Postul nu e post destul

Ispite la biserică

Camionagiu

Deşi încerc destul de serios să mă înduhovnicesc, ceva îmi spune că lucrurile nu merg exact aşa cum ar trebui (şi asta nu conform patericului egiptean, nici prin comparaţie cu sihaştrii din Munţii Neamţului, ci raportându-mă la orice băbuţă pioasă). Să vă povestesc ce încercări am avut de curând.

Mă duc la una din slujbele la care ţin neapărat să fiu prezent în fiecare an (nu, nu Învierea, duşilor la biserică), ci Prohodul Maicii Domnului, o slujbă minunată la care am păţit ispite, deşi aveam o stare evlavioasă, ca de obicei. Totul a plecat de la o problemă de şoferie, să zicem: oamenii nu ştiu să conducă corespunzător când se merge pe jos în jurul bisericii.

La un moment, dat lumea iese din biserică şi se merge într-o mică procesiune, în jurul bisericii. Normal că nu m-am dus pe lângă perete, ca începătorii, ci m-am lăsat pe exterior, să am spaţiu de manevră. La un colţ al bisericii am văzut că s-a format pe dreapta spaţiu gol, aşa că i-am făcut ca taximetriştii pe mai mulţi începători care se ţineau sperioşi pe lângă zid. Am depăşit fără semnal, rapid, cel puţin 15-20 de începători, apoi am redus viteza, căci am ajuns în faţa bisericii înaintea Părintelui, care mai trebuia să citească o rugăciune.

De la această manevră tipică celor experimentaţi s-a declanşat lanţul de ispite: când am intrat în biserică pe sub un cearşaf plin cu flori, cum e datina, ZBANG, a sunat capul meu ca o doagă: dintre sute de oameni eu am fost singurul care nu s-a aplecat destul şi am tras o căpăţână în Evanghelia ferecată în metal, aflată pe fundul cearşafului.

Înăuntru mi-am căutat un loc strategic, să mă liniştesc şi să nu mă mai vadă băbuţele, căci bufnitura atrăsese atenţia tuturor credincioşilor din jur. Fatalitate: exact pe direcţia privirii mele vultureşti de câine bătut se afla o superbă actriţă venită la slujbă. Era îmbrăcată foarte în regulă, decent, dar când a început să se încline în faţa icoanelor am văzut prin fustă chiloţeii mititei şi cu dantelă.

Asta mi-a pus capac. Am ieşit din biserică şi m-am certat destul de evlavios cu ţigăncile care cerşeau. Nenorocite baragladine, domnule!

Binecuvântaţi-mă, prieteni cotcodaci!

Notă Julius: Frate Camionagiule, se întâmplă des faza cu zăritul chiloților mititei, cu dantelă, când se apleacă enoriașele tinere să pupe icoanele? Că dacă da, ia-mă, Doamne iartă-mă, și pe mine data viitoare, că și mie îmi place să ascult slujba în biserică!

Citește și:
Evanghelia după Julică

Share:

35 comments

  1. ErRon 20 August, 2012 at 07:09

    Si ar mai fi, cel putin la mine, ispita de a comenta ce, cum si cand zice preotul, daca are sau nu voce, daca e imbracat in alte straie, mult mai aurite decat data trecuta!
    Julius, pare foarte cinica intrebarea ta, insa nu are importanta, important este ca simti nevoia sa intri in biserica, indiferent din ce motive!:D

  2. M3bis 20 August, 2012 at 07:56

    Chestia cu chiloţeii de dantelă e un tertip de-al camionagiului care să ne abată de la calea cea dreaptă, Julius. Eu m-am mai dus pe la biserică şi n-am văzut aşa ceva. Ultima dată, acum vreo trei luni, am fost când m-a rugat dascălul, care printre altele îmi mai e şi socru, să-i montez o lustră de aia cu bling-blinguri pe holul ăla de la intrare, boltit, pictat cu o tanti cu năframă care se uita în jos. Ai naibii ăia de-au pictat pictura sau ăia de-au tras firele (cu toate că pe ăştia din urmă nu-i cred în stare, sunt nişte simpli electricieni, băieţi serioşi), ghici, unde atârnau firele alea de curent? Şi n-avea chiloţei cu dantelă, îţi spun sigur. Doar năframa avea dantelă.

