Evenimentul zilei de ieri

Femeia, agentul lui Satan. Partea III: prevederi legale

George Damian

Juriştii occidentali nu aveau cum să ignore concluziile medicilor şi teologilor: natura vâscoasă a femeilor şi înclinaţia lor naturală spre păcat trebuia să fie remediată pe cale legală. Legislatorul francez Andre Tiraqeau (foto) a fost considerat câteva sute de ani autoritatea de căpătâi în chestiuni maritale, iar opera sa De legibus connubialibus a cunoscut vreo 21 de ediţii succesive. Nici nu avea cum să fie altfel: Tiraqeau şi-a construit principiile legale pe solide baze medicale şi teologice, fără să lase deoparte marii filosofi ai acestei lumi.

Raţionamentul legal pornea de la constatarea că femeile au mai puţină minte decât bărbaţii. Jurisconsultul Jean Bodin nu lăsa nici o îndoială asupra acestui fapt când spunea: „Vedem că părţile viscerale sunt mai mari la femei decât la bărbaţi, care nu au pofte atât de violente, şi dimpotrivă, capetele bărbaţilor sunt cu mult mai mari şi ca atare ei au mai mult creier şi mai multă socotinţă decât femeile”. Dezbaterea s-a purtat multă vreme în jurul întrebării: dacă femeile sunt situate undeva între animale şi bărbaţi, cum trebuie ele pedepsite? Limitările legale erau evidente: mărturia unei femei în tribunal nu putea beneficia de aceeaşi greutate ca a unui bărbat, femeile nu puteau dispune de averea lor fără încuviinţarea unui bărbat (soţ sau părinte) şi nu puteau ocupa funcţii publice – însă, după căderea (inevitabilă) în păcat, cum trebuiau totuşi tratate femeile?

Andre Tiraqeau a optat pentru raţionamentul următor: devreme ce femeile cad uşor sub stăpânirea lui Satan, ele trebuie pedepsite cu blândeţe, pentru că nu pot fi responsabile de slăbiciunea lor. Însă Tiraqeau atrăgea atenţia că „asta nu înseamnă să nu le pedepsim deloc, ca şi cum ar fi nişte animale neştiutoare cu totul lipsite de judecată. Căci femeile posedă totuşi un anumit grad de judecată”. Jean Bodin însă prefera pedepsele cât mai aspre pentru femei, devreme ce ele manifestau o încăpăţânare înverşunată odată căzute în păcat.

Societatea occidentală a prosperat sute de ani cu această legislaţie, nu mai are rost să amintim aici toate cuceririle şi catedralele. Îndrăznesc să spun că românii nu au reuşit să ridice catedrale tocmai din cauza legislaţiei, nu din cauza turcilor: în Evul Mediu românesc, femeile puteau dispune de propria avere, semnau contracte şi erau proprietare de pământ, iar judecătorii ţineau seamă de mărturiile depuse de femei.

Notă Julius: George, în Oltenia, încă din cele mai vechi timpuri, există obiceiul ca bărbatul să meargă cu trei paşi înaintea femeii. Spune-ne, te rog, distanţa asta era reglementată legal, sau fiecare femeie avea libertatea să aprecieze singură cam la ce depărtare ar fi în siguranţă să nu-şi ia o palmă din senin? Din ce spui tu aici despre emanciparea femeii valahe, trebuie că avea libertatea să rămână la câţi paşi vrea ea în urma bărbatului.

Citeşte şi:
Femeia, agentul lui Satan. Partea I: fundamentele medicale
Femeia, agentul lui Satan. Partea II: sfaturile teologilor

Share:

44 comments

  1. Ina_adevarata 19 September, 2012 at 08:32

    Toate discuțiile astea ale înțelepților medievali seamănă cu discuțiile de azi despre șoferițe.

  2. Cristi 19 September, 2012 at 08:33

    Din analiza textului nu reiese care erau pedepsele. 🙁

  3. Dan1 19 September, 2012 at 08:44

    In plus, în România zilelor noastre mai au voie sa conduca si automobile pe drumurile publice! :))

  4. Ionel Stan 19 September, 2012 at 09:00

    Nimeni nu stie care e adevarata fericire pana nu se casatoreste ! Prea tarziu insa…

  5. Belle d”Imagination 19 September, 2012 at 09:09

    Deci eu cred că evidenta înapoiere a României nu se bazează pe libertatea limitată de care s-au bucurat femeile de aici comparativ cu alea din vest. (Totuşi ar fi interesant de menţionat cum în România încă ne chircim de panică la ideea unei femei Preşedinte sau şi cum abia în 2011 Casa Regală a revizuit politica internă de a nu permite unei femei să urce pe tronul Ţării în timp ce în vest mai toate ţările au avut câte o Regină. Cele mai importante de menţionat fiind în opinia mea Isabel de Castilia şi Elisabetele a Angliei.)

    Ci evidenta lipsă de c***e a bărbaţilor români, care au preferat permanent să îşi descarce impulsurile agresive asupra femeilor în loc să plece dracului la nişte cuceriri decente.

