Evenimentul zilei de ieri

Claudius, tocilarul de pe tronul Romei

Julius Constantinescu

Unul dintre cele mai trainice mituri legate de iulio-claudieni – alături, normal, de cel că Nero a dat foc Romei – este că împăratul Claudius ar fi fost retardat. Despre Nero nu sunt prea multe lucruri de spus – înainte să prigoneşti creştini, e bine să te gândeşti de două ori dacă ţii neapărat să-ţi pui în cap cea mai mare maşinărie de PR din toate timpurile. Însă cât de retardat a fost în realitate Claudius vom vedea imediat.

Cum a făcut-o Claudius pe prostul

Viitorul împărat Claudius suferea într-adevăr de un handicap de natură să creeze confuzie: era slab de picioare şi uşor bâlbâit. Cum pe vremea aia orice handicap fizic din naştere era automat asociat cu retardul mintal (în schimb, dacă îţi retezai trei degete când tăiai lemne, puteai trece în continuare drept un tip inteligent), nimeni nu şi-a mai bătut capul cu el.

Claudius şi-a folosit handicapul cât timp pe tronul Romei s-a aflat nepotul său Caligula, jucând rolul unui retardat care nu putea emite pretenţii la purpura imperială. Acest lucru a reuşit să-l salveze de la moarte, fiindcă, altfel, speranţa de viaţă în familia împăratului era extrem de redusă, Gaius fiind o combinaţie plăcută de demenţă, paranoia şi cruzime. Claudius şi-a jucat atât de bine rolul, încât până şi maică-sa, Antonia, era convinsă că fii-su e “un avorton schiţat în grabă de natură”; cât despre nepoţelul Caligula, una dintre plăcerile sale era să-şi bată joc de el în public.

Ave, Caesar! Io, Saturnalia!Lawrence Alma-Tadema – “Ave, Caesar! Io, Saturnalia!” Tablou înfăţişându-l pe Claudius descoperit de soldaţi îndărătul unei perdele. Istoricul Flavius Josephus povesteşte că viitorul împărat a îngheţat de groază atunci când soldatul care i-a zărit sandalele ieşind de sub perdea a exclamat, teatral: “Hopaaa! Dar ce avem noi aici?”

Datorită acestei imagini de nătâng, pe care o cultivase de nevoie, Claudius a reuşit să rămână singurul iulio-claudian cu legături directe spre tron rămas în viaţă în momentul în care Caligula a fost asasinat. Aşa că pretorienii îndureraţi de pierderea lui Caligula (şi mai de salariile nesimţite pe care le ridicau de la el) l-au proclamat împărat imediat ce l-au descoperit după nişte perdele, unde se ascunsese de teamă să nu fie, la rândul său, asasinat. Claudius s-a simţit după aceea şi a inventat donativul, o mită oficială pe care împăratul o dădea soldaţilor ca să fie sigur că aceştia îl iubesc sincer.

Cum a făcut-o Claudius pe deşteptul

Împăratul ClaudiusChiar dacă unii autori antici au continuat să-l considere retardat (Seneca, de pildă, îl considera doar o jucărie a nevestelor lui), cei mai mulţi i-au recunoscut extraordinara capacitate intelectuală. Suetonius, istoric relativ ostil cezarilor, îşi intitulează capitolul dedicat lui “Divinul Claudius” (“Clau-gol”, i-am spune noi astăzi), iar Flavius Josephus spunea despre el că îi supravieţuise lui Caligula “îndeletnicindu-se cu studierea scriitorilor, mai ales a grecilor, căutând să evite orice fel de necazuri”. De altfel, Claudius nu doar citea, ci şi scria cărţi: a scris o istorie a Romei în 41 de volume, una a Etruriei în 20 de volume şi una a Cartaginei în 8 volume (pe ultimele două le-a scris în greacă).

