Postul nu e post destul

Turnul de veghere

Cms

Fănel dă cu aspiratorul prin sufragerie. Ca mai toţi leneşii apucaţi de cheful de muncă în momente care mai de care mai ciudate, el nu face excepţie şi curăţă covoarele în Vinerea Mare. Odată se apucase să dea cu aspiratorul noaptea. Era singur şi nu putea să doarmă, aşa că se gândise să facă ceva util. În cele din urmă, bătăile în ţeava de calorifer ale vecinilor înnebuniţi l-au convins că hărnicia nu-i mereu bună iar insomnia se poate trata şi cu un pahar de lapte cald.

Încet-încet, covorul din sufragerie începe să-şi arate modelul şi culorile. Fănel descoperi cu plăcere o bucăţică de desen cu frunze pe care nu şi-o amintea şi se pregătea să schimbe periile ca să scoată mai bine la iveală porţiunea, când auzi soneria de la intrare.

Fratele Miron era gata să mai scoată câteva pliante cu ultimul număr din „Turnul de Veghere”, cel cu catastrofele, dar mâna i se opri ca înţepenită în tolba de pe umăr. Lângă el, sora Lucica scoase un scâncet de groază. Uşa la care tocmai sunaseră se deschise fără zgomot. Din umbra holului apăru un individ în maieu şi pantaloni scurţi cu imprimeu de camuflaj. Era ras în cap iar pe faţă purta o mască chirurgicală, pe deasupra căreia îşi aruncau uitătura cruntă o pereche de ochi spălăciţi, de criminal sau violator. Ţinea în mâini o armă ciudată, un fel de ciocan sau secure cu coadă lungă. Cei doi evanghelişti făcură stânga-mprejur ca la armată şi o zbughiră pe scări, lăsând în urma lor câteva pliante colorate, asemeni găinilor care-şi pierd penele în fugă. Se opriră abia la barul din colţul străzii, unde fură recunoscuţi şi agăţaţi de preotul parohiei din zonă şi, după câteva pahare de vodcă, trecură înapoi la ortodoxie, împreună cu promisiunea unor donaţii generoase pentru noul acoperiş al bisericii.

Fănel ridică din umeri, apoi închise uşa în urma lor. Avea destulă treabă şi fără nehotărâţii ăştia. Cu puţin noroc, o să termine înainte să vină bunica de la coafor, să vadă şi ea că nepotul nu-i chiar oaia neagră a familiei. Fără să-şi dea seama, începu să fredoneze bucata muzicală din serialul „Dexter”, în timp ce se apuca din nou să facă săpături arheologice cu aspiratorul prin praful paleolitic de pe covor.

Share:

55 comments

 1. casper 6 May, 2013 at 04:13

  Aha! Deci, cei patru evanghelisti erau trei, Lucica si Miron.

 2. Dan1 6 May, 2013 at 08:44

  Când se despartira, pasii o dusera pe sora Lucica înapoi spre usa unde i se aratase violatorul. “Fata, cum oi fi putut sa fiu asa proasta?! O mândrete de violator si eu ma iau dupa blegul ala de Miron si fug ca o proasta… Dar hai, acu’ c-am prins curaj… Parca asta era usa… Sau dincoace…”
  Cum statea ea nehotarâta în fata usii, aceasta se deschise fara zgomot. Din cadrul usii, din penumbra holului, violatorul îi spuse calm:
  – Stiam ca o sa te-ntorci, piersicuto!
  De data asta tinea în mâna un pet de bere.
  “Doamne, ai mila!” mai apuca sora Lucica sa-ngaime înainte de a se-mbrânci înauntru…

 3. Luke 6 May, 2013 at 08:52

  @ Dan1 Si dupa ce s-a imbrancit inauntru ,Fanel a pus-o sa dea cu aspiratorul si sa faca curat in bucatarie .

 4. Dan1 6 May, 2013 at 09:04

  @Luke: =)) Nu-nu!
  – Descalta-te, c-am aspirat! îi zise violatorul.
  Lucica începu sa-si smulga hainele de pe ea. Apoi pasi în sufragerie. Nu-si putea ridica ochii din pamânt. “Doamne, ce covor curat are violatorul asta! Precis o s-o facem pe covor!” gândi ea si se trânti pe covor.
  – Hei, daca nu te ridici imediat, o sa fii protagonista celei mai bestiale crime din istorie! striga violatorul. Abia l-am aspirat! Treci pe canapea!

 5. Ferdinand Ș. 6 May, 2013 at 09:06

  Dan1 & Luke: =)) =)) =))

  maaaaaaaah …… Faneeeleeeee ….. !!! si doar ce-am zis, apropo de curatenia in zilele mari: “umblati imputiti, dar cu sufletu-n rai

 6. Belle d”Imagination 6 May, 2013 at 09:25

  Eu cred că Dumnezeu ia în considerare chemarea. Nu atât ziua şi nici ora. Desigur, la oră mai ia în considerare şi trollările vecinilor referitoare la fapte.
  Deci Fănele, thumbs up! God loves you!

