Aventurile bravului soldat Julică

Jurnal din Apărătorii Patriei (1)

Julius Constantinescu

Mă sună ieri un tip pe care îl ştiu destul de vag. Era cu un tip pe care nu-l ştiu deloc, iar ăsta voia să se apuce de nu ştiu ce afacere şi căuta pe cineva aşa, ca mine. „Nu mă interesează”, îi spun tipului pe care-l ştiam destul de vag, dar el insistă să mi-l dea la telefon pe tipul pe care nu-l ştiam deloc, să-mi explice el, că sigur o să mă intereseze. „Nu mi-l da, că n-am chef; şi, oricum, ca să te liniştesc, n-am nici un ban”, mă apăr. Ambiental, îl aud pe omul de afaceri în căutare de parteneri exclamând că tocmai aici e marele atu al afacerii, că n-ai nevoie de bani. Telefonul fâşâie, semn că trece dintr-o mână într-alta, şi aud vocea gâtuită de entuziasm a viitorului meu partener: „Salut, Julius! Îţi spun în câteva cuvinte despre ce e vorba, o să vezi, sigur o să-ţi placă!” I-am tăiat-o scurt: „Maestre, iartă-mă, m-ai prins într-un moment nepotrivit. Tocmai mi-a venit un vapor în portul Constanţa şi trebuie să-mi trimit oamenii să-l descarce. Te sun eu mai târziu!”

Nu ştiu ce am în ultima vreme, mereu visez că sunt sărac. Sărac lipit, nu aşa! Mai sărac decât Oliver Twist, mai sărac decât micuţul Remi al lui Hector Malot, mai sărac decât Jean Valjean, sunt vai de capul meu. Ba într-o noapte am visat chiar că sunt Molloy din romanul omonim al lui Samuel Beckett – hoinăream în zdrenţe, dormeam pe unde apucam şi toată ziua molfăiam o coajă tare de pâine. Şi când mă trezesc dimineaţa, ce să vezi? Se-mplineşte!

Se întâmplă ca uneori noi, cei care locuim în Bucureşti, să avem drum prin localităţile învecinate. Dintre toate acestea, cel mai greu de ajuns e în Drumul Taberei. Dinspre Berceni, cel mai scurt e pe şoseaua Trafic Greu, care se varsă în intersecţie la Răzoare. Teoretic, aici ar trebui să faci stânga – drumul e colea, la doi paşi, sub nasul tău. Dar, nu, nene! Ca să ajungi în Drumul Taberei, spre stânga deci, trebuie să apuci mai întâi la dreapta, apoi la stânga, să mergi drept cam o sută de metri, apoi să virezi la stânga, să ajungi cumva pe banda din dreapta, să stai la un stop şi la urmă să faci dreapta, dacă nu vine nimic din stânga! Nu ştiu ce mirodenii rare sau legume necunoscute se găsesc în Drumul Taberei, dar mi-e clar că, de vreme ce sunt oameni care se aventurează într-acolo, sigur există ceva ce nu se găseşte pe continentul nostru!

Share:

22 comments

  1. stalker 7 September, 2012 at 06:37

    puteai asculta ideea de afacere, cereai nişte detalii, poate mai ieşea vreun textuleţ. şi, dupā 20 de minute, îi închideai telefonul cu: “îmi pare rāu, nu vreau sā îmi petrec bātrîneţile în puşcārie”

  2. Belle d”Imagination 7 September, 2012 at 07:31

    Astea sunt trei poveşti fără legătură aparentă, doar eroul e acelaşi. Unde e liantul care să le lege într-o poveste frumoasă?

  3. Dan1 7 September, 2012 at 08:25

    @Belle d”Imagination: Abia le sfârsitul foiletonului se va devoala legatura abstru… abstrusa dintre ele. :))

  4. Cristi 7 September, 2012 at 08:28

    Referitor la afacerea fara bani. Poate omul vroia un asociat sa deschida un site de cultura denumit generic xshinshila sau xmouse si nu se mai mira nimeni unde ai ajuns mogul :)).

