Evenimentul zilei de ieri

Istoria veselă a şpăgii la români (3)
„Mon colonel! Eu sunt hoţ, nu trădător!”

George Damian

Unirea românilor prin ochii şpăgarului patriot

 

Alexandru_Bogdan-Piteşti

 

Alexandru Bogdan-Piteşti este un nume scos pe nedrept din galeria istorică a marilor şpăgari români. Nu s-a ridicat la dibăcia adevăratului titan al şpăgii Alecu Constantinescu, zis Porcu’, dar s-a străduit şi a reuşit să îşi schimbe cognomenul, din Piteşti, în Ciupeşti. Despre acest distins şperţar de la începutul secolului trecut se povestea că a făcut cadou unui june banii necesari studiilor la Paris şi în paralel a angajat nişte ciomăgaşi de mahala să îl jefuiască. Tânărul n-a mai plecat la studii, iar Bogdan-Ciupeşti nu s-a sfiit să-l bârfească prin tot Bucureştiul că ar fi cheltuit banii pe dame şi băutură. Cam ăsta era omul – simpatic, de lume, ştia să distreze, la o adică.

 

După ce România a intrat în Primul Război Mondial, autorităţile române i-au luat la puricat pe nemţii din Bucureşti. Şi aşa a fost găsită, în biroul unui om de afaceri german (care în timpul liber se ocupa cu spionajul), o listă cu numele unor germanofili cunoscuţi şi sumele date lor. De departe se detaşa Alexandru Bogdan-Ciupeşti, cu suma de 870.000 de lei încasaţi. Ca să vă daţi seama de valoarea acestui om, trebuie spus că scriitori ca Tudor Arghezi sau Ion Slavici au încasat doar câteva zeci de mii de lei fiecare (dacă vreţi, încă o dovadă că intelectualii n-au fost preţuiţi niciodată la adevărata lor valoare).

Alexandru Bogdan-Ciupeşti s-a dovedit a fi gospodar: de banii luaţi de la nemţi şi-a cumpărat două maşini şi o casă, iar ce i-a rămas a tocat pe chefuri. Când nemţii au ocupat Bucureştiul, serviciul de spionaj al Kaiserului a ţinut să lămurească unele lucruri cu prietenul lor. Un ofiţer german i-a reproşat lui Alexandru Bogdan-Ciupeşti faptul că a cheltuit banii primiţi în interes personal şi l-a catalogat drept escroc. Răspunsul a venit prompt: ce credeau nemţii? Că pot corupe un om cinstit? Doar escrocii pot fi corupţi, aşa că să nu mai fie atât de indignaţi!

 

Din fericire, lucrurile s-au aranjat ca între prieteni şi ocupaţia germană a Bucureştiului din Primul Război Mondial a fost perioada de glorie a lui Bogdan-Ciupeşti a fost. Constantinescu Porcu’ se refugiase la Iaşi, unde se ocupa de găinării (îi făcea rost de lemne de foc lui Nicolae Iorga, atât de jos ajunsese!), astfel că Bogdan-Ciupeşti a avut teren liber să corupă întreaga Komandatură germană. În timp ce liberalii lui Brătianu puneau la cale România Mare, clănţănind din dinţi de frig la Iaşi, nici Bogdan-Ciupeşti nu se lăsa – era aşa de iubit de germani, încât oştenii Kaiserului s-au repezit la cererea lui până la Giurgiu, să recupereze arhiva Academiei Române, pe care tâlharii de bulgari se pregăteau s-o treacă Dunărea.

 

Prin şpagă şi corupţie, Bogdan-Ciupeşti a reuşit să păstreze în ţară o mare parte din averile pe care germanii încercau să le scoată din România ocupată. E adevărat că, pentru asta, a fost nevoie ca banii să fie puşi la fereală în conturile personale ale patriotului, dar probabil că Niculescu-Ciupeşti îşi dăduse cuvântul de onoare că nu se va atinge de ei, iar nemţii, ageri la minte cum îi ştim, au considerat că e o garanţie suficientă.

 

Din păcate, unirea de la 1 Decembrie şi alungarea germanilor nu i-au adus lui Bogdan-Ciupeşti gloria la care se aştepta. A fost arestat şi aruncat în închisoarea Văcăreşti, alături de nume sonore precum Ion Slavici şi Tudor Arghezi, sub acuzaţia de colaborare cu inamicul. La primul apel al încarceraţilor, un colonel a sugerat că aceştia şi-ar fi trădat patria (se spune că a urlat la ei: „Trădătorilor!”). Bogdan-Ciupeşti nu a putut răbda această jignire şi a răspuns demn:

 

– Mon colonel! Eu sunt hoţ, nu trădător!

