Evenimentul zilei de ieri

Cât de viteji au fost ungurii

George Damian

Toată lumea cunoaște proverbiala vitejie a francezilor pe câmpurile de luptă. Puțini știu însă că există un popor cel puțin la fel de brav în fața dușmanului, a cărui istorie n-a fost umbrită niciodată de mari victorii: ungurii.

Puținele victorii obținute de unguri s-au înregistrat de regulă atunci când au avut de-a face cu ţărani înarmaţi cu topoare şi furci. Ori de câte ori s-au întâlnit însă cu o armată organizată, au fost înfrânţi în mod ruşinos. Desigur, ar fi nedrept să omitem că au existat și cazuri în care au fost înfrânți în mod rușinos de țărani – de pildă, la Baia, unde plăieșii lui Ștefan cel Mare au băgat trei săgeți și o lance în regele Mátyás, evacuat cu SMURD-ul în Ungaria direct de pe câmpul de bătaie.

Perioada de glorie a jafurilor ungurilor a durat până în anul 955, când s-au întâlnit pe câmpia Lechfeld cu germanul Otto (viitor împărat, om serios). Până în acest moment călăreţii maghiari își cam făcuseră de cap prin Europa occidentală, căsăpind de preferinţă civili luaţi prin surprindere. Vreo 50.000 de unguri se aşteptau ca oraşul Augsburg să fie o pradă uşoară, însă nemernicii de nemţi le-au închis porţile în nas şi s-au apărat câteva zile la rând, cât să apuce Otto să vină cu 8.000 de cavaleri. Deşi de trei ori mai puţini, germanii au dovedit seriozitate, i-au bătut pe unguri şi le-au măcelărit gospodărește căpeteniile care încercau să fugă vitejeşte.

Trei secole mai încolo, papa de la Roma s-a dovedit un bun creştin şi le-a încredinţat ungurilor misiunea de a apăra Europa de invaziile altor barbari – „ce leac mai bun poate fi împotriva unui barbar decât alt barbar?”, trebuie să-și fi spus papa. A fost momentul glorioasei înfrângeri împotriva tătarilor pe râul Sajo, în anul 1241. Conform tradiţiei stabilite la Lechfeld, regele Bela al IV-lea a plecat de pe câmpul de luptă, doar că ungurii au apucat să îşi îmbunătăţească tehnica fugii, astfel că viteazul monarh a scăpat cu viaţă şi s-a ascuns pe o insulă din Marea Adriatică. Bineînţeles, de vină pentru această înfrângere au fost restul monarhilor europeni care i-au lăsat pe unguri singuri în faţa tătarilor, tătarii înşişi care s-au prezentat pe câmpul de luptă într-un număr exagerat de mare, plus nemernicia tradiţională a mongolilor, care au înconjurat din toate părţile oastea ungară.

Tătari veniți în vizită cu hoarda la rudele maghiare.

Sub conducerea valahului Iancu de Hunedoara, a existat o vreme pericolul ca frumoasa tradiţie a înfrângerilor succesive să fie întreruptă, dar această primejdie a fost înlăturată la timp. Iancu a murit de ciumă după ce despresurase Belgradul de turci, lăsând liberă calea ungurilor pentru alte și alte înfrângeri.

Deja nimeni nu mai trăgea vreo nădejde că ungurii ar putea să constituie vreo piedică în calea unor năvălitori, li s-a mai acordat o şansă. Iar ungurii nu au ezitat să ofere occidentalilor încă o dezamăgire de proporţii. Și așa am ajuns la cea mai glorioasă înfrângere din istoria ungurilor, care avea să se producă sub polonezul Louis Jagiello, un tânăr promiţător adoptat de Maximilian de Habsburg (de prin anul 1300 nimeni n-a mai avut încredere să lase vreun ungur pe tronul de la Buda, care a fost ocupat de italieni, nemţi, francezi, polonezi, cehi şi chiar o jumătate de român Matei Corvin – practic doar cine nu a vrut nu s-a încoronat rege al Ungariei). Pe 19 august 1526, tânărul rege al Ungariei s-a hotărât să reziste invaziei otomane pe câmpia de la Mohacs. Ca de obicei, toate ghinioanele s-au abătut asupra armatei ungare: a plouat, turcii au fost de trei ori mai mulţi şi şi-au dorit mai mult victoria. În buna tradiţie a strategiei militare maghiare, ungurii s-au lăsat înconjuraţi şi căsăpiţi în timp record. Regele Louis de Jagiello nu a putut să ignore amintirea lui Bulcsu de la Lechfeld şi a lui Bela de la Sajo, aşa că şi-a luat tălpăşiţa de pe câmpul de luptă. Restul a fost ghinion pur: a căzut de pe cal într-un râu şi s-a înecat din cauza armurii.

