Postul nu e post destul

Parisul românofon

Ionuţ Şendroiu

O singură plimbare cu metroul este suficientă pentru a te convinge că Oraşul Luminii a devenit mai românofon decât a fost francofon, vreodată, Bucureştiul.

Drumurile noastre, toate

… este, de departe, cel mai de succes şlagăr din subteranele pariziene. Între Villepinte şi Gare du Nord l-am auzit de două ori, prima dată în versiune integrală (drumurile şi iubirea, gândurile, fericirea), a doua oară într-o variantă prescurtată (drumurile şi iubirea, na na na na, fericirea). După ce am trecut de Saint Michel, o pirandă cu basma albă, ce-şi ţinea pleoapele coborâte peste partea de sus a globilor oculari, a atacat furibund Hai vino iar în gara noastră micîîî, acompaniată la acordeon şi muzicuţă de doi puradei. Vocalizele ei m-au convins să-mi vâr căştile în urechi şi să ascult Rammstein, dar la Denfert-Rochereu a urcat un grăsan cu tricou Iron Maiden care se schimonosea atât de tare în timp ce cânta, dând din cap în stânga şi în dreapta, încât mi-a stârnit curiozitatea. Am scos casca din urechea situată spre rapsod, am auzit “… uitată hîntr-un coooolţ de hetajeeeerăăă”, apoi am băgat-o la loc şi mi-am dat Rammstein-ul mai tare, preventiv.

 

Generalul şi maradonistul

Statuia ecvestră a lui Simón Bolívar domină peluza centrală de pe Course la Reine, în dreptul podului Alexandre III.

Simon Bolivar De obicei, El Libertador este reprezentat cu nişte cojones respectabile, dar în această lucrare (a sculptorului francez Emmanuel Fremiet), prohabul Generalului este mascat de cascheta atârnată strategic de şa.

Un cuplu de sudamericani mă roagă, în engleză, să-i fotografiez lângă monument. Le răspund în spaniolă, acceptând cu plăcere. În timp ce îmi întinde camera foto, tipul îmi povesteşte mândru că iubita lui e chiar din Barranquilla, unde se află o copie a acestei statui, originalul fiind la Bogotá. Şi, da, el este din Bogotá, iar aceasta statuie pariziană este o copie a celei din Bogotá, también.

Mă las în genunchi, încercând să-i imortalizez într-o perspectiva monumentală, astfel încât sabia lui Bolivar să apară deasupra copacilor din fundal. Întrucât mă stânjenea, dau jos de pe umăr Nikon-ul meu, căruia tocmai îi montasem obiectivul de 300 şi îl aşez pe pietrişul din jurul monumentului, împreună cu geanta foto, în care aveam şi portofelul şi mobilul şi paşaportul. Trei motive solide pentru a reacţiona destul de strident atunci când, de undeva din dreapta, mi-a apărut în câmpul vizual o mână care ţinea între degete o verighetă grosolană.

–          Votră haneu, musiu?

Citisem pe internet despre trucul folosit de unii ţigani din România, care, prefăcându-se că tocmai au găsit pe jos un inel de aur, se apropie de victimă sub pretextul înapoierii inelului, scopul real fiind, evident, buzunăritul.

Reacţia mea a fost să-i răspund agresiv ¡Carramba!, probabil în contextul în care tocmai conversam în spaniolă cu cei doi turişti columbieni. De fapt, nu am reacţionat chiar aiurea, în sensul că am folosit o expresie care să le atragă şi lor atenţia asupra “binevoitorului”.

Panacotarul, îmbrăcat într-un trening alb şi având o faţă gen Leo de la Strehaia, a înţeles mesajul meu şi s-a retras urgent trei metri mai încolo.

–          ¿Qué pasa, hombre? s-a interesat columbianul.

–          Nada. Él es un cocalar

–         ¿Co-ca-lar? Pronunţat cu accent sud-american, cuvântul cocălar sună răvăşitor.

Pentru sosia lui Leo de la Strehaia devenea din ce în ce mai clar că nu are şanse cu noi şi s-a îndepărtat încet, continuând să ne fixeze cu privirea.

–          ”Cocalar” es una palabra rumana que significa una combinación de mamón, hijo de puta y cabrón, explic eu, înşirând toate invectivele spaniole care mi-au venit atunci în cap.

Se pare că maradonistul avea ceva experienţă prin Spania, întrucât nu a mai aşteptat să-mi termin rafala de complimente, ci a tăiat-o scurt spre Avenue Churchill.

Columbianul părea fascinat de noul cuvânt românesc, pe care l-a repetat de câteva ori pe silabe, ca pe o formulă abracadabrantă: ¡Co Ca Lar! În fotografie, prietena lui a ieşit uşor intrigată, dar calul lui Bolivar avea un zâmbet zen.

 

Est-ce votre anneau, Monsieur?