Urcat pe tron, Claudius s-a dovedit a fi nu doar un tocilar jenant, ci şi un împărat de succes. A transformat administraţia imperiului într-o mare cancelarie, numind în funcţii liberţi competenţi (ceea ce noi numim astăzi “tehnocraţi”), a făcut lucrări publice de anvergură (de pildă, a reconstruit portul Romei, Ostia, făcându-l funcţional pentru cerinţele de la acea vreme), a cucerit Britania şi a avut o activitate legislativă diversă şi considerată, în general, inspirată. E drept că, în scurt timp, competenţii tehnocraţi au reuşit să facă din corupţie o artă în sine, dar, în linii mari, cancelaria imperială funcţiona cu eficienţă.

Şi, în fine, cum a făcut-o Claudius de oaie

Claudius s-a tâmpit, într-adevăr, spre bătrâneţe, însă e un lucru ştiut că la bătrâneţe mai toţi bărbaţii se tâmpesc. Mai întâi a luat-o de nevastă pe Messalina (de fapt, a fost a treia lui soţie, dar ne raportăm strict la momentul în care lui Claudius i-a luat Jupiter minţile), femeie care întrunea, practic, cam toate calităţile necesare să-ţi vină s-o calci în picioare: infidelă, nimfomană, perversă, intrigantă, lacomă, manipulatoare şamd. Şi care probabil ar fi reuşit, într-un final, să-l şi ucidă, dacă libertul Narcissus nu l-ar fi scăpat la timp de ea.

Proaspăt văduvior, deja paranoic, temător şi amnezic, Claudius îşi reface viaţa alături de nepoţica Agrippinna. Mă rog, “îşi reface viaţa” e un fel de-a spune, pentru că Agrippinna avea să-l bage în pământ – la propriu, nu aşa cum se alintă bărbaţii din ziua de azi.

Köln, Agrippina, Nero
Poză de familie: împăratul Claudius, iubitoarea sa soţie, Agrippina Minor, şi micuţul Nero. Până la urmă, Agrippina îl va ucide pe Claudius, iar mai târziu ăla micu’ va prefera s-o ucidă pe mă-sa decât să se culce cu ea şi să spună lumea că-s vreo familie de denaturaţi.
(sursă foto: Fotolia)

La tron i-a succedat fiul Agrippinnei – pe care, într-un alt moment de mare inspiraţie, îl adoptase. Era un băieţel drăguuuţ şi bucălat, pe care-l chema exact ca pe programul ăla de ars cd-uri.

Material apărut în ziarul “Daily Cotcodac Explorer”, realizat în colaborare cu Viasat Explorer România.

Share:

33 comments

  1. delia 19 November, 2013 at 06:23

    britania, bre, nu bretania. doar se ştie că francezii nu trebuie cuceriţi, se predau ei singuri.

  2. Mariana 19 November, 2013 at 07:02

    “infidelă, nimfomană, perversă, intrigantă, lacomă, manipulatoare”… Ce diva de succes ar fi fost astazi Messalina (da, bah, am citit pana la capat)!

  3. dc 19 November, 2013 at 07:54

    @delia: A fost o scapare din partea autorului, fii si tu ingaduitoare, mai ales ca bretonii sunt la origini tot celti izgoniti de prin Britania. In plus, pe vremea aia nu se auzise de francezi, existau doar nista gali intr-un sat, care se dopau cu o potiune dubioasa facuta de un popa batran si apoi se distrau cu soldatii romani. Caesar s-a jucat si el cu ei, am vazut eu in niste filme cu Letitia Casta si Monica Belucci 😀

  4. bogho 19 November, 2013 at 08:32

    Roma – locul dezmaturilor, trecut, prezent si viitor

  5. Dan1 19 November, 2013 at 08:32

    Si cum l-a mârli bagat în pamânt Agripina pe Claudius bre? Ca din poza reiese ca i-a dat niste E-uri, ceva… :))

  6. yogibeer 19 November, 2013 at 09:23

    Mare pisicher Narcis ala.

  7. RoseN 19 November, 2013 at 09:49

    Hm, am o presimtire ca azi e marti! da’ nu-s precisa dom’le, ca nu-l vad pe G.Damian! de ce ne confuzati domnu mogul, de ce, de ce?

