Despre naveta nespațială
Simona Catrina
Până la majorat, am locuit în Buzăul natal și nu-mi doream nimic mai mult pe lume decât să mă mut la București – sau măcar în America. În societatea socialistă multilateral dezvoltată de-atunci, asta era o fantasmagorie. În ultima clasă de liceu, știam că vreau să fiu filolog. Doar că, pe atunci, asta presupunea să ajung profesoară de română la țară cel puțin trei ani, până-mi isprăvesc stagiul. Urma, teoretic, să fac naveta cu rata – n-aveam nici în vis bani de vreo Dacie berlină și oricum, la ora aia, lumea care ochea o femeie conducând se mira de zici că văzuse o maimuță la volan.
Trebuia să trec la planul B, fiindcă n-aveam niciun chef să fiu dăscăliță și nici să fac naveta la țară. Mă oripila perspectiva. Știam profesoare navetiste care-și blestemau zilele – fiindcă n-aveau voie să-l blesteme direct pe Ceaușescu. Mergeai cu autobuzul câte-o oră până la școală, de unde aduceai în casă, fără să știi, câte-un șoarece pitit în vreo sacoșă cu nuci, pe care o primeai șpagă de la părinții loazelor.
Ca să ajung să stau în București, îmi trebuia buletin de capitală. Ca să am buletin, trebuia să am o locuință și un loc de muncă. Apartament nu mi se repartiza, dacă nu aveam serviciu acolo, iar serviciu nu găseam, fiindcă n-aveam buletin. De nevastă nu mă lua nimeni din București, că eram logodită cu un ardelean.
Când nu mai știam ce să fac și epuizasem toate anxietățile, a venit revoluția. Toți fugeau din învățământ ca potârnichile, iar eu n-am predat o zi, m-am cuibărit într-un job bun în București și nu m-am mai dat dusă din capitală.
Dar ce voiam să spun cu toate astea? A, da, știu. De fapt, după 18 ani în care n-am visat altceva decât să stau în Micul și Enervantul Paris, acum am o atitudine mult mai provincială decât atunci când stăteam în Buzău. Nu rezidența te înnobilează, ci aspirația. Nu stau în centru, nu beau în cafenelele actorilor, nu merg la teatru atât de des cum aș vrea, nu citesc reviste culturale cu fundul pe treptele Ateneului, nu mănânc halviță pe Calea Victoriei. Deci nu sunt bucureșteancă.
Nici nu cred că mai există bucureșteni. Specia a fost înghițită, ca atunci când dacii “s-au contopit” cu romanii, dar, nu se știe cum, ne-am ales doar cu metehnele, limba și ADN-ul romanilor, n-am rămas cu nimic de la daci. Tot astfel, capitala de azi mai are de la adevărații bucureșteni doar câte-un viezure, o varză, un mânz.
Acu’ se vede cine mai munceste in tara asta. Unde sunteti, bai trollilor?
Ba pardon, mai e si strada Berzei, da? :))
@Dan1: Care n-o sa se mai vada de Bulevardul Uranus :))
Eu de ce naiba sunt azi la munca?
@Ozzy: Dormim, s’avem pardon, cum naiba sa poti munci daca nu dormi??? logic!
Buletin de Bucuresti poti avea si daca te ia cineva in spatiu.
Aici e aici, cum ii facem buletin de Bucuresti unui viezure?
Vand teren langa Bucuresti. Ieftin, 50RON/kilogram.
@Ionel Stan: Nu esti bugetar??:D
@RoseN: Câte roabe vinzi? Pentru un prieten întreb. =))
“De nevastă nu mă lua nimeni din București, că eram logodită cu un ardelean”
de ce n-ai incercat sa te logodesti cu un moldovean?
Ciripitul in colivie ,,pasarica”-i nostalgie.
@RoseN: Da’ in Bucuresti nu vinzi? Vreau si eu o roaba … ca sunt cu jumatate de apartament in Bucuresti si cu cealalta jumatate in Chiajna … si mi-ar fi de ajutor niste pamant pe balcon … da’ doar d-ala de Bucuresti … 😛
@Ionel Stan: Si eu m-am intrebat acelasi lucru de dimineata … si mi-a trecut nelamurirea cand m-am apucat de treaba :)))
@Ozzy: P-aci…
Ce misto! Nu merge butonul de “like”! 🙁
Ce m-as imbolnavi pe maine, asa oleaca de febra de 1 mai.
acelasi lucru se poate spune si despre vechii clujeni….
E bine ca aspiratiile expira din cand in cand…
Eu sunt şi mai ne – mic pariziancă. Şi cu adevărat enervantă.
Calmul il da si siguranta, colivia de aur este mai sigura decat lanturile trofice de la tara dar aerul urban, distruge calmul din capul locului…
@joyflint: … un loc de apartenenta 🙂
http://joyflint.wordpress.com/2012/04/23/cadrul-artificial-al-orasului/
Io-te, Simona e buzoianca, asa ca Lecterita. Chiar si Julius are o bunica buzoianca (bine, el are 42 de bunici, cite una in fiecare judet).
Acolo la Buzau va ascut limbile de cind sinteti mici, sau cum?
Mai, dar cu cateva exceptii observ ca tot bugetari sunteti pe aici…
Si noi sa si muncim, noi sa si troallam, nu mi se pare chiar democratic.
De la noi pentru noi, fara numar
http://www.youtube.com/watch?v=efNJwfDUm_I&feature=related
eu am haladuit azi, prin padure. de-aia nu dau muntii astia, pentru Bucuresti. Si de-aia ma diferentiez atat de brutal, de bucurestene, cand vin p-acolo! sunt relaxata, miserupista, fluier cu castile in urechi…
in jurul meu, bucurestencele sunt atat de controlate si de autoreglabile ; ca mimica, gestica…
@joyflint: … asta ca sa se poata gandi (cum computerul este o naveta spatiala peste intreaga lume)tot asa un oxigen mai bun de la tara da in noptile computerului-colivie si cel mai pur dioxid de carbon , o inspiratie fericita, cum zicea Simona Catrina… Acolo, la tara, ,,un viezure, o varză, un mânz” si tot dacul, poate fi liber si inca necontopit…
@lulu: Merge
http://www.youtube.com/watch?v=prFmgIlhW60&feature=related
E cald, nu ?
http://www.youtube.com/watch?v=NKwlhc-ZWBs&feature=related
@Ina_adevarata:
hahahahahah! eu vin din zona Buzaului , unde e confluenta marilor provincii istorice. plus ca sunt o juma’ de unguroaica in jud Buzau, un fel de english man in New York. =))
Si a doaua doamna a tarii e tot din Buzau
Acum, în ceas de Armindeni, nu meritam si noi un text nou?
@Ionel Stan:
aia e a doua, dar nu e doamna si nu e a tarii.
eu stau langa nea’ Benny =))
Azi de 1 mai asteptam un articol si despre naveta de bere.
[…] un text așa de lung încât v-ați plictisi citindu-l. La fel mi s-a întâmplat în seara asta cu un articol al Simonei Catrina, care m-a dus cu gândul la o altă poveste, din cu totul alte vremuri, scrisă de un cu totul alt […]