Postul nu e post destul

Cum am crezut că dau colţul noaptea trecută

ErRon

Având în vedere faptul că mi-am făcut rost de o amigdalită care a necesitat concediu medical şi tratament adecvat, am început să iau, la interval de 12 ore, augumentin si ultracod. La indicaţia doctoriţei, desigur (fată, ești nebună? ca acu’ o sută de ani? între timp s-a inventat internetul! – n. Julius).

Orele la care le iau sunt 4.30 şi 16.30. Aşa că ieri noapte m-am trezit să-mi iau doza. Ambele medicamente sunt de dimensiuni mari, augumentinul e lunguieţ iar celălalt rotund, până ieri noapte obişnuiam să le rup ca să le pot înghiţi mai uşor. În respectivul moment, deşi nu mă grăbeam deloc, (copilul îmi dormea, nici un bărbat la bustul gol nu mă aştepta nerăbdător în dormitor), am luat pastila rotundă şi am înghiţit-o cu o gură de apă. La gâtul paradit apa zgârâie şi are un gust sălciu, dar n-am avut răbdare să-mi prepar un ceai. N-am aşteptat să ajungă tableta la locul cuvenit că am înşfăcat antibioticul, cel lunguieţ, l-am introdus în gură şi l-am înghiţit, tot cu apă.

Am simţit că mă înec, dar nu din cauză că una dintre pastille ar fi greşit drumul, ci din cauză că se îmbulzeau, deodată. să coboare pe esofag, împreună cu gurile de apă cu gust leşios. Cum esofagul nu e larg ca autostrada Transilvania (aia care leagă Gilăul de Câmpia Turzii, nu se poate să nu ştiţi care autostradă!), pastilele doreau să alunece, conform, legii gravitaţiei, spre stomac, dar se încurcau una pe alta. Apa trecuse printre ele, am mai luat o gură, nimic! Cu un început de panică, am pus de ceai. Nu mi-a trecut prin minte toată viaţa, ci doar trei idei: cât suntem de fragili, dacă o clipă de neatenţie şi de grabă plus nişte nenorocite de tablete ne-ar putea ucide, am să mor şi mama va trebui să-mi crească băiatul şi cine o să anunţe pe DC, pentru o coroană, un anunţ, ceva??

Am început să beau înghiţituri mici din ceaiul preparat cu miere şi lămâie, dar senzaţia de strangulare în gât tot nu contenea. M-am speriat, am sunat la 112 unde o duduie foarte calmă şi drăguţă a încercat să mă liniştească, mi-a spus să beau ceai, să nu mă panichez, să respir adânc, m-a întrebat câţi ani am. Şi-a dat seama că nu eram caz de urgenţă, dar că nici nu sunasem la mişto, s-a purtat extrem de profesional şi frumos cu mine. În câteva secunde mi-a aflat numele şi adresa, mi-a făcut, totuşi, legătura la salvare unde altă tipă foarte drăguţă m-a întrebat ce pastile am luat, dacă pot să respir, dacă cred că e nevoie să trimită salvarea să mă ducă la ORL. Pe acolo am mai fost odată, în urmă cu 6-7 ani, când mă înecasem cu o bucată de frunză de dafin din zacuscă. Nu am amintiri prea plăcute de la introducera unui tub pe gâtul meu, aşa că am început să dau înapoi. Lăsaţi, mai stau câteva minute şi, dacă tot nu mi-e bine, vă sun iarăşi, am zis. Fata de la salvare a spus să sun neapărat dacă nu îmi trece.

Nu am îndrăznit să mă culc, m-am plimbat prin casă, încă tuşind şi încercând să scap de senzaţia de “ceva oprit în gât”, bând guri mici de ceai. Am deschis DC-ul, nici o glumă (iartă-mă, dacă știam băgam vreo 3, îți săreau pastilele alea din gât imediat – n. Julius). M-am dus să mă uit la copilul care dormea dus, departe de frământările şi grijile mele. Trecuseră deja patruzeci de minute de când sunasem la salvare şi mă simţeam mai bine, dar nu cutezam să mă culc. Mi-am terminat cea de-a doua ceaşcă de ceai şi stam pe marginea patului pierdută în speculaţii pe marginea fragilităţii vieţii şi inexorabilităţii morţii când a sunat telefonul.

Am răspuns şi tipa de la salvare m-a întrebat, pe nume, cum mă simt. I-am spus că mult mai bine. A repetat că pot să sun oricând înapoi dacă ceva nu e în regulă şi mi-a urat noapte bună.

După telefonul ei am adormit buştean.

După cât de frumos s-au purtat cu mine operatoarele de la 112 şi Salvare nu pot în ruptul capului să cred că nu răspund solicitărilor, că din rea-voinţă se întâmplă uneori dramele pe care le vedem la televizor. Dar eu, dacă aş avea putere, i-aş obliga pe cei care sună aiurea, timp de trei luni, câte opt ore pe zi, să cureţe veceurile unei secţii de spital, ale unei şcoli speciale şi ale unui birt (și veceurile unei cazărmi, cu periuța de dinți, supravegheați de un sergent lipovean; băieții știu de ce – n. Julius).