Epoca acestor frumoase înfrângeri ale ungurilor s-a încheiat dintr-un motiv simplu: statul maghiar a dispărut după 1526. Habsburgii au avut proasta inspiraţie să reînfiinţeze Ungaria în 1867 şi să le dea ungurilor pe mână teritoriile recucerite de la turci de armatele austriece. În minţile ungurilor s-a strecurat cumva ideea ciudată că de fapt ei au cucerit teritoriile Ungariei Mari şi au început să se creadă din nou o mare putere. Însă în Primul Război Mondial armata austro-ungară a reuşit să se facă de râs în aşa hal pe toate fronturile, că la un moment dat germanii din Reich ar fi preferat să lupte singuri. Probabil ar fi câştigat.

Nu are rost să insistăm asupra modului în care au reuşit românii să cucerească de două ori Budapesta (prima dată, singuri, în 1919 şi a doua oară, alături de sovietici, în 1945). Sincer, nu a fost niciodată o mare realizare să îi înfrângi pe unguri.

Share:

67 comments

 1. ErRon 5 June, 2012 at 05:58

  Reconfortant text, de inceput de saptamana scurta!
  De aceea sunt plini de ifose, ca se compara armata franceza, deduc eu!:D
  Multumesc, George Damian!

 2. geo 5 June, 2012 at 07:42

  … “Sincer, nu a fost niciodată o mare realizare să îi înfrângi pe unguri” … e ca si cum l-ai pune pe Fratele Andryusha sa proiecteze o cascaraveta pentru paznicul de noapte de la spitalul 9 :))

 3. unmihai 5 June, 2012 at 07:55

  Totusi, unguroaicele n-arata rau!

 4. Belle d”Imagination 5 June, 2012 at 08:06

  Păi d-aia n-arată rău unguroaicele, cine crezi tu că ajungea să ţină piept cu vrednicie învingătorilor după ce bărbaţii executau o tradiţională fugă spre a scăpa de căsăpire în faţa duşmanilor?

 5. Cristi 5 June, 2012 at 08:28

  @George Damian: cine a cucerit Budapesta in ’45? Romanii sau rusii? Filmele romanesti spun ca romanii alea rusesti spun ca sovieticii.

 6. Sorin 5 June, 2012 at 08:30

  Din pacate, vazuta intr-un mod obiectiv, si istoria romanilor este asemanatoare. Si Vlad Tepes sau Stefan cel Mare au fugit de pe campul de lupta iar acele infrangeri au fost catalogate de istoricii romani ca si victorii. In plus au platit ani buni tribut sau au fost chiar aliati de nedajde ai turcilor in anumite momente.
  Singururl care a avut victorii reale a fost Mihai Viteazul, asta pentru ca avea o armata profesionista formata din mercenari. Si totul a tinut 2-3 ani. Tudor Vladimirescu a ajuns atat de urat de propria armata incat atunci cand grecii l-au arestat nici un ostean de al lui nu a miscat un deget, ba mai mult eu cred ca au sarbatorit 3 zile.

 7. dongabone 5 June, 2012 at 08:44

  Textul asta era bun ieri, cand s-au implinit 92 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, dar merge si asa 🙂

 8. Cristina Ş. 5 June, 2012 at 09:00

  excelent, George Damian, excelent scris! =D>

 9. lx 5 June, 2012 at 09:13

  Ar fi corect sa ii consideram pe unguri drept noobi? Adica, etimologic vorbind…

 10. Cristina Ş. 5 June, 2012 at 09:49

  @lx: nu stiu ce inseamna “noobi” dar cred ar fi corect sa-i consideram pe unguri “decit vecini” si sa ne bucuram de talentul scriitorului in a descrie “boacanele” istoriei .. si sa facem si noi mishto de situatie si nu de persoanele implicate ca n-or fi fost ungurii singurii care si-au luat-o pe coaja 🙂

 11. Cristina Ş. 5 June, 2012 at 09:51

  da’ chiar, ce inseamna “noobi” ?

 12. RoseN 5 June, 2012 at 09:59

  Ce bine ca-i marti, cultura dom’le!

