Postul nu e post destul

Despre vorbitorii la conferinţe

Cms

Pentru cei care poate nu ştiţi, sunt cercetător ştiinţific. Şi acum, dacă aţi spus: “săracul…”, să trecem mai departe.

În calitate de cercetător, am asistat de-a lungul timpului la felurite forme de astfel de transmitere colectivă a informaţiilor ştiinţifice. Tot uzând fundul scaunelor prin sălile de conferinţă, din reflex profesional am început să sistematizez participanţii, rezultând câteva mari tipologii:

Prezentatorul timorat
De regulă femeie, de regulă tânără şi foarte tânără. Prezintă pentru prima oară sau a rămas marcată pe viaţă în urma unui congres anterior, foarte traumatizant pentru ea. Vorbeşte cu o voce stridentă şi tremurată, cu schimbări bruşte de intensitate şi pauze lungi la jumătatea fiecărei propoziţii, până reuşeşte să găsească rândul pierdut din foaia de pe care citeşte. Nu se uită la nimeni, uneori îşi ţine hârtiile atât de aproape de faţă, încât zici că îi e ruşine să nu fie recunoscută de cineva din sală. De multe ori, are şi de ce.

Prezentatorul egocentric
De cele mai multe ori e bărbat, doctor în ştiinţe şi posesor de bursă de studii la prestigioasa Universitate din Bujumbura, unde studiază conexiunea dintre cele 50 de feluri de acuplare la muştele locale şi motivele geometrice care se regăsesc în arta tatuajului tradiţional tribal. Faptul că este unicul specialist în domeniul său îl face să radieze încredere prin toţi porii. Se adresează în introducere audienţei cu „Mă vede toată lumea? Mă aude toată lumea?”, apoi, cu o mână în buzunar, se plimbă încolo şi încoace prin faţa video-proiectorului, în timp ce-şi prezintă descoperirile, presărându-şi discursul cu glume fără perdea, la care ajunge să râdă de unul singur, fără să realizeze ostilitatea crescândă a asistenţei.

Prezentatorul ştiinţifico-fantastic
Există cel puţin câte un reprezentant din această categorie la fiecare conferinţă mai răsărită. Rezumatul lucrării, trimis comisiei de selecţie a participanţilor, sună destul de inofensiv. Doar atunci când ajunge în faţa auditoriului îşi dezvăluie adevărata natură. Teorii ale conspiraţiei, extratereştri, telepatie şi a cincea dimensiune din care spiritul lui Zamolxe îi comunică informaţii vitale pentru omenire – omul nostru pare scăpat de la congresul colegilor psihiatri, unde fusese chemat pe post de material didactic. La final, întreaga audienţă e obligată să bată din palme pe ritmul melodiei din serialul de desene animate „Ştrumfii”, fiindcă acei omuleţi erau, nu-i aşa, piticii străvechi de care pomeneşte Lucian Blaga în studiile sale de mitologie românească.

Prezentatorul-comentator
La finalul fiecărei prezentări există un anumit timp acordat întrebărilor. Câteodată se găseşte cineva care pune întrebări la absolut toate prezentările. De obicei, întrebările sunt tâmpite şi arată că cel care le pune nu înţelege nimic din ce s-a explicat anterior. Asta nu-l împiedică pe iubitorul dialogului ştiinţific să dea sfaturi sau să ia peste picior cercetătorii care nu ştiu ce să-i răspundă la întrebări de genul: „Dar de ce nu recunoaşteţi că cercetările dumneavoastră merg într-o direcţie greşită?” sau „Am citit undeva că unii au mai făcut ceva asemănător cândva, şi le-a dat altceva”. Nimic surprinzător, se află pe parcursul lucrărilor că vajnicul comentator are la rândul său o comunicare, foarte asemănătoare cu intervenţiile lui anterioare, în sensul că nimeni nu înţelege nimic din ea. Faptul că nu i se pun întrebări la sfârşitul acesteia nu face decât să-i alimenteze ideea că cercetările lui sunt corecte şi toţi ceilalţi se află la periferia ştiinţei, ceea ce-l determină să-şi continue cruciada propovăduirii adevărului şi la congresul următor.