  5. ionel gigel 7 September, 2012 at 08:40

    Esti sarac pentru ca nu ai facut afacerea cu ala si de aia te duci in Drumul Taberei. Asta-i legatura nu? Si te-ai inspirat din Tarantino.

  6. Ozzy 7 September, 2012 at 09:28

    Lasa, bre, cand v-o primi in Shengen, o sa ajungeti mai usor in Dr. Taberei.

  7. alioja 7 September, 2012 at 10:12

    Drumul Taberei? Ce oras e ala? E departe?

  8. Ozzy 7 September, 2012 at 10:13

    @alioja: Ai zis bine, Dr. Taberei e un oras. E departe? Nu. Ceilalti sunt departe =))

  9. Tetelu 7 September, 2012 at 10:13

    In trei ani se va finaliza o gaura pe sub pamant prin care cetatenii din Drumul Taberei vor circula ca boierii.

  10. Alina 7 September, 2012 at 10:28

    A devenit iar interesant pe acest site. Avem jurnal, avem aventuri, povestiri istorice, muzica, concursuri. Cârcotașilor!

  11. geo 7 September, 2012 at 10:43

    @Tetelu: tu visezi la Canalul Mânecii ? … au tăiat fondurile pentru gaura, acum cică fac un aeroport lângă IMGb și unu la Răzoare pentru recongestionarea traficului =))

  12. camionagiu 7 September, 2012 at 11:11

    Se naste o carte “Soldatul Julius in Aparatorii Patriei”, se va distribui gratis la metrou in Aparatori, domnul Julius va ajunge primar independent al orasului Aparatorii Patriei, rupt de Bucuresti prin demonstratii de strada.

  13. camionagiu 7 September, 2012 at 11:17

    am mai pierdut un vajnic vanzator Amway cu ochii scosi din orbite de lacomia de a vrea sa castigi tu cat mai mult

  14. Cristi 7 September, 2012 at 11:58

    @camionagiu: La Amway ma gandeam si eu. 🙂

  15. Ferdinand Ș. 7 September, 2012 at 12:22

    @geo: recongestionarea traficului ?!? ahahahaa

    =)) =)) =)) =)) =))

    @Cristi: da’ Avon ce-are?

  16. Savantu' 7 September, 2012 at 12:23

    Ce e aia Amway, ca eu am ramas la stadiul de e-mailuri de la vaduve de ministrii nigerieni, putred de bogate, care vor sa-si mute banii in UK si au nevoie de detaliile contului meu, contra 10% din multe milioane.

  17. Ana 7 September, 2012 at 12:58

    Cum incadrez marfa? O bag la “sincere felicitari” sau la “felicitari sincere”? =))
    Bine, imediat de pleaca vamesii de la “fizic”! O sa dureze ceva, n-au mai vazut ei de-astea! =))

  18. Cristi 7 September, 2012 at 14:05

    @Ferdinand Ș.: Expresia “e o afacere in care nu-ti trebuie bani” e tipica propagandistilor de la Amway. 😀

  19. Ferdinand Ș. 7 September, 2012 at 14:52

    @Cristi: aham .. nu stiam 🙂

  20. N.A. 7 September, 2012 at 14:54

    @Savantu’: Sper ca n-ai intrat si in posesia averii raposatului meu unchi din Africa, Mobutu Adriana, ai caror avocati s-au tot rugat de mine sa o preiau…

  21. Old John Wheel 7 September, 2012 at 16:14

    Apărătorii Patriei e-n București? A, scuze, abia acum, la a doua citire, am înțeles: de fapt erau doar niște apărători ai patriei în București, au ajuns de dimineață. Dar deja pleacă, sunt în Gara de Nord (situată cam la 4 kilometri de Dr. Taberei și 17.8 kilometri de Apărătorii Patriei) și așteaptă trenul de Băilești. 😛

  22. Jurnal din Apărătorii Patriei (2) 27 September, 2012 at 04:56

    […] şi: Jurnal din Apărătorii Patriei (1) var addthis_config = […]

Leave a reply