Share:

42 comments

 1. Sanda 7 April, 2012 at 11:38

  s-au comportat frumos intr-adevar:) no, bine ca esti bine!

 2. Belle d”Imagination 7 April, 2012 at 11:39

  AMIN!

 3. lulu 7 April, 2012 at 11:41

  Asadar e adevarat: medicamentele luate fara supraveghere te pot omori.

 4. Cms 7 April, 2012 at 11:42

  Văd că se schimbă traficul DC, acum se postează lucruri mult mai interesante sâmbăta. Foarte bun text, ErRon! (aproape am crezut şi eu c-ai dat colţul 😛 )

  Julius, se pare că a venit vremea unui serviciu de gardă de noapte pe Daily Cotcodac. Ştii tu: sună telefonul, “Alo? Sunt un cititor DC, am mare nevoie de nişte comentarii haioase, pisica iarăşi a făcut în aşternuturi, am descoperit chiar când era să mă bag în pat.” Iar cine e de gardă răspunde, DJ Cotco, de pildă: “Desigur, aşteptaţi un moment, după cum arată statusul, avem trei comentatori on-line, acum îi contactăm ca să trimită o glumă, să trolleze puţin. Dacă nici aşa nu vă trece, îl sunăm pe trollul oficial, acasă, să intre urgent în operaţie, o să vă ia supărarea cu mâna.”

 5. mifty 7 April, 2012 at 12:52

  @Cms: … pe mine poa să mă sune când dorm și Arhanghelii, simultan și pe rând, cu trompeta sau cu sirena, nu contează, că e degeaba!!!
  singura chestie e că-mi trezesc copii și nevasta, și evident că după aia mă trezesc ei pe mine!!! ;))

 6. Ina_adevarata 7 April, 2012 at 12:54

  Suprarealist. Noah, ăsta îi Cluuju’, ce să faci…

 7. mifty 7 April, 2012 at 12:59

  @CMS și Ina: să dau like, să nu dau like… hai că e fată bună, și-i dau și eu like!!! 😀

 8. Liviu 7 April, 2012 at 13:30

  nu era suficient sa fi mancat ceva cat de cat solid cu care sa fie eliberate drumul?
  pastilele alea nu s-au dizolvat si ele dupa cateva minute?

 9. sendroiu 7 April, 2012 at 13:55

  Cred ca si speculatiile tale pe marginea fragilităţii vieţii şi inexorabilităţii morţii au avut o contributie importanta la inducerea somnului 😉
  (Eu, cel putin, cand ma gandesc la inexorabilitatea morţii, e ca si cum as numara oi)

 10. Cms 7 April, 2012 at 14:22

  @sendroiu: Visează doctorii de pe platformele petroliere oi nigeriene? 😉

 11. sebra 7 April, 2012 at 14:25

  Nu era mai simplu să iei ziua pastilele alea? 🙂

 12. Serban 7 April, 2012 at 14:35

  @sendroiu: =))

 13. dudi 7 April, 2012 at 17:45

  ma, m am operat saptamina asta in austria lucru aici la o batrina si cu asigurarea mea am stat 12 zile in spital …ma imi pare rau in romania suntem in cretacic cu sist sanitar daca mai ai probleme cu medicamentel vino mah aici ca astia ti le si beau in locu tau

 14. dudi 7 April, 2012 at 17:46

  ma tot intrbau daca mai vreau ceav ,daca mi i frig eu ma gindeam ca mi ar trebui o programare la cosmetica

 15. Lecteriţa 7 April, 2012 at 20:25

  Cum sa iei, fata, pastilele cu apa? Decat bolnavii fac asta. Aialaltii iau pastile cu un digestiv, ceva. Ca de-aia nu se duce pe esofag.
  Si sa stii ca eu nu cred ca ai nimerit la 112. Sau stai in alta tara, sau stai langa granita si se interfereaza celula de comunicatii cu aia din Ungaria

 16. ErRon 7 April, 2012 at 20:58

  @sendroiu: Cred ca voi, doctorii, o luati mult mai usor cand e vorba despre moarte! Desi, presupun, nici la varsta pensiei nu ajungeti sa fiti total imuni! Sau cel putin asta imi place sa cred despre voi!:P

 17. RoseN 7 April, 2012 at 21:04

  La RoBlogFest ala se uita careva? Castiga bentita lui Julica frun premiu???

