Postul nu e post destul

Jandarmeria și pixelul alb-albastru

Julius Constantinescu

Sâmbătă, 24 martie, Piața Victoriei. Aproape 1.000 de suporteri ai Universității Craiova protestează pe spațiul verde și trotuarul din fața Muzeului Antipa împotriva dezafilierii echipei de către Federația Română de Fotbal. Se scandează pașnic „Mitică la pușcărie”, „FRF și LPF, aceeași mizerie” și „Pe Sandu și Dragomir / să-i vedem la cimitir”. Șoferii care vin dinspre Arcul de Triumf claxonează cu simpatie în dreptul suporterilor – și ei tot niște golani, legea lui Mitică ar trebui să le interzică să conducă mașini.

La scurt timp, patru sau cinci jandarmi se postează în fața suporterilor, pe partea carosabilă. Dispozitivul e minim, situația nu pare să prezinte risc. Apariția lor este aplaudată de fani.

Timp de 45 de minute, suporterii Craiovei cântă și scandează. În pauze, fanii stau la poze; armata de ziariști se blindează cu fotografii pentru eventualitatea neplăcută că nu iese cu bătaie.


Imagini: AlbAlbastrii.ro

Ora 16:45. Mitingul începe să se dezumfle, scandările sunt cam fără vlagă. Trei fani, unul cu o portavoce pe care e pictată emblema unei facțiuni a galeriei, încearcă să impună câteva lozinci noi. Cu toată bunăvoința organizatorului mitingului, lozincile nu prind, sunt prea slabe. Cei trei sunt dezamăgiți. Unul dintre ei scoate o fumigenă din rucsac și o aruncă spre cei câțiva jandarmi care păzeau adunarea.

Organizatorul mitingului, cocoțat pe un gard, urlă: „Băă, nu le dați motive! Terminați cu astea!” Fanii se îndepărtează de locul cu pricina, delimitându-se de astfel de acțiuni. Lucrurile revin la normal.

Cum provoacă jandarmeria

Jandarmii se mișcă. Dinspre Muzeul Antipa, un dispozitiv înconjoară suporterii prin spate. Pe treptele muzeului, jandarmii pregătesc o butelie de gaz.

Apropierea prea mare de fani întărâtă spiritele, calme până atunci. Jandarmii degajează un spațiu mic de lângă gardul din spate. O fac fără violență, dar știu foarte bine că, intrând în spațiul de siguranță al suporterilor, îi provoacă. Cine nu a fost niciodată la un meci de fotbal i-ar putea bănui de lipsă de suplețe; am văzut însă de atâtea ori manevra asta încât știu că provocarea, chiar subtilă, e intenționată.

Împinși fără motiv din fața muzeului, suporterii izbucnesc: „Nu știi nici o meserie / vino la jandarmerie”, „Când ne loviți, dați la-ntâmplare / că pumnii voștri minte nu are” și „A sosit, gaborii-a sosit!” Jigniți, jandarmii din primul rând încep să îmbrâncească și să lovească cu pulanul. Fanii masați în fața lor ripostează aruncând cu sticle de apă. Jandarmii răspund gazând întreaga adunare și lovind fără discriminare.


Imagini: EuropeanUltras.com

Ce a urmat mai departe știți de la știri; și chiar dacă n-ați văzut, nu e foarte greu de ghicit.

Cu nesimțirea deja cunoscută, biroul de presă al Jandarmeriei vorbește pe seară despre suporteri care consumau băuturi alcoolice, violenți, sărind la gâtul pașnicilor apărători ai ordinii publice. Inegalabilul dom’ Mitică își rupe cămașa de pe el de durere, fiindcă numai Dumnezeu știe cât suferă el pentru Universitatea.

În ce mă privește, sunt destul de claustrofob, nu suport înghesuiala din dubă: jandarmii nici nu se încinseseră bine și eu eram la Gara de Nord. Încă nu s-a născut jandarmul care să mă prindă din urmă – deci, nea Gigi, dacă mai ai un loc la Steaua…

Share:

25 comments

  1. Dan1 26 March, 2012 at 12:13

    N-a zis niciunul “baga site-ul de pamflete si alte arogante în duba”?

  2. Dramoleta 26 March, 2012 at 12:19

    “Apariția lor este aplaudată de fani.” Aici aţi greşit. Au înţeles că vreţi să-i luaţi la palme.

  3. Old John Wheel 26 March, 2012 at 12:19

    @Dan1: Nu, cică a fost mai rapid saitu’ şi nu l-au prins :))

  4. Dramoleta 26 March, 2012 at 12:20

    @Dan1: Bagă duba în site-ul de pamflete =))

  5. Ozzy 26 March, 2012 at 12:22

    Julius, las-o, tata, ca nu tine, am vazut eu cum comenteaza oamenii pe diverse site-uri, gen hotnews: erati niste huligani drogati, bine v-au facut jandarmii ca v-au dat omorul. Pacat doar ca unii au scapat cu fuga. Ca tine, asa…Asta e situatia, degeaba ii explici prostului ca si daca era vreun huligan drogat care arunca cu petarde, trebuia ca jandarmii sa-l ia DOAR pe ala, nu sa intre la gramada in toti. Asa cum avem fix conducatorii pe care ii meritam si presa pe care o meritam, tot asa avem si fortele de ordine pe care le meritam.

