Postul nu e post destul

O bere cu Babatunde

Ionuţ Şendroiu

Era cinci jumătate dimineaţa, când radio-operatorul m-a sunat să-mi spună să ies pe punte. Bănuiam de ce m-a trezit: după patru săptămâni de navigaţie prin Atlanticul de Sud, se vedea, în sfârşit, pământul. M-am năpustit afară, setând camera foto cu o mână, şi potrivindu-mi ochelarii pe nas cu cealaltă.

Lumina vine de la răsărit
Am rămas cu gura căscată. Aveam în faţă, cât vedeam cu ochii, o pictură pompieristică perfectă. De ca şi cum Dumnezeu ar fi atârnat de linia orizontului prosopul de plajă al unei maneliste din Mamaia sau Sunny Beach. Cerul auriu, exact ca în carpetele cu răpirea din serai, se oglindea în oceanul galben strălucitor, iar silueta munţilor Capului semăna cu electrocardiograma portocalie a unui pacient cu ischemie cardiacă.

Marinarii din schimbul de noapte se adunaseră grămada la prova şi strângeau balustrada în palme, privind cu sete luminile Cape Town-ului, ce se întrevedeau la baza muntelui. După o lună pe mare, erau ca nişte cămile, care adulmecau în spatele acelor lumini femei ce se pregăteau să plece la serviciu, femei ce făceau duş, femei ce făceau, în general, orice le trecea prin cap în momentul ăla. Şi baruri. Multe baruri.

Spre babord, două balene cu cocoaşă se jucau în lumina răsăritului sărind din apa şi stropind la zeci de metri în jur. Nimeni nu le băga în seamă. Toţi ochii erau pironiţi pe luminile din Cape Town. După un timp, cele două balene au început să mă plictisescă şi pe mine.

Pe măsură ce soarele se ridica din spatele munţilor, luminile oraşului se estompau. Ne apropiasem suficient de mult, încât se distingeau de acum zgârie norii din centru şi navele din rada portului. Cape Town-ul este dominat de un munte perfect plat, numit Table Mountain, ce se continuă cu un pisc care, privit dintr-un anumit unghi, aduce cu un cap de leu. Ăsta se numeşte, v-aţi prins, Lion Head. Culmea dintre Table Mountain şi Lion Head are o linie zveltă, frumos arcuită, cam ca mustaţa lui Dali.

Ei, bine, fix deasupra acestei culmi a apărut soarele. A fost de ca şi cum lui Dali i-ar fi crescut un furuncul roşu deasupra mustăţii, şi în furunculul ăla şi-ar fi înfipt, în minutele următoare, un diamant strălucitor.

Cape Town Jazz
Platforma a fost trasă la chei nu departe de o fabrică de conserve de peşte, ceea ce i-a făcut pe băieţi să se agite destul de tare, până când a fost montat podul care să facă legătura cu docul. Eu am ieşit pe la opt seara, după ce am terminat programul la cabinet. Primii paşi pe uscat au fost mai stângaci, ca întotdeuna, dar m-am descurcat.

M-am îndreptat spre portul vechi, turistic, Victoria & Albert Waterfront, aflat nu departe de docuri. Există aici câteva clădiri de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, care amintesc de perioada colonială. Clădirea vechiului port comercial, bine restaurată, este înconjurată de statuile unor rinoceri şi elefanţi ce sugerează modul în care arăta pe vremea când aici avea loc un intens comerţ cu animale exotice. O girafă de bronz, legată cu gâtul de balconul de la etajul 1, m-a făcut să mă întreb cam câte din aceste superbe sălbăticiuni ajungeau vii la destinaţie. Interiorul edificiului este amenajat ca magazin de artizanat african.

În jurul vechiul port comercial sunt o mulţime de restaurante, terase şi baruri, care mai de care mai tentante. În faţa unuia dintre restaurante cânta o trupă locala de jazz, „Mr. Pieterson & The Guys”. Niciunul dintre băieţi nu părea să fi fost vreodată treaz în ultimii zece ani. Dl. Pieterson arăta ca un om care luptă cu mahmureala de pe la 15 ani, de când s-o fi apucat de fumat. Cântau însă demenţial. Aveau un sound între swing şi Big Band-urile din New Orleans, cu o grămadă de influenţe folclorice africane, prelucrate printre pahare cu rom.

În momentul în care m-am aplecat să le pun o bancnotă în cutia pentru bacşişuri, am auzit un fel de răget: „DooO0oc!”. Era puţin probabil să-i fie adresat altcuiva. M-am întors şi m-am uitat în jur. Eram înconjurat de un grup de nordici de vârsta a treia, a patra şi a cincea care îi aplaudau zâmbind pe băieţii lui Mister Pieterson.

