Postul nu e post destul

Hoţul de hipermarket

Monica Ionescu

Pesemne că în orice supermarket care se respectă, agenții de pază (niște domni bine, la 60-70 de ani, cu privirea ageră dindărătul ochelarilor a la Nicu Constantin, ori tinerei posesori de liceu fără bac, cu “geana” pă bunăciuni – niște domnişoare… ) au dezvoltat un acut simț al infractorului, mai ceva decât onorabilul domn Butoi, un adevărat profiler românesc. Și nu ne referim aici la orice infractor de doi lei (falsificatorul de înscrisuri oficiale sau sub semnătura privată, uzurpatorul de calități oficiale, traficantul de influență, criminalul în serie, evazionistul fiscal, pedofilul, violatorul – criminal tip Vaslui etc, etc), ci la ăl mai al dracu’ dintre toți: hoţul din supermarket.

De obicei, înveteratul criminal (căci furtul, ce este el, dacă nu una din crimele cele mai odioase, flagelul acestui secol??) are aspectul suav al unei dudui, la treij’cinci – patruj’ de ani, îmbrăcată cu un paltonaș bun (cadou de la colegi), cu gentuță asortată (ea știe cu ce), pe toculețe de 10, care baletează cu un coșuleț minuscul, încărcat până la refuz cu lucruri trebuincioase gospodăriei (nu se știe când ne trebuie și niște ulei de sâmburi de struguri, în afară de ăla de măsline și ăla de sâmburi de ananas cu omega 5,6,7 și 8, plus o rochița, o esarfuţă, niște opincuțe, o pastă de dinți și un gel de dus cu ovăz bio… sau invers, mă rog), printre hoardele care au obiceiul barbar, cum altfel, de a te lovi cu ceva (o geantă, o paporniță, un coș de metal, o pungă de ore. Ieftin, că suntem pensionari) sau chiar, mai rău, de a judecă aspru orice derapaj de la bunele maniere în Alimentară (reproșuri de tipul “dacă ai văzut câte ai de cumpărat, de ce nu ai venit cu cineva să te ajute la sacoșe, să nu mai pierdem noi timp la coadă!!”)

La casă suporți încruntarea firească (pe ecuson scrie “astăzi zâmbesc pentru tine”… ha??) a “doamnei” care te apostrofează mămos “dacă știam că aveți de 100, va trimeteam la altă casă; io de un’ să dau rest? toți veniți cu bani mari; al’dată să veniți cu bani potriviți!”, încerci să ingramadesti repejor produsele în plasă (bip, cafea, bip, păpucei, bip ulei, biip, pastă de dinți, biip… codu’ ăsta nu-l ia, trebuie tastat, bip), că să nu aștepte domnii și doamnele mai în vârstă, care n-au timp de pierdut prin magazine, că ține, iei papuceii… plătești, dai să ieși.
Alarmele, toate alarmele din lume, au un singur glas: HOŢUL!

Agenții de pază cer dreaptă socoteală: pungile, geantă (ce parfum e asta? e de la noi? da’ de unde e? asta ce e? strugurel? ia vezi, avem și noi la raft așa ceva? lăsați, știm noi mai bine… ), haină, tot (știau ei de când te-au văzut la raftul cu cărți, citind, că n-ai alt gând decât să furi de la ei din magazin… ) Și, probă verității: BONUL! Luați bonul, dați bonul, luați bonul înapoi. Alarmă zâmbește pentru mine în continuare… Doamna de la casă înșiră înapoi produsele. Hoțul a fost prins, dar nu și dovedit. Aici trebuie ceva mai multă muncă de investigare. După un timp (nervozitate, priviri piezișe, murmure, zgomot pe fundal, dispreț, infractorul trebuie deferit organelor, zâmbete), victorie!

Papuceii aveau o protecţie antifurt.