Prezentatorul time-out
Este lipsit complet de simţul trecerii timpului. Prezentarea sa cuprinde zeci de pagini scrise mărunt sau sute de slide-uri, şi se va încăpăţâna să le citească pe toate, în ciuda atenţionărilor repetate din partea conducătorului de sesiune. Fiind profund convins că lucrarea sa este foarte importantă, ajunge să se comporte ca un obsesiv-compulsiv pentru care omiterea celui mai neînsemnat amănunt al prezentării va declanşa o catastrofă. Lucrul acesta se petrece într-adevăr atunci când, într-un final, stimabilul este luat cu forţa de la tribună de către un grup de colegi mai solizi şi trimis în pauza de cafea, în ovaţiile publicului.

Prezentatorul soporific
Este un domn în vârstă, de regulă o fostă somitate în domeniu, care este invitat pe bază de abonament la toate congresele. Îşi prezintă mereu aceleaşi teorii, cu care făcea ravagii printre studente acum 50 de ani. Vocea domoală şi stinsă se transformă într-o incantaţie adresată colegului de generaţie, Moş Ene, care vine de îndată şi adoarme 99% din asistenţă. Toată lumea se trezeşte speriată la final, când venerabilul pleacă cu tot cu microfon, producând un bubuit ce şterge boxele de praf.

Las pentru data viitoare prezentarea tipurilor de conferinţe. Mă grăbesc să cobor la bufetul suedez pregătit de organizatori până nu rămân pe dinafară, căci tocmai am observat vreo cinci pensionari deghizaţi în participanţi, care îşi vor umple sacoşele cu tot ce arată comestibil şi se poate transporta acasă.

Share:

68 comments

  1. lichu 24 October, 2012 at 07:32

    Si domnul cercetator Cms in ce categorie se incadreaza???

  2. Ana 24 October, 2012 at 07:58

    Fantasticule! :))

  3. Petronius. 24 October, 2012 at 08:10

    Exista inca un fel de participant: de obicei este “cu experienta” (pentru ca nu este politic corect sa spui “batran”). Omul are niste rezultate destul de interesante (probabil) dar este incapabil sa le comunice. Prezinta niste grafice facute cu creionul si fotografiate pentru a fi introduse in prezentarea pe care i-a facut-o vreun student. Arata pe graficele respective niste maxime de care se bucura sincer, fara ca cineva sa priceapa de ce. Intr-un final se intoarce catre sala, care s-a cam golit … pare trist ca nimeni nu se bucura impreuna cu el de graficele care au aratat chestii neasteptate.

    Un alt tip este profesorul universitar. El prezinta clar si elocvent niste lucruri care fie sunt cunoscute de mult, fie nu mai sunt valabile de mult. Pozele lui sunt arhi-cunoscute, iar explicatiile sunt subiect de examen. In afara de studentii adusi cu forta la congerinta, nimeni nu pare interesat; totusi prezentarea este buna, are glume discrete etc.

    O poveste de pe la prima conferinta la care am participat (prin ’91-’92). Era o prezentare semi-plicticoasa a unui neamt care credea ca suntem tampiti si nu cunoastem nici lucrurile de baza in domeniu. La un moment dat (pe vremea aia se foloseau inca diapozitivele) pe ecran apare o fatuca in pielea goala, asa cum a facut-o ma-sa; cu observatia ca era cu capul in jos. Profesorii “cu experienta” au ramas consternati … Prezentatorul vede surpriza celor din jur, pare mirat, se uita la ecran si isi cere scuze: “Va rog sa ma scuzati, este o problema”. Dupa care se duce si intoarce diapozitivul cu 180 de grade, iar fatuca apare corect, in picioare. Dupa care prezentatorul spune ranjind: “Acum e bine” … dupa cateva secunde continua prezentarea, iar audienta priveste cu ochii holbati graficele si diagramele, sperand ca acum-acum va mai aparea o facuca in kuru gol.

  4. boemul 24 October, 2012 at 08:26

    ahaaa… deci recunoşti că ai uzat fundul :))

  5. Cristina Ş. 24 October, 2012 at 08:36

    @boemul: scaunelor 🙂

  6. Dan1 24 October, 2012 at 08:52

    Bai ce-nseamna un cercetator! Eu, sincer, am remarcat doar ultimul tip de prezentator pâna acum! :))

  7. lulu 24 October, 2012 at 09:17

    “De multe ori, are şi de ce.” Asta e o nota a lui Julius, sau cum?

