Postul nu e post destul

Epopeea băncii rătăcitoare

Ina_adevărata

Într-o dimineață, ne-am trezit cu oamenii primăriei descărcând banca dintr-un camion. Era o vechitură cu urme de vopsea cărămizie; ai fi zis că s-a plictisit acolo unde stătea de câțiva ani și și-a cerut transferul la noi în cartier.

Noi aveam la scară o băncuță albastră, montată demult de cîțiva colocatari la o muncă patriotică și-o țuică. Așadar, când au venit muncitorii cu vechitura, doamna P. i-a întâmpinat stând pe vechea băncuță a blocului.

– Da’ aicea aveți bancă, doamnă!, a observat un muncitor cu simț organizatoric. Ducem în altă parte, unde nu sunt bănci!

– Da’ de ce?! De ce tot la alții? Că suntem și noi bătrâni și bolnavi! Ce, asta-i bancă? Nici nu are spătar! Și mai e și la soare!, a argumentat doamna P., disperată. Și în plus, asta nu e a primăriei! E proprietate privată!, a găsit ea argumentul suprem, văzând că muncitorul se lasă greu.

S-au apucat să îi caute loc jerpelitei. Aici era prea în soare, dincolo- prea pe spațiul verde. Sătui de mutat banca de colo-colo, oamenii au lăsat-o lângă alee și duși au fost.

Doamna P. s-a mutat victorioasă pe banca nou-venită. Următoarea oră și-a petrecut-o în triumf, strigând după toate pensionarele cartierului să le anunțe că a primit bancă de la primărie. Banca devenise victoria ei personală, cadou făcut ei de însuși primarul.

Euforia prinse a se spulbera când vecinele – obișnuite ale vechii băncuțe albastre – începură să pună întrebări: dar de ce mai era nevoie de încă o bancă, să se adune tot cartierul la ele la scară? De ce să stea aici și nu dincolo? De ce dincolo și nu dincoace?

Doamna P., înțelegătoare, le explică întâi că banca e a ei, a primit-o personal din partea primăriei și că are dreptul să decidă unde o montează. După ce nici una din explicații nu fu bine primită, trebui să privească îmbufnată cum vecinele încep să facă balet cu banca ei, mutând-o de lângă alee sub catalpă și de sub catalpă sub nuc. Mai striga din când în când, cu superioritatea omului care știe mai multe decât spune:

– Nu e voie să stăm pe spațiul verde! Nu e sănătos să stăm sub nuc!

În fine, ajunsă sub nuc, banca păru a-și fi găsit locul. Fu imediat ocupată de un cârd de pensionare, care încinseră cu această ocazie o sărbătorească bârfă. Doamna P., ultragiată, rămase singură pe vechea băncuță albastră de la scară, refuzând să participe la inaugurarea băncii ei de către vecine.

În dimineața următoare, doamna P., șezând pe băncuța albastră, refuză să răspundă la salutul oricăreia dintre dușmancele care au participat la îndepărtarea băncii ei (ce zic eu, îndepărtare? Furt. Furt pe față!). Între timp, scorojita fusese folosită de un grup de copii la jefuirea unui corcoduș, iar acum stătea stingheră sub bara de covoare. Cînd banca ajunse deja în dreptul locului de joacă și pe ea se așezară niște bunicuțe “din blocul ălălalt”, doamna P., strivită de atâta nedreptate, își aduse un scaun și îl așeză lângă băncuța albastră, acolo unde ieri stătuse banca ei. Se așeză oftând și începu a privi tristă această lume, care se duce de râpă din cauza nesfârșitei răutăți a oamenilor.

Share:

15 comments

  1. sow 13 May, 2013 at 08:08

    Asta-i a romanului, banca – stat, odihna. Mai bine puneau o cismea sa ia dansa doamna P., apa mocca.

  2. boemul 13 May, 2013 at 08:16

    banca asta tre’ să fi fost cipriotă, că prea era neserioasă…

  3. miki 13 May, 2013 at 09:47

    Ca si astia de la primarie, nu puteau, frate, s-o monteze in beton? Ca n-o mai muta nimeni! Nici doamnele nu se mai certau, nici copchii nu jefuiau corcodusul… Atatea drame pentru oleaca de ciment…

  4. Cms 13 May, 2013 at 11:20

    În cele din urmă, doamna P avu marea revelaţie: se repezi într-un suflet pe scările blocului şi sună la uşa unuia dintre apartamente. Când aceasta se deschise, doamna P se apucă să turuie emoţionată:
    – Doamna arhitect, vă rog eu frumos, veniţi jos cu mine să le spuneţi matracucelor ăstora unde trebuie pusă corect banca de la primărie. Haideţi, dumneavoastră sunteţi expertă în bănci. Vă luaţi şi metrul de tâmplărie cu dumneavoastră, să păreţi mai oficială?
    – Doamna arhitect? Na, că mi-a închis uşa în nas, oare de ce s-a supărat?

  5. Xanax 13 May, 2013 at 12:16

    @miki:

    ori macar legata cu un lant de gardutul din fata blocului. zau ca primariile astea nu gandesc, dom’le!

  6. Cristina Ş. 13 May, 2013 at 12:25

    @Cms a zis: ” Doamna arhitect.. expertă în bănci” :)) :))

  7. Ina_adevărata 13 May, 2013 at 12:41

    Băncuța aia albastră e Facebook-ul babelor din cartier. Ca să ies din bloc, trebuie să pîndesc un moment în care nu-s adunate ciopor pe bancă, altminteri nu scap ușor de ele. M-ar tot tăgui în discuțiile lor.
    Din păcate, băncuța albastră e fixată ca lumea în beton, n-o poate lua pe urmele colegei ei.

  8. Dan1 13 May, 2013 at 13:13

    @Ina_adevărata: Poate-ar trebui mânjita cu ceva! :))

  9. pretender 13 May, 2013 at 14:04

    Dă la fiecare babuşcă cate un like cand treci prin haita lor, poate te vor accepta mai usor…

  10. Mariana 13 May, 2013 at 14:22

    @Ina_adevărata: Fata, io te suspectez ca nu mai esti in Tg. Jiu, ca altfel doamna P. n-ar fi oftat, ar fi zis ceva de dulce de banca dreacu’.

  11. Cristina Ş. 13 May, 2013 at 16:17

    @Ina_adevărata: vrei sa zici ca pindesti un moment cind sint babele offline ;))

  12. sebra 13 May, 2013 at 16:40

    O poveste tristă. N-a știut să lupte pentru banca ei.

  13. Roli 13 May, 2013 at 16:56

    Ca să putem ieşi dreak liniştite de prin blocurile noastre, cea mai bună soluţie ar fi îngroparea în ciment,la o adâncime de cel puţin doi metri,a bancilor şi a doamnelor cârcotaşe bârfitoare.Asta sau Dexter.

  14. dyers_eve 14 May, 2013 at 12:13

    Encore un fois, clasica superioritate masculina: doamna P. nu stie sa aseze macar o banca, in timp ce domnul P. este expert in rosii ieftine si gustoase =)) Chiued 🙂

  15. NusuntN.A. 15 May, 2013 at 11:49

    Da’ de ce nu e sanatos sa stam sub nuc? Ne cad nuci in cap?

Leave a reply