Postul nu e post destul

Noul brand de țarǎ: jaluzeaua verticalǎ

Ionuţ Şendroiu

Ninge demențial, iar brazii se dizolvǎ în ceațǎ ca niște siluete de cernealǎ peste care curg hectolitri de șampanie. Pe piscul din spate, Dumnezeu a strivit o cisternǎ cu vopsea turcoaz, iar acum o dilueazǎ cu zǎpadǎ. Ca sǎ pot urmǎri acest spectacol, mi-am permis sǎ trag într-o parte jaluzeaua verticalǎ din sala de mese a pensiunii Nuțu & Valerica circa 75 cm.

E ora 11 jumǎtate, toatǎ lumea țipǎ pe pârtie, iar eu sunt singurul client, savurând momentul cu nǎrile într-o ceașcǎ de cafea aburindǎ și cu ochii lipiți de termopanul dezgolit parțial de jaluzea.

Valerica
Curul patroanei este la fel de mare ca o masǎ pentru douǎ persone si este susținut de niște picioare ce îmi amintesc de pâlniile unor tornade gemene. Sau de ciupercile atomice de la Hiroșima și Nagasaki, înaintând în pași de gâscǎ. A intrat în sala de mese sǎ pulverizeze odorizant pentru încǎperi Ocean Breeze. Cum a ajuns la concluzia cǎ într-un spațiu care miroase a cârnați, vin fiert și fum de țigarǎ, cea mai potrivitǎ alegere ar fi odorizantul Ocean Breeze, rǎmâne un mister ce se va dezlega odatǎ cu tainele piramidei lui Keops.
Privirea pe care mi-a înfipt-o în ceafǎ atunci când m-a surprins holbându-mǎ prin porțiunea de fereastrǎ eliberatǎ de jaluzea a fost memorabilǎ. Am avut inițial tendința sǎ mǎ simt ca un vierme, dar faptul cǎ ținea spray-ul ǎla în mânǎ m-a determinat sǎ mǎ simt totuși ca un gândac.

– Jaluzelele acestea verticale sunt unicat, sǎ știți. Sunt fǎcute pe comanda, special pentru pensiunea Nuțu end Valerica.

Eu crezusem cǎ nu s-a putut hotǎrî asupra culorii și a cumpǎrat toatǎ gama de prezentare din showroom, deoarece fiecare element textil avea altǎ culoare, tonurile calde fiind grupate la stânga, cele reci la dreapta. Dupǎ trei beri între jaluzelele astea, m-aș fi simțit, probabil, lovit de curcubeu. Nu avusesem plǎcerea sǎ-l cunosc pe domnul Nuțu, dar, în mod sigur, doamna Valerica era un suflet artistic, cu gusturi tari. Presupun cǎ s-a mǎritat cu domnul Nuțu din cauza cǎ a fost singurul dintre pretendenții dumneaei care și-a scos și șosetele atunci când au fǎcut-o prima datǎ.

– Stimatǎ doamnǎ, zic, în aceastǎ stațiune sunt în total 5 pensiuni și toate au jaluzele verticale. Vǎ obligǎ cumva cei de la urbanism sǎ le puneți, ca sǎ vǎ elibereze autorizația de construcție?

Esteticǎ și pensiuni
Din privirea ei, mi-am dat seamǎ cǎ tocmai fǎcusem o gafǎ teribilǎ. A pus odorizantul Ocean Breeze pe o masǎ, lângǎ suportul pentru ulei, oțet, sare și piper și și-a aprins o țigarǎ. Din acest moment, puteam sǎ mǎ simt ca un vierme.

– Cred cǎ nu știți ce vorbiți! Pǎi, în primu’ rând, la Minodora le are albe. Jaluzele verticale albe, ca la fisc! Intri acolo, zici cǎ trebuie sǎ plǎtești impozitu’. Dacǎ mǎ credeți, eu știu douǎ beredeuri și un becereu care nu le are albe! Pe urmǎ, la Vraja Munților, ați vǎzut ce culoare le-a pus?! Cǎcǎniu, curat! Cicǎ rezistǎ la murdǎrie! Pǎi, cum vrei tu, patron dǎ pensiune, sǎ se simtǎ turistu’ bine, dacǎ vede cǎcǎniu’ ǎla pǎ toate geamurile?! A treia care mai e? Cǎprioara!


