Postul nu e post destul

Medicul nu vrea să ia şpagă. Ce naiba facem?

George Damian

Atunci când nevasta unui bun prieten a născut, toată lumea a luat şpagă: anestezistul (a fost cu cezariană), asistenta şefă, asistentele de salon, infirmierele, portarul – toţi, mai puţin medicul care a operat. Amicul era disperat, nevasta îl suna din oră în oră: „I-ai dat?”. „Nu vrea să primească…”. „Să-i dai!”. Dat afară de trei ori din cabinetul medicului (ultima dată cu un răcnet care a zguduit geamurile: „Băăă! Dacă te mai prind pe-aici, chem poliţia!”), bietul om se scurgea pe lângă zidurile spitalului şi îşi privea cu teamă telefonul mobil în aşteptarea apelului care sosea implacabil: „Să-i dai!”

Mândrul tată al unui fecior portocaliu de la icterul mecanic a ajuns spre seară la cunoscutul lăcaș de cultură „Pescarul”, unde tovarăşii îl aşteptau însetaţi. Berea se scurgea greu pe gâtul proaspătului tătic şi, în locul zbieretelor răguşite de felicitare, în urechile-i deznădăjduite nu suna decât vocea tăioasă a consoartei: „Să-i dai! Să-i dai! Să-i dai!” Dialogul prietenilor mergea pe drumul propriu şi credincioşii tovarăşi dezbăteau deja problema botezului. „Doar la Patriarhie! În altă parte nu se poate!”, scutura din cap un chelios cu barbă. „Eşti prost! Patriarhul botează doar pe cei din familia regală!”, răspundea dispreţuitor un bărbos cu podoaba capilară integrală. „Vorbesc cu episcopul, ereticule! Nu trebuie să-l boteze Patriarhul, găsim noi un popă acolo, dar să fie la Patriarhie!” Consultat în sfârşit asupra acestei chestiuni, proaspătul tată şi-a descărcat povara ce-i apăsa sufletul: a mărturisit ruşinat că nu a fost în stare să dea o simplă şpagă unui medic.

Prietenii nu au râs de el, aşa cum ar fi meritat (cine poate fi atât de îngrămădit încât să nu poată da o şpagă în România? Şi unde? La un spital!), ci s-au concentrat asupra problemei. „Suntem ziarişti sau nu mai suntem?”, a răsunat strigătul de luptă sub bolţile încununate cu stuf ale „Pescarului”. În câteva minute telefoanele mobile zbârnâiau şi ieşeau la iveală detalii oribile despre medicul de la maternitatea Giuleşti: nu era băutor (deci ieşeau din discuţie coniacele şi uischeanele de duty-free), nu era fumător (şi cubanezele s-au dus!), era fidel soţiei (băieţii erau hotărâţi să antameze cea mai tare damă de consumaţie pentru catârul ăsta). Cu priviri încrâncenate şi pumnii strânşi, tovarăşii formau număr după număr şi scobeau fără milă în viaţa medicului fără să găsească nici o mizerie folositoare.

Spre dimineaţă, în mijlocul deznădejdii generale, un telefon a sunat, aducând vestea izbăvirii. Informaţia obţinută cu greu a căzut precum securea călăului: incoruptibilul era nebun după bomboane. Dar nu orice bomboane, doar cele belgiene. Salvarea era după colţ, pe strada Doamnei, unde de curând apăruse un magazin Leonidas. Fraţii au băut dârji până la deschiderea bomboneriei belgiene și au achiziţionat cea mai mare cutie.

Purtând-o ca pe un scut, proaspătul tătic a păşit temător în cabinetul neînduplecatului, care l-a întâmpinat cu un mârâit şi o privire încărcată de ură. Însă sigla „Leonidas” l-a transformat într-un copil: a întins ambele mâini spre cutie şi un zâmbet i-a luminat întreaga faţă. A devenit chiar cooperant şi a oferit explicaţii despre operaţie şi starea nou născutului. Aproape prieten cu medicul, amicul a ieşit din cabinet la timp pentru a primi apelul soţiei. „Da, i-am dat”, a răspuns el plin de mândrie. „I-am dat o cutie cu bomboane!” a mai apucat să zică înainte timpanul să îi fie sfredelit de o voce neîndurătoare: „Eşti nebun??”