 

– va urma –

 

Text apărut în ziarul “Daily Cotcodac – Istoria amuzantă”, editat împreună cu Viasat History România.

Share:

21 comments

  1. ioana 5 September, 2013 at 04:00

    cred ca astia de pe la ICR au citit acest articol acu’ cativa ani 🙂

  2. geo 5 September, 2013 at 08:09

    săptămîna asta este dedicată culturii financiare?

  3. Cristi 5 September, 2013 at 08:17

    @George Damian: e adevarat ca Alecu Constantinescu era analfabet, la propriu nu la figurat?

  4. Cata 5 September, 2013 at 09:05

    Sa-i mai aud pe aia care spun ca romanii nu au traditie 😀 Noi la inceput de secol XX inventam strategia de baza a managerilor financiari care au cauzat criza de acum: da-mi mie banii si crede-ma pe cuvant ca stiu ce sa fac cu ei :))

  5. RoseN 5 September, 2013 at 09:26

    NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU, iar e marti? ~X(

  6. Cristina Ș. 5 September, 2013 at 09:29

    @RoseN: prea multa kultura, nu? ;))

  7. Dan1 5 September, 2013 at 09:42

    Banuiesc ca acest foileton va dura muuult pâna sa ajunga la nume ca V. Hrebenciuc sau Michi Sp.! :))

  8. deaddy 5 September, 2013 at 09:56

    Gata cu banneru rmgc, au trimis cremsniturile?

  9. Suminona 5 September, 2013 at 10:06

    Cu dan diaconescu nu aveti ? 🙂 , si asta trebuia sa intre in istorie … cel putin in cea underground …

  10. dc 5 September, 2013 at 11:14

    @deaddy: Da, si le-au trimis via Petreanu, ca sa se piarda urma (prin metoda “suveica” ). De aici si explicatia bannerului actual 😀

  11. ela 5 September, 2013 at 11:30

    Ma scuzati de deranj, bagati curind citeva kile de concurs de mima cu pisici?

    Ca de cultura e frigiderul plin!
    😀

  12. belle.dimagination 5 September, 2013 at 12:07

    Bag eu samă că şpăgari, şpăgari, corupţi, corupţi, excroci, excroci, dar să dea dracu dacă n-aveau şi coloană vertebrală, umor şi charm. Ceea ce nu se poate spune despre domnii de azi

  13. Cristina Ş. 5 September, 2013 at 12:16

    @ela: ce dai? ;))

  14. ela 5 September, 2013 at 13:35

    @Cristina Ş.:

    Cit ceri?:D

  15. Marian S 5 September, 2013 at 13:50

    @deaddy: @dc: Nu, nici vorbă. Au ascultat de observaţia mea, cum că aia se dă sus, nicidecum jos. Acum ar fi bun un alt text:

    Vă dăm până vă vine amar în gură.

  16. Dan1 5 September, 2013 at 17:00

    @RoseN: Rozico, i-auzi bre ce zice oamenii astia: http://www.realitatea.net/it-istii-de-la-cluj-vor-face-programe-ce-pot-fi-controlate-prin-ganduri_1263668.html =))

  17. RoseN 5 September, 2013 at 17:23

    @Dan1: Buey, asta am auzit, dar ce ziceti voi ce tragedie ca se inchid conturi de FB 😀
    http://www.realitatea.net/facebook-decizie-radicala-83-de-milioane-de-conturi-vor-fi-inchise_1262955.html
    hihihihi…cica “Compania spune că aceste conturi sunt false. De asemenea, Facebook a anunţat că va închide şi conturile create pentru pisici, câini sau pentru bebeluşi.”
    horror… cum adica sa inchizi conturi de pisi??? huoooo!!!

  18. Dan1 5 September, 2013 at 20:11

    @RoseN: Deci al meu, cu Bul Brad Chit, e ca si închis! =))

  19. Alt Marian 6 September, 2013 at 11:14

    Era si logic sa se simta jignit domnul Ciupesti: pedeapsa universala pentru tradatori e excutia, pentru hoti numai ceva pârnaie …

  20. Alt Marian 6 September, 2013 at 11:16

    @RoseN: “um adica sa inchizi conturi de pisici?” No dragilor, asta e o campanie orientata direct împotriva DC.

  21. Alt Marian 6 September, 2013 at 11:18

    @Dan1: Doar nu crezi ca a existat vid antreprenorial între 1918 si 1989? Vorba lui Caragiale: Ce es’ copil, monser?

Leave a reply