  8. Cms 24 October, 2012 at 09:22

    @lulu: Sunt efectiv impresionat… :))

  9. Belle d”Imagination 24 October, 2012 at 09:27

    Aferim! La sortat te pricepi!

  10. lulu 24 October, 2012 at 09:29

    @Cms: Sunt efectiv usurata. Credeam ca te-a corupt si pe tine :)) :))

  11. RoseN 24 October, 2012 at 09:30

    Hmmm, n-as fi crezut ca sunteti asa multi cercetatori, saraaaacii de voi, uite cum va chinuiti voi sa puneti umarul la progresul umanitatii, si nooooi… niste lepre dom’le :))

  12. Cristiana 24 October, 2012 at 10:29

    D-le Cemesica,dumneavoastra ne studiati si pe noi? Pentru dv suntem niste porcusori d-aia ca a lui RoseN?
    @RoseN lepre ignorante draga 😀
    @CMS”Pentru cei care poate nu ştiţi, sunt cercetător ştiinţific. Şi acum, dacă aţi spus: “săracul…” ” nu are importanta noi tot te iubim>:D<
    :)))

  13. Dan1 24 October, 2012 at 10:54

    @Cristiana: E si antropolog! Stai sa vezi când o sa ne masoare tibiile si craniile! :))

  14. N.A. 24 October, 2012 at 11:13

    Ia uite ce distractie e la conferintele astea! Rasete, mancare, gagici timorate. De-aia te duci toata ziulica, ahaa…

  15. chocolate 24 October, 2012 at 11:14

    @Petronius.: Pai in ’91-’92, la noi nu aparusera postere cu Cicciolina? Ca nu prea am prins vremurile (de fapt eram mai interesat de ceioane de colorat, si de buchisirea abecedarului, decat de femei imbracate in pielea goala)

  16. Cristina Ș. 24 October, 2012 at 11:14

    @Dan1: ouch :))

  17. Ana 24 October, 2012 at 11:15

    @Dan1: Asta nu-i nimic!
    Am doua blonde in birou. Ieri isi masurau una alteia radacinile mai inchise la culoare,ale podoabei capilare, cu rigla:”Ba al tau a crescut mai mult, fata, uite!” 8-} 8-}

  18. Cristina Ș. 24 October, 2012 at 11:16

    @N.A.: :)) data viitoare ne face si niste schite, cum fac aia la procese prin America

  19. Cms 24 October, 2012 at 11:17

    @lichu: Domnul cercetător Cms este un personaj prea complex ca să poată fi încadrat într-o singură categorie. El are câte puţin din fiecare. 😛

    @Cristiana: Evident, am să fiu diplomat şi n-am să confirm nimic din toate aceste suspiciuni. :))
    P.S. Dacă spun că scriu pentru cititorii DC, se pune ca o declaraţie de dragoste? ;;)

    @Dan1: Sărmane Yorick… muhahaha! >:)

  20. Cristiana 24 October, 2012 at 11:25

    @Cms Absolut,cum altfel? :)):)):))

  21. MNX 24 October, 2012 at 11:29

    A ajuns cineva la finalul textu….aaa….prezentarii ?

  22. Cristina Ș. 24 October, 2012 at 11:37

    @MNX: :)) de ce intrebi, il supsonezi pe CeMeSe ca e soporific ?

  23. Cms 24 October, 2012 at 11:58

    @MNX: E nevoie să scap microfonul pe jos? 😛

    @Cristina Ș.: Uau! 😀
    Unde eşti, 4Mall, să notezi şi asta cu “soporific”, mi-ai făcut capul calendar că te umplu de termeni medicali? :))

  24. camionagiu 24 October, 2012 at 12:33

    “cercetator stiintific” – asta ia durut pe unii soferi!

    Mai aveti putin voi astia cercetatorii stiintifici sa pretindeti ca ati invatat mai mult decat am invatat eu pentru categoria CE – tir, camioane cu remorci

  25. Dan1 24 October, 2012 at 12:34

    @camionagiu: … si tractor nu? :))

  26. Cristina Ș. 24 October, 2012 at 12:35

    @camionagiu: adevarul e ca ambele categorii – si cercetatorii si soferii – au tot uzat fundul scaunului, trebuie, insa, facuta o diferenta – discreta, ce-i drept – pe undeva ..

