Reporterul cu chibrituri
Julius Constantinescu
Primul meu Crăciun în Bucureşti nu mă găsea într-o dispoziţie sufletească prea grozavă. Apropierea vacanţei, faptul că nu cunoşteam pe nimeni în oraş şi salariul mizerabil, care nu-mi permitea să plec nicăieri, carevasăzică singurătatea ce mă păştea taman de sărbători, toate astea apăsau cu greutate asupra mea. Să adăugăm şi că mă chinuia o pârdalnică de măsea, iar stomatologii costau bani. O să mă opresc aici cu enumerarea suferinţelor mele, dacă sunteţi interesaţi de poveşti deprimante de sărbători vedeţi că a scris şi Hans Christian Andersen ceva pe tema asta.
Iată-mă deci la redacţie, în ultima zi de dinaintea vacanţei. Cu generozitatea pe care unii dintre voi mă tem că o cunosc, compania le-a oferit angajaţilor Jurnalului Naţional o primă de Crăciun constând în biscuiţi, mezeluri şi o sticlă de şampanie de calitate îndoielnică. N-am luat mezelurile şi biscuţii fiindcă mi s-a părut degradant (pentru actualii angajaţi de la Jurnalul: să ştiţi că nu e nici o ruşine să le luaţi; atunci erau alte vremuri, la sfârşitul lunii primeam o chestie care se numea salariu). În schimb, naiba ştie cum, făcusem rost de trei sticle de şampanie, cu care plănuiam să ajut puţin spiritul Crăciunului.
Lumea plecase care-ncotro, făcându-şi urări vesele şi promiţându-şi să se revadă hăt, taman la anu’, iar eu stam nehotărât în capătul unui hol unde ajungea vag o lumină murdară, neştiind încotro s-o apuc. Într-un târziu, m-am îndreptat cu paşi târşâiţi spre lift – n-avea rost să mai amân, mi-era totuna.
Nu eram ultimul. Până să vină liftul, din maţele întunecate ale Casei Scânteii a apărut şi Petreanu. Contrastam vizibil: el avea o geantă pe care o ţinea ştrengăreşte pe umăr şi afişa o mină optimistă. Munca se terminase, urma o binemeritată vacanţă – nici o grijă până hăt, taman la anu’! M-a bătut prieteneşte pe spate, cu bunăvoinţa pe care oamenii o arată de regulă atunci când scarpină între urechi un câine al străzii:
– Ce faci, Julius?
– Ia.
El avea mâinile libere – nu era nevoit să se umilească strângând la piept pungi cu mezeluri sau şampanie. Promisiunea zilelor de vacanţă îi îndulcea sufletul, şi asta i se citea pe chip.
M-a petrecut până la parter cu buna sa dispoziţie şi aproape că uitasem de amărăciunea mea, când, fără nici un fel de avertisment, fundul pungii a cedat. Zgomotul de sticlă spartă a răsunat ascuţit, ca un pumnal pe care soarta mi-l înfipsese încă o dată în inimă.
Nu vom reproduce aici remarca pe care am făcut-o privind cu obidă la pârâiaşul de şampanie care se scurgea pe pardoseala din marmură a Casei Scânteii. Să spunem doar că Petreanu a găsit-o atât de amuzantă încât a izbucnit într-un râs de nestăvilit – puternic, clar, din inimă.
Petreanu dispăruse de mult învăluit în ninsoare, dar râsul său homeric încă îmi răsuna în urechi. Am mai privit o dată în urma lui, am stins ţigara sub talpă şi i-am urat, printre dinţi:
– Sper să putrezeşti în Iad, Petreanu!
Noi, comuniştii, avem un mod special de a crede în Dumnezeu.
Si femeia de serviciu, daca aveati asa ceva, a zis la fel:
-Sa putrezesti in Iad, Julius! Nu va mai satura Dumniezo de atata sampanie!
stiti care-i diferenta intre o pisica si un porc?
porcul e dragut si dupa moarte 😀
Si salamu’, ce s-a intamplat cu salamu’?
Pentru mine e clar: Petreanu ti-a taiat punga cu un cutter când nu erai atent! :))
articolul asta e nou ?
Buuuuna dimineata familie DC draguuuuuuta ce suntem noi 🙂
si… va doresc sa nu va doriti nimic pe viitor, e mai bine asa 😀
http://www.youtube.com/watch?v=_at9vxsdnpc
:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*:-*
Din ciclul “daca doriti sa revedeti”…
Astăzi autorii Daily Cotcodac au, ca în fiecare an, o întâlnire nostalgică la mormântul lui Ceauşescu.
La mulţi ani şi belşug de like-uri!
