Postul nu e post destul

Dacă nu ești cuminte, te duc la teatrul de păpuși!

ErRon

De când am aflat că locuim în viitoarea capitală culturală europeană (sper ca Apostu să nu ne dea o ţeapă şi cu asta, doar ne-a promis!), am hotărât să duc copilul, de mic, în locaşuri de cultură. Şi ce-i mai potrivit pentru un preşcolar decât teatrul de păpuşi? M-am uitat frumuşel pe afiş și am găsit următoarea ofertă, de mi-a stat inima:

Frumoase păpuşi, frumoase decoruri, mai mare dragul să duci un copil să vizioneze asemenea spectacole! Unde mai pui că actorii şi actriţele ţipă ca din gură de şarpe, se scălâmbăie mai ceva ca păpuşile pe care le mânuiesc, sar ca bezmeticii dintr-o parte în alta a scenei, folosesc cuvinte, replici şi aluzii pe care copiii nu le înţeleg şi, în general, fac un vacarm cumplit din care copiii abia aşteaptă să iasă! Fundalul sonor este, de obicei, foarte tare, uneori acoperă actorii, de aceea, bănuiesc, aceştia urlă ca apucaţii, iar efectele vizuale pot produce coşmaruri şi celor mai echilibraţi adulţi!

Nu am să înţeleg niciodată de ce “Soacra cu trei nurori” şi “Stan Păţitul” sunt considerate poveşi pentru copii, din care aceştia să tragă învăţături şi să se şi distreze! Aş pune pariu că bietul Creangă nu le-a scris pentru copii.

Dacă la aceste spectacole n-am îndrăznit să duc copilul, cu tot riscul de-a nu-l culturaliza, am fost, în schimb, la Zurinka. Acesta s-a jucat, în toamnă, la Teatrul Naţional, în faţa sălii pline de copii de la şcolile primare, grădiniţe şi şcolile speciale din oraş. Gratuit. O promovare a piesei. E o prelucrare după un basm rromani. Ei bine, personajul acela mai mare şi urât e o vrăjitoare. Prima scenă în care apare a fost extrem de bine gândită de regizor şi/sau scenograf. Beznă totală, un bec focalizat pe două mâini uriaşe însângerate, o voce cavernoasă care spunea că doreşte să mănânce pe nu-ştiu-cine! Ţipetele de groază ale copiilor au umplut sala teatrului, fiu-meu şi-a înfundat capul în jerseul meu şi a început să plângă, trei copii de clasa a doua cu care eram în lojă au început să tragă de mine: “Doamna, haideţi să plecăm la şcoală!”

După aia, recunosc, nu au mai fost scene atât de violente, tot spectacolul a fost o muzică şi-un dans ţigănesc, mai mare dragul!


Stan Păţitul Doamna din imagine, actriţă, arată, plină de mândrie, cea mai înaltă păpuşă din spectacol. Frumoasă păpuşă, are doamna de ce să fie mândră!

Oferta teatrului de păpuşi este foarte variată, dar presupun că noi, părinţii, suntem extrem de cârcotaşi. Altfel nu-mi explic de ce angajaţii acestui locaş de cultură fac apel la mass-media să obțină fonduri de spectacole şi salarii fiindcă, de ani buni, sunt pe punctul de a deveni şomeri.

Share:

23 comments

  1. anatotparca 3 March, 2012 at 11:22

    De la asta pana la spectacolele de teatru cu papusi gonflabile mai e un pas, unu’ mititel! 😀 Horror!! Mai bine il duceai in piata. Impuscai doi iepuri de-odat’: copilu’ se “bucurau” de spectacol, tu de oferta variata de …gogosari! :))

  2. Lecteriţa 3 March, 2012 at 11:40

    Decat Ochiul Soacrei, ala, nu mai bine un pron tube?