– … aaa… păi de, n-avem, doamnă, de una€™ să știm care e hoț cinstit și care nu… în ziua de azi, la cin’ nu te-aștepți, te fură. Trebuia să ne ziceți că aveați papuci, că știam un’ să căutăm. Data viitoare să țineți minte, da?

În timpul acesta, două doamne cu ținute etno și cercei rotunzi, de aur, probau niște mezeluri ambalate. Păreau proaspete și gustoase. Ambalajele au rămas în raft. Așa, mai da.

P.S. Citez din cuvântarea unui agent de poliţie : “Păi la lumina întunericului se petrec, domnişoară, evenimentele!”

Share:

56 comments

  1. Nero 2 March, 2013 at 04:15

    Lume noua 🙂 e prea de dimineata sa citesc si textul. Oricum a scos tizul toate glumele…

  2. Gigi 2 March, 2013 at 04:18

    Cate paranteze maica in acest articol,numai r.pirca avea stilul asta!

  3. coradob 2 March, 2013 at 08:17

    Nu va descurajati, doamna autoare, asa e cititorii nostri cotcodacieni, mai stresati inainte de a-si bea cafeaua 😀
    P.S. Io una ma pot transpune in pielea personajului (cre’ca fara ovaz, dar in fine)…

  4. Mariana 2 March, 2013 at 08:40

    Mi s-a intamplat recent chestia asta la un H&M, a taiat-o urgent agentul de paza cu produsul de pe care nu se scosese protectia, s-a intors in 2-3 minute, cerandu-si scuze. Tre sa recunosc ca m-am mirat. :))

    @Nero: Dar ce gravatar avem! 😡

  5. Xanax 2 March, 2013 at 08:58

    “Trebuia să ne ziceți că aveați papuci, că știam un’ să căutăm.”
    asta in traducere este: ti-ai luat papuci, ma, descultule? :))

  6. monica 2 March, 2013 at 09:05

    @nero : trebuia sa fie cu glume? credeam ca e un sait de cult.ura. 😉
    @coradob 😀

    In majoritatea magazinelor mi se intampla. Uneori, e drept, uit sa tai de pe haine etichetele alea magnetice sau naiba stie cum s-or numi, si bipai intr-o veselie. Desi pe ele scrie: “fata, tai-o inainte sa o-mbraci!”

  7. Mary Jane 2 March, 2013 at 09:10

    Si de ce nu le stiti pe toate, ma rog, doamna? Data viitoare sa cititi bine lista si sa o stiti pe dinafara, nu asea, ca va dam 3 la test.
    In alta ordine de idei… nu au voie sa va caute prin geanta, doar ca sunt porniti cu totii ca se dau prime la cine prinde hoti

  8. Cristina Ş, 2 March, 2013 at 09:13

    Monica Ionescu , willkommen!! >:D<

  9. monica 2 March, 2013 at 09:17

    @Cristina Ş,: Multumesc! aaa, pardon, danke!

    @ mary jane . Stiu ca nu au voie sa “perchezitioneze”, dar uneori e distractiv sa ii vezi cat de tristi sunt in final, ca n-au prins hotu’ cinstit. Altfel, de unde material de povestit? 🙂

  10. Mary Jane 2 March, 2013 at 09:25

    @monica: Dap, asta asa e. De fapt, chiar m-as supara daca n-ar incerca, dar ceva din atitudinea mea cred ca ii descurajeaza

  11. N.A. 2 March, 2013 at 09:41

    Brava, Monicaaaa, bun-venit si la mai multe!
    Trebuie sa remarci totusi cat de politically correct a fost domnu’ badigard si de lipsit de stereotipii in gandire. Nu a sarit din prima la doamnele etno cu banuiala, s-a gandit ca tu oi fi o infractoare mult mai serioasa..

