Postul nu e post destul

Dacă e sâmbătă, e IKEA

Monica Ionescu

M-am hotărât să îmi cumpăr o canapea. De obicei, îmi ia 5 minute să mă hotărăsc asupra unui lucru și încă și mai puțin să-l și iau. Dar, nu știu de ce, din momentul în care am decretat : “Trebuie să îmi iau o canapea” până am ajuns să o cumpăr a trecut ceva timp. În primul și în primul rând am terminat, timp de aproape un an, de sondat piață canapelelor. Adică am verificat, comparat și reverificat toate ofertele în materie de canapele. Știam exact ce vreau (ca toate femeile): o canapea nici mare, nici mică, să fie extensibilă, dar să aibă salteaua că lumea, să nu îmi între fierătăniile alea în coaste, sistemul de extensie să nu fie click-clack, dar nici click-click, nici ţac-pac, și, nu în ultimul rând, să nu coste mult… În fine. Mai rămăsese doar să mă duc în magazine, minimum trei, să văd cu ochii mei cum arată minunăția. Păcat, cele minim trei magazine au epuizat stocurile la modelele alea care îndeplineau condițiile (aa, doamnă, aia era ofertă din iarnă trecută, acum ne-au băgat modele noi, uitați!!). Asta a fost prima mea mare greşeală.

În slăvită zi de toamnă în care m-am întâmplat în Ikea (cine naiba m-o fi pus ! și cât mă ferisem!!) eram în rochiţica cu poale roșii și pantofiori cu toc, fluturându-mă că o zi de primăvară.

Asta a fost a două mea mare greșeală.

Brusc, toți angajații magazinului voiau (insistent) să mă ajute, înșirându-mi toaaaate canapelele posibile, neînțelegând (sau nevrând să înțeleagă) ce vreau. Până să aleg o canapea, nu știu cum, am reușit să umplu un coș cu alte chestii care se asortează la fix: pernuțe colorate pentru canapea, husă pentru canapea, perdeluțe (astea-s pentru geam, dar canapeaua stă în față geamului!), o pilotă, că alea vechi nu mai sunt chiar bune pentru canapea, un ștender și niște lumânărele parfumate pentru canapeluţă, ăă, nu, astea nu-s pentru canapea, oricum, ați înțeles ideea. Apoi, după ce în sfârșit m-am hotărât și am umplut coșul și cu alte chestii, aflu că, de fapt, canapeaua aleasă trebuie luată de la un raft sub formă de pachete plate, ușoare. Motiv pentru care am scăpat de ajutorul insistent al angajaților și am fugit la hală cu pachete. Şi, in acel moment, realizez că, din cauza zumzăielii amabile din jurul meu, nu am reţinut ce era mai important: rândul şi secţiunea pe care se află canapeaua mea – a treia mare greşeală.

Am să scurtez micul moment de deznădejde cauzat de întoarcerea la angajații drăguți care să mă ajute, dar care dispăruseră toți, refacerea traseului, găsirea canapelei, notarea rândului și secțiunii (desigur, le-am scris invers), căutarea, găsirea, greşirea și întoarcerea la raftul potrivit. Atât vă spun, că aici am avut o altă mică surpriză : pachetul era mai lat decât încăpea pe căruciorul de mărfuri și mai greu decât am crezut, așa că am ajuns la casă transpirată ca un cal de curse, după ce m-am chinuit pe toculeţele mele și în rochiţica mea să împing pachetul pe cărucior, ăla alunecând mai al dracului decât niște hocheiști pe gheață, iar eu încercând să-l proptesc în ceva, timp în care pufăiam că un halterist amator și rahitic cu pachetoiul de 30 de kg în brațe.

O duduie în rochiţică și tocuri, cu două coșuri pline, pufnind și transpirând în spatele unui pacheţoi de 1,5 m/ 1 m, este o imagine care reușește să impresioneze și cea mai acră casieră. Așa că am trecut repede, am plătit și am primit și prețiosul sfat : “Ce mașină aveți ? Aaa, un Golf… nu vă-ncape, mergeți la colegii, la transport !“. Și m-am dus. Și am mai plătit niște bani, că transportul nu e gratis, că d-aia sunt ieftine produsele, că ți le duci și asamblezi singur. “Doriți s-o și asambleze? “ Zic nu, lăsați. Bine, mâine vine mașină după oră 4, să fiți acasă.