Efectul unei chelneriţe din Malawi asupra gravitaţiei. Studiu
M-am uitat mai departe, în spate, spre terasa restaurantului. La o masă acoperită cu sticle de bere i-am remarcat pe doi dintre bucătarii noştri, Stefano, un italian din Bari, şi Robert, un croat de 30 de ani, genul care trage de fiare, dar nu prea se omoară cu asta. Împreună cu ei era şi Babatunde, un marinar nigerian, genul la care este evident de la 20 de metri pe care crac al pantalonului şi-o ţine. Erou al unor legende de vestiar, Babatunde se remarca prin faptul că nu putea să stea picior peste picior niciodată. M-am dus să-i salut.

– Bună, eu sunt Neil! Un tip în tricou roz a ţâşnit de lângă scaunul lui Robert şi mi-a întins mâna. Pe antebraţul drept avea tatuat un fluturaş turcoaz. Tipul stătuse la masa practic lipit de Robert, fiind complet mascat de acesta. Din unghiul în care i-am privit eu iniţial, nu îl obsevasem.

– Salve Doc, ţi-l prezint pe Neil, un prieten australian pe care l-am cunoscut acuma! Zice că ne poate duce cu maşina până într-un club mişto, pe care îl ştie el. Te bagi?

Robert vorbea ca după vreo 10 beri, băute rapid.
– Am maşina parcată la doi paşi, zâmbeşte Neil. Când a spus asta, a dat din cap în direcţia parcării, în aşa fel încât cerceii cu biluţe din urechea stângă să se lovească între ei.
– Hai să mai bem aici o bere, propun, şi apoi vedem ce facem, după care îl întreb pe Stefano în italiană cine e Neil şi ce naiba caută la masa lor. Stefano nu cunoştea decât vreo 50 de cuvinte în engleză, din care 45 erau despre mâncare. În plus, era în stadiul la care viaţa i se părea minunată, iar limba i se mişca greu.
– Un ragazzo australiano molto simpatico, mi-a explicat el.

Pe Babatunde nu avea rost să-l mai întreb. Pleoapele-i erau deja grele, iar zâmbetul foarte larg. De unde naiba făcuse rost de marijuana într-un timp atât de scurt, nu puteam să-mi dau seama. Când a venit chelneriţa să-mi aducă berea, am realizat însă că de fapt nu era de la marijuana. De la chelneriţă i se trăgea. Era genul ăla de panteră neagră, cu mişcări fluide. Chipul ei avea nişte trăsături cum nu mai văzusem până atunci în Africa. Am aflat că era din Malawi. În timp ce îmi turna berea, l-a atins pe Babatunde, ca din greşeală, pe picior. Pleoapele nigerianului s-au prăbuşit brusc iar zâmbetul i s-a dublat. La dimensiunile lui nesimţite, atunci când i se declanşa erecţia, intra în hipoxie cerebrală. O grămadă de sânge i se bloca între picioare şi foarte puţin mai ajungea să-i irige creierul. Dacă chelneriţa aia m-ar fi atins pe mine, probabil că intram direct în fibrilaţie atrială. De unde reiese că o erecţie de neam prost te protejează de boli de inimă.

– Babatunde, zic, tu mai mergi cu noi în altă cârciumă sau ramâi aici?

Africanul a ridicat spre mine o sprânceană arcuită ca a răţoiului Donald.
– Yeah, Doc, mie-mi place rău de tot aici, mi-a răspuns lent, făcând eforturi să nu alunece complet de pe scaun. Tot ce îmi doream era să nu verse berile de pe masă, când se va întoarce chelneriţa cu nota de plată.

Turnându-şi Sprite într-un pahar cu gheaţă, felii de lime şi frunze de mentă, Neil mi-a explicat că ar vrea să ne invite în Bronx, un club cool, în care vin foarte mulţi tipi duri ca noi, care lucrează pe vapoare. Dar vin şi băieţi finuţi ca el, care lucrează în advertising.
Deşi perspectiva de a ajunge în clubul descris de Neil nu mă încânta teribil, mi se părea ceva mai interesantă decât alternativa unei plimbări solitare prin Cape Town sau a unei alte beri cu Babatunde. Bronx era un club pentru homosexuali, numai că noi nu aveam de unde ştim asta.

