Postul nu e post destul

Ponta, să ştii că ne amintim foarte bine de ce protestăm

Dinu Adam

Urmăresc de ceva vreme modul în care funcționează manipularea opiniei publice, dar nu cred că am mai întîlnit pînă acum un caz atît de exemplificativ didactic decît tevatura asta cu Roșia Montană.

La prima vedere, confuzia pare a rezulta din acțiunile ezitante ale guvernanților, eventual din diletantismul bîlbîit cu care aceștia improvizează justificări pe cît de inadecvate, pe-atît de inoportune.

În realitate, avem de a face cu o serie întreagă de diversiuni, ale căror efecte se suprapun și conduc la deturnarea dezbaterii și divizarea ei în polemici colaterale, nesemnificative și derizorii. Maipularea este cu atît mai evidentă cu cît chiar protestatarii de pe străzile marilor orașe nu mai știu pentru ce protestează, căzînd în capcana unor așa-zise confruntări de argumente tehice, ideologice sau patetic-emoționale.

Eu știu (pentru că am văzut) că la aceste proteste participă tot felul de oameni – așa e, inevitabil, alcătuită o societate: din oameni de tot felul. Am văzut și ecologiști, si hipsteriști, și șomeri, și studenți, și aurolaci, și anarhiști, și suporteri de fotbal, și activiști, și monarhiști, și neo-legionari, și unioniști moldoveni, și lideri de circumstanță, și homeleși, și politicieni, și gură-cască, și entuziaști, și protestatari de profesie, si oameni cu scaun la cap, și oameni fără căpătîi, și rătăciți, și misionari, și oameni cu misiune, și orice vă mai poate trece prin cap… Este la mintea cocoșului ca nici unul dintre aceștia nu se poate erija în reprezentant al protestatarilor, decît dacă înțelege și-și asumă numitorul comun al protestului care, paradoxal, nu este Roșia Montană, ci proiectul de lege care favorizează discreționar RMGC în exploatarea de la Roșia Montană.

În aceste condiții, orice polemică despre catastrofe ecologice, exploatarea cu cianură, mineralele rare asociate, redevențe, situri arheologice, locuri de muncă, mineri blocați prin muzee, gospodine care tricotează, copii înfometați, rapoarte ale serviciilor secrete, unguri, ruși, evrei, masoni și orice alt asemenea subiect nu este decît o diversiune în plus, menită să transfere dezbaterea de la fondul problemei.

Căci, repet: fondul problemei nu este nici exploatarea de la Roșia Montană, nici exploatarea auriferă, nici mineritul din Apuseni, nici mineritul în România – ci exclusiv legea care transformă interesele companiei Gabriel Resources în interes național.

Risc să anticipez ce va urma după audierea așa-zișilor reprezentanți ai protestatarilor de către comisia parlamentară: proiectul își va urma cursul în parlament și va fi votat voinicește, protestele vor continua în stradă, provocatorii vor fi activați, jandarmii vor avea mînă liberă să renunțe la apatia pașnică de pînă acum, guvernul va fi descărcat de răspundere, iar parlamentul va crea precedentul seducător prin care vor fi atrași și alți investitori la fel de strategici precum RMGC, la fel de dornici de chilipir și la fel de darnici în șpăgi, în perspectiva de a-și transforma propriile interese în interes național.

Să fim noi sănătoși și tot românul să prospere!

Share:

16 comments

  1. ela 26 September, 2013 at 19:24

    Inca un benevol la DC!

    😀

  2. Snow 26 September, 2013 at 19:35

    @ela: Da…dar ce rampa de lansare 🙂 Toata lumea stie ca Julius e un Mecena de sincere felicitari al tinerilor autori!

  3. Marian S 26 September, 2013 at 19:38

    Sau poate ne trezim la timp.

  4. Alexandru 26 September, 2013 at 23:10

    Da, proiectul de lege neconstitutional a fost punctul de pornire si e bine sa reamintim parlamentarilor si presei de fiecare data.
    Acest material a fost primit de fiecare deputat si senator zilele trecute
    http://www.rosiamontana.org/sites/default/files/Alburnus%20Maior%20Analiza%20legii%20RM%202013.pdf

  5. Belle d”Imagination 27 September, 2013 at 05:35

    Încercăm la 3 am ca să fie suficient timp pentru a face toate rapoartele?

  6. Mariana 27 September, 2013 at 06:58

    Bre, asta era un sait umoristic, ce facurati?

    Dinu, ai uitat de oamenii cu copii, au iesit in strada si vor iesi in continuare. (apropos, duminica se pleaca de la metrou Titan)

  7. Gabriela 27 September, 2013 at 08:11

    @Mariana: Diversiune! Au deturnat saitul(cu tot cu pinguini)!

  8. janedoe 27 September, 2013 at 08:26

    @Mariana: fata, ce umor mai fin decat asta vrei? noi stim pentru ce protestam da’ Ponta nu stie ce-l asteapta!
    si 2. bravo lu’ domnu’ autor. sincere felicitari!

  9. Dan1 27 September, 2013 at 08:29

    @Mariana: Aia voiam si eu sa zic, dar cred ca textul original era plin de glume si Julius le-a scos pe toate pâna a ramas un text serios. (biiine, poate ca erau si cam porcoase glumele) :))

  10. Alt Marian 27 September, 2013 at 09:43

    Problema e foarte complicata, se poate rezuma la trei aspecte principale:
    – de ce tocmai o anumita firma?
    – de ce nu e în stare România sa-si exploateze singura bogatiile? AM înteles ca exista si un brevet de inventie românesc, extrem de nepoluant si mult mai ieftin de implementat
    – ce se întâmpla în cazul unui accident chimic? Ultima data statul român a platit despagubiri Ungariei, nu firma care a scapat cianura

  11. geo 27 September, 2013 at 09:54

    @Alt Marian: detalii bre nu așa praf în ochii pupulației

  12. Jordan 27 September, 2013 at 11:28

    “Căci, repet: fondul problemei nu este nici exploatarea de la Roșia Montană, nici exploatarea auriferă, nici mineritul din Apuseni, nici mineritul în România – ci exclusiv legea care transformă interesele companiei Gabriel Resources în interes național.”

    Ăsta e fondul problemei după părerea ta: majoritatea prietenilor mei care protestează văd ca fond al problemei faptul că se distruge o zonă frumoasă prin folosirea unei tehnologii periculoase şi fără o justificare obiectivă suficientă. Mai mult, probabil că fondul problemei e altul pentru fiecare dintre categoriile de manifestanţi identificate mai sus, de unde şi dificultatea în a formula nişte revendicări raţionale şi a identifica nişte lideri ai mişcării care să poată susţine una/două/cinci discuţii pe marginea acelor revendicări.

  13. Petreanu 28 September, 2013 at 10:16

    Felicitari pentru articol.

  14. Marian S 28 September, 2013 at 12:31

    Articolul e scris pe 26 şi domnul Petreanu îl vede pe 28.
    Eu credeam că trece mai des pe aici, să vadă dacă mai e bannerul la locul lui. 😀 😛

  15. dyers_eve 28 September, 2013 at 20:27

    Si totusi, exploatarea salbatica a talentelor umoristice sau manarirea concursurilor, facute de Julius Resources, nu scandalizeaza pe nimeni.

  16. Marian S 28 September, 2013 at 22:30

    @dyers_eve: Ca să nu mai spunem că nu ştim ce face cu toţi pinguinii ăia. :-S

Leave a reply