Câtă cultură!Evenimentul zilei de ieri

Sediul poliției Capitalei, finanțat din donațiile infractorilor vremii

George Damian

Gavrilă Marinescu este un caz ciudat de şpăgar român. Şef de promoţie la şcoala de ofiţeri, în Primul Război Mondial s-a comportat eroic în fruntea unui batalion la Mărăşeşti. Se spune că îi plăceau atacurile la baionetă, pe care le conducea cu sabia în mână, şi a primit un săcotei de decoraţii. În vreme de pace, însă, Gavrilă Marinescu s-a transformat în “ploşniţă sugătoare de sânge din trupul sănătos al patriei” şi “borfaş de junglă” după cum spuneau ziarele vremii.

Din funcţia de prefect al poliţiei capitalei, Gavrilă Marinescu a reuşit o performanţă unică în analele istoriei poliţieneşti mondiale: i-a convins pe infractori să finanţeze construirea unui nou sediu de poliţie! Clădirea poliţiei Capitalei de pe Calea Victoriei a fost construită cu banii spărgătorilor, proxeneţilor şi traficanţilor interbelici. Gavrilă Marinescu avea o metodă infailibilă să facă rost de bani: îi aresta pe nefericiţii interlopi şi le prezenta alternativa unei donaţii faţă de o perioadă îndelungată la bulău.
Foto: Adevărul

Eroul de la Mărăşeşti era şi el un interlop în felul lui. Mai precis era proxenetul regelui Carol al II lea, în serviciul căruia îşi pusese talentele organizatorice. Iată ce povesteşte Constantin Argetoianu în memoriile sale: “Regele aborda câte o prostituată, o aducea la Palat şi după o şedinţă mai scurtă sau mai lungă, îi da drumul cu un bilet de 500 sau 1.000 de lei. La ieşirea din Palat, paţachina era ridicată de agenţii Poliţiei şi dusă la Gavrilă Marinescu care îi mai da 5000 lei şi o ameninţa cu moartea dacă spune ceva. Cu timpul, Gavrilă organizase şi acest serviciu, înlăturând din drumul regelui libera concurenţă şi presărând străzile din jurul Palatului cu clientele lui. Prin discreţia şi dibăcia cu care îndeplinea acest serviciu, Gavrilă Marinescu şi-a asigurat încrederea Regelui şi permanenţa la Prefectura Poliţiei, cu toate abuzurile pe care le-a săvârşit”.

Share:

13 comments

 1. Belle d”Imagination 10 April, 2012 at 08:07

  Unde sunt şi infractorii şi poliţiştii d-anţărţ!

 2. boemul 10 April, 2012 at 08:32

  pe bune dacă n-aş vrea să fie şi prefectul de azi la fel! măcar ăsta a strâns bani şi în folosul public :))

 3. sebra 10 April, 2012 at 09:27

  Şi acum e aproape la fel, doar că donaţiile se regăsesc în declaraţiile de avere sub forma de “venituri din vânzări anterioare”, “moştenire”, “bla, bla”.

 4. Sorin 10 April, 2012 at 09:59

  In ziua de astazi l-ar face din aur la cati bani invart astia.

 5. RoseN 10 April, 2012 at 10:06

  Eh, nici politicieni nu se mai fac ca pe vremuri…

  P.S.
  – Prietenul meu este la politie.
  – Si al meu. Ieri l-au luat.

 6. Savantu' 10 April, 2012 at 10:16

  Eheee…, ce vremuri;

  pe atunci patachinele primeau cateva mii de lei, acum primesc ministere…

 7. chocolate 10 April, 2012 at 10:53

  1. Azi e marti!!!
  2. Acest individ era varianta romaneasca si corupta a lui J. Edgar Hoover. :))

 8. Nero 10 April, 2012 at 11:19

  @chocolate: Doar varianta romaneasca. Corupt era si ala.

 9. chocolate 10 April, 2012 at 11:28

  @Nero: pai sa nu inteleaga lumea ca era cinstit, de-aia am scris corupt.

 10. BRRC 10 April, 2012 at 11:37

  Mie mi s-a părut mereu un tip foarte pragmatic.
  1) În loc să țină interlopii pe cheltuiala statului, a ținut statul pe cheltuiala lor. Măcar așa se știa unde merg ”amenzile”. Pentru completarea documentării, confirm că achiziții din astfel de ”donații” s-au mai făcut, cel puțin în perioada 1990-2000, când s-au construit și dotat multe sedii de poliție.
  2) Ținea sub control, pe cât a fost posibil, ”menajeria” regală, prevenind infiltrarea unor agente străine sau a unor bolnave, capabile să afecteze stabilitatea instituției monarhice în România. Acum, ”problema nr.1” este aproape imposibil de verificat și exclus de raportat.
  3) Excesele sale de ”padișah” ubicuu al fotbalului românesc au adus în prim plan mulți sportivi cu renume încă actual. Aș zice chiar că sistemul a fost corupt de-a binelea abia după anii ’50. În fine, altă discuție… Până și victimele sale, precum Ozon, au beneficiat de celebritate. În mod bizar, nu s-a prea legat de olteni. N-aș ști să spun de ce… 🙂

 11. serban 10 April, 2012 at 13:14

  @BRRC: Ba a fost un tip infect!
  Rapidul ştie de ce.

 12. BRRC 10 April, 2012 at 13:25

  @serban: Am zis de nea Titus, parol! Bine… incidentul a avut mai multă anvergură și profunzime, dar n-am vrut să mă abat de la topic 🙂 Și cine poate să garanteze că printre legionarii ăia nu era și vreun rapidist?

 13. joyflint 10 April, 2012 at 14:18

  (Scuze,parafraza) Lingai au fost,lingai de-s inca… Vin paparazii si-i alunga ?

Leave a reply