 7. Belle d”Imagination 6 May, 2013 at 09:26

  PS: că-s cârcotaşă, nu era turnul de veghe revistuţa aia idioată unde nu doar leii iubesc mieii ci şi mieii se dedulcesc la lapte de leu?

 8. sebra 6 May, 2013 at 09:37

  De aia nu e bine să faci curat în Vinerea Mare. Te trezești cu evengheliști la ușă.

 9. Ferdinand Ș. 6 May, 2013 at 09:41

  @sebra: pai io ce zic?

 10. RoseN 6 May, 2013 at 10:07

  =)) vai di mini Fanele, ce facusi =)) unii se apuca de curatenie in prag de sarbatoare, altii se apuca de scris articole, si altii de comentat la ele =)) ca la udat de piersicute nu v-ati duce si voi azi 😀

 11. Cms 6 May, 2013 at 10:42

  @Dan1 şi Luke: asta e şansa lui Fănel, fetele se dau în vânt după bărbaţii care fac treabă prin casă. 😛
  @Belle d”Imagination: ultimul număr e “Dezastrele naturale. O pedeapsă de la Dumnezeu?”

 12. ErRon 6 May, 2013 at 11:14

  “insomnia se poate trata şi cu un pahar de lapte cald” Fanel asta ma cam dezamageste! Pai nu mai gasea el ceva documentare japoneze, sau in cel mai rau caz o sticla de vinut in baruletul de la biblioteca??:D
  Lapte cald? Ca baieteii de 3-6 ani?

 13. Cms 6 May, 2013 at 11:54

  @ErRon: Acum Fănel se tratează de insomnie cu berea aia de le place lui Dan1 şi CID.

 14. Serban 6 May, 2013 at 12:05

  Ciudat text.
  Autorul tratează cu indiferență, ba chiar cu o urmă de înțelegere și căldură, subiecte tari, sigure, serioase, pe care le menționează doar tangențial: vecinii nesuferiți, munca domestică, activiștii ecumenici, preoții bețivi, bunica, murdăria din casă, scara blocului, numele de familie etc.
  Nici urmă de sarcasm, de ironie. Fără mișto sau caterincă. Nici nu-ți vine să crezi că citești ceva atât de lipsit de atitutine vehementă într-un blog.
  Păi ce articole virulente, ce postări glumețe și moralizatoare ar fi scos blogării consacrați din toate astea!
  Ce comentarii ar fi generat! Ce de likeuri, ce de shareuri!
  Așa, ce să zic, literatură…

 15. Cms 6 May, 2013 at 12:18

  E destul de clar că azi comentariile sunt mai bune decât textul. O spun eu ca să nu o spuneţi voi. 😛

 16. camionagiu 6 May, 2013 at 12:22

  Eu am intrat doar ca sa va spun Hristos a inviat!
  si sa va dau vestea cea buna:

  ieri, alaltaieri, ati facut cum ati facut, dragii miei, şi v-aţi luat în beţe cu un comentator nou, cu nume lung, din nume şi prenume, am aflat că era un important tip din online care ar fi vrut să facă o donaţie generoasă, practic că cumpere tot cu autori cu tot şi să ne dea lefuri, dar a zis întâi să testeze terenul.

  O zi minunată să aveţi!!!

  Ah ce-mi place să-i agit de Sfintele Paşti!

 17. Serban 6 May, 2013 at 12:30

  @Cms: Vezi că modestia e plictisitoare!

 18. Xanax 6 May, 2013 at 12:37

  @Cms:
  na, ca ti-a zis-o Serban 🙂

 19. Cristina Ş. 6 May, 2013 at 13:03

  @camionagiu: poate el sa cumpere tot cu autori cu tot, tu nu vezi ca fara comentatori e degeaba?

  ;))

 20. Cristina Ş. 6 May, 2013 at 13:08

  sa nu-l credeti pe Cms, el e unul din indragitii autori, ba mai mult chiar, unul din indragitii docs, cu un fan club de comentatoare, care-l adora tocmai pentru ca scrie asa de biinee!!

  p.s.

  Cms: eu am realizat de curind ca nu am primit de la tine niciodata un autograf, sper sa remediem situatia cit mai curind!

 21. Cms 6 May, 2013 at 13:54

  @Serban: Gata, nu mai zic nimic de acum! 😛

  @Cristina Ş.: Îţi reamintesc că un autograf “literar” tot ţi-am dat. Cu dedicaţie. 😉
  Dar dacă vrei şi un autograf “olograf”, remediem, desigur. 😀

 22. Xanax 6 May, 2013 at 14:07

  @Cms:
  Cristinei mai bine ii acorzi niste felicitari simple pana le obtine pe cele sincere facute uitate. 🙂

  p.s.
  Justice for Cristina Ş. !