  12. Dan1 2 March, 2013 at 09:45

    @Nero: Tizul? Adica… si tu esti Ovidiu? :))

  13. N.A. 2 March, 2013 at 09:45

    Eu marturisesc ca de cateva ori chiar am fost infractoare. Am descoperit abia in masina ca unul dintre copii avea strans in manuta cate ceva care nu a fost platit.. Si n-a bipait nici o alarma! Oricum, ma faceam ca nu-l mai cunosc, nu e, dom’le, copilul meu, l-am gasit pe aici prin magazin…

  14. Dan1 2 March, 2013 at 09:49

    Monica, sa ai grija si la salamul de Sibiu (la aia care “azi zâmbesc pentru tine” ), ca la mine a piuit tot asa, de vreo câteva ori si bodygarduletii nici nu m-au bagat în seama, mi-au zis “A, e de la salam! Mergeti!”

  15. Xanax 2 March, 2013 at 10:02

    @Dan1: si tu nici macar nu cumparasesi salam =))

  16. monica 2 March, 2013 at 10:05

    @Dan1: Da,da! La alte magazine e la cascaval, nu la toate cascavelele, cre’ca la alea mai “de firma”.
    @ N.A : multumesc!

  17. Stephanie 2 March, 2013 at 10:51

    Tre’sa intelegeti ca asta ar fi fost captura vietii lor! Mi-i si imaginez povestind tuturor prietenilor si cunostintelor: “va dati seama ? Pana si doamnele finute si imbracate bine au ajuns sa fure din magazine! In ce hal de degradare morala a ajuns societatea!” =))

  18. Dan1 2 March, 2013 at 10:59

    @Stephanie: Nu-nu! “Dom’le unde duce criza asta!” :))

  19. Cms 2 March, 2013 at 11:08

    @Stephanie: Mai degrabă: “Am ştiut că e o hoaţă din momentul în care am observat că gentuţa nu se asorta cu paltonaşul ăla bun, care paltonaş oricum părea un cadou făcut de colegi. Ei, şi când a piuit alarma, am strigat în gând “Erika!” – sau, mă rog, ce-a zis Actimede ăla cu baia”

    @monica: Felicitări, e un text foarte bun! 🙂

  20. RSA 2 March, 2013 at 11:17

    Ar trebui sa puna “protectie bipaitoare” pe salamuri si pe sunca :))

  21. Xanax 2 March, 2013 at 11:41

    @Cms:
    “@monica: Felicitări, e un text foarte bun! ”

    cum asa, i-ai si rambursat salariul? =))

  22. monica 2 March, 2013 at 12:01

    @xanax : Mai rau! Si-a oprit si comisionu’ din el!
    @ cms : multumesc!

  23. Cms 2 March, 2013 at 12:09

    A sunat prea sec? Nu-mi prea vine să pun pupici şi îmbrăţişări. Plus că e vorba de concurenţă, până la urmă… 😛

  24. ErRon 2 March, 2013 at 12:22

    Bine, fata, da’ nu puteai sa le spui ca ai cumparat papucei?
    Ei, bietii, de unde sa stie??
    Acuma sa speram ca data viitore nu uiti sa le spui!:D

  25. N.A. 2 March, 2013 at 12:40

    @ErRon: Corect! Ar fi obligatia noastra sa ne oprim la autoritatea badigardeasca de la intrare si sa incepem sa-i insiram lista de cumparaturi. La mine e tot timpul constituita din vreo 50 de produse. “Am luat asta, asta, asta, asta.. E bine? Credeti ca ar putea fi o problema?”

  26. Cms 2 March, 2013 at 12:54

    @N.A.: Ultima oară când m-au controlat fiindcă piuise detectorul a fost în Germania. Domnişoara blondă de la casă a regretat din primul moment, când am început să scot pungile cu lenjerie de corp şi alte haine – mergeam să mă cazez la un prieten peste noapte. 😀

  27. sebra 2 March, 2013 at 14:02

    @N.A.:
    Mai bine așa decât ca al meu care mă întreba în gura mare dacă am plătit. Valabil și la restaurant.