Peste toate suferinţele s-a aşternut bipăitul monoton al semnalului de telefon închis, căci căsnicia e de multe ori ca o cutie de bomboane belgiene: ai fi putut avea totul, dar tu, na, ai poftit la bomboanele alea…

Share:

32 comments

  1. Cristi 19 April, 2012 at 08:21

    Avea dreptate mamitica lui Forest Gump: “life is like a box of chocolates” 😀

  2. Ioana K-Man 19 April, 2012 at 08:32

    Spaga nedata e ca fata nemaritata.

  3. Dan1 19 April, 2012 at 08:39

    “… înainte timpanul să îi fie sfredelit de o voce neîndurătoare: “Eşti nebun?? Le voiam eu!!!”

  4. boemul 19 April, 2012 at 08:40

    domnu’ Damian… medic să nu ia şpagă? era să cred că aţi dat-o în (science) fiction :))

  5. Belle d”Imagination 19 April, 2012 at 08:55

    Cum îl cheamă?
    Că aşa mă bate un gând să mă reproduc, de nu se poate. Şi să mă duc la nenea ăsta, să-i rămână şi urmaşului un ban pus de-o parte pentru o damă bună la 18 ani, pentru facultate, pentru ce o vrea el.

  6. ErRon 19 April, 2012 at 09:37

    Din pacate, la cat sunt de batjocoriti medicii in tara asta, o sa ajungem sa ne bucuram daca vom avea cui da spaga!
    Am dat la opertaia de polipi a copilului anestezistei, chirugului si asistentei.
    Toti au luat banii si au multumit, nu cum se facea mai demult, ca se prefaceau ca nu remarca atentia!
    I-am dat cu sufletul impacat ca, prin gestul meu, contribui la ramanera unor medici foarte buni in tara, ca am sa am la cine apela si altadata!
    Eu compar salariile lor cu a altor bugetari, functionari ai primariilor, ministerelor, agentiilor nationale.
    Pentru aceia se poate, pentru doctori nu!

  7. sebra 19 April, 2012 at 09:41

    “e foarte bun morunul (de exp.), mulţumesc frumos, da’ mai trebuie şi nişte bani pe lângă.”

  8. chocolate 19 April, 2012 at 09:47

    deci, daca azi e marţi, maine incep si eu munca.
    Pff, si io care credeam ca am băut prea mult… aveam impresia ca e vineri!

  9. RoseN 19 April, 2012 at 10:04

    Ah aaaah aaaahhhhhhhh, bomboane bomboane bomboane…mmmm 😀

  10. Sanda 19 April, 2012 at 10:12

    baiat bun medicul asta:)
    Frumos le-ai povestit, trolam ce trolam, dar mai trebuie sa si laudam nitel, poate la urmatorul concurs cu matze ne punem vreo pila:)

  11. ErRon 19 April, 2012 at 10:16

    Prietenul asta al tau exagereaza cu sinceritatea! Se putea opri, foarte bine la “Da, i-am dat!”, fara sa detalieze! Daca ramanea biata lehuza fara lapte, din cauza de nervi??:D

  12. ciprian 19 April, 2012 at 10:20

    bombonarul!

  13. Little Miss Sunshine 19 April, 2012 at 10:25

    Hai ca a fost usor cu bomboanele, ce s-ar fi facut bietul om daca doctorul avea o pasiune ascunsa pentru nu stiu ce fructe rare care se gasesc doar in padurile amazoniene?

  14. Lecteriţa 19 April, 2012 at 11:06

    N-a auzit doctorul de bomboanele Bucuria Chisinau, caci ,daca da de gustul lor, scoate copilul printr-o butoniera de 1 cm. =))

  15. coradob 19 April, 2012 at 11:09

    Daca stau si ma gandesc, si eu as alege dintre beutura, tigari si femei, tot bomboanele (mai ales Leonidas) :))

  16. Dan1 19 April, 2012 at 11:09

    @Lecteriţa: Sau pe ţeava de eşapament, cum zicea bancu’ ăla! =))

  17. Lecteriţa 19 April, 2012 at 11:13

    @Dan1:
    =)) =)) =))

  18. NNA 19 April, 2012 at 11:40

    @Belle d”Imagination: Eu inteleg ca este un doctor bun, dar sa vrei sa te reproduci cu el fara sa-l cunosti…, pe deasupra mai vrei si bani pentru urmas. :))

  19. Belle d”Imagination 19 April, 2012 at 11:52

    Şi pe medic cum îl cheamă?