 23. Cms 6 May, 2013 at 14:18

  @Xanax: Îi pot acorda nişte felicitări provizorii, până le primeşte pe cele oficiale, cu antet şi timbru sec.

 24. Xanax 6 May, 2013 at 14:28

  @Cms:
  cum le dai pe alea provizorii, cu carioca spalabila pe tricoul ud? 😀

 25. Ina_adevarata 6 May, 2013 at 14:45

  Chiar dacă aspiră în Vinerea Mare, Fănel este plăcut Domnului: el aduce pe calea cea bună doi rătăciți de turmă și- ce e mai important- aduce bani pentru repararea bisericii. Credința se dovedește cu fapte, nu cu vorbe!

 26. Cristina Ş. 6 May, 2013 at 15:26

  @Xanax: justice for me >:D<

  @Ina_adevarata: ă-hă-hă-hă =)) fapte, da, nu vorbe =))

 27. Cristina Ş. 6 May, 2013 at 15:28

  @Cms: bine, draga, bine … ca stii tu ce e ala olograf .. parc-ai fi pe vreun site obscur, din alea de kultura, zau

 28. ErRon 6 May, 2013 at 16:43

  @camionagiu: E cumva fostul cititor premium, AdiN??
  S-acuma ne spui??:D

 29. Gabitzmic 6 May, 2013 at 17:12

  Acu`, la insomnie, cica merge si ceapa, da` Fanel poate avea arsuri …:D

 30. Mariana 6 May, 2013 at 18:11

  Bre, dar Fanel opereaza sau aspira?! Si unde e Monica, sa aflam care este tinuta adecvata pentru treburi din astea domestice?

 31. Cms 6 May, 2013 at 19:30

  @Mariana: Dacă s-ar fi apucat Monica de curăţat prin casă (în timp ce pregătea pe cele patru ochiuri ale aragazului ciorba de miel, ouăle fierte, mâncarea de praz şi sărmăluţele în foi de viţă, plus stufatul de miel la cuptor, plus budinca de zahăr ars pe un reşou împrumutat de la vecini), ar fi fost atât de eficientă încât:
  1. Acarienii de covor ar fi ajuns specie pe cale de dispariţie în România.
  2. În urma aruncării gunoaielor şi lucrurilor inutile din casă, blocul s-ar fi ridicat cu câţiva centimetri, permiţând astfel subsolului un mai bun drenaj al pânzei freatice şi rezolvarea problemei cu igrasia.
  3. Secţia de transplant medular a Institutului Fundeni s-ar fi mutat în sufrageria locuinţei, datorită condiţiilor perfecte de asepsie, spre disperarea lui Iubitu’, obligat de fiecare dată când se întrerupe din jucat şi vine să mănânce în bucătărie să poarte halat, mănuşi, papuci de plastic şi mască chirurgicală.

 32. chocolate 6 May, 2013 at 19:56

  Intreb si eu: S-a prins cineva cine e Fănel? Sau va dau cateva indicii:
  -Oaia neagra a familiei
  -Bunica(probabil mafioata)
  -Pasionat de serialul “Dexter” (si, probabil, de Criminal case)
  -cunostinte de arheologie (si chiar si de paleontologie)

  P.S. @Fănele: Ia zi, in ce parohie stai, de ai popa asa de generos intr-ale alcoolului =))

 33. Ferdinand Ș. 6 May, 2013 at 20:04

  @chocolate: hmm … oare cine .. 😕

 34. Cms 6 May, 2013 at 20:10

  Chiar aşa, mai e cineva care nu s-a prins? Să ştiu dacă să-l aspir lichidez pe chocolate sau nu (apropo, frumos avatar, le faci poftă cititoarelor) 😛

 35. emilescul emilescu 6 May, 2013 at 21:37

  Bun textul, chiar foarte bun!
  E departe de categoria “Bla, bla, bla!”-urilor chiar daca, la un moment dat, s-ar putea intelege ca CMS ne obliga sa facem abstractie de faptul ca Turnul De Veghere este o publicatie apartinand Martorilor lui Iehova, nu cultului Crestinilor dupa Evanghelie (zis si al Evanghelistilor)… E drept ca Evanghelia este cartea de capatai a mai multor secte si culte insa, pentru conformitate, domnul scriitor ar fi trebuit sa-i puna pe fuga pe “martori”, nu pe nevinovatii “evanghelisti”! 😀

 36. Cms 6 May, 2013 at 21:40

  @emilescul emilescu: Corect, erau Martorii lui Iehova.