 13. Dan1 5 June, 2012 at 10:15

  @Cristina Ş.: “newby”. (ageamii)
  @RoseN: Vrei sa zici “ce bine ca luni nu s-a lucrat!” =))

 14. Cristina Ș, 5 June, 2012 at 10:21

  @Dan1: aaah … ageamii :)) eh, p-asta nu-l stiam.

  deci care-i orarul pe azi, istorie, mate .. si?

 15. unmihai 5 June, 2012 at 10:25

  Apropo de unguri, săptămâna asta o ard pe la Praid
  Primele impresii:
  – Țiganii ungurești seamănă leit cu ăștia românești
  – Chelnerițele de etnie maghiară – care după cum spuneam… n-arată rău – îți urează pe românește “Să vă fie de bine!” înainte de a-ți aduce mâncarea
  – Cel care a creat site-ul pensiunii la care stau era probabil un român. A inversat două litere în titlul site-ului. Deci sunt cazat la Penisunea Family

 16. RoseN 5 June, 2012 at 10:36

  @unmihai: pe bune asa scrie??? ungurii nu stiu ce e aia… penisune? =))

 17. CID 5 June, 2012 at 10:36

  Ludovic al II-lea nu a cazut de pe cal ci s-a inecat cu cal cu tot in paraul Csele devenit mocirla din cauza ploilor necontenite din acele zile.
  Remarcabil este faptul ca Ungaria toata nu a reusit sa reziste puterii otomane fiind transformata in pasalac,in timp ce principatele romane au reusit sa-si pastreze o independenta partiala,fiind doar vasale Portii.

 18. Dan1 5 June, 2012 at 10:50

  @unmihai: Ai grija, ca a fost si-un film “diavolul se îmbraca de la Praid” (2006)! =))

 19. geo 5 June, 2012 at 11:00

  @Dan1: bre nenea diavolul se îmbracă la Prada, la Praid te dezbracă mustăcioșii :))

 20. Lecteriţa 5 June, 2012 at 11:04

  Sfertul meu de unguroaica este coplesit =))

 21. Dan1 5 June, 2012 at 11:05

  @geo: Prada, Praid, tot un drac! =))

 22. sendroiu 5 June, 2012 at 11:28

  @unmihai: cum sunt baile sarate La Vana din Praid?

 23. Cristina Ș, 5 June, 2012 at 11:34

  @Lecteriţa: :))

  mey, eu trebuie sa aflu ce inseamna “ungureni”, ca de-acolo am si eu un sfert, daca tot vorbim in sferturi de masura .. Cms ..? esti pe teren ..?

 24. ionut 5 June, 2012 at 11:39

  Frumoase unguroaicele, da: condimentate pe alocuri cu ceva trasaturi poloneze, mhmm.. pacat insa ca gatesc groaznic 🙁
  @geo: stii de la un prieten..? :-O

 25. unmihai 5 June, 2012 at 11:42

  @sendroiu:
  De-abia am ajuns aseară. N-am apucat încă să fac o baie “la vană”.
  Dar promit să revin cu “relatări de la fața locului” 🙂

 26. JULIUS 5 June, 2012 at 11:43

  @Sorin: Ștefan cel Mare chiar a fost Tatalor. Cu o armată de răzeși, l-a fugărit pe cel mai mare rege al Ungariei și a prădat fără jenă în regatul Poloniei. Imperiul Otoman si regatele Poloniei si Ungariei cautau simultan sa si-l faca aliat, fapt unic in istoria noastra. Nu merita ca numele lui să fie asociat cu o echipă bătută de 17 Nentori Tirana sau Knattspyrnufelag.

 27. Cristina Ș, 5 June, 2012 at 11:46

  @JULIUS: “Knattspyrnufelag” …. ce?!

  p.s. cuvintul ALA chiar e key word pentru intrat in cutiuta de spam, nu credeam .. 🙂

 28. Camionagiu 5 June, 2012 at 12:06

  @JULIUS: Cu adevarat tu esti capitanul nostru si adevar graieste gura-ti blanda si-nteleapta!

  Iarta-l pe Paharnicul Sorin.

 29. MonicaS 5 June, 2012 at 12:07

  Mai intai, sa dam un like sanatos pe facebook!
  😀

 30. Camionagiu 5 June, 2012 at 12:08

  @MonicaS: Te prind io cu tenisii aia-n chicioare!