  8. Cristi 19 November, 2013 at 09:49

    “cât timp pe tronul Romei s-a aflat unchiul său Caligula” – iar ne testezi vigilenta? 😐

  9. Cristi 19 November, 2013 at 09:53

    @Mariana: Silicoanele ii lipseau Messalinei. :))

  10. M3bis 19 November, 2013 at 09:58

    @Cristi: Unchi, nepot, tot un drac!

  11. ela 19 November, 2013 at 10:01

    @Cristi:

    Iar ai citit textul? 😀

  12. Mariana 19 November, 2013 at 10:02

    @Cristi: N-avea nevoie, bre, sunt convinsa ca natura o inzestrase. 😉

  13. Cristi 19 November, 2013 at 10:16

    @ela: Sunt doua tipuri de comentatori: cei ce citesc textul si cei ce nu recunosc. 😀
    @Mariana: Asa e, am vazut eu intr-un film documentar. =))

  14. Belle d”Imagination 19 November, 2013 at 11:35

    Nu mai sunt domle femei ca odinioară!

  15. JULIUS 19 November, 2013 at 11:45

    @delia: ai dreptate. Pentru ziar am corectat înainte să dau textul la tipar, dar la site corectura lasă de dorit.

  16. monica 19 November, 2013 at 12:03

    @JULIUS: hmmm… Credeam ca e un site de cul**ra, cu informatii documentate, nu asa. Nu ma mai prindeti pe-aici!

  17. monica 19 November, 2013 at 12:04

    E… scart, Mebise!

  18. Mariana 19 November, 2013 at 12:08

    @monica: ai alunecat pe folie?

  19. monica 19 November, 2013 at 12:12

    @Mariana: nu, fata, era niste zeama din butoi… 😀

  20. bogho 19 November, 2013 at 12:31

    Greselile astea sunt puse intentionat pentru a verifica vigilenta cititorilor.

  21. Cristina Ş. 19 November, 2013 at 12:39

    @Cristi a spus: “Sunt doua tipuri de comentatori: cei ce citesc textul si cei ce nu recunosc” :)) :))

  22. Cms 19 November, 2013 at 12:43

    @Cristina Ş.: Se pare că mai e şi al treilea tip: cei care citesc şi comentariile. 😛

  23. bihoprel 19 November, 2013 at 12:43

    Iar teama claudina, rebotezata drept, e claustrofobia, aer de spaima-n piept.

  24. bogho 19 November, 2013 at 12:46

    @Cms: Comentariile au fost tot timpul citite, dovada like-urile de la fiecare in parte.
    q.e.d

  25. Cristina Ş. 19 November, 2013 at 12:47

    @bogho & @Cms

    :”>

    cu mîţa-n sac

  26. bogho 19 November, 2013 at 12:53

    PS. Eu am citit articolul din ziar, adica fara greseli

  27. delia 19 November, 2013 at 14:00

    @Dan1: cu ciuperci. decît că în loc de sare i-a pus puţină otravă. ceea ce ne demonstrează din nou cît e de periculos să-ţi pui nevasta să gătească. la un restaurant n-ar fi scos-o şi el…

  28. N.A. 20 November, 2013 at 09:42

    O fi fost el dăștept, da’ nu se prea pricepea să-și aleagă mu.i.erile..

  29. bihoprel 20 November, 2013 at 10:08

    @N.A.: cand mu.i.erile sunt mama… mama, mama, mama, mama 🙂

  30. Alt Marian 20 November, 2013 at 10:29

    Mai cunoastem noi, românii, doi bâlbâiti si cu o aura intelectuala usor retardata, care au strat pe tronul României în ultimii 90 de ani, dintre care ultimul a nimerit-o si cu nevasta – or fi si ei din familia Iulio-claudina? 🙂

  31. bihoprel 20 November, 2013 at 10:45

    Au strat.

  32. Viata de la zero 20 November, 2013 at 22:57

    In zilele noastre lucrurile se intampla invers: unii fac pe desteptii pana ajung unde trebuie, dupa care isi arata nestingheriti prostia.

  33. bihoprel 23 November, 2013 at 13:07

    @Viata de la zero: Si invers dar cu ce folos, de exemplu, in cele din urma, Claudiu fost-a de prisos…

Leave a reply