterii de atractivitate sexuală şi, de multe ori, la aceasta contribuie şi prietenii viitorului cuplu, prin aprecieri vocale de genul: „Uite-o şi pe asta ce ţâţe mari are! Mamă, ce bunăciune!” sau „Fată, tu nu vezi că ăsta se dă la tine? Bagă-te, pare cam prostălău dar uite ce ochi albaştri şi drăguuuţi are.”
Etapa de curtare are o întindere variabilă şi este iniţiată de masculi, femela conducând direcţia în care evoluează aceasta. Masculul însoţeşte femela în diverse locuri care par să fie importante pentru amândoi, cum ar fi peşterile artificiale cunoscute sub denumirea de „cluburi”, fără îndoială o reminiscenţă a preferinţei strămoşilor lor de a-şi amenaja vizuina în astfel de formaţiuni geologice subterane.
Pe parcursul etapei de curtare, acuplările sexuale sunt relativ haotice, uneori lipsind cu desăvârşire. Dacă la început sunt implicaţi şi apropiaţii proto-cuplului (de pildă, la primele întâlniri, femela aduce cu ea alte câteva femele cu care are stabilite relaţii de prietenie; alegerea acestora se face în funcţie de gradul de atractivitate conferit de masculii speciei, prioritate având cele mai puţin atractive), în scurt timp masculul şi femela ajung să străbată singuri teritoriul grupului de apartenenţă, cunoscut sub denumirea de „oraş”. Comportamentul celor doi se schimbă, apar jocurile de tip „pradă-vânător” alternate cu lungi perioade de repaus pe iarbă sau în locuri cu semnificaţie simbolică (malul lacului, al mării, sub un copac etc.). Masculul oferă cadouri partenerei, distrugându-se de exemplu astfel cantităţi însemnate de plante cu flori, care nu sunt consumate de către femelă, ci lăsate să se usuce sau să putrezească.
Cuibărirea şi naşterea puilor
Femela şi masculul speciei Homo sapiens s-au hotărât în sfârşit să cuibărească împreună. În grupul studiat, acest lucru presupune găsirea unui adăpost cât mai departe de cel al părinţilor şi decorarea sa cu obiecte aduse de la mari depărtări, din construcţii masive, care adăpostesc sute de astfel de obiecte identice. Apoi, tânăra pereche continuă ritualul de împerechere şi acuplare, atât diurn cât şi nocturn, la început mult mai animat decât înainte, manifestări a căror energie scade asimptotic spre zero în câteva luni, timp în care masculul şi femela continuă să iasă zilnic din cuib, separat unul de altul, câte 10-12 ore pentru asigurarea hranei.
În cele din urmă, evenimentul mult aşteptat se întâmplă, totuşi, şi femela rămâne gestantă. Masculul, după o fază scurtă de intoxicaţie etilică şi apoi de creştere bruscă a apetitului sexual faţă de parteneră, se resemnează să îşi protejeze consoarta, descărcându-şi energia sexuală reziduală fie cu femelele disponibile în locurile de obţinere a hranei, fie cu reproduceri bidimensionale statice sau dinamice ale acestora.
Venirea pe lume a puiului produce alte schimbări în cadrul perechii. Activitatea nocturnă se reia, de data această fiind centrată pe îngrijirea progeniturii. La fiecare scâncet sau strigăt al acesteia, părinţii intră într-o stare de agitaţie motorie, detaşând şi ataşând diverse obiecte cu conţinut simbolic de corpul puiului, în timp ce emit sunete de liniştire, cu un număr ridicat de decibeli. Apoi încearcă să intre în legătură cu alţi membri ai speciei, folosind dispozitivele de transmitere la distanţă a sunetelor. Într-o perioadă de timp variabilă pot apărea la cuib fie unul dintre părinţii cuplului, fie indivizi străini, îmbrăcaţi în alb, care călătoresc întotdeauna într-un recipient ce are la partea superioară un frumos set de lumini colorate, albastre şi roşii. În cele din urmă, după câteva episoade de acest fel, puiul este lăsat în grija unuia dintre părinţii cuplului, întotdeauna o femelă, denumită generic „bunică” sau „mamă mare”. Aceasta are grijă de pui în noul cuib sau într-unul din cele vechi, uneori permanent, în timp ce cuplul tânăr îşi reia obiceiurile de dinainte de apariţia puiului. Frecvent masculul păstrează legăturile sexuale stabilite cu femelele din afara relaţiei.