 31. MonicaS 5 June, 2012 at 12:38

  Chiar! Sa stii ca mi-am luat altii acum 🙂

  Sa nu uitam nici de pixul acela deosebit…

 32. reccsman 5 June, 2012 at 12:47

  așa,și? apoi,mari războinici sunt și românii care au câștigat două războaie mondiale schimbându-și oportun aliații. very viteaz..

 33. Ferdinand Ș, 5 June, 2012 at 13:05

  Salut, sint Ferdinand *** din Tg-Jiu si stapina mea ..

 34. goldy 5 June, 2012 at 13:16

  Ai dreptate pe ici colo, dar totusi o intrebare> Noi ca natiune am contat vreodata in istorie? Am invata la scoala de Imperiul Austro-Ungar, ca a facut, ca a dres, ca a ridicat nivelul de cultura al oamenilor din aceea perioada. Totusi despre noi ca tara am auzit foarte multe si in cele mai multe cazuri umflate cu nesimtire. Imi pare rau ca am deviat de la subiectul expus de tine, dar mie mi se pare ca e scris cu rautate, iar avand multi prieteni unguri am simtit sa iti raspund astfel. Atat timp cat traim cu ei si traim pasnic nu vad de ce ar trebui sa atatam spiritele aiurea.

 35. flic 5 June, 2012 at 13:21

  pina una-alta ungurii au dat numele unei categorii de soldati care a fost preluata de toata lumea : husarii (http://en.wikipedia.org/wiki/Hussars). probabil de fraieri ce erau….in timpul asta romanii ce au lasat in istoria militara ?

 36. Old John Wheel 5 June, 2012 at 13:32

  @JULIUS: La naiba, tocmai mi-ai depistat parola de e-mail cu acel “Knattspyrnufelag”! 😕

 37. Snow 5 June, 2012 at 13:47

  Eu mi-as dori ca si maine sa fie tot marti 😀

 38. N.A. 5 June, 2012 at 14:45

  Uuuu, si iata si niste unguri ofensati cum apar. =))
  Pardon, niste prieteni de-ai lor, desigur. =))
  Cum era vorba aia – ca primul semn de inteligenta e simtul umorului? 😀

 39. l@ura 5 June, 2012 at 15:06

  sigur arbitrul a fost incompetent:)

 40. l@ura 5 June, 2012 at 15:08

  bre da’ Fratele Andryusha mai sta mult in concediu?

 41. ErRon 5 June, 2012 at 15:27

  @goldy: Cei care scriu texte aici au dreptate intotdeauna!:D Unde te crezi???

 42. Dan1 5 June, 2012 at 15:28

  @N.A.: Si n-a dat nimeni like la comentariile ungurilor astora! :))

 43. Cristi 5 June, 2012 at 15:33

  @Dan1: Ba unguroaicele au primit. :))

 44. Cristina Ș. 5 June, 2012 at 15:41

  @Ferdinand Ș,: dincolo, Ferdinand, dincolo .. http://www.dailycotcodac.ro/2012/06/facebook-rehab/

 45. Cristina Ș. 5 June, 2012 at 15:43

  @goldy: hai, ca nu-i cu rautate, daca scria asa si de vreo bataita rusinoasa incasata de romani – NU CA AR EXISTA VREUNA :)) rideam la fel de mult, sincer

 46. Nero 5 June, 2012 at 18:30

  @goldy: saracii francezi, ei ce ar mai trebui sa zica. Dar Nesu:)?

 47. marius 5 June, 2012 at 19:18

  http://laszlokover.wordpress.com

 48. geo 5 June, 2012 at 20:48

  @ionut: știu de la nevasta :))

 49. Bazilide 6 June, 2012 at 16:41

  Frumos, dar ati uitat de Posada – 1330. Cronica pictata de la Viena sta marturie,iar Carol de Anjou s-a imbracat in paj ca sa scape cu viata.

 50. Iulian 6 June, 2012 at 20:48

  E totusi o greseala in text pentru ca batalia de la Saho nu a fost impotriva tatarilor ci a mongolilor care oricum zdrobeau totul in calea lor …nici noi nu am fost cu nimic mai presusu decat ei dar e adevarat ca noi nu provenim din stepele Asiei 🙂

 51. serban 7 June, 2012 at 13:56

  Cum faceţi voi să comentaţi în data de 5 iunie la un text publicat în 7 iunie?