 18. ErRon 7 April, 2012 at 21:05

  @Lecteriţa: M-am gandit eu ca marea greseala a fost cu apa!:D

 19. RoseN 7 April, 2012 at 21:10

  @Cms: CMS-ica, da’ cine mai e acu trollu oficial ha? sa stiu pe cine sa sun =))

 20. ErRon 7 April, 2012 at 21:11

  @Cms: Excelenta idee! Dar garda sa fie pe baza de voluntariat sau platita (la fel ca textele!)?:D

 21. ady 7 April, 2012 at 21:21

  pai cu o gura de apa iei tu ditamai bomba de augmentin?! nus’ cum e alalalt de care ziceai, dar singura data cand am luat augmentin pt o sinuzita ofuscata il luam cu minim un pahar de apa. bine ca esti bine.

 22. sendroiu 7 April, 2012 at 21:45

  @ErRon: nu moartea ma face pe mine sa casc, ci inexorabilitatea ei 😉

 23. Cms 7 April, 2012 at 21:54

  @RoseN: Te sacrifici o noapte întreagă stând de gardă, ca să ai motive să-l suni pe trollul oficial? 😛

  @ErRon: Voluntariat, evident! E pentru o cauză nobilă. 😉

 24. RoseN 7 April, 2012 at 22:02

  @Cms: pai eu asta intreb, cine e…sa stiu se merita? Poate esti in urma cu stirile, dar ultimul ce ocupa postu respectiv isi dadu demisia de ceva vreme =)) e grea slubja ce vrei si tu acu =))

 25. RoseN 7 April, 2012 at 23:19

  YEEEEEEEY, castiga TravelGirls 🙂

 26. RoseN 7 April, 2012 at 23:21

  Mno…bentita lui Julica lua doar locul II…bun si ala 🙂

 27. RoseN 7 April, 2012 at 23:28

  URAAAAAAAA, votat-am si anu asta, yuuuhuuuuuuuuu!!!
  Traiasca dailycotcodac!!! Bravo domnu Damian!

 28. Cms 7 April, 2012 at 23:29

  @RoseN: Noroc cu tine, RoseN, că ai făcut pe reporteriţa! 😛

 29. RoseN 7 April, 2012 at 23:36

  @Cms: 😀 sunt talentata sau ce? 😀

 30. Cms 7 April, 2012 at 23:54

  @RoseN: Desigur, eşti întruchiparea feminină a lui Ilie Dobre! =))

 31. RoseN 7 April, 2012 at 23:57

  @Cms: 😀 Hmmmm, o sa o iau ca pe-un compliment, ca altfel…bzzzzz-bzzzzzzzz!!!

 32. Cms 8 April, 2012 at 00:53

  @RoseN: Compliment, compliment, fireşte! Azi nu s-a oprit curentul în cartier, n-am nevoie de bzzzz-bzzzzzzzz, mulţumesc frumos! 😛

 33. dush 8 April, 2012 at 00:58

  mmm…esti la dieta, spune drept…de luai un colt de pita se duceau la vale ca acceleratu’ de pe la sinaia la bucuresti…

 34. Liviu Mihai 8 April, 2012 at 08:04

  True…
  Nici io nu prea pot sa cârâi când vine vorba de 112. Am avut nevoie de ei (pentru diverse persoane, nu pentru mine ca eu nu mai pot fi ajutat) de vreo 10 ori. De fiecare data au fost niște minunătii de tanti. O singura data a fost un pic mai greu când doamna nu pricepea de ce chem eu salvarea daca nu sunt lângă copilul meu (îl lasasem cu mama care daca ii arde casa mă suna pe mine nu cheamă pompierii). In rest, jos palaria!

 35. Sorin 8 April, 2012 at 10:15

  @Lecteriţa: Exact, cum sa iei doctorii cu apa? Eu le iau normal, cu vodca.

 36. Dan1 8 April, 2012 at 15:21

  @RoseN: Pai eu il propusei pe fratele Andryusha, da’ voi nimic! =))

 37. Ciprian 8 April, 2012 at 15:46

  @Dan1: poftim, domnule! 😛 http://bit.ly/beatingtetris

  Sau poate vrei un SuperMario ;)) http://www.youtube.com/watch?v=2P4cQAkQ56Q&feature=related

 38. joyflint 8 April, 2012 at 17:48

  Noroc ca p-asta lume, lucreaza dizolvarea, necazului, in glume.

 39. Dan1 8 April, 2012 at 18:53

  @Ciprian: Merci!

 40. lena 8 April, 2012 at 22:07

  sfat? daca ti s-a mai intamplat,s-ar putea sa fie nevoie de niste investigatii,nu e de gluma,e o problema in zona

 41. Mx 9 April, 2012 at 02:29

  mda, si cand a murit bunica mea a fost “draguta” tanti, a sunat dupa vreo 2 ore sa afle daca a supavietuit infarctului si daca nu vrem sa ne recomande o firma de pompe funebre…
  ha-ha!

 42. Lexu 9 April, 2012 at 20:14

  Ma bucur sa aud ca mai exista oameni care isi iau munca in serios in tara asta. Si asta faca sa aiba salarii decente.

Leave a reply