Promo

5 lucruri greşite pe care le ştii despre pisici

Julius Constantinescu

RashiPrimul lucru complet greşit pe care îl ştii despre pisici este că ai şti câte ceva despre pisici. Orice om care a slugărit o pisică sau două îşi închipuie că a devenit un soi de expert în pisici şi începe să dea sfaturi competente cunoscuţilor, în special naivilor aflaţi la primul pisoi. Dacă aveţi cumva un motan aflat la vârsta la care şi-a cimentat deja tabieturile, rugaţi-l pe unul dintre aceşti cunoscători ai pisicilor să vi-l ţină două săptămâni, cât sunteţi plecat în concediu – vă va suna de cel puţin trei ori pe zi să vă întrebe când vă întoarceţi. Credeţi-mă, dacă pisica era un animal previzibil (ca alte animale, mai puţin inteligente), am fi avut şi un show de televiziune numit „Cesar şi pisicile”.

O altă prejudecată complet tâmpită este aceea că leul este regele animalelor. Această informaţie falsă este răspândită şi întreţinută de canale de documentare precum Nature, Animal Planet şi NatGeo Wild, care prezintă periodic documentare despre lei, tigri, leoparzi sau pume, intitulate pompos „Super Cats”. Aceste feline extraordinare pot fi văzute la televizor, pe canalele menţionate mai sus, sau, în carne şi oase, la Zoo. Ei bine, câte pisici obişnuite, ignorate de canalele de documentare când e vorba de super-pisici, aţi văzut voi închise în cuşti la Zoo?

A treia minciună care circulă despre pisici este că s-ar teme de câini – minciună colportată în special de canalele de desene animate. Nimic mai fals. Eu am servit cândva unui motan bulangiu pe nume Miţu, maidanez la origine şi ajuns, prin forţe proprii, proprietar de apartament la bloc. Marea lui pasiune erau luptele cu câini, iar pentru a-şi procura această distracţie ataca orice cotarlă care-i ieşea în cale. Poate n-o să vă vină să credeţi, dar 80% dintre câinii atacaţi de motanul bulangiu fugeau mâncând pământul. În restul de 20% din cazuri, motanul se refugia în cel mai apropiat copac, de unde îşi scuipa cu dispreţ adversarul. În concluzie, pisicile nu se tem de câini, ci strict de acel moment în care ar încăpea în colţii unui dulău – lucru de înţeles, căci violenţa îndreptată asupra lor le repugnă.

O altă calomnie ordinară pe care multă lume înclină s-o creadă este aceea că pisicile ar fi prefăcute. Din nou, complet fals. Este adevărat că o pisică nu va recunoaşte niciodată că a spart vaza sau a răsturnat televizorul şi va ieşi de sub pat cu faţa buhăită de somn, interesându-se cine i-a tulburat odihna cu zgomotele alea, dar acum, sincer, voi n-aţi face la fel în locul ei dacă aţi avea prin preajmă un animal mai puţin inteligent, gen un câine, care s-o încaseze în locul vostru? În afara acestei mici excepţii, pisica este un animal cât se poate de sincer, care se exprimă direct. Probabil inorogul ar fi supravieţuit până în zilele noastre dacă doamna Noe nu i-ar fi spus într-o zi lu’ bărba-su: „Dragă, ia inorogul din cabina pisicii şi aruncă-l peste bord, altfel asta ne pişă toată corabia”.

În fine, ultima prostie de care vom vorbi astăzi este aceea că pisicuţele ar cumpăra whisky. Din nou, complet greşit, copywriterul care a făcut reclama respectiva n-a avut pisică în viaţa lui – pisicile n-ar cumpăra nimic, te-ar trimite pe tine să le cumperi.

Ce te-ar trimite să cumperi e greu de spus, fiindcă fiecare pisică mănâncă doar anumite tipuri de mâncare. Un lucru însă e sigur: nu junk-urile pe care le găseşti la supermarketul de la parter. Un veterinar v-ar putea spune multe despre bolile pe care o pisică le face din cauza mâncării ieftine şi proaste cu care cei mai mulţi oameni îşi îndoapă, din neştiinţă, pisica. Am păţit-o şi eu cu motanul Harun al-Rashid, zis Rashi, şi am dat la bani la veterinar să-l fac bine că, la sfârşit, îmi ieşea că era mai ieftin dacă-l scoteam de la bun început în fiecare seară la restaurant.