  28. ErRon 2 March, 2013 at 14:18

    @Cms: Cam mironosita domnisoara nemtoaica! Poate vedea in premiera lenjerie masculina neimbracata!:D

  29. monica 2 March, 2013 at 15:10

    @cms :)) nu! Da’ sunt pe mobil si nu prea am hotspoturi, asa ca ma rezum la cat pot avea semnal. 🙂 si, in plus sunt surprinsa de fidbacu’ asta vioi. 🙂

  30. Xanax 2 March, 2013 at 15:12

    @monica: pentru o dimineata de sambata, e chiar foarte bine 😉

  31. Cms 2 March, 2013 at 15:18

    @monica: Şi nu te lua după like-uri, iar sunt probleme cu facebook-ul. 🙂

  32. RoseN 2 March, 2013 at 15:21

    oricum sambata lumea e lenesa la a apasa pe LIKE, dar pe acest minunat site de cul.tura noi apreciem munca =)) aaaa… a alora din supermarket of couse =))

  33. Stephanie 2 March, 2013 at 15:50

    @monica: Da-i in ma-sa, textul e excelent! =))

  34. Stephanie 2 March, 2013 at 15:53

    @monica: …si-apoi , tot nu e rau! Stai sa publici tu text intr-un week-end din lunile iulie-august, cand tot poporul e in vacante/concedii/la tara/la gratar/ la strand. Atunci sa vezi dezamagire… 😀

  35. monica 2 March, 2013 at 15:56

    @cms ah… si eu care credeam… 😉
    @xanax da,domnule, da! 🙂

  36. monica 2 March, 2013 at 17:14

    @Stephanie: Inteleg ca atat timp cat e fara glume, labartat ca asta, cu o mie si una de paranteze (ufff, cate detalii poate da o femeie despre un astfel de eveniment… numa’ barbatii nu inteleg!), scris de incercare, trimis asa, sa vedem, poate, cine stie… si,iata, publicat intr-o zi de sambata, parcurs cu generozitate de distinsii (cativa) cititori, am gasit reteta succesului! 😀 Este??

  37. Dan1 2 March, 2013 at 17:41

    @monica: Asa-asa, dar nu te culca pe-o ureche! Vezi bine ca ceilalti autori doar prin munca asidua au ajuns pe piedestalul pe care se lafaie! =))

  38. Stephanie 2 March, 2013 at 17:41

    @monica: Cum sa-ti explic: Textul e ok, dar nu despre asta e vorba! Deocamdata esti colega cea noua si ciudata, iti punem cateva pioneze pe scaun, o broasca in ghiozdan, dar daca nu pui la suflet si ne lasi un pic de timp sa ne obisnuim ca de-acum o sa-ti vedem mutra prin clasa, incepand cu trimestrul urmator o sa te placem! 😉

  39. Old John Wheel 2 March, 2013 at 17:54

    @monica: Io zic așe: până și nestemata colierului de autori (ghici, nah! :D) a fost luată cu huoo la început de dixtinșii cetitori care n-are iei cultură-n cap! Da’ nu te supăra. Fain debut! =))

  40. monica 2 March, 2013 at 17:55

    @Stephanie: :)) daca nu-mi lipiti si niste gumela in codite… n-ati facut nimic! 😉
    @Dan1: Nu, tovarase! Voi continua cu abnegatie si fara sa precupetesc niciun efort … 😉

  41. monica 2 March, 2013 at 18:00

    @Old John Wheel: nu tre’ sa ghicesc! 🙂 Multumesc mult! Tocmai asta incercam sa spun: comentariile mi se par chiar prea incurajatoare. Atata bunavointa devine suspecta 😉 Niciun huo, cine-o mai fi si asta, ce spagi… In fine, intelegi.