A patra și ultima mare greșeală e că nu am avut pe nimeni să îmi explice înainte câteva chestii. Așa că, în mod absolut gratuit, am să va ofer cele mai bune sfaturi în acest domeniu, care vă vor ajută să economisiți banii pentru încă o canapea : îndepărtați din zonă de asamblare orice chestie care se poate sparge, zgâria, rupe. NEAPĂRAT să aveți pregătită o trusă de scule, altfel nu se poate. Credeți-mă, nu se poate. Oricâte chestii îți dau în pachet că să-ți faci singur obiectul, ceva ori e greșit, ori lipsește, ori are nevoie de o altă gaură. Apoi, o șurubelniță electrică e un element OBLIGATORIU. Și o bormașină e bună, cu percuție ar fi excelent, dar puteți să va mulțumiți și cu una normală, important e să aveți capete bune la ea, că mai trebuie lărgite sau chiar inventate niște găurele. Nu vă faceți manichiura înainte de asamblare. Nu consumați alcool, fiindcă deznădejdea că zonele de îmbinare sunt ușor deviate sau că nu găsiți exact poziția în care tre’ să stea piesele vă poate conduce către abuz, iar abuzul de alcool… Cumpărați, preventiv, țigări suficiente pentru o săptămâna cât stați sechestrați în zonă de lucru. Asigurați-vă că aveți și autofiletante de diverse mărimi și forme, șaibe și chei imbus din alea bune, chinezești, făcute pentru nemți, că ăstelalte sunt nașpa. Eu le-am plătit și p-astea toate. Ulterior…

Şi, ce e cel mai important, o astfel de operaţiune se face în doi . Exact cum zice cântecu’…

Share:

38 comments

  1. Ina_adevărata 30 November, 2013 at 13:14

    Noroc că luaseși husa, să ascunzi cu grijă rezultatul. Un bărbat nu s-ar fi gîndit la asta.

  2. Stoica Dan 30 November, 2013 at 13:15

    Sfaturile sunt pentru fete, un bărbat n-o să țină cont de ele (orice om care a lucrat cu o bormașină cu percuție știe că n-ai ce face cu ea când asamblezi o canapea). Și că tot te adresezi numai fetelor, recomandarea mea numărul unu e să nu se ducă fără un bărbat la cumpărat de canapele.

  3. monica 30 November, 2013 at 13:16

    @Ina_adevărata: 😀 De ce crezi ca a costat totul cat doua canapele? =)))

  4. dc 30 November, 2013 at 13:17

    Perfect, practic ai aproape tot ce iti trebuie ca sa deschizi un service auto si o firma de instalatii. 😀

  5. monica 30 November, 2013 at 13:18

    @dc: … si sa las “baietii” sa-si odihneasca salopetele pe canapea? 😀

  6. Maniuc 30 November, 2013 at 13:55

    Parca imi vine iar sa te cer in casatorie…

  7. gobblin 30 November, 2013 at 14:15

    cred ca jumatate din romania avem canapea din asta 🙂 Pana si husa e la fel !

  8. Cotofana 30 November, 2013 at 14:34

    Hai, ma, ca mi-am luat si eu si asamblat o canapea de la ei si nu mi-a trebuit in plus decat un ciocan. Avea tot in cutia aia, surubele, saibe, imbusi, brate, sezut si spatar. Dar, da, zic si eu ca e mai bine in doi (eu am fost singura), pachetul meu avea 20 de kile, m-am luptat cu el de parca era un caine mort!
    De la Kika sa nu te-ncumeti sa asamblezi ceva, e treaba complicata rau, cu margini, muchii, surubele si aracet in pachet! Toate orele de lucru manual si traforaj de la scoala nu-ti vor servi la nimic!

  9. Cms 30 November, 2013 at 15:19

    Acum se dezvăluie amănuntele, acum se clarifică anumite aspecte. De fapt, şi la pescuitul sportiv Monica Ionescu a folosit, pe lângă undiţă, un lansator de harpoane cu capete explozive, dinamită, plasă mono-filament şi curent electric. Totul pentru succes, totul pentru victorie!

  10. nefasta 30 November, 2013 at 15:43

    cam prea multe diacritice. e super-oferta ?

  11. monica 30 November, 2013 at 16:19

    @nefasta: este vina mea, am trimis textul fara diacritice, iar sefu’ m-a pedepsit! a pus peste tot! si a scos de unde erau necesare. asa imi trebuie. Mea culpa, Juliiuuuuss!

  12. monica 30 November, 2013 at 16:20

    @Cms: 😀 venise la fix aia cu stonhengiu!! =))

  13. mistretanu 30 November, 2013 at 17:11

    OMG!!! Gri?! Ueii, macar bine ca iti place fotbalul.

  14. monica 30 November, 2013 at 17:13

    @mistretanu: s-a remediat, asa cum zice Ina.

  15. Julia 30 November, 2013 at 17:43

    Asta imi aduce aminte de o blanda zi de primavara, acum ceva ani, cand am cumparat o bucatarie (mobila, evident) din Praktiker. Dupa ce ca mi-au adus-o baietii dupa o saptamana (na, transportul gratuit, aveau cereri multe) am avut si norocul sa am in pachet cate doua usi de stanga la doua corpuri… care, bineinteles ca nu puteau fi montate! Si am mai asteptat vreo trei saptamani pana am facut returul si pana fabrica producatoare ( tocmai in Polonia) a binevoit sa-mi trimita usile pereche… dupa aproape o luna era toata mobila la locul ei :)))) asa ca, ai scapat ieftin!