  27. Savantu' 24 October, 2012 at 12:38

    Cea mai surprinzatoare categorie de vorbitori la conferinte este formata din cei care sunt absenti chiar de la propria prezentare.

    Eram la o conferinta in Honolulu, Hawaii, de nanocompozite si nanomateriale. Prima surpriza a fost sa vad ca la sesiunea mea, de 3 ore, eram 3 Session Chairs la 9 vorbitori (20 min de caciula).
    Apoi am constatat ca din session chair unul era absent, iar din restul de 6 vorbitori “ordinari” erau prezenti doar doi. Restul nu s-au indurat sa lase la o parte plaja/turismul macar pentru 3 ore, cand era sesiunea lor. Bine, ca la restul sesiunilor eram si eu in excursii sau la snorkel este alta chestiune.

  28. camionagiu 24 October, 2012 at 12:39

    @Cristina Ș.: pai da, asta zic si eu: amandoi uzam scaunul, dar unii mai cara si marfuri utile, nu invart hartii!
    Multumesc de sustinere >:D<

  29. camionagiu 24 October, 2012 at 12:47

    ca să înţelegeţi şi mai bine cum e cu diferenţa: când greşeşte un cercetător dăsta se întâmplă că doi cercetători mai bătrâni râd de el: “cocuţă, refă calculele, că dinozaurul ăsta n-avea 19 metri, avea doar 9”, pe când atunci când greşeşte şoferul este:
    “stimaţi telespectatori, aici se afla coborârea de pe Pasajul Basarab, dar pilonul a fost doborât de un tir..”

  30. Cristina Ș. 24 October, 2012 at 13:06

    @camionagiu: cocuţă :)) :))

  31. Savantu' 24 October, 2012 at 13:12

    @camionagiu: Cel mai cool e cu cercetatorii aia in seismologie din Italia care au fost condamnati la 6 ani de puscarie ca n-au prezis cutremurul din L’Aquila, pe cand camionagiul ala de Huidu a luat un an jumate cu suspendare.

  32. Camelia 24 October, 2012 at 13:14

    ultimul exemplar pe care l-am cunoscut a fost la un curs.. nu am inteles prea multe, pentru ca din 2 cuvinte 3 erau cu: “sunt singura din romania care a facut cursuri cu… si la……/sunt singura calificata in domeniu…”. logic ca e singura daca asa stie sa predea :))))

  33. camionagiu 24 October, 2012 at 13:16

    @Savantu’: Ce, ce, detectez o mişcare a intelectualilor agresivi împotriva oamenilor muncii cinstiţi, care duc tot greul tranziţiei?

    Domnule Julius, cum vă simţiţi???

  34. Savantu' 24 October, 2012 at 13:40

    @camionagiu: Helou..!! Pe mine sa nu ma faci intelectual. Nici macar n-am papion, nu public in 22 sau Dilema. Sunt un biet inginer fizician doctor docent.

  35. Cms 24 October, 2012 at 13:47

    @camionagiu: Lasă, bre, că sunt folositori şi camionagii, cu ce să transportăm dinozaurul ăla de 9 metri?

  36. lulu 24 October, 2012 at 13:56

    @Savantu’: Slava Domnului ca esti fizician, si nu chimist. Pentru ca ultimul chimist de renume mondial mai cunoscut la noi a sfarsit tragic…

  37. camionagiu 24 October, 2012 at 14:04

    @Savantu’: Asemenea cititori ne trag în jos. Probabil din pricina unora ca dumneavoastră mi se refuză cele mai bune glume, alea pe care leşină de râs colegii, îşi ard palme între omoplaţi şi şuturi în fund prin autobază, urlând cu lacrimi în ochi “ţi-a zis-o gogule, fi-r-ar…!”

  38. Cristina Ş. 24 October, 2012 at 14:54

    chiar asa, Camio, tu pe ce site te crezi aici ca sa-l faci pe Savantu’ intelectual?! maine, poimaine ne faci si noi frumoase si slabe!