Am plătit şi ne-am cărat spre parcare, fără ca Robert şi Stefano să dărâme ceva în drum. Rămas pe terasă, Babatunde se scursese cu spinarea pe scaun, astfel încât i se mai vedeau deasupra mesei doar gâtul şi capul. Era singura poziţie în care arăta cât de cât decent …

Citeşte mai multe despre Babatunde:
Tratamentul cu penicilină. Variante
Crăciun în Angola

Share:

62 comments

  1. N.A. 14 January, 2013 at 02:38

    Trebuie ca visez! Trei articole de-ale lui Doc in mai putin de 2 saptamani, basca unul in care apare indragitul nostru Babatunde? 😀

  2. Ana 14 January, 2013 at 06:38

    Va urma?
    Bine, lăsând la o parte faptul că voi, ceilalţi, v-aţi destrăbat într-un club de gay, cum a rămas cu îndrăgitul Babatunde? Mai stă şi azi pe terasă, în poziţia aia?

  3. Rower 14 January, 2013 at 07:26

    Doctore, voi ori ati navigat in conditii de dead-slow, ori, pur si simplu, ati vandut motoru’ :)))

  4. sow 14 January, 2013 at 08:19

    Numele de Babatunde imi suna harcovian de-a dreptul. Sigur nu era de pe la noi?

  5. Dan1 14 January, 2013 at 08:31

    Eu am banuit ce club e ala doar din descrierea lui Neil! :))

  6. Cristi 14 January, 2013 at 08:48

    @Dan1: Eu am stiut ce club e ala inainte sa citesc textul…………Am citit prima data comentariile. =))

  7. sebra 14 January, 2013 at 09:03

    Deci Doc a plecat intr-un bar de gay, iar noi am ramas cu Babatunde, in singura pozitie in care arata cat de cat decent…

  8. Dan1 14 January, 2013 at 09:07

    Offtopic: Armata franceza s-a mai umplut înca o data de cac glorie: http://www.realitatea.net/razboi-in-africa-avioanele-franceze-si-au-extins-bombardamentele-islamistii-un-inamic-redutabil_1090000.html

  9. sendroiu 14 January, 2013 at 09:16

    @Ana: ai ghicit, va urma! 🙂

  10. sendroiu 14 January, 2013 at 09:26

    O poza de la intrarea in port. Pe fundal se vad Table Mountain, culmea care semana (dupa parerea mea) cu mustata lui Dali si Lion Head. In prim plan este remorcherul care tragea de noi 🙂



  11. Julia 14 January, 2013 at 09:47

    “o erecţie de neam prost te protejează de boli de inimă” … eu nu stiu altii cum sunt, vorba Crengului …dar eu mor de ras si consider asta faza zilei, a lunii, poate chiar si a anului :))

  12. boemul 14 January, 2013 at 09:53

    adică tricoul roz şi tatuajul cu fluturaş nu te-au lămurit cum e cu barul ăla? :))
    sow, babatunde înseamnă “întoarcerea tatălui” în nuştiuce limbă africană, e un nume foarte comun.

  13. lichu 14 January, 2013 at 10:01

    @Doc: o poza cu Babatunde nu ai pune si tu…

  14. Luke 14 January, 2013 at 10:10

    Sa puna o poza cu un sarpe boa sau un piton ,e destul de sugestiva :))

  15. Mary Jane 14 January, 2013 at 10:19

    Noi vrem sa-l vedem pe Babatunde, simt ca am ceva de impartasit cu el :))

  16. Dan1 14 January, 2013 at 10:23

    @Luke: Cre’ ca merge si un cap de elefant! :))

  17. BRRC 14 January, 2013 at 11:02

    Superbe imagini, încântătoare povestire, Doc! Thanks!

  18. Savantu' 14 January, 2013 at 11:44

    De cand am citit titlul am fost sigur ca baietii se vor gandi la “bere” iar fetele la “Babatunde”.
    Mai este un aspect anatomic ce trebuie luat in considerare in cazul unor eventuale vise erotice: daca la rasele ne-negre erectia duce la approx. TRIPLAREA volumului, la rasa neagra erectie inseamna in cea mai mare parte doar schimbarea unghiului.
    P.S. nu sunt negru.

  19. Mary Jane 14 January, 2013 at 12:01

    @Savantu’: Nope, am experimentat indeaproape cu confratii lor cu pielea mai deschisa ca a lor, dar mai inchisa ca a noastra: totul depinde de dimensiunea la care ne raportam, rata maririi volumului e aceeasi, doar ca dimensiunea initiala ne omoara pe toti 😀 :blushing:

  20. lulu 14 January, 2013 at 12:04

    “De ca şi cum Dumnezeu ar fi atârnat de linia orizontului prosopul de plajă al unei maneliste din Mamaia sau Sunny Beach. Cerul auriu, exact ca în carpetele cu răpirea din serai, se oglindea în oceanul galben strălucitor, iar silueta munţilor Capului semăna cu electrocardiograma portocalie a unui pacient cu ischemie cardiacă.” De-asta imi place mie Doc.