  3. Fratele Andryusha 3 March, 2012 at 11:45

    De aia nu mă duc eu la teatru, concerte, cinematograf, nu particip la flash-mob-uri pe stradă şi resping cu vehemenţă însăşi ideea existenţei zilei de “free-hugs”. Când eram copil, la grădiniţă se organizau permanent serbări şi spectacole costumate. Mi-a ajuns cât pentru o viaţă întreagă!

  4. Old John Wheel 3 March, 2012 at 11:49

    Vei spune că-s cârcotaş… da’ prefer amintirile, spectacolele, manifestările din 2007, de la capitala culturală de atunci. Mă rog, dintr-una din cele două capitale culturale europene din 2007, că au fost două.
    Cu atât mai mult cu cât în acel an încă mai locuiam în Hermannstadt, deci vedeam absolut tot ce era de văzut.

  5. anatotparca 3 March, 2012 at 12:04

    @Fratele Andryusha: eu am fost “murdarici” intr-o sceneta, la gradi…Sa nu mai vad crema de pantofi in viata mea, ‘tu-i baschetii ma-sii!

  6. chocolate 3 March, 2012 at 12:14

    La multi ani, mai draga animalule!
    http://www.kamikazeonline.ro/2012/01/transmiteti-i-uririle-voastre-lui-ion-iliescu-aici/

  7. Dan1 3 March, 2012 at 12:55

    Sa vezi ce oribilitati sunt pe Cartoon Network! Tot pentru copii.

  8. anatotparca 3 March, 2012 at 13:05

    @Dan1: ai citit Scufita rosie si Capra cu trei iezi? ca te vad om cu scaun la cap…! =))

  9. ErRon 3 March, 2012 at 13:26

    @Dan1: De aia as fi dorit sa il introduc in lumea magica a teatrului, mi-am imaginat ca teatrul de papusi e plin de cantec, voie buna, papusi draguuuuute, voci calde si placute, decoruri mirifice!
    E, am sa-l duc in parc, la vara, ca au fost cimentate aleile si invatam mersul pe bicicleta! Poate tot e mai bine sportiv dacat intelectual abstrus!:D

  10. Anuticutica 3 March, 2012 at 13:37

    Un prieten mi-a creat o frumoasa imagine despre teatrul de papusi. O sala plina cu copii, iar pe scena sunt papusa buna si papusa rea, care vrea sa ii faca ceva (rau evident) papusii bune. Si toti copiii din sala se ridica, arata cu degetul papusa rea si striga haotic spre papusa buna: “E in spate!!! Intoarce-te!!! Nuuuuuu! Ai grija!!!” etc.
    Eh, pentru asta, daca as avea un copil, l-as duce la teatrul de papusi. Indiferent de fetele papusilor si strigatele papusarilor.

  11. Ciprian 3 March, 2012 at 14:44

    Răul trebuie să aibă astfel de chipuri.

  12. Cms 3 March, 2012 at 14:44

    Foarte faină descrierea începutului piesei Zurinka! Aproape că mi-a venit şi mie să fug la şcoală. 🙂

  13. Ina_adevarata 3 March, 2012 at 15:56

    Adevarul e ca si mie mi-ar fi frica de diavolul ala.
    ErRon, daca vrei teatru de papusi frumos, fara regie “moderna”, hai la Baia Mare. Copilul tau va fi incintat, iar tu te vei simti din nou copil.

  14. Marylou 3 March, 2012 at 16:20

    Foarte zgomotos mi s-a parut si mie spectacolul pe care l-am urmarit acolo, iar copiii n-au fost nici ei din cale-afara de incantati! Poate posturi precum cel de fata ii vor face mai receptivi pe cei de la Puck, sunt sigura ca intentiile lor sunt printre cele mai onorabile, doar ca, pe parcurs, i-au pierdut din vedere tocmai pe cei carora li se adresau. Si daca tot n-o sa se schimbe lucrurile prea curand la teatru, sper ca macar se vor termina lucrarile in parc pana la vara!
    Imi place foarte mult titlul articolului! 🙂