 37. Vanda 6 May, 2013 at 23:16

  Toate ca toate, dar eu imi vreau felicitarile pentru concursul de mima cu pisici.

 38. camionagiu 7 May, 2013 at 08:00

  Mă, pe lângă că acest Fănel scrie frumos, mai face şi misiune ortodoxă cum trebuie. Eu altă armă n-am avut cu nişte mormoni decât…dar mai bine să păstrez, poate pun într-un text, să mai vadă domnul patron şi texte naşpa, că n-a mai pus o glumă într-un text de la bălăria ailaltă a mea.

  (aici aştept laude: Nu, Camio, vai…!)

 39. NusuntN.A. 7 May, 2013 at 10:11

  @Cms: Stai linistit, ne prinseseram din primele randuri, nu-ti face pacate cu Ciucalatel! Destul o sa te tavalesti in cazanelul cu smoala pentru curatenia la zi mare. Bine macar ca n-ai si arat si cusut, astea erau mai grave.
  Bun textul, Fanele, m-am ras pe mine! :))

 40. Cristina Ş. 7 May, 2013 at 10:22

  @NusuntN.A.: si daca se spala pe cap in zi de sarbatoare era pierdut definitiv .. :-S

 41. NusuntN.A. 7 May, 2013 at 10:29

  @Cristina Ş.: Pfuu, sunt pline cazanelele acolo jos de curatei de-astia! :))

 42. Cristiana 7 May, 2013 at 10:46

  @Dan1 ce fantezii ai ma omule!!=))=))=))=))=))
  @Cms cemesica un autograful pe tricoul ud,da? Cristinico,numa’ asa se”prinde ” bine:D

 43. Cristina Ş. 7 May, 2013 at 11:57

  @NusuntN.A.: noi sigur n-o sa mai avem loc!!
  o sa faca o exceptie si ne trimita in rai, chiar si asa, spalati si curati >:) sa le mutam nasurile din loc celor care au respectat sfintele zile si nu s-au spalat ..

 44. Cms 7 May, 2013 at 12:01

  @camionagiu: Eu cred că martorii ăia se uitau pe furiş la prea multe filme de groază, în loc de documentare cu teme biblice. Restul a fost uşor. 😛

  @NusuntN.A.: Mulţumesc, mulţumesc! Vă prinseserăţi cine era Fănel de când umbla în facultate după tocilara aia de la litere. 😀

  @Cristiana: Cum mă băgaţi voi pe mine în bucluc… 😛

 45. Cristina Ş. 7 May, 2013 at 12:01

  @Cristiana: daaa, clar! ma duc numai in tricoul ud la el, sa nu se sperie si sa creada ca oi fi vreo sora care vrea sa-l aduc pe calea cea ..

 46. Cms 7 May, 2013 at 12:30

  @Cristina Ş.: Ei, dacă tu chiar vrei aşa… Să-mi spui ce culoare de marker preferi. Sau poate doreşti mai multe semnături? :-“

 47. Cristina Ş. 7 May, 2013 at 12:46

  @Cms: ;))

 48. Xanax 7 May, 2013 at 12:51

  @Cms:
  ai mai multe tipuri de semnaturi?
  probabil, cand ai trecut la cercetatori ti-au zis “ma, aici nu vii cu figuri de doctor cu semnaturi ilizibile. tre’ sa fie in clar, sa putem citi notitele” 😀

 49. Cristina Ş. 7 May, 2013 at 12:57

  @Xanax: :)) o sa fac poze cu tricoul

 50. Cms 7 May, 2013 at 13:18

  Gata, fug la librărie după carioci!

 51. Dan1 7 May, 2013 at 22:33

  Ma scuzati, vreau sa adaug ultimul capitol la aceasta epopee:
  Sora Lucica iesi ravasita din apartamentul violatorului. Impleticindu-se pe scari se lovi de fratele Miron.
  – Au Miroane! Tu aici?
  – Sora Lucico! Pot conta pe discretia ta?
  – Poti Miroane!
  Violatorul ala… E la usa din stânga? Sau la aia din mijloc?

 52. Cms 7 May, 2013 at 22:46

  @Dan1: Da’ ce-a ajuns bietul Fănel, psiho-sexo-terapeut?! [-(

 53. Dan1 7 May, 2013 at 23:09

  @Cms: Sex-toy! =))

 54. Mariana 8 May, 2013 at 06:48

  Imi place ca, daca a vazut ca n-are succes la Camio, Dan1 s-a dedat la texte tantrice. :))

 55. Alt Marian 10 May, 2013 at 12:38

  @Ferdinand Ș.: Daca si pisicile au ajuns sa citeze din Vasile cel Mare (a carui liturghie e baza slujbelor de pe la noi), oare când s-or apuca si credinciosii?

Leave a reply