Grup statuar la intrarea in Restaurantul Caprioara

Doamna Valerica numǎra pensinile pe degetele, astfel încât, ajunsǎ la acest punct,
mâna ei transmitea un mesaj destul de obscen …

– La Cǎprioara sunt roșii. D’afarǎ nu se vede rǎu, da’ când intri, e ca nuca în perete. Coarnele alea dǎ cerb, cu mistreții și toate trofeele împǎiate dǎ pǎ pereți merg cu verde, obligatoriu! Dacǎ vrei sǎ faci ceva ca lumea, tematic … Iar de Flora Montana nici nu vreau sǎ aud! Mov, ca la curve!! Când am întrebat-o pe patroanǎ, cǎ o cunosc, mi-a rǎspuns cǎ așa i-a recomandat dizainǎru’ de la jaluzele. Pǎi, așa femeie serioasǎ ești tu, sǎ-ți pui în casa ta, pǎ banii tǎi, tot ce-ți zic agaricii ǎia?! Dacǎ-i recomanda sǎ sarǎ într-un puț, sǎrea?!

Ca sǎ-și mai tragǎ sufletul, doamna Valerica și-a mai aprins o țigarǎ și a tras un fum adânc. Apoi, a tras concluzia!

– Sǎ știți de la mine cǎ cei mai vinovați pentru starea turismului din țara asta sunt tot turiștii. Dacǎ vede cǎ o pensiune sau un restaurant e în ultimu’ hal dǎ prost gust, de ce mai intrǎ, domne, sǎ-și cheltuiascǎ banii acolo?!

Citeşte şi:
Restaurantul românesco-rustico-haiducesc tradiţional, cu specific vânătoresc. Ca la mama acasă

Share:

38 comments

  1. ErRon 8 April, 2013 at 04:43

    Ce frumoasa lectie despre turismul autohton si jaluzele ti-a tinut doamna Valerica!
    Si tu o compari cu Hirosima si Nagasaki!:D

  2. camionagiu 8 April, 2013 at 08:05

    Cum doctore să-şi scoţi şosetuţele când faci dragoste?
    Unii chiar nu au maniere, deşi sunt tobă de carte şi umblaţi prin lume.

    Trist!

  3. Cristina Ș. 8 April, 2013 at 08:19

    da’ pa wenge avea careva jaluzele?

  4. Cristina Ș. 8 April, 2013 at 08:22

    @camionagiu: ouch … sigur nu vrusesi sa zici: Cum doctore să NU-ţi scoţi şosetuţele când faci dragoste?
    .. adica, la dr Sendroiu, m-as astepta sa ..

  5. Xanax 8 April, 2013 at 08:29

    @Cristina Ș.:
    la Vraja Muntilor. o fi zis doamna Valerica wenge da’ domnul doctor stie mai bine 🙂

  6. Adrian 8 April, 2013 at 09:19

    @Cristina Ș.: Clar, Vraja le are pă wenge.

  7. NusuntN.A. 8 April, 2013 at 09:28

    Toți care nu merge la doamna Valerica e dă prost-gust, să fie clar! Numa’ la ea gasesti stil și eleganță!
    Să decoreze numa’ doamna Valerica, că numai ea se pricepe!

  8. Mariana 8 April, 2013 at 09:44

    Doc, deci si datorita tie merge asa “bine” turismul din tara asta, ca ai intrat la coana Valerica si ai inceput sa arunci cu banii!

  9. camionagiu 8 April, 2013 at 10:02

    care îşi scoate şosetele e un dezmătzat!!!

  10. albert.florentin 8 April, 2013 at 10:04

    Un mare adevar: turisti sunt de vina!:))