Iar în acest timp, sute de “colindători” se calcă în picioare şi la vila lui Julius Constantinescu, după ce au plecat de la Nea Gigi cu prea puţin, sperând să plece de această dată cu buzunarele doldora.
@camionagiu: si … adresa, adresa de la vilă unde este că mai știu și eu câțiva colindători 😀
La atata suferinta nici ‘likeu’ nu imi iese bine!
(mi-e si jena sa recunosc ca mi-a placut de Petreanu :)) )
Pentru Mos Craciun:
Nu uita să treci pe la prietenii, duşmanii, dragii, nedragii, cunoscuţii şi necunoscuţii, majoritatea au aceeaşi adresă ca anul trecut!
http://carmentanu.ro/937/scrisoare-duioasa-catre-mos-craciun
Îmi permit să adaug că de aceea a şi adus comunismul atâta fericire în lume, tocmai din acest motiv – al credinţei ceva mai speciale.
P.S.: Crăciun fericit la toată lumea, un An Nou mai bun şi îndeplinirea tuturor dorinţelor (creştineşti). LMA!
Comuniştii se trimit la dracu altfel: Să aveţi parte de foarte multă căldură, tovarăşe!
Tare tre’ sa te fi marcat, daca iti amintesti de fiecare Craciun scena!:D
Revino-ti,intre timp esti ditamai mogulul cu aparitii repetate la TV, cu glume oferite radioului taximetristilor din capitala, cu prieteni dintre cei mai priceputi la treburile gospodaresti, inclusiv taierea porcului!:D
Nici macar nu pot sa comentez ca “nici poantele de Craciun nu mai sunt ce-au fost” , pen’ca tocmai asta sunt: ce-au fost!
Eu-s fanul lui Petreanu! =)) Asta-i un text cu adevarat bun, spumos.
@ErRon: si de noi, admiratoarele, nu zici nimic?! dar de comentatoarele premium? ha?
@Ciprian: ii zice spumant, nu spumos. =))
Colegul Hans Christian ar avea de ce să fie gelos! Iar Charles Dickens, cu al său “A Christmas Carol” nu prinde nici măcar plutonul.
Bai, parc-as fi in Matrix, am o senzatie de deja-vu de-am ramas fara cuvinte.
Toata compatimirea pentru pieerderea şampaniei, mai ales(presupun) ca nu putea fi cumparata alta la loc. Si eu am pierdut doua sticle de Chardonais cind a inceput nebunia pungior de hârtie. Poate sa ma injure ecologistii, dat in veci nu mai folosesc pungi de hârtie.
Să fiţi iubiţi în Noul An 2013 mai mult decât în acesta!
‘tu-i mama ei de treabă, Julius, o să arhivez răspunsul pe care ţi l-am dat prima dată când ai publicat materialul ăsta, că era foarte inspirat! Vezi, asta e diferenţa dintre noi, eu nu-mi pot permite să repet glumele, că sunt aşa, mai ruşinos 🙂
Altfel, înţeleg că acum ţi-e mai bine, ai rezolvat problema aşteptării salariului. Şi a mezelurilor, fie vorba între noi 🙂
Ne vedem la o friptură zilele următoare? Fireşte că eu fac cinste, ca de fiecare dată, ce întrebare e asta? Pentru ce-s prietenii tăi?
@Petreanu: să ştii că am acelaşi număr.
@JULIUS: Vezi? Ii pare rau ca ti-a taiat punga cu cutterul! :))
@JULIUS: Auzi, da’ parca ziceai ca te-ai certat cu Vodafone! Aici: http://www.dailycotcodac.ro/2011/12/inima-i-un-telefon-inventat-de-vodafone/
Inseamna ca ai alt numar, clar! 😐
@JULIUS: Auzi, da’ parca ziceai ca te-ai certat cu Vodafone! Aici: http://www.dailycotcodac.ro/2011/12/inima-i-un-telefon-inventat-de-vodafone/
Inseamna ca ai alt numar, clar! 😐
Na, c-am început sa ma bâlbâi! 😐
@Dan1: şi-a portat numărul de telefon.
@Ciprian: Deaa, asta cred ca încearca sa ne faca sa credem! :))
@Petreanu:
“Cand inviti pe cineva la masa nu-i faci un serviciu. De aceea, trebuie sa-i dai tot timpul impresia ca te simti onorat ca a primit sa petreaca un ceas sau doua sub acoperisul dumitale. Expresia: a face cinste (a plati) e grosolanie. Cinste iti face acel care accepta.”, cetire de la un boier pe numele sau Alexandru Osvald (Al. O.) Teodoreanu.
[…] în capătul unui hol unde ajungea vag o lumină murdară, neştiind încotro s-o apuc. (Julius Constantinescu, Daily […]