  6. Adriana Popescu 26 March, 2012 at 12:25

    @Julica, propun sa o inveti si pe colega ta printesa cum se scapa de jandarmi. Ca ajunge, biata de ea, si de 3 ori pe zi in duba 😀

  7. stalker 26 March, 2012 at 12:27

    citynews a titrat adevărul din greșeală: “47 de jandarmi sancționați după mitingul fanilor” 😀

  8. JULIUS 26 March, 2012 at 12:28

    @Adriana Popescu: e greu să te ții de mine și în teniși, darmite cu tocuri…

  9. Adriana Popescu 26 March, 2012 at 12:31

    @JULIUS: Lasa, papusa, ca nu mai esti asa de zglobiu ca pe vremuri. Cremsniturile isi spun cuvantul…

  10. sorin 26 March, 2012 at 12:35

    Eu la articolul asta dau doar share nu si like! Nu e nimic de placut in lipsa de creier a jandarmilor!:(
    Sau like-ul trebuie dat ca apreciere a capacitatilor atletice ale lui Julius?:D 😕

  11. chocolate 26 March, 2012 at 12:45

    Deci ai refuzat un masaj primit de la un barbat? Pai barbatii sunt cei mai buni maseuri :)) Unii din ei au impresia ca se pricep si la gatit, nu-i asa, Pisi?

  12. Lecteriţa 26 March, 2012 at 13:10

    Nimic n-ai invatat, nici de Remus Cernea, nici de la Bucurenci! Militeaza, bre, pentru o planta, pentru o pasare cantatoare, pentru un copacel verde, pentru salamandrele care se tot imputineaza, nu pentru folbal !

  13. Old John Wheel 26 March, 2012 at 13:11

    @Adriana Popescu: Io cred că, de fapt, colegei sale -prinţesa- a început să-i cam placă intimitatea oferită de dubă. Altfel nu poci pen’ ca să-mi iesplic 😕

  14. warlock 26 March, 2012 at 13:26

    Julicaaa … jandarmii veneau dupa tine sa iti imparta sincere felicitari bre 😀

  15. Fratele Andryusha 26 March, 2012 at 13:37

    Eu cred că alerg cu viteza luminii sau peste, altfel nu-mi explic cum toate evenimentele astea cu jandarmi mă prind în faţa calculatorului, urmărind desfăşurarea evenimentelor pe site-urile de ştiri sau, mai nou, pe DC.
    Dacă m-ar putea băga în tunelurile alea de la CERN, cred că ştiinţa ar explica multe din necunoscutele Universului, apariţia vieţii pe Pământ, dispariţia dinozaurilor, triunghiul Bermudelor, chestii.

  16. sebra 26 March, 2012 at 13:57

    300 sunt aproape 1000?

  17. JULIUS 26 March, 2012 at 13:59

    @sebra: te-au manipulat televiziunile mogulilor.

  18. Dan1 26 March, 2012 at 14:24

    @JULIUS: Care confunda Austria cu Australia! http://www.realitatea.net/un-avion-s-a-prabusit-australia-resturile-avionului-si-doua-cadavre-au-fost-recuperate_926665.html
    =))

  19. sendroiu 26 March, 2012 at 14:36

    dar nu inteleg de ce protestul a fost oraganizat in fata Muzeului Antipa si nu in fata LPF … L-au impaiat pe Mitica??!!??!!???

  20. Dan1 26 March, 2012 at 14:38

    @sendroiu: Mitica e oricum dinozaur! Acolo e locul lui! =))

  21. Che Guevara 26 March, 2012 at 20:49

    Julica, in calitatea ta de om de presa independenta, poate faci niste investigatii in legatura cu relatia dintre Aurica Solomon si Dumitru Dragomir. Ca din declaratiile din Prosport reiese ca oamenii astia doi sunt tari indragostiti unul de altul. Vad ca isi declara iubire printre zabrele unul altuia.

  22. Scurtissime (136) | Diverse | Robintel 27 March, 2012 at 06:00

    […] scandalului LPF, FRF și ce-o mai pus Mitică la cale. În primul rând, și asta e destul de grav, jandarmeria îi este spusă interesului lui Mitică și-i provoacă pe oamenii altfel pașnici. Apoi: Mitică Dragomir somează televiziunile să respecte contractul pe care l-au semnat, […]

  23. Ozzy 27 March, 2012 at 09:15

    Julica, daca incepe Che Guevara sa-ti trolleze site-ul, te-ai scos :))

  24. Savantu' 27 March, 2012 at 11:34

    @Dan1: Lasa bre Dane, ca in 1994 nevasta, care m-a vizitat la Roma pentru 2 saptamani, si trebuia sa se intoarca la copchilasi (cu trenu, ca inca nu aparusera zborurile low-cost) s-a dus sa-si ia viza de tranzit la consulatul Australiei.

  25. panfi.ro » Mă simt protejat 18 April, 2012 at 09:36

    […] Universităţii Craiova scandează împotriva mizeriei din fotbalul românesc. Jandarmii intră în forţă în manifestanţi lovind şi  împrăştiind în nesimţire gaze lacrimogene. […]

Leave a reply