  42. Old John Wheel 2 March, 2013 at 18:16

    @monica: Poi da! Că ie copii buni care chiar știe tăți ce-i cu umorul. 😀

  43. Cms 2 March, 2013 at 18:23

    @monica: Chiar vorbesc serios. Aveai la un moment dat mai multe share-uri decât like-uri. Ca unul care mai apare cu câte un text sâmbătă, ştiu ce spun. De altfel ia uite câte like-uri ai deja! Dublu faţă de textul meu de debut! :(( :(( :((

  44. monica 2 March, 2013 at 18:41

    @Cms: auleu! nu stie fata cu laicu si cu feisbucu … ha,ha! ce tare! imi pare rau. imi pare rau? pfff.. stii cum suntem noi, fetele. nu ne putem hotari. :-/

  45. sebra 2 March, 2013 at 20:20

    Monica
    Te alinți.:-P

  46. monica 2 March, 2013 at 20:28

    @sebra: ;;)

  47. monica 2 March, 2013 at 20:35

    @Cms: . Pai ala n-a zis “Iepur… si move!”?

  48. Razvan Gavrila 2 March, 2013 at 20:57

    Mai mare placerea sa ii toarne nevastata tot ce are ea in geanta ca sa vada dobitocu de unde bipaie. Plus ca nu au voie sa iti caute in geanta…nici ei si nici politia. Sa le faca detectoare portabile..cum sunt cele de metale la aeroport.

  49. bogho 2 March, 2013 at 22:51

    Cand a facut Diana 1 an, i-am luat o tricicleta din Auchan, iar la vreo saptamana dupa m-am dus cu ea in Real Cotroceni. La casa in timp ce vanzatoarea scana produsele a chemat paza fiindca i s-a parut ca tricicleta aia era de acolo si aproape ca terminase produsele de scanat pana a venit un tip sa se uite la tricicleta si sa spuna ca nu are cum sa fie de acolo fiindca rotile sunt murdare. Cand sa platesc, toate costau peste 500 de lei, i-am dat la vanzatoare un card pe care nu aveam bani. desigur tranzactia a fost respinsa, am intrebat-o ce card i-am dat, a spus ca ING. Iar raspunsul meu a fost, mi s-a parut ca am plecat de acasa cu cel de raiffeisen, pe asta de ING nu am bani, va trebui sa facem retur. Au mai urmat vreo 5 minute de parlamentari, inclusiv cu casiera sefa si aia de la paza, dar asta e, a trebuit sa faca retur. Daca mi s-a parut ca am luat cardul care trebuie la mine.

  50. Nero 2 March, 2013 at 23:14

    @Dan1: da :)) sa incep sa imi fac probleme:)?

  51. bogho 2 March, 2013 at 23:28

    Nici nu aparu bine fata ca si incepura baietii cu alinturi, complimente, etc… 🙂

  52. N.A. 2 March, 2013 at 23:39

    @bogho: Haha, buna razbunare!

  53. ela 2 March, 2013 at 23:39

    Bunvenit, Monica 😀

  54. monica 3 March, 2013 at 09:04

    @bogho: :))
    @ela: 🙂 Multumesc!

  55. dana 4 March, 2013 at 12:00

    Mi s-a intamplat de curand ceva asemanator. Asemanator doar la partea cu alarmele care au luat-o razna cand subsemnata a dat sa iasa din magazin. Doar ca agentul de paza (care chiar nu avea nimic in comun cu profilul facut de Monica)mi-a zambit calm si m-a rugat politicos sa merg la casa unde va rezolva domnisoara vanzatoare problema.Nici macar nu m-a insotit la casa, daramite sa-mi ia sacosele la scotocit…Nimic din atitudinea lui nu m-a lasat sa cred ca omul isi imagina ca as putea fi o hoata.De vina era un sistem antifurt uitat de cineva in buzunarul unei rochite cumparate de mine, motiv pentru care si vanzatoarea si gardianul si-au cerut mii de scuze.Sincer, nu prea am inteles pentru ce.:)
    Ah, un mic amanunt, eu nu mai locuiesc de ceva vreme in Romania, intamplarea s-a petrecut intr-un magazin din Croatia. 🙂

  56. Alt Marian 4 March, 2013 at 14:23

    Pai de aia a prins-o cu papucii ca n-avea sapca, vorba bancului….

Leave a reply