Evenimentul zilei de ieri

Bulgarii: o istorie militară bogată în victorii inutile şi înfrângeri catastrofale

George Damian

Poporul frate şi prieten bulgar a avut o istorie mult mai inofensivă decât nebunaticii maghiari. La bulgari este o mare înghesuială în cărţile de istorie: încep cu tracii de pe vremea Iliadei (snopiţi bine de furiosul Ahile), continuă cu romanii, ajung la slavi, vin nişte turcici numiţi bulgari, se amestecă şi bizantinii în ciorbă, apar şi nişte vlahi, alfabetul bulgăresc este inventat de doi greci, răspândesc ortodoxia şi apoi inventează una din cele mai răspândite erezii etc. Este greu de înţeles cum de urmaşii tracilor vorbesc o limbă slavă şi poartă numele unor turcomani hăituiţi din stepele Asiei. Turcii nu şi-au bătut capul să-i priceapă pe bulgari: i-au ocupat şi i-au ţinut gemând sub jug vreme de aproape 600 de ani. Dar să vedem puţin glorioasa istorie militară a prietenilor bulgari.

Ca orice alt popor migrator, şi bulgarii au năvălit cu succes peste civilii nebănuitori, sfârtecându-i cu îndemânare. Aceasta a fost perioada de maximă glorie a bulgarilor, până când împăraţii bizantini s-au hotărât să nu îşi mai scoată ochii între ei. După bătălia de la Kleidion, bazileul Vasile Bulgaroctonul („Omorâtorul de bulgari”) a pus mâna pe 15.000 de prizonieri bulgari şi la fiecare sută a orbit 99, pe ultimul lăsându-l chior ca să-i poată duce acasă pe ceilalţi. În perioada asta bulgarii se laudă că stăpânirea lor se întindea până la Praga. Oricum, românii erau bine ascunşi în păduri şi compuneau folclor nemuritor, astfel că nu au apucat să îşi dea seamă că erau stăpâniţi de bulgari.

Vasile II, împăratul bizantin care a desfiinţat statul bulgar, înlăturând definitiv pericolul reprezentat de acesta la adresa Imperiului. Datorită blândeţii sale proverbiale, a fost supranumit “Omorâtorul de bulgari”.

Stăpânirea bizantină a bulgarilor a fost tulburată de rebeliuni zdrobite prin metode greceşti: fie răsculaţii erau convinşi să se omoare între ei, fie erau chemaţi nişte barbari cu dorinţă de afirmare care să întindă pe garduri maţele zavergiilor. De principiu figurile liderilor bulgari ale perioadei sunt unele dramatice: luptători pentru libertatea poporului ucişi înainte să îşi atingă idealul. Trist.

Însă tragedia adevărată începe abia după dispariţia opresorului bizantin: bulgarii s-au grăbit să se împartă în câteva ţarate minuscule şi să îşi crape reciproc capetele. Turcii aproape că nu şi-au dat seama că au cucerit Bulgaria, a fost o afacere derulată rapid, din fuga calului. Bulgarii nu şi-au dat nici măcar silinţa să piardă glorios o bătălie de anvergură pentru a putea da vina, precum amicii maghiari, pe ploaie sau mulţimea inamicilor. Sârbii au avut bătălia de la Câmpia Mierlei, ungurii pe cea de la Mohach, în schimb bulgarii s-au lăsat ocupați fără să-i mai deranjeze pe turci cu vreo bătălie numai cu ei. Istoricii consideră că ocupaţia otomană a Bulgariei începe după bătălia de la Nicopole din 1396 – care se ştie că ar fi fost câştigată dacă Mircea cel Bătrân era lăsat să conducă atacul.

Vreme de 500 de ani, bulgarii au rămas fără istorie, au stat cuminţi sub jugul turcesc şi s-au specializat în legumicultură. I-au eliberat ruşii şi românii în 1877. Înainte de asta, unii lideri ai bulgarilor nu s-au făcut remarcaţi cu nimic la Bucureşti. Vasil Levski şi Hristo Botev dormeau în anii 1870 prin clădiri abandonate din mahalalele micului Paris şi, după ce serveau uneori prânzul, visau în timpul siestei la o revoluţie bulgărească. Viitor bulevard eroic, Hristo Botev a reuşit cu greu să păcălească câteva sute de băieţi fără nici un fel de pregătire militară să pornească o revoluţie în Bulgaria în anul 1876. Au trecut Dunărea deghizaţi în zarzavagii pe 16 mai 1876, însă fraţii de legumicultură de prin sate au refuzat să se rebelească împreună cu ei. Revoluţia lui Hristo Botev a durat fix 4 zile: pe 20 mai turcii i-au înconjurat şi viteazul lider a murit lovit de un glonţ în piept.