  39. RoseN 24 October, 2012 at 14:58

    @Cristina Ş.: 😀 si veeeesele 😀

  40. Stephanie 24 October, 2012 at 15:21

    @Savantu’: Domnu’ Savantu, esti cumva vreun geniu de-ala ca in filmele americane, un tocilar ochelarist supersexy, ce descopera o chestie gen e=mc2 cu care salveaza Pamantul aflat in prag de Apocalipsa? Daca da, o poza la bustul gol se poate? 😀

  41. Cms 24 October, 2012 at 15:49

    @Stephanie: Dacă Şendroiu descoperă leacul pentru Ebola şi află că l-ai trădat cu Savantu’, când el a muncit ca un cercetător să te impresioneze… 😛

  42. Dan1 24 October, 2012 at 16:00

    @Stephanie: Cre’ ca are doar poze cu particula lui Dumnezeu (bozon Higgs)! La bustul gol! :))

  43. camionagiu 24 October, 2012 at 16:02

    @Cms: inventează leacul pentru răceală – baie fierbinte la picioare şi ţuică fiartă…
    Doctorul profită de experienţa de pescar acumulată în mările Africii şi a terminat-o cu chestiile intelectuale, prinde peşte la Ciurel şi vinde în piaţă la Crângaşi.

  44. Stephanie 24 October, 2012 at 16:45

    @Cms: Ce ai , bre, ca eu am cerut poza pentru fetele de pe DC, nu pentru mine… ;;))

  45. ErRon 24 October, 2012 at 16:45

    Ce-mi plac articolele astea cu categorii frumos descrise!
    Se vede de la o posta ca esti cercetatror, nu cred ca mai era nevoie de precizare; p-aici stiu toti!
    Ai omis-o, cred intentionat, pentru ca presupun ca faci parte din, pe cea cu prezentatorul carismatic, cel care stie ce spune, o face in limbaj accesibil, vrajeste asistenta prin fluenta, precizie, simplitate si creaza impresia auditoriului ca a inteles exact despre ce vorbeste.

  46. Dan1 24 October, 2012 at 16:52

    @ErRon: Ma scuzati, categoria aia nu exista! :))
    In schimb am mai întâlnit eu niste bâlbâiti care nici nu prea stiau ce prezinta! :))

  47. RoseN 24 October, 2012 at 16:58

    @Dan1: Baaaaaai, si daca nu exista categoria, s-a creat acuma pentru CeMeSicaaaa, baaaai Danone, auzi tu acolo,nu exista :))

  48. Dan1 24 October, 2012 at 17:00

    @RoseN: El nu tine prezentari, el se duce la prezentari pentru gustari, cocktailuri, agatamente, etc… :))

  49. MNX 24 October, 2012 at 17:10

    La mine in comitat exista o statiune stifistica de cercetare in domeniul ovinelor. Tare am banuiala ca e plin de ciobans pe-acolo. As fi curios pe aia la ce categorie i-ai inscrie 🙂 PS : a fost scump microfonul ? 😛

  50. Savantu' 24 October, 2012 at 17:31

    @lulu: What, s-a intamplat ceva nasol cu Funeriu si n-au dat astia la stirile de la ora 5???

  51. Savantu' 24 October, 2012 at 17:37

    @Stephanie: Tocilar n-am fost, ca si in sesiune trageam cate un meci de fotbal noaptea in sala de sport a facultatii, ochelarist am ajuns abia dupa 45 de ani, iar despre “supersecsi”, fost-ai lele. Dar daca insisti, cand ajung la Bucuresti prin decembrie o sa scanez si o sa-ti trimit o poza de-a mea in slip, la Costinesti, in 1983.

  52. Savantu' 24 October, 2012 at 17:53

    @All: Si sa nu ma banuiti ca ma ocup de chestii de alea dubioase, gen E=mc2, va scriu titlul ultimului meu brevet de inventie, facut cu ceva colaboratori Japonezi ” Method for searching for material generating interband phase difference soliton.” National Institute of Advanced Science and Technology Feb, 8 2011: US Patent 7885696

    Si, nu, nu se inghesuie nimeni sa ma umple de bani pentru el.