  15. Chiţuşcă 3 March, 2012 at 18:13

    Copiii sunt terorizaţi de părinţii care îşi aduc acasă tot felul de prietene grase, urâte, care duhnesc a ţigară şi alcool, tot felul de ibovnici care vorbesc urât, se poartă urât. Mie mi-e milă de copiii care sunt crescuţi de părinţi care se uită la meciuri ori fac alte chestii prin casă şi înjură, cică să se descarce, cică înjuratul ăsta e sănătos, părinţi care se ceartă în faţa copiilor, mame care bagă în ele fără măsură, mame care vorbesc toată ziua la telefon şi bârfesc cu prietenele, mame care în loc să-şi ducă plozii la o piesă de teatru, îi târâie prin malluri, părinţi care beau alcool şi fumează de faţă cu copiii, părinţi care nu au obiceiul să citească o carte, părinţi care nu-şi încurajează copilul să facă sport, sa aibă activităţi extrascolare, să socializeze, părinţi care au prejudecăţi, părinţi care stau toată ziua pe internet la discuţii fără rost, părinţi care toată ziua înjură sistemul politic şi asteaptă să le dea statul de toate. Astfel de părinţi ne fac pe noi cei mai tineri să nu vrem să ne creştem copiii în ţara asta. Le este teamă că o piesă de teatru îi va distruge psihic, părerea mea e sunt ridicoli.

  16. ErRon 3 March, 2012 at 18:31

    @Anuticutica: “Indiferent de fetele papusilor”?
    Ce zici cat de realist e prezentata baba din “Ochiul soacrei”, piesa dupa “Soacra cu trei nurori”?:P
    @Chiţuşcă: Frumoasa tirada! Crede-ma, sunt de acord sa-ti cresti copiii unde doresti in lumea asta si sa-ti exprimi orice parere doresti! O libertate mai mare decat pe DC nu stiu unde-ai putea gasi!:D

  17. ErRon 3 March, 2012 at 18:36

    Julius, sa spun de titlu??;)

  18. Marylou 3 March, 2012 at 19:38

    Deci, asa… 🙂

  19. Anuticutica 3 March, 2012 at 23:15

    @ErRon: Reprezentarea artistica a soacrei imi aminteste doar ca dupa o anumita varsta, si mai ales in cazul doamnelor foarte rele precum soacrele, bancul ala cu Alinuta care se joaca putin cu sanii bunicii (dar care nu mai are voie sa iasa din curte) devine realitate. Dar copiii nu stiu bancul asta… 😀

  20. Serban 4 March, 2012 at 04:17

    @ErRon: Aș fi curios.

  21. Cristi 4 March, 2012 at 09:17

    Varianta autohtona a lui Chucky sau stirile de la ora 5 interpretate de papusi penibile.

  22. anatotparca 4 March, 2012 at 12:53

    @Chiţuşcă: trebuie sa fi avut o copilarie tare nefericita! Probabil parintii tai au fost asa! Ori ai crescut prin casele oamenilor? Duamne!! Din ce baliverne torni tu acolo… eu asta am inteles. Imi pare rau pentru tine, sincer.
    Sfatul meu: daca tu crezi ca se poate si altfel,nu vad de ce vrei sa-ti cresti copii in “tarile calde”. O poti face si aici, ca te vad baiat destept, stii sa faci diferenta intre parintii buni si aia cretini. Fa-te tu unul bun, nu-i nevoie sa emigrezi, parol. Asa cum nu te obliga nimeni sa-ti cresti “plozii” prin casele altora!;)
    Si mai lucreaza la asta: “Le este teamă că o piesă de teatru îi va distruge psihic, părerea mea e sunt ridicoli.” ! – sfat de la fecor’miu care nu face infarct de cate ori aude o injuratura! 😀

  23. anatotparca 4 March, 2012 at 12:54

    fecior’miu, rectificare. 😀

Leave a reply