  3. Belle d”Imagination 20 August, 2012 at 08:01

    Dacă ochiul tău te duce în ispită…

  4. Ana 20 August, 2012 at 08:12

    Ptiu! Piei ispită.
    Să mărturisesc, să nu?
    Eu, pe când aveam fo’ şaişpe anişori, mergeam la toate slujbele pe care le prindeam pe timpul vacanţei de vară, da. Şi nu mă gândeam doar la ce are popa pe sub sutană, aşa frumuşel era, păcatele mele.
    Cum îi curgea lui pleata valuri valuri pe umerii laţi.. Şi ochişorii aia verzi albastri….of..
    Până s-a prins bunica-mea. Şi eu m-am prins că ea s-a prins, că începuse să se roage din ce în ce mai des să se reîntoarcă părintele al’ bătrân, care plecase nu de mult.

    Doamne iartă-mă!

  5. camionagiu 20 August, 2012 at 08:22

    Altădată am păţit de era aglomeraţie în biserică şi în faţa mea o tipă cu un păr imens, frumos parfumat, mi-l împingea în faţă, mai avea şi un funduleţ superb cu care mă făcea atent fără să vrea probabil, am ieşit ameţit, nu mai ştiam să bag cheia în contact şi nici să ţin ambreiaj+frână când dau cheie, altădată era una micuţă ca o prinţesă, într-o rochie albastră, strălucitoare, de vârstă puşcăriabilă (pentru mine), bronzată, cu picioruşe mititele perfecte (mă gândeam doar dacă aş reuşi să mi le bag pe amândouă odată în gură şi să mai şi vorbesc chestii urâte că de poezie îmi trecuse), în fine, Frate Julius, nu e de tine la asemenea ispite, tu eşti încă începător, roagă-te pe facebook mai bine. Şi pentru mine, că nu-i a bună!!!

  6. Ana 20 August, 2012 at 08:52

    Domnu Camionagiu, gata, ajunge!
    Câte unii suntem pe la slujbe! Păi se poate?

    Ba nu, poţi a continua tocmai ce-a sosit şefu’. Mi-a trecut dracu’ de toate.

    Doamne iartă-ma!

  7. NNA 20 August, 2012 at 09:13

    … bine ca nu ma duc la biserica. 😀

  8. RoseN 20 August, 2012 at 10:09

    Frate Camio, pai astea sunt ispite? =)) eu zic sa multumesti cu ardoare in inima CA AVEA totusi dantelute 😀 ca putea sa n-aiba de exemplu, ca o diva adevarata care se respecta 😀

  9. Ina_adevarata 20 August, 2012 at 10:20

    Încep să înțeleg zelul pios al Camionagiului. Se pare că Dumnezeu își cheamă fiecare credincios într-un fel pe care acesta îl înțelege.

  10. N.A. 20 August, 2012 at 10:41

    Frate Cami, am inteles ca pe masura ce esti mai apropiat de cele sfinte, cu atat mai mult te incearca cel rau. Tre’ sa fii un om sfant, la cate incercari ai.

  11. Rada 20 August, 2012 at 11:12

    Visez uneori sa ma duc in biserica, sa ma asez pe o bancuta mai retrasa si sa zic: Parinte, fii bun si adu-mi un vin de-ala rosu, de-a lu’ matale! Si niste anafura de casa, de-aia buna, daca nu te superi! Bogdaproste, parinte!

  12. Dan1 20 August, 2012 at 11:34

    Camio, exista o singura cale de a scapa de asemenea ispite: du-te la o vizionare de moaste sau promotie de apa sfitita! Acolo vei fi îmbrâncit, tabacit, calcat în picioare, etc. de n-o sa mai ai erectii în biserica muuulta vreme! :))

  13. Ina_adevarata 20 August, 2012 at 12:12

    @Dan1:
    da’ de unde! Abia acolo își vîră dracul coada mai abitir! Dacă fratele nostru s-a excitat privindu-i credincioasei ăleia chiloții, îți dai seama ce s-ar întîmpla dacă s-ar și îmbrînci cu ea pe-acolo?

  14. Lecteriţa 20 August, 2012 at 12:29

    Baetii, daca se face invalmaseala la bisericile voastre de cartier, sa poftiti pe la tara, sa vadeti si altfel de chiloti, din aia de apa adanca si rece!

  15. NNA 20 August, 2012 at 13:05

    @RoseN: Tu esti o diva care te respecti? 😀

  16. RoseN 20 August, 2012 at 13:09

    @NNA: deci ovcorz ca nuuuuuuuuuuu, eu sunt un soricel de biblioteca ce lucreaza toata ziulica :-w brava frate, ce chestii va framanta si pe voi!

  17. geo 20 August, 2012 at 13:10

    ete ce scrie astia la Bulina Rosie: “A fost descoperită a patra orientare sexuală, oamenii care nu simt nevoia să facă sex” … bag seama că pe acest site de cultură nu trec cei din “a-patra orientare” =)) =))

  18. l@ura 20 August, 2012 at 13:28

    Ce-ti mai place sa mergi la biserica, frate Camionagiule!!