  53. RoseN 24 October, 2012 at 17:58

    @Savantu’: mmm, ce pacat, este aici pe pagina sus un buton magic care iubeste oamenii plini de bani :))

    P.S. n-am inteles nimic, bine ca esti tu dăstept :))

  54. Moni Boni 24 October, 2012 at 17:59

    Poţi include şi prezentatorul buimac, cel care nu are nici cea mai vagă idee prin ce maşinaţii ale destinului a ajuns să participe la conferinţa cu pricina şi să fie înconjurat de toţi ceilalţi prezentatori. (Într-un colţ al minţii, sau mai bine zis pe o măsea de minte, se ascunde o aşteptare motivantă cu iz de bufet suedez, insuficientă, dar încurajatoare. Îşi termină prezentarea înainte de sunetul clopoţelului pentru că nu s-ar osteni să vorbească mai mult decât este necesar. Nu este niciodată afectat de întrebările răutăcioase ale prezentatorului-comentator s.a. că nici o săgeată nu ar putea străpunge scutul blazării. Simpatizează cu prezentatorul timorat şi invidiază somnul prezentatorului soporific.)

  55. Camelia 24 October, 2012 at 18:00

    @Savantu’: la cata engleza stiu eu, inteleg perfect cuvintele, numai legatura dintre ele in propozitia de mai sus NU :))

  56. Savantu' 24 October, 2012 at 18:28

    @Camelia: poate titlul nu e edificator. Un scurt rezumat poate va ajuta.
    “A method of searching for a material fated to generate an interband phase difference soliton includes the steps of generating an AC in a soliton candidate material, identifying a loss of AC magnetic susceptibility of the soliton candidate material due to a turn and a twist cut of a vortex line and judging whether or not the soliton candidate material is capable of generating soliton.”
    Acu’ e clar, nu??

  57. ErRon 24 October, 2012 at 18:34

    @Savantu’: Cum nu se poate mai clar! Sa fi spus asa de la bun inceput!:D

  58. serban 24 October, 2012 at 18:37

    De Tzica mai ştiţi ceva?

  59. sebra 24 October, 2012 at 18:38

    Când vii să comentezi la spartu’ târgului observi toate tipologiile de comentatori. 😉

  60. Ina_adevarata 24 October, 2012 at 19:37

    @Savantu’:
    Io cre’ că nu te plătește nimeni pentru invenția ta pentru că încă nu s-a născut geniul care să înțeleagă la ce folosește ea. Ia să o fi denumit: “tocătorul universal-rotitor de ceapă uscată”, să vezi cît de repede vindeai brevetul! Nu contează că nu are vreo legătură cu ceapa, oricum nu pricepe nimeni chestia asta.

  61. Dan1 24 October, 2012 at 20:00

    @RoseN: Butonul ala ascuns printre pânze de paianjen? =))

  62. Stephanie 24 October, 2012 at 20:01

    @Savantu’: Cred ca tipele se excita grozav cand le soptesti la ureche “Aaaaaa method of searching for aaaaa material fated to generate an interband phase difference soliton includes the steps of generating an AC in aaaaaa soliton candidate material, identifying a loss of AC magnetic susceptibility of the soliton candidate material due to aaaaa turn and a twist cut of a vortex line and judging whether or not the soliton candidate material is capable of generating soliton.” :))

  63. Savantu' 24 October, 2012 at 20:11

    @Stephanie: Ei, da!!? Si in timpul asta sa uit unde mi-am pus Viagra??

  64. Cms 24 October, 2012 at 20:37

    @ErRon: În zilele bune, poate… :))
    (să ştii că ai dreptate, nu văd cum altfel am reuşit s-o vrăjesc pe lungana blondă din Timişoara. I-am creat impresia că ştiu despre ce vorbesc. 😀 )

  65. N.A. 24 October, 2012 at 22:24

    @Savantu’: Sunt de aceeasi parere! Despre brevetul tau, zic.

  66. Camelia 24 October, 2012 at 22:57

    @Savantu’: cu ce ti-am gresit……..:))

  67. Alt Marian 20 November, 2012 at 10:13

    Un singura vorba am sa-ti spun, despre acest material, o fraza celebra la vremea ei, 25 decembrie 1989, careia mi-am permis sa-i schimb un singur cuvânt:

    “o sa te judece colegii tai ..academicienii…! “

  68. Despre publicul de la conferinţe 2 February, 2013 at 07:10

    […] trecută v-am povestit despre câteva feluri de vorbitori care se perindă în cadrul conferinţelor ştiinţifice şi despre prezentările lor minunate. […]

Leave a reply