Aşezat pe o bancă din Jardin Des Tuilleries, pe aleea ce duce spre Musee de L’Orangerie, răsfoiam albumul cu picturile lui Soutine, abia cumpărat din librăria muzeului, când am remarcat un ţigănuş de vreo 15-16 ani, într-o geacă de fâş decolorată, care se îndrepta alert spre muzeu. Cu mâinile înfipte în buzunarele de la blugi, părea teleportat dintr-un tramvai oprit în staţie la Piaţa Sudului. Am început să-l urmăresc pe deasupra albumului, deschis la portretul Micului Patiser, cu care dealtfel, semăna un pic la modul în care îşi ţinea umerii.

Era o dimineaţă răcoroasă de început de toamnă şi, cu excepţia lui şi a câtorva turişti matinali adunaţi la intrarea în muzeu, aleea era pustie.

Ajuns în dreptul băncii mele, s-a aplecat brusc şi s-a prefăcut că ridică dintre frunze o verighetă, pe care mi-a arătat-o, încercând să se apropie de mine.

L-am avertizat în română că, dacă mai face un pas, chem poliţia şi am pus mâna pe telefon. S-a retras vreo doi metri, surprins, apoi a început să mă vrăjească.

– Da’ de ce să chemi, domnu’, poliţia, ţi-am făcut ceva?!

I-am explicat că nu este primul care încearcă să mă facă la buzunare cu trucul ăsta.

– Păi, de un’ să ştiu io, şefu’, că eşti român?!

– Adică, dacă jefuieşti un străin e ok, sau cum?!

– Păi, ce să fac, şefu’, dacă io asta lucrez?

Replica asta m-a enervat teribil.

– Cum adică, mă, a fi hoţ e o meserie, după părerea ta?

– Da’ eu nu sunt hoţ, şefu’!

– Da’ ce dracu crezi că eşti, haiduc?! Tu chiar acum te duci la muzeu să dai cu jula! Crezi că-şi închipuie cineva că te pasionează Nuferii lui Monet?!

– Deci, şefu’, io îi fac decât pă ăia care încearcă ei să mă facă pă mine. Verigheta asta e a mea. Io decât întreb clientu’ dacă a pierdut-o el. Dacă clientu’ zice că e posibil, că stai s-o văd mai bine – sanchi, io ştiu că e a mea, înseamnă că el, în lăcomia lui, vrea să mă facă de verighetă. Şi să-mi dea câtziva Euro pă ea, recompensă. Păi, asta e tentativă de înşelăciune, şefu’!

 

 

Share:

31 comments

  1. marcian 16 October, 2013 at 07:24

    In mod sigur tiganusul nu era pasionat de nuferii lui Monet. Poate de nudurile lui Degas 🙂

  2. dc 16 October, 2013 at 08:11

    Pai si n-ai tras o tura pana la Sacre-Coeur, doctore, sa ne povestesti de straduta aia care duce de la statia de metrou Anvers pana la basilica, unde cu greu te strecori printre crupierii de la mesele ambulante de “gagnante/pas gagnante”?
    Adica de alba-neagra, o activitate culturala care inca atrage si lasa lefteri pe multi 😀

  3. Adrian 16 October, 2013 at 08:14

    În curând în librării “Vara cocalarului” de Gabriel Garsia Parchez.

  4. boemul 16 October, 2013 at 08:20

    justiţiar ţigănuşul :))

  5. AGI 16 October, 2013 at 09:26

    Unde sunt eu, pierdut prin satucele din masivul central, am intalnit o singura data vorbitori de romana cu mult “h”. Mi-au cerut bani, bineinteles.

  6. coradob 16 October, 2013 at 09:42

    Globalizare, dezvoltare, pace!

  7. sebra 16 October, 2013 at 10:04

    N-au aflat cei din Roșia Montană, care nu vor decât să muncească , cât aur se găsește pe străzile Parisului, că nu mai manifestau la intrarea în mină cu salopetele lor noi.

  8. marcian 16 October, 2013 at 10:14

    @sebra: se spune corect “vor decat sa munceasca”, altfel absolventii de bac din ultimii ani nu vor intelege ce ai vrut sa spui 🙂

  9. bogho 16 October, 2013 at 10:27

    Prea lung articolul, ar fi trebuit impartit in 3 articole

  10. dio 16 October, 2013 at 10:35

    In Londra inca functioneaza alba-neagra. Chiar pe cheiul Tamisei langa primarie se auzea “left, right or mijloc?”

  11. N.A. 16 October, 2013 at 11:11

    Va dati seama ca daca era Mogulul in locul lui Doc, ii lua direct la bataie, satul de orice aluzie la verighete si casatorie…

  12. Serban 16 October, 2013 at 11:13

    @Doc: =))
    Cred că ar fi fost interesant să-l asculți și pe calul lui Bolivar.
    Acum încep să înțeleg mai profund sintagma “Micul Paris”.