Încheiere
Acestea sunt rezultatele generale ale studiului pilot. Le înaintăm conducerii Uniunii Galactice cu sediul pe Betelgeuse pentru aprobarea finanţării şi continuării proiectului Galactic de studiu al minorităţilor extraterestre şi mulţumesc colegului de galaxie din sistemul Antares, domnul xenobiolog Desmond Morris, pentru punerea la dispoziţia noastră a rezultatelor propriilor cercetări asupra speciei Homo sapiens.
Echipa NatGal Wild (Native Galactic Wildlife)
Mai CMSica… tu bagi zazanie vad eu :)) cum adica “Frecvent masculul păstrează legăturile sexuale stabilite cu femelele din afara relaţiei”? la un moment dat va fi prins si anumite lucruri vor fi puse la pastrare in borcane 😀
primaaaa!
=))=))=)) vai de mine si de mine CeMeSica, cata munca de cercetare facusi mneavoastra! Oscarul… aa Nobelul te asteapta!
sau nu? =)) deci pe asta l-ai scris in barfly, doc?! 😮
Cemesică, ăsta-i extras din lucrarea ta de doctorat? C-ar fi păcat să se piardă bunătate de informaţii, că ui’ ce bine-i documentat 😀
Domnu’ Cms, cumva ne cunoastem? Citez: “pare cam prostălău dar uite ce ochi albaştri şi drăguuuţi are” parca mi-ati pus poza aici 🙂
mi-ai adus aminte http://www.imdb.com/title/tt0165874/ cred ca-l voi revedea
Doar nu vă închipuiaţi că mă duc în BarFly să agăţ gagici. :-B
Alooo masculii,nu-i nici macar februarie!!! Au dat caldurile in voi?=))=))=))
Is curioasa George Damian
ce o sa scrie maine :))))
@Cms: Duamne fereste! doar le… studiezi.. comportamentu, evident 😀
@Camelia: intr-o lume ideala asa ar fi normal :)) da realitatea e alta. numa borcane goale 😀
domnu” admin, de ce mi-ai schimbat avatarul? ha? ca mie imi placea ala micu’ verde si imbufnat! ca eu codite n-am:(
@Cms: …ce vrei sa zici?! 😀
@CMS Nu,te duci sa te agate ele =))=))
in barfly nu se agata:))) e ca o mare familie, se considera incest :))))
@Mefi: Mă întreb cine eşti dumneata, doamnă Mefi, că prea îmi cunoşti… comportamentul. 😛
@Camelia: =))
În urma analizei concluziilor și observațiilor din acest studiu pilot, recomandăm Comisiei de Conservare a Ecosistemelor Galactice să nu includă aceste animale pe Lista Speciilor Protejate în Galaxia Noastră, ba chiar să fie demarat un program de control demografic strict în scopul reducerii prolificității acestor ființe dăunătoare.
Facem un apel la Comisia Glactică să nu permită sub nicio formă emigrarea indivizilor de acest fel și să nu li se acorde niciun drept de muncă sau rezidență pe planetele Uniunii Galactice.
Trebuia evocat si momentul in care masculul se joaca sau se holbeaza la pui pana cand acesta se impute. Il tine la distanta cu ambele maini, si i-l paseaza femelei zicand: “draga, i-al ca pute”.
p.s. moment la care cercetatorul nostru nu a ajuns.:d
Da’ scoateți naibii odată analiza din lista aia nenorocită!