  11. Cristian 8 April, 2013 at 10:08

    Uffffffffff……cam “uf”topic dar….
    Am terminat….
    Ce-am terminat? Am terminat de cititi tot blogul de la inceputuri pana in zilele noastre…
    L-am gasit cam acum doi ani si l-am citit mai mult sau mai putin regulat pana cand mi s-a parut ca citesc o carte incepand cu volumul III. Asa ca am luat-o de la inceput incapatanandu-ma sa nu citesc nimic din articolole recente. Mi-a luat cam patru luni dar azi, 08.04.2013, ora 08:15 AM am ajuns si la pensiunea “Nutu & Valerica”…
    N-a fast usor, mai ales ca, precum toti oamenii seriosi, citesc doar cand sunt la servici.
    Avand aceeasi meserie ca cei pe pe care dr. Sendroiu trebuie sa-i ingrijeasca atunci cand fac buba la munca sau in port (adica sunt un fel de “domn de la gaze”), lucrez 5 saptamani din 10. Evident, in cele 5 saptamani state acasa ma indeletnicesc cu chestiile pe care orice cap de familie le face cu atat de multa placere: dus gunoiul, facut ciorbita…etc. in asa fel incat sa pot raporta la intoarcerea “colegei de apartament” ca totul e sub control (gunoiul dus, ciorbita facuta, lectiile terminate) si de-abia astept sa-mi petrec seara uitandu-ma la nu stiu ce film de “familie” la TV, evident, dupa ce voi spala vasele. Ce daca joaca Steaua, pot s-o vad a doua zi la reluare, asta daca termin la timp cu gunoiul, ciorbita si celelalte. Iar despre Rommel pe ea n-o intereseaza, ca-i despre razboi si-i atat de triiiiiiiist… Traind dincoace de intersectia de la Razoare credeam ca in “taramul celalalt”, pe care numai batranii intelepti si-l mai amintesc ca “Centru”, barbatii insurati se ocupa cu chestii meschine precum dus la bere cu amicii, uitat la fotbal si Dyscovery si altele de genul asta. Citind insa blogul m-am linisit, viata lor e la fel de luminoasa (tin minte un basm vechi despre un cartier Vatra Luminoasa): gunoi, ciorbite, vase spalate…
    Idea e ca acasa n-am timp sa citesc asa ca la intoarcere la servici sunt foarte “ocupat”… Tura asta insa am strans din dinti si citind pe branci 10 ore pe zi am ajuns in final la “Nutu & Valerica”. Partea proasta este ca in astea doua saptamani trebuia sa fac niste analize si sa-mi dau acceptul pentru 6 sonde la care incepe forajul. Ocupat cu “studiul” pe blog le-am cam amanat si tipii au inceput sa tropaie pe langa mine ca intarzie….
    Asa ca daca s-o scumpi benzina/motorina si valoarea celebrului Peugeot se va tripla cu plinul facut in loc sa se dubleze numai, stiti cine-i de vina: VOI !!!!

    P.S. Fain de tot…

    P.P.S. Promit sa nu mai raman in urma.

  12. janedoe 8 April, 2013 at 10:30

    mie mi-a placut cel mai mult descrierea personajului principal, si anume c.u.r.u.’ lu’ doamna Valerica 😛

  13. Cms 8 April, 2013 at 10:51

    @janedoe: E cu dedicaţie pentru Babatunde, care era foarte necăjit că nu poate veni şi el în România, să cunoască fetele de la noi. Înainte să plece, Doc. i-a spus:
    – Intri pe DC şi selectezi textul meu, apoi îl treci prin Google Translate. O să-ţi placă.
    Şi aşa a citit Babatunde la pasajul cu fundul doamnei Valerica:
    “Patron ass is as big as a two WEIGHT for personal and is supported by some feet I remember twin funnels of tornados. Or fungi from Hiroshima and Nagasaki atomic, advancing in steps of gâscǎ.”
    Cred că va fi dragoste la prima traducere. 😀

  14. Xanax 8 April, 2013 at 10:53

    @Cms:
    daca ajunge pana la “gâscǎ” e iremediabil pierdut =))

  15. Mariana 8 April, 2013 at 10:56

    @Cms: De cand am vazut autorul ma chinui sa nu intreb ce mai face Babatunde si uite ce-mi faci! :”>

  16. janedoe 8 April, 2013 at 11:13

    io-s mai noo p’aci…nu întreb că ştiu că nu-i frumos, da’ daţi şi mie măcar un link, să cercetez, ca să aflu cine-i Babatunde.
    sărumâna!

  17. Mariana 8 April, 2013 at 11:16

    @janedoe: Enjoy: http://www.dailycotcodac.ro/2013/01/o-bere-cu-babatunde/ 😀

    (da, domle, am link-ul salvat in favorites, e vreo problema?! :P)

  18. janedoe 8 April, 2013 at 11:23

    @ Mariana, eşti cea mai mare fană a mea! ăăăăă, pardon, io-s CEA MAI MARE FANĂ A TA!!!! aşa am vrut să zic, da m-a prostit de tot Români are talente. :*

  19. camionagiu 8 April, 2013 at 11:27

    Eu rămân la subiectul care m-a şocat azi:
    când mi-a văzut prima dată picioruşele fără şosete aveam deja 7 ani de certuri împreună!

  20. janedoe 8 April, 2013 at 11:34

    mda, tre să recunosc că m-a impresionat Babatunde ăsta! şi nu din cauza la ce vă gândiţi voi…păi cum să bei, frate, Sprite cu gheaţă şi mentă şi să te scurgi pe tine? 🙂

  21. Xanax 8 April, 2013 at 11:35

    @camionagiu:
    tocmai ai redefinit conceptul de “7 ani de-acasa” :))

  22. Mariana 8 April, 2013 at 11:43

    @janedoe: Da, fata, stai linistita, pe toate ne-a impresionat cu una-alta! =))

  23. Cristina Ş. 8 April, 2013 at 12:10

    @camionagiu a zis: care îşi scoate şosetele e un dezmătzat!!!