  13. marcian 16 October, 2013 at 11:19

    @N.A.: sau , daca il prindeau intr-o zi buna, ii ducea la cofetarie pe Champs Elysee si le dadea cate un cremsnit

  14. Serban 16 October, 2013 at 11:22

    @marcian:
    Corect este “crème chenite” mâncaț-aș.

  15. N.A. 16 October, 2013 at 11:23

    @marcian: Pe aia de-i ofera verighete? Slabe sanse :))

  16. marcian 16 October, 2013 at 11:44

    @N.A.: stiu, dar macar sa-i lasam sa viseze, nu?
    @Serban: asa, asa, faraoanhe si barosanhe, cum zici matale

  17. Belle d”Imagination 16 October, 2013 at 12:13

    E nevoie de un sat ca să educi un copil.
    Cumva copilul nostru problemă, nobila etnie, a reuşit mai degrabă să ne dezeduce pe noi decât să îi educăm noi pe ei. Iar această minunată activitate infracţională e cauzată de încurajările noastre.
    Cine le dă de pomană când sunt mici (încurajând natalitatea sporită), cine în loc să îi pună la muncă în favoarea comunităţii pt găinării mărunte fie îi iartă, fie îi trimite la şcoli superioare care îi învaţă următorii paşi?

  18. Ana 16 October, 2013 at 13:04

    Nais – nici urma de Babatunde!

  19. Marian S 16 October, 2013 at 13:14

    Domnule doctor Ionuţ Şendroiu, o întrebare cam offtopic.
    Dumneavoastră v-aţi plimbat prin lume, noi suntem aici (pe lângă mine) câţiva bărbaţi mai puţin circulaţi. Dar şi câteva femei adânc nedumerite.
    Tocmai de aceea vă întrebăm serios, ca să ne lămurim odată, să încetăm cu contrazicerile şi să facem clasamentul:

    Simon Bolivar, regele Carol al nostru sau împăratul Traian cu căţaua leşinată în braţe de pe Calea Victoriei? :-w

  20. Marian S 16 October, 2013 at 13:15

    @Ana: Gând la gând cu bucurie.
    Ar putea să ne răspundă cumulat, printr-un singur comentariu.

  21. sendroiu 16 October, 2013 at 13:16

    Cand se va circula cu metroul prin Drumul Taberei, vom asculta, probabil, “Non, je ne regrette rien” intre Valea Iolomitei si Romancierilor si “Je ne veux pas travailler” intre Orizont si Favorit 🙂
    Si, desigur, cetatenii romani vor avea nevoie de viza pt a calatori in Franta 😉

  22. l@ura 16 October, 2013 at 14:40

    @sendroiu: Doc, ai zis: “cetatenii francezi vor avea nevoie de viza pentru a calatori in Romania” si n-am inteles eu bine asa-i? :p

  23. Dan1 16 October, 2013 at 14:52

    @l@ura: Nu bre, pentru a calatori în Drumul Taberei! :))
    De fapt cred ca au nevoie si acum! :))

  24. Marian S 16 October, 2013 at 15:05

    @Dan1: De viză încă n-ai nevoie, doar de un cal bun şi mult curaj. 😛

    PS: M3 bis, iar se încarcă greu cotocdacu`, e cutremur spre Galaţi, încolo? Sau vin ruşii?

  25. Marian S 16 October, 2013 at 15:09

    @sendroiu: Mai e doar un pic şi se va cânta “Tombe la neige – tu ne viendra pas ce soir“ de la un capăt la altul al şantierului.

  26. Jordan 16 October, 2013 at 15:35

    @sendroiu: Trist sa vad ca folosesti Nikon, intrigat sa vad ca folosesti obiectiv de 300 (fix?) in oras…cat de misto era tipesa pe care o filai, doctore? 🙂

  27. Ionuţ Şendroiu 16 October, 2013 at 15:44

    @Jordan: m-ai prins: filasem o ochelarista care citea ceva in timp ce se scarpina la degetul mic 😉
    http://www.flickr.com/photos/7537146@N06/9364975588/
    PS: nu fix; In oras folosesc un obiectiv de 55, care, in momentul ala, era in geanta pe care o asezasem pe pietris

  28. Adrian 16 October, 2013 at 21:15

    @sendroiu: Cand se va circula cu metroul prin Drumul Taberei ffrancii vor invada Micul Paris?

  29. Marian S 16 October, 2013 at 23:16

    @Adrian: Bună asta cu FFrancii!!! =))

    Dar să stăm liniştiţi, mai avem timp berechet. De-abia s-au dat primele găuri.

  30. Mary Jane 17 October, 2013 at 11:31

    Cred ca tipul ar preda Penal special mai bine decat fostii mei profi, ar trebui sa scrie un tratat de drept penal, ashea mai pe intelesul tuturor

  31. Adrian 17 October, 2013 at 14:06

    @Mary Jane: O să scrie când o ajunge la “facultate”, ca tiză-miu. Ca s-o “absolve” mai repede.

Leave a reply