  21. Cristina Ş. 14 January, 2013 at 12:13

    Savantu’: .. realizezi cit de mult spune asta despre tine ..? L-)

    @Mary Jane: 😀

  22. Cristina Ş. 14 January, 2013 at 12:13

    @lulu: si mie tot de asta imi place Doc >:D<

  23. lulu 14 January, 2013 at 12:22

    @Cristina Ş.: 🙂
    @Savantu’: Asaaa, striveste tu corola de minuni a lumii… :))

  24. Cristina Ş. 14 January, 2013 at 12:25

    @lulu: eh, se striveste doar pe el .. da’-i trece cu o bere, vad. panaceu :))

  25. Cristina Ş. 14 January, 2013 at 12:28

    @N.A.: sintem rasfatati, cadou de An Nou 🙂 e un scump, domnul Doc, nu? 😡

  26. Savantu' 14 January, 2013 at 13:10

    @Cristina Ş.: Spune doar ca as fi vrut sa fiu negru, da mama n-a avut norocul sa cunoasca vre-un student african.

  27. Cristina Ş. 14 January, 2013 at 13:20

    @Savantu’: nu, draga, nu spun nimic 🙂

    si mie mi-ar fi placut sa am ochi albastri, dar gena ucrainiana/ungara/germana etc de la bunicu’ a ajuns doar pentru una din verisoare, asa ca-i am verzi. asta e.

    trebuie sa ne impacam cu ce (nu) ne-a dat .. natura/Dumnezeu ;))

  28. sendroiu 14 January, 2013 at 13:22

    @Savantu’: faza cu schimbarea de unghi e atat de adevarata, incat noi, necoloratii, cand se apropia chelnerita de masa, trebuia sa ne tinem paharele si sticlele cu mana, sa nu se verse 😉

  29. Cristina Ş. 14 January, 2013 at 13:24

    @sendroiu: :)) cind priveati spre chelnerita, din diferite unghiuri, nu faceati si ghidusia sa va uitati prin paharul cu bere, nu?

  30. Mariana 14 January, 2013 at 13:51

    Cica “Bronx era un club pentru homosexuali, numai că noi nu aveam de unde ştim asta”… numai noi astia de pe DC suntem asa intuitivi si ne-am prins de la descrierea lui Neil? :))

    Si da, sunt in asentimentul fetelor, o poza cu Babatunde se poate? :”>

  31. ManuC 14 January, 2013 at 14:00

    Mi se pare mie, sau cititorii au ramas blocati la descrierea foarte succinta a personajelor si mai putin a peisajului incantator? Degeaba se chinui autorul sa infatiseze atat de prozaic bunatate de rasarit cu si despre Cape Town. Site de cul.tura, ziceati, huh?

  32. Dan1 14 January, 2013 at 14:12

    @sendroiu: Curata sedinta de spiritism, doc! :))

  33. Ina_adevarata 14 January, 2013 at 14:22

    Sper sincer că urmează și o continuare la descrierea asta atît de exci…ăăă, de incitantă a Cape Town-ului.

  34. Nero 14 January, 2013 at 14:34

    @ManuC: pai daca era soare si nu luna. Toata lumea aici asteapta sa vada cum e cu luna:)

  35. Cms 14 January, 2013 at 14:48

    Mă îngrijorează absenţa lui Stephanie. Oare a păţit ceva după ce a citit textul? Nu e nimeni printre noi care să dea de ea?

  36. ManuC 14 January, 2013 at 16:16

    @Nero: Hmm, pai luna fara maidanezi rauvoitori nu se poate. Si cum de maidanezi in Cape Town nu se pomeneste…

  37. Petronius. 14 January, 2013 at 17:31

    Doc, multumesc mult 🙂

    Daca pui poza aia cu Babatunde (e major, nu-i asa !?) atunci nu cred ca este importnat pentru fete sa apara in cadru, capul, pieptul, mainile, burta sau picioarele 🙂

    La Cluj, pe statuia lui Matei Corvin sunt gravate urmatoarele versuri:

    La statuia ta, Corvine
    Privirile se-mpart egal:
    A barbatilor la tine,
    A femeilor la … cal.

