Postul nu e post destul

RCS & RDS scoate din grilă concurenţii propriilor posturi tv. Cazul Discovery Channel e doar ultimul dintr-un lung şir de “coincidenţe”

Julius Constantinescu

Operatorul RCS & RDS continuă netulburat să acapareze uzând de orice mijloace piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi internet, în ciuda sancţiunilor primite în ultimii ani din partea Consiliului Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă. Ultima victimă a RCS & RDS este Discovery Channel, scos săptămâna trecută din grilă pe motiv că operatorul de cablu plăteşte prea mult pentru retransmiterea unui canal care face “o audienţă de 1%”.

În luna august a acestui an, RCS & RDS a scos din pachetul de bază oferit clienţilor celelalte programe ale platformei Discovery – Discovery World, Discovery TLC România, Discovery Science şi Investigation Discovery -, la scurtă vreme după aceea RCS & RDS lansând două canale proprii de documentare, Digi World şi Digi Life. Întrebat la vremea respectivă de paginademedia.ro dacă există vreo legătură între scoaterea din grilă a programelor Discovery şi lansarea propriilor canale de documentare, Bogdan Chiriţoiu, project manager Digi World şi Digi Life, a declarat: „Cred că este vorba e o întâmplare. Noi aveam aceste canale în plan de mai multă vreme. Aceste posturi au fost în pachetul de bază, pentru un an, ca o promoție. Canalele nu au dispărut ci au fost mutate în pachetele superioare.” Carevasăzică, o simplă coincidenţă.

Tot o coincidenţă s-a consumat şi anul trecut, când operatorul RCS & RDS a refuzat să mai retransmită postul GSP TV imediat ce Digi Sport a obţinut drepturile pentru difuzarea partidelor de fotbal din Liga I. Eliminarea abuzivă a concurentului direct al Digi Sport a făcut obiectul mai multor plângeri ale trustului Intact la CNA, însă somaţiile Consiliului Naţional al Audiovizualului au fost pur şi simplu ignorate de către RCS & RDS. În data de 11 octombrie 2011, CNA a amendat societatea RCS & RDS cu suma de 10.000 de lei şi a ameninţat că, în cazul în care RCS & RDS nu se conformează legilor în vigoare şi refuză în continuare ”să introducă în pachetul de programe GSP TV, televiziune care este must carry”, sancţiunile vor ajunge la 200.000 de lei. În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei anunţa declanşarea unui investigaţii împotriva RCS & RDS pentru abuz de poziţie dominantă. După luni de tergiversări, RCS & RDS a fost obligată să reintroducă postul GSP TV în grila de programe.

În aprilie 2012, RCS & RDS scoate din reţeaua prin satelit Digi TV posturile Antena 1, Antrena 3 şi Euforia TV, oferind a doua zi, la Digi 24, explicaţia că Antena Group ar fi cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea celor trei posturi de televiziune prin satelit. Informaţia a fost negată de către Antena Group, iar RCS & RDS a schimbat din mers tactica, arătând că retransmisia prin satelit nu intră sub incidenţa principiului must carry şi, deci, RCS & RDS nu este obligată să retransmită Antenele. Fără a intra în detaliile acestui conflict mai vechi dintre RCS & RDS şi Intact, să notăm doar coincidenţa că, la mai puţin de două luni de la lansarea Digi 24, propriul canal de ştiri al RCS & RDS, încă un concurent al canalelor deţinute de operatorul de cablu este scos din grilă.

Practicile abuzive ale companiei RCS & RDS au fost reclamate şi de Naşul TV, post nou înfiinţat pe care operatorul de cablu a refuzat să-l retransmită, invocând faptul că acesta “nu se află în topul must carry”. Cum un post nou înfiinţat nu avea cum să aibă rating, devreme ce nu putea fi recepţionat, Radu Moraru a cerut implicarea autorităţilor statului în această problemă care, arăta Moraru, “ţine de libertatea presei şi egalitatea de şanse pe piaţa media din România“. Iată ce spune Radu Moraru în memoriul trimis, în luna iunie a acestui an, Consiliului Concurenţei:

“În primul rînd, pe piaţa de rating, audienţă, singura care finanţează prin publicitate televiziunile independente, toţi concurenţii trebuie să fim egali. DIGI 24, postul propriu al Grupului RCS-RDS-DIGI, care este difuzat în reteaua proprie, ‘’fură’’ rating din aceeaşi piaţă comună iar NASUL TV nu poate participa la aceasta competiţie, nefiind distribuit în reteaua Grupului.

În al doilea rînd, prin discriminarea pe care o aplica pe piaţa tv, alegînd să redistribuie alte televiziuni concurente NAŞUL TV, Grupul d-lui Teszari creează o concurenţă neloială între NAŞUL TV şi celelalte televiziuni concurente pe aceeaşi piaţă unică de rating, audienţă”.

Toate aceste “întâmplări” nasc două întrebări la care autorităţile statului român ar trebui să răspundă. Prima dintre ele, asupra căreia ar trebui să ne lămurească Consiliul Concurenţei, este dacă un operator ce furnizează servicii de retransmitere prin cablu a programelor tv poate sau nu să aibă propriile canale de televiziune, care intră în concurenţă directă cu restul canalelor retransmise. Cea de-a doua vizează ANPC şi se referă la clauze abuzive într-un contract comercial: are RCS & RDS dreptul de a introduce în contractul pe care clienţii sunt obligaţi să îl semneze pentru o perioadă de 2 ani clauza potrivit căreia compania de cablu poate modifica unilateral grila de programe, fără acceptul clientului căruia una i s-a spus la semnarea contractului şi alta primeşte?