Probabil pentru a se răzbuna pe sutele de ani de tras la jug turcesc, bulgarii au intrat războinici în secolul XX. Împreună cu sârbii şi grecii, bulgarii i-au atacat pe turci în 1912. Doar că împărţeala teritoriilor i-a nemulţumit, aşa că în 1913 bulgarii i-au atacat pe foştii aliaţi. În vreme ce bulgarii se luptau vitejeşte cu sârbii şi grecii, românii s-au gândit să se manifeste ca lideri regionali şi au atacat pe la spate, într-un teritoriu în care nu se găsea picior de soldat bulgar. În astfel de condiţii ideale, puternic asemănătoare cu o ieşire la iarbă verde, armata română a repurtat o victorie zdrobitoare. Generalul de cavalerie Mustaţă cu greu a putut fi oprit să nu ocupe Sofia – nu de alta, dar era nevoie de un guvern bulgar care să semneze tratatele de pace prin care Bulgaria pierdea porţiuni zdravene din teritoriile câştigate cu greu.

marțea viitoare: vitejiile bulgarilor din Primul Război Mondial, faptele glorioase lipsă din al Doilea Război Mondial şi unele detalii din campania din Irak

Share:

33 comments

 1. Fratele Andryusha 19 June, 2012 at 08:10

  Nimic despre gloriosul imperiu al Asăneştilor… nţ, nţ. (Cam la asta se reduce tot ce ştiu despre istoria bulgarilor, cel puţin până la Stoicikov).

  Başca a trecut şi Old Shatterhand prin zonă, pe la 1900 plus minus, aşa.

 2. Sorin 19 June, 2012 at 08:28

  Seama izbitor cu istoria romanilor, care dupa fiecare victorie clara si indiscutabila fugeau in munti sau la unguri si nu veneau inapoi decat cand invadatorii (batuti mar) plecau plictisiti acasa. Nici nu mai trebuiau sa devasteze tara, o faceam noi mult mai temeinic decat ei. Apropo de Mircea, la Rovine nu cumva a spalat putina? S-a dus cumva sa sarbatoreasca “victoria” la unguri? Daca il batea pe Baiazid facea exact ce a facut Timur cel schiop.

 3. Belle d”Imagination 19 June, 2012 at 08:51

  Istoria are fantasticul atribut de a fi trecut… Prezentul însă ne lasă lejer în urmă. Şi al fraţilor bulgari şi al vecinilor unguri

 4. Alexandra 19 June, 2012 at 09:18

  Bun articolul.

 5. NNA 19 June, 2012 at 09:34

  @Alexandra: da ce, l-ai citit? :))

 6. Fratele Andryusha 19 June, 2012 at 09:39

  @NNA: =)) =))

 7. warlock 19 June, 2012 at 09:39

  Pe cand o istorie a romanilor … asa pentru cei care au de dat bacul la istorie, si vor versiunea scurta 😛

 8. Emi 19 June, 2012 at 09:55

  @Sorin:

  Ha ha, in sfarsit aud pe unul care nu se mai lauda cu marile succese ale romanilor! Acum vreo 5 ani vorbeam cu un prieten turc, student la Arheologie – deci tipul ar fi trebuit sa aiba habar ce vorbea.
  -Stii, eu sunt romanca, popoarele noastre au avut in istorie confruntari, ne-am luptat… bla bla (recital de istorie glorioasa romaneasca)
  Face tipul ochii mari, se uita la mine si zice
  – A, nuu! Voi erati cuceriti! Noi ne-am luptat la Viena, in Egipt…. dar nu cu voi! Cu voi erau asa, mici hartuieli, nu batalii.

  De atunci am inceput sa privesc istoria din persoectiva romaneasca cu alti ochi – mai ales ca daca am fi castoigat noi vreo batalie, oricare conducator de-al nostru facea exact ce-a facut Tamerlan cu Baiazid 😀 Nu ne otraveam singuri fantanele si ne parjoleam ooarele iar dupa ce pleca armata invadatoare spre alte ispravi, noi ne laudam ce bine am luptat

 9. Dan1 19 June, 2012 at 10:17

  @Sorin & @Emi: Bre termenati cu comentariile astea defetiste! Eu sunt convins ca, indiferent ce scrie în cartile de istorie, orice invadator a fost întâi jecmanit de catre noi, dupa asta a fost batut, jefuit, sodom, omorât si, poate chiar mâncat, ca – vorba aia – fântânile erau otravite, holdele pârjolite…
  Iar cu birurile, cred ca atunci a aparut notiunea de “şmen”.

 10. mifty 19 June, 2012 at 10:29

  @Emi: tu ce-ai vrea să se predea într-o universitate turcească???
  și apropo, ia întreabă-l pe studentul turc de armeni… sau de kurzi…

 11. camionagiu 19 June, 2012 at 10:38

  Sper să nu aducă nimeni vorba de războaiele purtate de autorii Daily Cotcodac cu Sultanul Julius.

  Ce strategii, ce otrăvire de halbe, ce retrageri tactice pentru învăluiri neaşteptate, Sun Tzu, Soliman şi Clausewitz în unul singur este Sultanul nostru când vine vorba să dea pământuri, cadâne, cămile sau măcar 3 ţechini.

  Sultanul Aricilor cu arici în buzunare.