    Nu am inteles niciodata de ce … 😉

  38. Stephanie 14 January, 2013 at 18:43

    Na, luati poza cu Babatunde:

  39. sebra 14 January, 2013 at 18:57

    Eu eram curioasa de continuare, da’ vad ca ne-a lasat cu Babatunde…

  40. sendroiu 14 January, 2013 at 19:07

    @sebra: o sa fie o continuare, peste 2-3 zile 🙂

  41. sebra 14 January, 2013 at 19:29

    @sendroiu:
    Asa multe ai de povestit din clubul ala?? Wow!

  42. Grey Cat 14 January, 2013 at 19:59

    recunosc ca dupa ce am citit ”este evident de la 20 de metri pe care crac al pantalonului şi-o ţine.”, parca nu am mai reusit sa parcurg cu aceeasi atentie si restul postarii. 😀

  43. N.A. 14 January, 2013 at 20:20

    @Cristina Ş.: Daaaaah! ;)) – la com. 25.
    La com. 27 – eu nu m-as vaieta de fizic, in locul tau, te bate Doamne-Doamne! 🙂

  44. N.A. 14 January, 2013 at 20:22

    @ManuC: Nu, nu, le-am apreciat pe toate, preferata mea a fost comparatia soarelui cu un furuncul urias! Dar cand apare si Babatunde intr-un text, isi mai pierde omul capul… 😀

  45. Mariana 14 January, 2013 at 20:58

    @Stephanie: This content is currently unavailable

    Nu, nu, nu, vreau sa vad si eu minunea! :))

  46. ela 14 January, 2013 at 22:07

    Ehehe Doc, de l-ai fi luat pe Babatunde la clubul gay, aricolul ar fi fost pe de-a’ntregul asa cum ne place noua: deocheat si oleaca porno! 😀

  47. Van Kelie 14 January, 2013 at 22:24

    Deci d’aia nu sufar eu cu inima! Merci de sfat, Doc!

  48. ErRon 14 January, 2013 at 23:07

    In sfarsit am iarasi computer, curatat de virusi si de o multime de poze la care tineam!
    Am citit pe nerasuflate articolul.
    De aia imi place mie doc, ca face un melanj de peisaje fantastice si descrieri care-ti taie respiratia cu infatisarea unor comportamente pline de demnitate si barbatie in diverse baruri de pe mapamond!

  49. Bear Grylls 15 January, 2013 at 08:31

    Enfin,vous revoila!Imi place postul si subscriu la sugestia Elei.E o idee ce merita pusa in practica.

  50. Nero 15 January, 2013 at 11:11

    Va dati seama ce s-ar intampla cu laptopul de pe care Babatunde s-ar uita la avatarurile comentatoarelor noastre 😀

  51. Dan1 15 January, 2013 at 11:15

    @Nero: Neaah, ca ele sunt albe! :))

  52. Cristina Ș . 15 January, 2013 at 11:50

    @Nero & @Dan1 =)) =))

    pai sa ne bronzam, zic

  53. N.A. 15 January, 2013 at 16:44

    @Dan1: Asa, si? >:P S-o mai satura si omul de genul ala de pantere negre, cu miscari fluide! O pohti si el la ceva mai exotic..

  54. Dan1 15 January, 2013 at 16:46

    @N.A.: Daaa, nu te-ai bronza si tu ca Cristina Ș .! :))

  55. Camelia 16 January, 2013 at 14:07

    @Stephanie: nu pricep…si care dintre ei e Babatunde? sau amandoi sunt Babatunde? impreuna sau separat?

  56. Mariana 16 January, 2013 at 14:50

    @Camelia: Conteaza? :))

  57. Camelia 16 January, 2013 at 15:02

    @Mariana: pai nu vreau sa ma uit la persoana gresita:D

  58. sendroiu 17 January, 2013 at 18:31

    @ela: :)) povestea devine “oleaca porno” chiar inainte ca cele 4 personaje sa ajunga in Bronx 😉

  59. Teoretic 19 January, 2013 at 03:04

    Genial. Doc, sigur daca nu te prosteai cu medicina ajungeai scriitor de succes. :))

  60. Mariana 19 January, 2013 at 08:08

    @Camelia: Io zic ca e ala din mijloc, asa imi zice instinctul. :)) Doc, este?

  61. sendroiu 19 January, 2013 at 11:15

    @Teoretic: Multumesc! daca nu ma prosteam cu medicina, nu stiu de de unde mai faceam rost de subiecte :))
    @Mariana: raspuns corect! ai instincte foarte bune! 😉

  62. Dan1 19 January, 2013 at 11:44

    @Mariana & @sendroiu: Ei, s-a dat el de gol cumva, nu-mi dau seama! Poate se vede prin tapul de bere din fata lui… :))

Leave a reply