 52. N.A. 7 June, 2012 at 14:41

  @serban: Am presimtit! =))

 53. Stephanie 7 June, 2012 at 15:16

  @serban: Pe mine m-a luat cu fiori reci pe sira spinarii cand am vazut! Cred ca e o chestie ce are de-a face cu discontinuitatea spatiu-timp! :))

 54. zoltybogata 8 June, 2012 at 11:06

  Ai uitat să zici că pe Mihai-Viteazu la-u făcut de ”cap” dovada e aici cum vi spre Bogata unde are monumentul 😀 .Multă sănătate

 55. Dan1 8 June, 2012 at 11:46

  @zoltybogata: Zolty, nu-ti forţa norocul!

 56. marz 8 June, 2012 at 11:55

  @flic:

  Toti au facut categoria asta de husari din cauza imbracamintii care era magnet de fumei.

  Apoi cine nu vrea sa aiba sireturile pe piept si nu la pantofi… nu mai trebuie sa te apleci cand te incalti. 😛

 57. alexnicolae 8 June, 2012 at 17:26

  @flic: The hussars reportedly originated in bands of mostly Serbian warriors..The Governor of Hungary, Hunyadi János – John Hunyadi, created mounted units inspired by his enemy the Ottoman Turks. His son, Hunyadi Mátyás Matthias Corvinus, later king of Hungary, is unanimously accepted as the creator of these troops. Deci Sarbi, inspirati de turci, organizati de romani..

 58. Marius 8 June, 2012 at 22:10

  Pe moment imi aduc aminte de sabia dacilor care a impus modificarea armurii armatei romane.

 59. mariana 8 June, 2012 at 23:43

  @Iulian: Mongolii de la 1241= tătarii. Serios! Mai caută nişte informaţii, dacă nu crezi!

 60. Promo/ Faptele de arme ale vitejilor cultivatori de castraveciori » Daily Cotcodac 18 June, 2012 at 16:38

  […] ce simpaticul nostru documentarist, George Damian, v-a prezentat glorioasa istorie militară a vecinilor maghiari, a sosit clipa să le oferim o mică satisfacție și cititorilor noștri de etnie […]

 61. Bogdan 18 June, 2012 at 17:20

  @Sorin:

  Vlad Tepes a pustiit sudul Dunarii inainte sa fie alungat de turci(a omorat 40 000, tinea contabilitatea, probabil se gandea cate tepe sunt necesare)Mihai Viteazul nu prea i-a invins pe turci, Calugareniul e cel mult o remiza daca nu o infrangere insa Stefan cel Mare chiar i-a facut praf la Vaslui, victorie clara chiar si pt Mircea Sandu(la sfarsitul zilei nu mai era armata turca ci doar o gloata care fugea-probabil vroiau sa se modernizeze si alesesera un sterateg francez)

 62. ciufutozaurus 19 June, 2012 at 01:03

  francezii astia fricosi sunt aia care au stopat ascensiunea islamista in europa.
  daca nu le puneau arabilor capac in 732, in batalia de la Tours, europa ar fi aratat si ar fi vorbit cu totul altfel.

  http://www.thelatinlibrary.com/imperialism/notes/tours.html

 63. Marea invazie tătară din 1241 în ţările române (2) 11 December, 2013 at 01:22

  […] câmpul de luptă 50.000 de leşuri (mai multe despre proverbiala vitejie a ungurilor puteţi citi aici, într-un text pe care Daily Cotcodac l-a dedicat special bravilor noştri vecini). Regele Bela, […]

 64. victor 2 February, 2014 at 00:41

  Ca românu nui nici unu.Toată Europa ne cunoaște…de hoți.!))))

 65. secuiu 23 April, 2014 at 19:42

  https://www.youtube.com/watch?v=LrfYdJSSjwk

 66. George 20 August, 2015 at 23:43

  Atat de viteji is? Si mie care imi tremurau nadragii din cauza lor! :)))

 67. dans 14 September, 2015 at 11:23

  daca nu ar fi fost falnicele paduri intinse pe aprox. 70% din teren, probabil ca ne-am fi luat-o si noi pe coaja ca si vecinii unguri (la pachet) Plus ca nu aveam nici ifosele lor, si in afara de niste zdrentze nu s-ar fi capatuit tatarii decit cu niste paduchi si purici de prin cojoace. Bogatia reala erau fetele…. dar se invatasera saracele sa haladuiasca prin paduri cu lunile si erau greu de dibuit. Asa ca preferau cetatile mari unde erau unguroaicele adunate precum sardelele in conserve….

Leave a reply