 12. Dan1 19 June, 2012 at 10:48

  @camionagiu: Ma scuzati sefu’, când vine vorba sa dea sincere felicitari, ati vrut sa ziceti! :))

 13. Cristina Ș. 19 June, 2012 at 11:08

  @Dan1: :))

 14. geo 19 June, 2012 at 11:14

  @camionagiu: nu e cu arici în buzunare … e cu arici la cardurile alea galbene bre =))

 15. Emi 19 June, 2012 at 12:15

  @Mifty: mai, acum si eu sunt de parerea lui. Sigur ca si turcii au avut masacrele lor, dar zau… au lasat ceva in urma. Un mare imperiu, sultani, victorii, un nume mondial

  Ah, uitam, noi n-am putut face asta ca am aparat toata Europa de turci, de-aia n-am avut timp sa ne facem si noi ceva vestigii frumoase ca Ludovicii cu Versailles-ul 🙂 Insa, de bine ce-am aparat, turcii au asediat de 2 ori Viena… deci nici macar asta n-am afcut bine 🙂

  @Dan: lol, smenul… tot ce se poate. Eu cred ca noi il aveam in san ge inaintea oricui altcuiva

 16. N.A. 19 June, 2012 at 12:33

  @Fratele Andryusha: Probabil inca de pe atunci se plimba Stoicikov ala cu mertanul. Si noi nici macar biciclete nu aveam.

 17. Dan1 19 June, 2012 at 12:43

  @Emi: Ca s-ajunga la Viena, turcii n-au trecut pe la noi, ca ar fi-nsemnat sa faca un ocol! De-aia au scapat nesodo ptiu! numai porcarii am în cap! Nebatuti! Nebatuti au scapat, am vrut sa zic! :))

 18. mifty 19 June, 2012 at 12:52

  @Emi: ți-a răspuns Dan deja… și am senzația neplăcută că pentru tine tactica militară e la fel de familiară ca mitraliera babii!!! ;))

 19. Nero 19 June, 2012 at 13:04

  hai mai @Emi, daca nici de bulgari nu mai poti sa faci mishto:)…

 20. Fratele Andryusha 19 June, 2012 at 13:57

  @N.A.: Da, sigur… Bulgaria, această ţară pe care Japonia şi-a ales-o drept un model la care nu poţi decât să tinzi, niciodată să-l ajungi…

 21. Cristina Ș. 19 June, 2012 at 13:59

  @Dan1: mey .. :))

 22. Stephanie 19 June, 2012 at 14:21

  @NNA: @Fratele Andryusha: =)) Railor!!!

 23. Lecteriţa 19 June, 2012 at 18:11

  Hristo Botev nu era un post de radio cu muzica? =))

 24. Dan1 19 June, 2012 at 18:18

  @Lecteriţa: Era bulevard bre, se poate?! Si statie de tramvai! =))

 25. Lecteriţa 19 June, 2012 at 20:13

  @Dan1:
  io veneam in Bucuresti numa la circ si la Expo, apoi la camine la Agronomie si pe Splai. Altceva nu stiu

 26. Dan1 19 June, 2012 at 21:08

  @Lecteriţa: Ei, acu’ e Google maps, si cu google imagery sau cum îi zice, poti sa vezi fara sa stai cu orele în trafic pâna acolo! E aproape de piata Rosetti sau de Sfântu Gheorghe. :))

 27. Sorin 19 June, 2012 at 21:11

  Am avut ocazia sa lucrez o perioada in Turcia. Nu am fost ca turist, am fost ca un om obisnuit printre oameni obisnuiti, intr-un orasel mic din apropiere de Istanbul. Am ramas cu o foarte buna impresie despre poporul turc si consider ca din multe puncte de vedere sunt cu mult superiori romanilor. E adevarat ca au preluat mult de la greci, inclusiv mancarea (care este excelenta!). Am lucrat si inca mai lucrez in toata lumea. Am cunoscut multe popoare si as pune turcii in top 3, alaturi de olandezi si islandezi.

 28. Dan1 19 June, 2012 at 21:42

  @Sorin: Sorine, esti român! Cum poti sa “lucrezi”? Revino-ti! Ca mâine-poimâine o sa si muncesti! =))

 29. Sorin 19 June, 2012 at 22:42

  @Dan1: Cine munceste nu are timp sa faca bani.

 30. Oarba 22 June, 2012 at 15:32

  Pe turci si pe nemti care ne-au casapit ii aratam cu degetul, raii, cotropitorii, iar pe Napoleon il ridicam in slavi. Mare imparat.

 31. alexnicolae 23 June, 2012 at 19:51

  ar fi fost câştigată dacă Mircea cel Bătrân era lăsat să execute el lovitura libera !

 32. Bulgarii: o istorie militară bogată în victorii inutile şi înfrângeri catastrofale (2) » Daily Cotcodac 26 June, 2012 at 03:57

  […] i-a atacat pe la spate în timp ce se băteau cu grecii şi sârbii (așa cum am arătat în prima parte). Bulgarii şi-au ales perfect aliatul şi momentul intrării în Primul Război Mondial. În […]

 33. myki 19 March, 2017 at 12:01

  F.TARE,e de rasul -plansului ceeace putem citi aici!

Leave a reply