  6. miki 19 September, 2012 at 09:24

    Io cunosc cativa domni (fara sa-mi fi dorit asta in mod deosebit!) care aplica dogmele lu’ Tiraco ăla, şi-n zilele noastre. De unde deduc ca, asa cum se intampla si-n cazul modei, filmelor, muzicii si alte asemenea, noutatile din occident ajung mai greu la noi, dar pana la urma ajung =))

  7. camionagiu 19 September, 2012 at 09:28

    Îmi pare rău că aceste idei înalte sunt luate în băşcălie pe un blog oarecare, unde până şi şoferii ajung scriitori, dar la mine la muncă se discută zilnic aceste teorii, care se dovestesc validate şi de păţaniile domestice ale băieţilor de la vulcanizare

  8. ela 19 September, 2012 at 10:00

    “capetele bărbaţilor sunt cu mult mai mari şi ca atare ei au mai mult creier şi mai multă socotinţă decât femeile”.

    Nice!
    😀

  9. Ana 19 September, 2012 at 10:12

    O!,Shopenhauer! O!, Nietzche! O!, Weininger! O!, bucurati-va, fericiti-va, veseliti-va! Puteti sa va si prapaditi de ras, si-asa sunteti un picut morti! =))

  10. Cms 19 September, 2012 at 10:20

    @Belle d”Imagination: Dacă te referi la cuceririle de prin campaniile militare, eu cred că explicaţia era alta: toate naţiile astea războinice şi colonialiste erau pline de femei urâte. Singurele distracţii ale nenorociţilor de bărbaţi erau cruciadele şi afacerile de prin colonii. Pe când la noi, în ţărişoara noastră… 😛

  11. chocolate 19 September, 2012 at 10:44

    Neatzaaaaaaaaaaaaaa. Azi e marti, trei ceasuri rele.

    LE: Bre, da’ ieri n-a fost tot marti? Cate zile de marti avem intr-o saptamana?

  12. geo 19 September, 2012 at 10:57

    @chocolate: depinde pe cine întrebi =)) , după Julică toată săptămâna e numai din zile de marți … după fostu’ interimat numai din sâmbete și duminici

  13. Cristina Ș. 19 September, 2012 at 11:04

    @Cms: pe cind la noi, femei frumoase si barbati fara c***e, cum zice Belle d”Imagination, deci nici o sfiriiala >:)

    ah, Belle: >:D<

  14. ionel gigel 19 September, 2012 at 11:23

    Sa stiti ca in Oltenia merge in spatele tau, dar doar sa iti zica in continu fir-ai al dracului de… si de… si cu… si mai lasa beutura.. fir-ai al dracului… samd. De fapt, daca te uiti mai bine, cred ca nu merge ci alearga in spatele tau.

  15. Gabitzmic 19 September, 2012 at 11:34

    @Belle d”Imagination: aşa, mămică 😀

  16. Cms 19 September, 2012 at 11:44

    @Cristina Ș.: =))
    Eh, suntem prea timizi, atâta frumuseţe la un loc ne ia minţile. 😛

  17. Cms 19 September, 2012 at 12:04

    A, şi Belle d”Imagination se înşală, avem şi noi bărbaţi cu chelie, chiar destul de mulţi. ;))

  18. Alt Marian 19 September, 2012 at 12:08

    [quote]Limitările legale erau evidente: mărturia unei femei în tribunal nu putea beneficia de aceeaşi greutate ca a unui bărbat, femeile nu puteau dispune de averea lor fără încuviinţarea unui bărbat (soţ sau părinte) şi nu puteau ocupa funcţii publice[/quote]
    Din câte stiu eu o singura data în evul mediu a fost data o dispensa de la aceasta legislatie: în perioada marii ciume, când o treime din populatie a murit, si nu se stia cine va supravietui, femeilor le-a fost permis sa fie martori la testamente, sa detina proprietati, si alte celea – desigur pe timp limitat, pâna trece urgia.

    Frumoasa teologia, nu?
    Apropo, cine sunt cele mai cucernice fiinte? Au nu tot femeile însele …?

  19. Belle d”Imagination 19 September, 2012 at 12:10

    @Cms: încă n-ai aflat că găina vecinului e curcă??? Deci măcar spre a-i lua curca şi a-i omorî capra şi tot s-ar fi meritat o ieşire acolo. Dar ai noştri nu şi nu! Că primăvara cică tre să plece cu mioriţa la munte, că vara trebuie să secere, că toamna trebuie să adune prunele pentru ţuiculiţă sau pălincuţă şi zaibărul nu se culege nici el singur – aşa am auzit tu în Oltenia. Deci nu da vina pe noi, că şi muma lui Ştefan cel mare l-a trimis să-i bată pe porcii de tătari nu să se ascundă după fustele ei.

    @Cristina Ş: Yessss, deci în sfârşit teoriile mele încep să aibă susţinători. În curând o să mă pot trage de şireturi cu sus numiţii gânditori medievali. Care bag eu de seamă că au fost prototipurile grupurilor de cercetători britanici.