@Cms: o duamna Drac, mai timida si mai dulce =))
@Cms Let me guess: pentru această cercetare ai spoliat matale nește fonduri europene constând în pempărși, cockteiluri în barflai și lapte praf? Păi bine, bre, nu puteai să zici? Îți dădeam noi toate datele la o bere, nu mai pierdeai timpul prin centrul vechi! :))
@Old John Wheel: Ba fonduri galactice, bre, si nu le-a spoliat, decât le-a tras prin… pardon! dar tot la bere! :))
P.S. Dom’ doctor, permiteti sa vin cu o corectura: ” indivizi străini, îmbrăcaţi în alb, care călătoresc întotdeauna într-un recipient ce are la partea superioară un frumos set de lumini colorate, albastre şi roşii”. Deci aia care circula cu asa ceva sunt îmbracati în bleumarin, doar caschetele sunt albe. Aia îmbracati în alb circula doar cu lumini albastre (dar îsi scot pârleala la sirene)! :))
Sapiens e deja evoluat in sexiens.
1. Nu exista extraterestrii.
2. In sfarsit un articol cu sexulet. De cand cere Rosen un astfel de articol
@bogho: 1.Virtual exista sex-tra-terestrii.
2. Pui, piersicute si pioneri.
@bogho: 1. Pe pariu? Ia vino la mine în cartier (Colentina) sa-i vezi! =))
(Cred ca prin Rahova sau Ferentari nu mai exista pamânteni :)))
@Dan1: Poate sunt ăia de la Laboratorul Criminalistic. 😛
@Cms: Bre, deci SMURDu’, deci Paramedicii are decât girofaruri albastre! Deci
militiapolitia, alea-alea, are si cu albastrru si cu rosu! (deci daaa? )P.S. Si profit ca sa-l invit pe bogho sa vaza si el neste estraterestri d-aia la mine-n cartier! Poftiti domnu’ bogho! E superoferta! =))
@Dan1 @Dan1: Am stat si eu in Colentina vreo 4 luni in 2007
Ştiam eu că există Uniune Galactica pe Betelgeuse. Ştiam eu!!!
În rest, studiul poate fi îmbunătăţit. Aş avea nişte idei, o cu totul altă perspectivă…
Duamne, o sa-ti trebuiasca garda de corp, ai dat din casa ! :))Persona non grata in Barfly :))
Cuibarirea este precedata in majoritatea cazurilor de ritualuri importante in comunitatea de origine – cunoscute generic drept “casatorie”.
Acestea stabilesc atat relatii de inrudire intre familiile de apartenenta cat si relatii de tip economic si constituirea unui capital- in forma particulara a “nuntii cu dar”.
Interesant este comportamentul observat la masculii speciei, de evitare si fuga sau de impotrivire la ritualul mentionat.
Putem avansa ipoteza cf. careia ca acest ritual comporta ori predece potentiale pericole – pe care urmarim sa le identificam prin colectarea ulterioara de date – ceea ce ar explica raspunsul de tip fight or flight al masculilor.
Agresivitatea cu care unele femele urmaresc masculii in vederea angrenarii lor in acest proces, denumit de bastinasi si “a intra in randul lumii”, indica canibalizarea simbolica a partenerului – tendinta contrabalansata de ritualurile agresive practicate mai apoi de unii masculi sub forma “o bat, sa moara mama, e nevasta-mea”.
Pai se poate, domnu’CeMeSica, sa nu insistati asupra unei etape atat de importante?
Pa’ se poate, domnu’ Cms? Ui’ ce zice domnu’ Xeno! (si cam are dreptate! ) Aloo, domnii din Betelgeuse, nu mai aprobati finantarea unor studii de-astea, facute prin cârciumi din Centrul Vechi, pe banii nostri, ai contribuabililor din întreaga Galaxie (rog scuzati aliteratia)! =))
@Dan1: Domnita Xeno 😀 Fiind stiut faptul ca genul cercetatorului influenteaza sensibil rezultatele cercetarii, probabil de aceea am observat mai detaliat comportamentele de evitare si fuga expuse mai sus 😉 :))