O mâncare suedeză de calitate găsiţi pe site-ul Husse România, de unde mai puteţi comanda şi nisip de litieră, produse de întreţinere şi alte lucruri pentru pisici. Toate comenzile sunt livrate acasă, deci aţi scăpat şi de cărat nisipul, iar cei care vă aduc comanda vă pot oferi şi sfaturi cu privire la pisica voastră, că oamenii chiar se pricep.

husse

Pentru Bucureşti, livrarea este gratuită. Nu ştiu însă dacă şi în Drumul Taberei, sau e ca la livrări pizza: „Pentru sectorul 1, apasă tasta 1; pentru sectorul 2, apasă tasta 2…; pentru Drumul Taberei, apasă tasta off”.

Share:

31 comments

 1. gklasdjkljasdf 16 December, 2013 at 07:47

  noe, ma, nu moise. ala cu arca.

 2. JULIUS 16 December, 2013 at 07:58

  @gklasdjkljasdf: mersi, Gklasdjkljasdf.

 3. ioana 16 December, 2013 at 08:05

  whisky cumpără doar motăneii, pisicuţele, cel mult cremă de whisky. dar ai totuşi dreptatea ta, te-ar trimite pe tine să le cumperi.

 4. Dan1 16 December, 2013 at 08:27

  Decât doo întrebari am:
  1. De ce zici ca era bulangiu bietul motan? Nu-si platea autorii? =))
  si beee. Daca zici ca pisicutele n-ar cumpara whisky, atunci ce-ar cumpara? Vodca? =))

 5. Cristina Ș. 16 December, 2013 at 08:28

  @ioanaaa: :)) :)) :))

  Moama, ce cititori atenti, luni dis de dimineata !!

 6. Cristina Ș. 16 December, 2013 at 08:35

  Julius a spus: Dacă aveţi cumva un motan aflat la vârsta la care şi-a cimentat deja tabieturile ..

  si aici eu am citit, oare de ce?!

  Dacă aveţi cumva un motan aflat la vârsta mea

  8-> 8-> 8->

 7. Ciprian 16 December, 2013 at 09:28

  La Zoo Bd de cativa ani sunt trei pisici siameze inchise in cusca. Dar nu stiu daca pisicile siameze se incadreaza in randul pisicilor obisnuite. La vreo 100m de ele au inchis de curand intr-o cusca o catelusa Rothweiller, foarte dragalasa. 🙁

 8. bogho 16 December, 2013 at 09:33

  cred ca e totusi vorba de whiscas

 9. RoseN 16 December, 2013 at 09:50

  Sa faca numai Julica reclama, ca el stie!
  Se aude acolo in spate nenisorilor din advertising :D?

 10. Moni 16 December, 2013 at 09:51

  motanul se apropie încet de farfuria cu mâncărică selectă, atent la orice mișcare dubioasă pe o rază de două alergături pisicești. își apropie năsucul de biscuiței, adulmecă intens – niciodată nu poți fi sigur că nu a intervenit vreo mână criminală în bolul cu mâncare (un complot al celorlalte animale invidioase pe grația și demnitatea de neegalat a neamului pisicesc este oricând posibil) și acceptă mustăcind ofranda adusă de către chiriașul domeniului motănesc. chiriașul se așează în fotoliu și își continuă lectura din mijlocul paragrafului unde fusese întrerupt. ce îți poți dori mai mult decât un motan sătul și o carte în brațe?
  două pagini mai târziu motanul vomită dumicatele chiar pe covor exprimându-și pe această cale o neliniște esențială : dacă a mânca este condiția sine-qua-non a existenței mele (manduco ergo sum), ce se întâmplă atunci când nu mestec nimic?
  chiriașul observă situația, oftează, încearcă să reia firul frazei, uită.

  acum știm cu toții ce a pricinuit alunecarea chiriașului și răsturnarea ligheanului cu apă.

 11. N.A. 16 December, 2013 at 10:08

  Ma, tie ti-i cam dor de Rashi! 😀
  De-aia te-apuci si versi melancolic ligheane de apa prin camera, n-are cine sa mai ude covorul…

 12. adrred 16 December, 2013 at 10:36

  Toata lumea comenteaza dar nimeni nu spune: “Cit e de frumos Motanul Harun !” Decit asta am vrut sa spun.