  20. Belle d”Imagination 19 September, 2012 at 12:20

    Între c***e şi chelie e diferenţă de o literă CMS dragă, şi spre deosebire de chelia care-i ruşinoasă, dar se afişează bărbăteşte, cu chieptul ăăă, fruncea goală!, organele de care pomenesc eu fac obiectul mândriei bărbăteşti, dar se ascund într-o punguţă care pe urmă se bagă în lenjerie şi pe urmă în pantaloni în loc să fie afişate cu nonşalanţă şi mândrie aşa cum se cade unor bijuterii de familie.

  21. Cms 19 September, 2012 at 12:30

    @Belle d”Imagination: Mno, apăi mie îmi plac găinuşele de pe la noi. Şi cu o pălincuţă pe masă, m-oi aşeza să cujet la ele, că, vorba ardeleanului, “d’apăi ce atâta grabă?” 😛

    @Belle d”Imagination: Acum, dacă pierzi chelia, nu-i nici o nenorocire, ba din contră. Dacă însă scoţi din punguţă bijuteriile de familie şi le uiţi pe undeva sau le scapi pe jos, poţi să-ţi iei adio şi de la viitoarele chelii ale urmaşilor. 😛

  22. camionagiu 19 September, 2012 at 12:44

    mâine-poimâine te pomeneşti că o să le lăsăm să şi gătească, deşi evidenţa o arată: bucătarii profesionişti de 7 stele sunt, normal, bărbaţi. si filozofi la fel. si tinichigii

    să-mi leg un biberon de piept cu hamuri si sa zic LUGU LUGU PUIU MAMII pot şi eu

  23. Fratele Andryusha 19 September, 2012 at 12:59

    Acum sunt eu considerat autoritatea teologica, morala si filosofica in materie, da’ nu mai vine odata RDS-ul sa pot tine legatura cu invataceii.

  24. Fratele Andryusha 19 September, 2012 at 13:00

    Plus ca era dimineata o domnita intr-o Skoda albastra… dar sa nu va mai plictisesc.

  25. Cristina Ș. 19 September, 2012 at 13:03

    @Belle d”Imagination: of course!! astea sint si teoriile mele, de altfel, de ani de zile. e interesant cum se gindesc mai multe persoane la acelasi lucru fara macar sa se cunoasca!

  26. Cristina Ș. 19 September, 2012 at 13:04

    🙂

  27. Didinutza 19 September, 2012 at 13:13

    @camionagiu: Ne-a mai ramas spalatul, sa inteleg (spalator de faima mondiala nu am intalnit). Acuma ramane sa alegeti: spalare de haine, creiere …dupa gust 🙂

  28. geo 19 September, 2012 at 13:14

    @Fratele Andryusha: probabil era RoseN =))

  29. M3bis 19 September, 2012 at 13:22

    @Cristina Ş. îi dau drumul colegului doar dacă promite solemn că-şi schimbă adresa de e-mail.

  30. Dan1 19 September, 2012 at 13:57

    @Fratele Andryusha: Preferai un domn într-un Peugeot verde care consuma 7,4 în oras? =))

  31. Cristina Ş. 19 September, 2012 at 13:58

    @Dan1: =)) =)) =))

  32. Cristi 19 September, 2012 at 14:23

    @M3bis: Merci pentru eliberare. Un “salut fierbinte” pentru “pretenu'” Akismet.:))

  33. geo 19 September, 2012 at 14:24

    @Dan1: pardon, 7,4 consuma ieri astăzi este pe la 7,6 plus doua savarine de 5 lei

  34. aliss 19 September, 2012 at 14:50

    tire-a-queue!!!honni soit qui mal y pense….

  35. Cristina Ș. 19 September, 2012 at 15:46

    @Ionel Stan: bag seama ca pentru tine nu e prea tirziu, baiete!

  36. Nell 19 September, 2012 at 15:53

    In urma, pana nu i se mai vede urma…

  37. BRRC 19 September, 2012 at 17:06

    @Julius: Distanţa corectă, în spatele bărbatului, nu este definită de poliţie “până la limita evitării oricărui pericol”?

  38. Dan1 19 September, 2012 at 19:03

    @BRRC: =))

  39. calidor 19 September, 2012 at 21:19

    La musulmani femeia merge in fata barbatului, la o distanta de cativa pasi. Ceva imi spune ca nu din respect pentru ea se intampla asta, ci mai curand pentru ca femeia sa descopere bombele/minele ramase neexplodate.

    Cine stie…?

  40. Alina 19 September, 2012 at 22:54

    Aoleu, frate, ați văzut ce cap mare au urșii, fie ei și turbați? Câtă intelingență trebuie să zacă in ei.

  41. Cms 19 September, 2012 at 23:51

    @Alina: Păi de aia şi turbează, că-s prea inteligenţi. 😛

  42. Alina 20 September, 2012 at 00:12

    Oare ursii sufera de astm?

  43. Cristina Ş. 20 September, 2012 at 00:51

    Alina a zis: “Aoleu, frate, ați văzut ce cap mare au urșii, fie ei și turbați? Câtă intelingență trebuie să zacă in ei.

    mai multa decit in Petrarca :))

  44. Cristina Ş. 20 September, 2012 at 00:52

    @Dan1: ia uite la el ce se tavalesrte de ris!! X(

Leave a reply