  19. geo 20 August, 2012 at 13:38

    @l@ura: stai sa vezi ca nu a descoperit religia de ziua a șaptea în care sting aia lumina vineri noapte =))

  20. N.A. 20 August, 2012 at 13:56

    @NNA: Vezi ca nu i-ai studiat profilul de FB cu indeajns de multa sarguinta? Ni i-a prezentat pe-acolo, prin poze, asa ca nu mai suspecta fata. :))

  21. chocolate 20 August, 2012 at 14:06

    da’ fratele A. de ce nu trolleaza tocmai la textul asta?
    Sau se roaga pentru sufletele noastre pierdute?

  22. N.A. 20 August, 2012 at 14:11

    @RoseN: Da’ de ce nu te respecti, fata, ai? 😛

  23. RoseN 20 August, 2012 at 14:21

    @N.A.: ba ma respect si eu cum pot, de exemplu cum ma uit pisiceste la o felie splendida de tort 😀 mmmm
    in rest vorba ta 😀 mai mult studiu nu strica nimanui :)) fie el si pe FB

  24. RoseN 20 August, 2012 at 14:23

    😀 am dat peste un horoscop simpatic…
    zic sa va prezint zodia mogulului… mai ziceti voi daca vreti si altele

    Leu
    Semn de foc: soarele.
    Trasatura caracteristice: nevoia de a fi in centrul atentiei.
    Fraza favorita: Sunt rege / regina .
    Leul este steaua zodiacului, cea mai stralucitoare. Sunt usor de recunoscut: sunt aceia care, privind un reflector, exclama:
    – Trebuie sa vedeti cata stralucire ii confer!
    Leul are o foarte buna parere despre sine. Daca iti este prezentat unul si tu ii spui:
    -Imi pare bine sa te cunosc.
    El va raspunde:
    – Te inteleg.
    Leii nu merg pe strada, ci defileaza. Daca strada este plina de magazine, Leul priveste vitrinele. Dar nu pentru a vedea ce este expus in ele, ci pentru a se privi pe sine.
    Moment in care va exclama:
    – M-as cumpara daca n-as fi atat de scump!

  25. Dan1 20 August, 2012 at 14:39

    @RoseN: A, dar asta nu e Leu, asta e Chuck Norris! =))

  26. RoseN 20 August, 2012 at 14:45

    @Dan1: Stai ca n-am terminat 😀
    Cum se roaga Leul in biserica:
    Tatal nostru al tuturor, cred ca esti mandru sa ai un fiu ca mine.

  27. N.A. 20 August, 2012 at 15:01

    @RoseN: =))

  28. l@ura 20 August, 2012 at 15:48

    @RoseN: si injuratura favorita: “Mii de sincere felicitari!!!!!!”
    PS: da un link ai? eu sunt Rac cu ascendent in Sagetator, asa ca tre’ sa verific ambele zodii;)
    @geo: Ce-ti mai place sa stingi lumina in seara de Vineri, frate Camio 😀

  29. camionagiu 20 August, 2012 at 20:17

    Am să printez acest text şi am să-l trimit la Mănăstirea Sf. Sava din Muntele Sinai, un exemplar să rămână pt vecie în biblioteca legendară a mănăstirii şi alte exemplare traduse să fie împărţite pustinicilor din pustiurile din zonă, să vadă şi ei cât de greu ne e şi nouă, mirenilor din buricul Bucureştiului.

    mă duc să beau o Borsec cu gheaţă

  30. Ana 20 August, 2012 at 20:50

    @camionagiu: Sa nu printezi si comentariile, pacatele mele! =)) Ca si la noi ni-i greu!

    Dau io gheata! 😀

  31. Peter Pan 20 August, 2012 at 20:56

    “privirii mele vulturesti de câine bătut”
    Ai citit “Chef la mănăstire” a lui Voiculescu?

  32. cristina 20 August, 2012 at 21:19

    aproape offtopic: eu sunt leu cu ascendent in leu, sau cum ar spune o colega: the supreme bitch. Nu stiu sigur ce inseamna…

  33. Dav 20 August, 2012 at 21:49

    Și eu, ca leu, aș dori să știu cine era actrița =))

  34. l@ura 20 August, 2012 at 21:53

    @cristina: cred ca e de bine;)

  35. mifty 21 August, 2012 at 17:03

    … dacă actrița era un travestit, mai erai în stare să povestești, Preacuvioase Măsăjel Știucă??? 😀

Leave a reply