Nici o mâncare de pește
Călă
Mie îmi place peștele de mor! Și nevesti-mii îi place, dar nu prea. E neam de ardeleancă, de la Cluuuuuuj, preferă porcul.
Mie îmi place la fel de mult pe cât nu-i place ei. Ba nu, mai mult! Îmi place orice fel de pește, din orice fel de apă, cu oricât de multe oase, în orice formă, gătit în orice fel sau chiar deloc.
Așa se face că zilele trecute am cumpărat un ditamai crapul: o frumusețe – lucios, cu ochii sticloși, încă mai mișca atunci când am ajuns cu el acasă bucuros și i-am zis nevesti-mii:
– Dragă, ia uite ce am luat! Cum ai de gând să mi-l faci?
– Guler, zice, în timp ce își acoperea nasul cu gulerul helăncii.
Are dreptate, porcul miroase mult mai bine.
Si eu prefer porcusorii :))
Da’ melcii nu prea-ti plac, domnu’ Cala! =))
La Cluj guler înseamnă gulaș :))
@RoseN: Dumnezeu te mai înțelege, sau mă rog înțelege femeile … acum iți plac porcușorii și ieri când ți-a spus ăla că e toamna i-ai dat papucii =))
@geo: eiii, dar de ce sa ne plictisim, nu-i musai sa ne placa acelasi porcusor 😀
porcusorii vin si pleaca :))
@Alina C.: Daaa, dar la el în Drumul Taberei cine stie ce-nseamna?! :))
L-ai prins aici?
Mda, are dreptate femeia, cea mai buna leguma tot porcu-i.
😀
mey, n-ati inteles nimic, in intrebarea asta sta raspunsul si clarificarea de ce nu le place pestele femeilor:
“- Dragă, ia uite ce am luat! Cum ai de gând să mi-l faci?”
p.s. deci daca ma intrebai pe mine asta, iti dadeam cu tigaia in cap!
@Cristina Ș .: dupa ce ti-l faceam guler, evident!
Nu mă omor după peşte, dacă e să fie, să fie din ăla crescut la conservă în sos de tomate.
Avea solzi,este? :))
Deci era cat pe ce sa-ti crape capul cu crapul.
Probabil tu purtai o helancă fără guler şi a zis că e cazul să repare nedreptatea…
@Serban: Touche! :))
Meh… și eu mă întorc acasă cu ditamai crapul în fiecare zi… așa suntem noi ăștia de la munca de jos, n-avem secretare care să ne curețe peștele…
Ea: – E buna supa?
El: – Vrei sa ne certam?
Cred ca trebuia sa te duci cu pestele in brate la restaurantul lui Tociu din Dristor. Daca te duci la ei cu ingredientele de acasa, poate ai sanse sa te serveasca cu ceva care sa semene a mancare…
La Cluj a face ceva “guler” cuiva inseamna a ii da cu acel ceva in cap suficient de puternic incat capul sa treaca prin obiectul cu pricina, iar acesta sa ajunga pana la umeri, deci guler.
@Cristina Ș .: Păi bietul om a precizat în text că soţia nu se prea dă în vânt după peşte. Aşa că a presupus că îl gătea doar pentru el. :))
@Cms: ntz ..
voi chiar nu vedeti, nu intelegeti?!
iti place pestele, fa-ti-l singur!
e odios sa gatesti peste! odios!
uite, de-aia nu-mi place mie pestele, ca trebuie sa-l gatesc 😛
@Cristina Ş.: Da’ ce-i asa greu? Trebuie doar curatat de solzi (2-3 minute dureaza) si eviscerat (înca 2-3, maaaxim 5). A, si taiat capul si coada, mda! E simplu, am vazut la nevasta-mea, pare o joaca.
@Cristina Ş.: Noroc că mie nu-mi place peştele. Decât, vorba lui Ciprian, ăla crescut la conservă în sos de tomate. :))
@Dan1: Soţia se uita la tine în timp ce eviscera peştele şi-i tăia capul? Uşor încruntat, aşa? :))
Pestele e foarte bun! numa’ sa gasesti pe cineva sa-l gateasca…
O inteleg perfect. Si eu sunt de parere ca porcul are cea mai buna carne de peste. Singurul peste mai bun decat porcul e cel care vine la conserva. Am exact aceeasi reactie, chiar daca e prajit si trantit la mine in farfurie.
@N.A.: uite, l-am gasit pe Dan1, ia sa ne inviti, musiu, la o plachie, te rog.
serveru’ e înzăpezit ?
@Cristina Ş şi Dan1:
Peştele mare e o plăcere să îl găteşti:
Se eviscerează şi se scot branhiile. La o adică, puteţi lua din piaţă gata eviscerat. Dar pierdeţi eventualele icre şi lapţii. Se lasă să se scurgă de sânge, cât de cât.
Se spală BINE. (operaţia durează max 10 min)
După care se unge cu ulei tava termo-rezistentă. Peştele CU solzi, cap, poate doar coada şi aripioarele tăiate (cu foarfeca) şi fără sare se pune în tavă şi tava la cuptor. Când se vede că solzii se pot desprinde cu uşurinţă şi furculiţa intră uşor în carne (cam 45-55 min), peştele e gata. Se scoate partea superioară a solzilor de peşte – 30 sec maxim, se scoate pe platou, se vede dacă n-a mai rămas din partea de jos a solzilor vreunul rătăcit şi gata, e bun de pus pe masă.
Un mujdei bun alături şi o mămăligă şi yummmy.
Pentru avansaţi, înainte de a pune peştele la cuptor se poate umple cu: felii de lămâie, felii de usturoi, boabe de ienibahar, coriandru, mix de piper, busuioc.
Pentru cine vrea alte reţete, îl aştept la lecţii particulare.
Bai, eu is nascut, crescut in Lunca Dunarii, deci pestele e “animalul” meu preferat.:) Sotia ta, nu stie ce-i bun si sanatos! Trebuie sa duci multa munca de lamurire ! Hai, bafta!!:)
@Belle d”Imagination: Pestele se primeste de la unchiul lui nevasta-mea, gata curatat si eviscerat. Apoi se continua cu reteta ta:D
Trebuie sa o duci intr-o vacanta in Delta Dunarii, si sigur ii va placea peste.
@Belle d”Imagination: Taaaci Belle! Ca sunt la serviciu si am doar niste senvisuri! :))
@Ana: Nu cred ca se poate ajunge din Drumul Taberei în Delta! =))
@Dan1: Cu parizer de peşte, nu?
@Nero, dacă ai aşa un unchi de generos, (auzi, să-ţi trimită peştele gata curăţat şi eviscerat) atunci nu mai mere reţeta de mai sus. Ori ciorbă, ori la cuptor cu vin, ori plachie. Sau, dacă poţi, dat prin făină/ mălai şi prăjit
@Belle d”Imagination: Se baga CU solzi?! Asta n-o stiam! Sunt mai usor de curatat dupa, banuiesc.. nu?
Eu am avut ocazia sa curat niste peste (eviscerat deja) pentru gratare si cuptoare, da’ m-as lipsi bucuroasa de etapa asta…
Ce stiu sigur ca n-o sa mai fac niciodata, da’ niciodata!!! e sa gatesc caracatita in casa. Adica sa o spal, sa o curat de punga aia de cerneala.. bleah!! Si nici macar n-a iesit buna, maestrii grataragii au tinut musai sa o faca dupa stiinta lor si a iesit un cauciuc fara gust.
@Dan1: Cu putin efort se ajunge. Ajut cu ceva detalii, indicatii, recomandari …
Fetelor, va plac pestele ?