Share:

23 comments

 1. RoseN 29 November, 2012 at 11:57

  Ueeei, mai incet cu atatea texte, ca o sa crăp de atata fericire azi! Voi nu stiti ca excesele dauneaza grav sanatatii :D? Nu va pasa haaaa de soarta noastra a bietilor cititori oropsiti sau ma rog, o distinsa comentatoare zisese parca obsedati cevaaaa finut asea cred ca inseamna =))

 2. Fratele Andryusha 29 November, 2012 at 11:59

  Aştept momentul în care RCS&RDS o să-şi facă propria televiziune care să-l înjure pe Băse de dimineaţa până seara, poate atunci o să reuşim în sfârşit să scăpăm de el.
  Că rezultatele trustului Intact e complect nesatisfăcătoare!

 3. MNX 29 November, 2012 at 12:14

  Ca sa devin most wanted pe-aici…”Ce e aia RCS RDS” ? 😀

 4. costin 29 November, 2012 at 12:51

  De SuperOne au pomenit ceva, rămâne? Să ştiu dacă mai păstrez pachetul cu discoveriurile toate.

 5. geo 29 November, 2012 at 13:06

  @Fratele Andryusha: la ce reclama primește … și pe Base și pe Julică

 6. alexV 29 November, 2012 at 13:20

  uai ce-am tresarit cand am dat click pe (Continuarea ..) Ui*: http://i.imgur.com/Vvvhn.jpg

  *forma ardeleneasca la ‘uita-te’

 7. ametist 29 November, 2012 at 13:41

  Eu am rds si inca am discovery..poate fiindca is la mures si aici merg lucrurile mai incet 😛 Ce ma enerveaza la ei e netul, cred ca am sunat de milioane si bilioane de ori, tot timpul se strica…la un moment dat au zis ca e de la laptop, ca are ceva la placa de retea…nu, evident ca nu era de la placa de retea, ci de la cablul de deasupra usii de intrare, care nu era fixat bine

 8. Cristi 29 November, 2012 at 14:13

  @ametist: Ooo da. Am schimbat placa de retea de pomana(noroc ca-i ieftina),am reinstalat windows-ul(am pierdut cu ocazia asta si niste salvari de jocuri), ca in final sa descopere problema la fel deasupra usii. :))

 9. ela 29 November, 2012 at 14:25

  La ce ne trebuie Discovery Channel cind avem Daily Cotcodac ???

 10. Lepka 29 November, 2012 at 14:30

  @costin: Discovery SuperOne merge foarte bine, stai linistit.

 11. Fratele Andryusha 29 November, 2012 at 14:32

  O să vină ziua în care RCS&RDS o să facă un blog creştin, misogin, plin de umor şi foarte ieftin de accesat. Eu cu speranţa asta plătesc abonamentul, lună de lună.

 12. Belle d”Imagination 29 November, 2012 at 14:38

  Şi eu sunt clientus captiv

 13. geo 29 November, 2012 at 14:59

  @Fratele Andryusha: hmm … nu sunt ăia de se inspiră din http://www.trafictube.ro varianta feminină ?

 14. Cristina Ș. 29 November, 2012 at 15:42

  @MNX: hă-hă :)) bine ca-ntrebasi, ca nici eu nu stiu, da’ nu mai indraznesc sa-ntreb ce-i aia si aialalta decit si numai daca nu reusesc deloc sa-mi fac o idee, fie ea si vaga.

  da’ aci mi-am facut idee din text ca e un provider de internet, telefonie si televiziune, si ca mai are si posturile proprii ..

  asea, si ce caracter are, aflam din aceasta campanie impotriva lor 😀

 15. Ciprian 29 November, 2012 at 16:32

  RCS – reteaua de cultura si stiinta, iar RDS – reteaua de divertisment si sport :))

 16. Cristina Ș. 29 November, 2012 at 17:06

  @Ciprian: :))

 17. dyers_eve 29 November, 2012 at 17:41

  Au facut de sport si au dat afara concurenta; au facut de documentare, au facut de tocsou – tot degeaba, nici o reactie consistenta de indignare din partea consumatorilor.
  Pana nu fac DigiPorn, nu se revolta nimeni 😛

 18. edy 29 November, 2012 at 23:46

  Din pacate,continuarea nu merge… 🙁

 19. dongabone 29 November, 2012 at 23:54

  Fratilor, mai usor cu pianul pe scari, ca dau sa citesc continuarea si deja sunt prieten bun de tot cu celebrul 404 🙂

 20. admin 29 November, 2012 at 23:58

  am scos linkul, il puteti citi aici.

 21. RoseN 30 November, 2012 at 00:00

  @admin: vaaaai ce harnicut esti la ora asta 😀 la mine mergea linkul…ciuuuudat 😀
  pe de alta parte eu sunt abonat RDS, ce sa ma mai mir =))

 22. Rcs- Rds- Digi- Cablu, cand mori? « Dongabone 30 November, 2012 at 21:38

  […] fel cum a sesizat si Julius Constantinescu, coincidentele se tin lant in relatia RCS cu celalalte televiziuzi din Romania. Cum s-a lansat Digi […]

 23. Alt Marian 1 December, 2012 at 21:26

  1. Nu CNA decide daca RDS/RCS încalca legea si nici Consiliul Concurentei. Dupa ce experiente am avut eu prin RO cu alte asemenea Consilii, se pare ca rolul lor e pur consultativ. Încalcarea contractului e o problema juridica ce se rezolva la tribunal. Introducerea de clauze ilegale în contract iar e treaba juridica si se rezolva la fel.
  2. Din pacate lumea nu citeste “literele mici” care umplu ultimele 2-5 pagini ale oricarui contract, iar ce e tragic e ca si atunci când le citeste nu prea are ce face.

Leave a reply