    :)) :))

  24. Cms 8 April, 2013 at 12:15

    @Cristian: Foarte frumos că ai citit toate articolele de la începutul Daily Cotcodac! Dar toate comentariile le-ai citit? Că, dacă nu, tot degeaba! 😛

  25. Dan1 8 April, 2013 at 12:32

    Acest articol îmi aduce aminte bancu’ ala cu La Gheorghe si Balaurul! =))
    Doc, trebuia sa-l întrebi si pe Gheor Nutu despre jaluzelele alea! :))

  26. Ana 8 April, 2013 at 13:26

    Alta proba:
    Eu zic ca daca d-nul autor ar fi cercetat mai bine locul, ar fi avut placerea de-al cunoaste pe onorabilul “and Nutu”.
    Iaca unde se afla dumnealui: http://indianfunnypicture.com/img/2012/10/Funny-Missing-Dog-Animals-Posters-Advertisement-in-India.jpg

  27. Cristian 8 April, 2013 at 13:28

    @ Cms: ups…….trebuie s-o iau de la capat !!!

    Pe unii dintre autori i-am citit inca din faza de comentatori, cand se luptau sa castige cateva felicitari simple la vre-un concurs cu mate si acum se lafaie sub mormanele de super/mega/giga felicitari cu care inteleg ca sunt platiti regeste la DC.

    Asta da pas inainte!

  28. janedoe 8 April, 2013 at 13:36

    Ana, de la poza nu mergea, fata! era “mare” si nu intra pe tzeava de net! =))

  29. Belle d”Imagination 8 April, 2013 at 14:09

    Dom doctor, şi eu care credeam că pe Nuţu-l ţii de vorbă cât Babatunde o decorează pe coana Valerica c-un şirag de perle exotice sau ceva.

  30. Ana 8 April, 2013 at 14:11

    @Cristian: Cristian Topescu, cumva?!
    Daca nu, sa stii ca ai putea! =))

  31. Savantu' 8 April, 2013 at 14:35

    Doc,
    da tu de ce erai la 11 si jumate cu o cafea aburinda in fata in loc sa fii pe partie??? Vroiai un moment intim cu coana Valerica?

  32. janedoe 8 April, 2013 at 14:36

    da’ voi jaluzele verticale puse la geamuri prevăzute în prealabil cu jaluzele orizontale, aţi văzut? eh, dacă nu înseamnă că n-aţi văzut căşi decorate de dizainări de succes!

  33. Cristi 8 April, 2013 at 15:30

    @Cms: fungi? 😐 Da ce-i mucegai? Mushrooms mai degraba.

  34. Cristian 8 April, 2013 at 16:12

    @ Ana:
    …..Stoicicov…..STOicicov…STOICICOV…..neama zasada….neama narushenia….STOICICOV…..STOICICOV..i GOOL…. GOOOOLLLLL…..mehico….mehico…….MEHICOOOOOOOOOOO…

    Cam asa a sunat “Cristian Popescu”-l bulgar prin noiembrie ’85, cand Franta reusea sa ia bataie cu 2-1 la Sofia si bulgarii ajungeau la CM din Mexic ’86.

    Pe vremea aia eram in Calarasi si-mi amintesc o gluma: directorul televiziunii bulgare intrebat de un reporter roman: “ce ati dori sa le transmiteti telespectatorilor romani?” raspunde “as dori sa le transmit CM din Mexic”.

  35. Cristina Ş. 8 April, 2013 at 16:12

    @Savantu’: pai doar nu s-o fi dus la munte sa schieze, ce naiba!!

    eu il inteleg, mi-am tot insotit prietenii la munte .. cu un rucsac in care aveam 2-3 carti, notebook, cosmetice, ipod … ne revedeam seara, ei rupti de oboseala dupa ski, eu imbuibata cu ciocolata calda, strudel cu mere, Glühwein, camera plina de poze de pe terasa restaurantului sau din plimbarile scurte o data la 1-2 ore sau dupa vreun snitzel enorm la masa de prinz..

  36. Cms 8 April, 2013 at 20:47

    @Cristina Ş.: N-au ştiut prietenii tăi de regula că pe munte nici un membru al echipei nu e lăsat în urmă? :))

  37. Teoretic 9 April, 2013 at 00:28

    @doc: stiu niste sate/orasele din mult iubita noastră patrie unde, a te DESCĂLȚA de cizme inainte de s.e.x. reprezinta aproape o cerere in casatorie! =))

  38. sendroiu 27 April, 2013 at 19:12

    @Cristina Ș.: ma refeream exclusiv la sosetele dlui Nutu, consortul patroanei. Iar Camio la ale lui, desigur 😉

Leave a reply