  16. bogho 30 November, 2013 at 18:54

    Sa asamblezi o canapea nu e floare la ureche. Felicitari! 🙂

  17. Nebunatecul 30 November, 2013 at 20:13

    Asta-i canapea doar pentru privit, nu pentru zbenguit. 🙄

  18. bihoprel 30 November, 2013 at 22:41

    Ce faci pe canapea ?

  19. Ciprian 30 November, 2013 at 22:54

    Dar e cam uratica..

  20. bihoprel 1 December, 2013 at 00:11

    @Stoica Dan: Ba percutie. In doi numai se monteaza…

  21. dc 1 December, 2013 at 09:53

    @monica: In nici un caz! Salopetele se lasa pe jos 😀

  22. Dan1 1 December, 2013 at 10:38

    Cu sculele mentionate, puteai sa cumperi doar un metru cub ster de cherestea si o faceai de la zero cum îti placea tie! Ca toti stim ca poti! :))

  23. Dan1 1 December, 2013 at 11:36

    “Ce mașină aveți ? Aaa, un Golf… nu vă-ncape, luati de la noi un Tuareg la oferta cu doi braduti parfumati!” :))

  24. bihoprel 1 December, 2013 at 13:34

    Ca sa poti vedea horror, stai cu perna pe covor, daca e numai thriller, sprijin-o de calorifer.

  25. bihoprel 1 December, 2013 at 13:43

    Monica, pentru cafea (sau picioarele pe ea), ce masuta IKEA ?

  26. guu 1 December, 2013 at 13:54

    Cu stima, am toata casa mobilata de la ikea, mobila am montat-o intotdeauna singur sau impreuna cu prietena. Dupa ani de achizitii
    am acumulat scule si cuie, suruburi, saibe samd toate ramase din pachetele ikea. Niciodata nu a lipsit ceva din vreun pachet de al lor. Canapeaua din imaginea ta am folosit-o si am facut-o cadou cuiva recent, avea in dotare un imbus si o mica cheie fixa. Cu ele am montat-o, cu ele am demontat-o cu ele a montat-o si noul proprietar. Cred ca ~150ron transport plus montaj asigurau linistea ta cat si a cititorilor nevinovati.

  27. bihoprel 1 December, 2013 at 14:32

    @guu: Esti putin prea ikealist, textul daca-i literar trebuie sa gaureasca si putin imaginar…

  28. Ana 1 December, 2013 at 15:03

    Asta se vrea a fi text literar?!

  29. bihoprel 1 December, 2013 at 15:30

    @Ana: Imaginarul semirealist este un text-trucaj, nu reportaj.

  30. deaddy 1 December, 2013 at 16:16

    “O duduie în rochiţică și tocuri, cu două coșuri pline…”,
    probabil unul pe varful nasului si unul undeva pe barbie de au fost asa vizibile. Si foarte pline! 😕

  31. Gabriela 1 December, 2013 at 22:50

    @guu: Am inteles, tu esti directorul de vanzari de la IKEA. Si transportul a fost gratuit dar n-ai vrut sa ne spui tot!

  32. bihoprel 2 December, 2013 at 00:23

    Văd că nu stiţi că la IKEA, rezistentă-i doar ideea.

  33. Mihai 2 December, 2013 at 09:42

    Trebuia sa il iei pe Julius cu tine. II place la nebunie sa mearga in magazinele de mobila…

  34. Iulia 2 December, 2013 at 10:03

    eu am avut “onoarea” sa montez un dulap si un pat de la ei. Mi-a ramas un kil de piese.

  35. m 2 December, 2013 at 10:47

    golful are bancheta rabatabila, incapea scaunelul ala de 2 persoane fara probleme 🙂 canapea se cheama de la 2m in sus!

  36. Tiberius 3 December, 2013 at 00:46

    @m: De la 2 m in sus e deja pat de divort.

  37. elflo 3 December, 2013 at 13:21

    aropo de ikea.
    Am luat o poarta anti-copii. Ca un veritabil barbat am inceput montajul prin a arunca la gunoi instructiunile.
    Dupa nici patru ore totul era gata: cu sotia in prag de divort, soacra fugita de acasa, copilul ma privea cu ochi straini, o vanataie, trei intepaturi si poarta intr-o rana(n-am diacritice pe telefon).
    Trebuie sa spun ca sunt inginer constructor, am ca hobby tamplaria si scule suficiente cat sa fac un cartier mai mic.

  38. Alt Marian 4 December, 2013 at 18:14

    E meci la televizor si nu e nimeni sa se uite?

Leave a reply