  20. Lecteriţa 19 April, 2012 at 12:29

    Sa se intereseze domnul Julius de un parteneriat cu vouchere la domnul doctor

  21. ionut 19 April, 2012 at 12:29

    Fiind un tip rusinos din fire, atunci cand am fost operat am lasat prietena sa se ocupe de lucrurile astea.. administrative – scenariul insa a fost cam acelasi 🙂

    Trebuie sa marturisesc insa ca anestezistei (o blonduta mignona, cu ochi caprui si vesela pana in varful degetelor), ce venea zilnic sa stam la povesti, i-as fi dat eu insumi cutia de lemn cu cele cateva sortimente de ceaiuri si ciocolatele 🙂

  22. Cristina Ș. 19 April, 2012 at 12:52

    @ErRon: eu sint de acord cu tine, chiar daca nu am trecut niciodata prin asta si nici familia mea. iar aci in München oricum se poarta altceva – asigurare privata: nu scapi nejefuit pe cale oficiala si legala!! si asigurare de stat: esti de cele mai multe ori ultimul pe lista la consultatii/operatii etc. dar macar ai satisfactia ca nu te-au furat cum au vrut ei, ca pe cei cu asigurare privata. eu cunosc amindoua sistemele din (ne)fericire.

    insa, chiar fara experiente in Romania, consider ca e rusinos, revoltator si dureros ca medicii sa fie pusi in aceasta situatie!! si as da si eu cu inima impacata tuturor, injurind si blestemind in acelasi timp leprele care ii tin in aceasta situatie.

    altfel, sanatosi sa fim, ca bomboane avem si dam oricui :). mai ales Ionut are, acolo la el in Belgia 😉

  23. Cri 19 April, 2012 at 13:07

    si eu am cunoscut o dna doctorita care nu primea nimic altceva decat flori. 🙂 good for her.

  24. Ina_adevarata 19 April, 2012 at 13:15

    Noi sîntem “abonați” la o d-nă doctor care refuză cu încăpățînare să ia ceva de la pacienți. O să credeți că e tînără și neînvățată- da’ de unde! Are spre 50 de ani, avea timp să învețe afaceri. Îi mai dăm cîte o cutie de ciocolată cu pretextul vreunui 8 martie, că altfel nu te poți înțelege cu ea să primească ceva.
    Nu e caz singular, eu mai cunosc cel puțin doi. Și cunosc doi din ceilalți, care ar jupui fără milă și pielea de pe pacient.

  25. ionut 19 April, 2012 at 13:19

    @Cristina Ș.: Bine, mai sunt bunute si prin Franta(desi nu sunt chiar asa creativi, parca), Elvetia(intr-adevar foarte fine, insa doar atat) si din cate am “studiat”, si Japonia(amesteca tot felul de arome in delicioasele praline). In rest nu ma pronunt :”>

  26. N.A. 19 April, 2012 at 13:28

    Asa e doctorul nostru de familie, iti crapa obrazul de rusine ca ai incercat. Si ies, rusinata in ultimul hal, ca n-am omenit omul cu nimic. Buna idee, sa incerc si in natura. Cu bomboane, adica.

  27. tizul 19 April, 2012 at 13:33

    Pe vremea cand aveam timp de povesti am povestit o faza de-asta:

    http://nucredetzi.ablog.ro/2008-08-15/spitalul-polizu-la-nascute.html#axzz1sTsrufwz

  28. Belle d”Imagination 19 April, 2012 at 13:42

    @NNA:

    NNA, eu am zis că vreau să mă asiste, nu că vreau să mă fertilizeze el. Am specificat clar că vreau un medic bun, nu că vreau un genitor potent. Şi banii economisiţi cu el îi pun pe card, pt plod. Să fie acolo.

  29. marian 19 April, 2012 at 14:18

    nu se inventasera sincerele felicitari atunci 🙂

  30. Adi 19 April, 2012 at 16:58

    Daca n-arbfi de ras, ar fi de plans. Si nu oricum ,ci in hohote !

  31. joyflint 19 April, 2012 at 17:11

    Intrucat si cutia de bomboane la cabinet tot ca spaga poate fi refuzata, eu zic sa intrebam (nu condamna nimeni pt intrebare) cand este ziua de nastere a domnului doctor 🙂

  32. Fabian 21 April, 2012 at 14:54

    Exista si astfel de medici. Minoritari, ce-i drept. Si sa vedeti noul val de dobitoci, parasute si maimute ce vor deveni medici… i-am vazut in haite la Municipal… vor deveni si mai putini medicii adevarati.

Leave a reply