 13. dc 16 December, 2013 at 11:07

  Pai e cunoscut faptul ca pisicile pot fi invatate sa faca absolut tot ce vor ele 😀

 14. Alt Marian 16 December, 2013 at 11:47

  Eu am avut pisica o perioada, si am învatat-o multe (sau ma rog, i le-am reamintit daca le uitase).
  Dar înca urmeaza sa vad pisica sau motanul care sa fi trecut la mai putin de 5 m de gardul curtii în care aveam cateaua. Cred ca a tinut o pisica în pom doua zile pâna când aceasta a ales între posibilitatea de a fi omorâta jos si certitudinea de a muri de foame în pom. A fost si singurul câine pe care l-am vazut vreodata suindu-se în pom sau pe gard dupa pisici.

 15. Belle d”Imagination 16 December, 2013 at 13:15

  Unii motani aduc acasă slană şi cârnaţi, alţii pielicele de miel – true stories, din arhiva familiei, neînflorite – alţii îşi trimit stăpânii să le ia beutură. Pe când îi vor trimite să le aducă şi femei care să se extazieze la vederea lor ”ooo, ce pisoiaş drăguuuuţ”?

 16. Dan1 16 December, 2013 at 13:27

  @Belle d”Imagination: Cred ca deja îi pun sa scrie pe bloguri despre ei si sa publice si poze! =))

 17. ela 16 December, 2013 at 14:47

  Propun articolului un alt titlu: oda lui Rashi

 18. sebra 16 December, 2013 at 19:52

  la proteze pentru catei n-ati face reclama 🙁

 19. Dan1 16 December, 2013 at 20:17

  @sebra: “Sper ca glumesti! Mai bine-mi cumperi chopsticks de-alea… sau cum – Doamne iiarta-ma – le zice!” =))

 20. Dan1 16 December, 2013 at 20:19

  M333biiis! Te rog sterge-mi si mie un “i” de-ala de-acolo, sa nu zica lumea ca sunt anagramat! :))

 21. deaddy 16 December, 2013 at 20:53

  @Dan1: ba nu-i nici un anagramat nimica, asa scriu bunii crestini unele cuvinte, ca am mai vazut :-“

 22. sebra 16 December, 2013 at 21:03

  @Dan1:
  Ce-s alea, bre??

 23. Dan1 16 December, 2013 at 21:35

  Neste… d-alea… de porc! Gustoase! 🙂

 24. chocolate 16 December, 2013 at 21:43

  @sebra: “i”-urile sunt “e”-urile moldovenesti

 25. ioanai 16 December, 2013 at 22:24

  Cum, Juliuse, te faci ca nu stii de “Jackson Galaxy” si pisicile? De aia bagi asta cu “Cezar si pisicile” ?! Nerusinatule! ( asta ca sa revenim ontopic 🙂 )

 26. Andreea M. 16 December, 2013 at 23:10

  cel mai fain articol de PRist EVER!!! Maestre Jul, doriti a invata o PR-ista blonda sa scie asa draaaaguuuutz?

 27. Tiberiu 16 December, 2013 at 23:41

  Cimentarea tabieturilor, asa, ca la Sfinx.

 28. Tiberiu 17 December, 2013 at 00:01

  La faza cu Noe nici soareci nu trebuiau sa mai fie.

 29. Dexter 18 December, 2013 at 16:36

  Uite, acum am primit un link ce vine in sprijinul (sau nu?) celor spuse pe-aici … 😉
  http://adevarul.ro/news/stiri-ciudate/nesimtirea-pisici-limita-surprinse-timp-fura-patul-cainilor-8_525d18b3c7b855ff563cec56/index.html

 30. Tiberiu 19 December, 2013 at 11:57

  ,,-Hai, pac, dau de ştire pisicii tale za lucrul şoarecilor…”
  (mârâitul lui Câineaşcu din Osulung)

 31. Inscrieri Oriflame 8 January, 2014 at 23:03

  Aceea cu “leul este regele animalelor” mi-a placut tare mult 🙂 Dupa ce am slujit 8 pisici pana acum (cred ca sunt campion pana aici) iti dau perfecta dreptate, nu leul cu pisica este regelele animalelor!

Leave a reply