George Damian

Nevastă-mea manifesta simptomele clasice de sevraj: pupile dilatate, o paloare cu tente verzui şi extremităţi reci, transpirate. O ţineam de mâini şi încercam să înţeleg ce îi putuse stârni o asemenea panică, o teamă covârşitoare care părea să îi blocheze orice fel de reacţii raţionale. Am lăsat-o să se liniştească, nu părea un moment potrivit pentru dialog. După câteva minute mi-a comunicat cu voce mică: „A plecat, nu mai este acolo…” Am aşteptat răbdător şi am aflat că nu şi-a mai găsit coafeza preferată, găsită cu greu, după ani de încercări dureroase.

Mi-am cântărit bine cuvintele și am sugerat că ar fi trebuit să le întrebe pe colegele de salon de numărul de mobil al distribuitoarei de filaj profesionist la ceafă. N-am apucat să termin, vorbeam cu uşa trântită. A revenit pe seară cu zâmbet în ochi şi culoare pe buze. Şi tunsoare nouă: coafeza se mutase la un salon din Drumul Taberei.

Ştiţi de ce a murit Sid Vicious? A cumpărat droguri de la un dealer pe care nu-l cunoştea. Nevastă-mea era să moară de câteva ori când şi-a schimbat dealeriţa de frizură. A avut câteva momente rebele când a încercat să experimenteze cu nişte proaste bătute în cap care nu ştiau să fileze cum trebuie. De fiecare dată a revenit la coafeza care cunoaşte exact doza şi concentraţia necesară.

Operaţiunea “tunsoarea” este una complexă. Începe printr-un anunţ inofensiv, ca o şoaptă primăvăratică: “Eu nu mai am timp pentru mine…” Din acel moment ştiu că următoarele două săptămâni trebuie să am program flexibil, fără plecări pe termen lung şi fără întâlniri ce nu pot fi amânate sau anulate din scurt. Nici conflictele regionale nu mă pot scăpa, doar chestiunile globale cu efecte dure şi imediate pot fi invocate drept circumstanţe de scuze. Momentul cheie vine când aflu pe unde mai lucrează coafeza. Atunci ştiu cu siguranţă că în următoarele zile trebuie să fiu pregătit să iau copilul de la grădiniţă. Anulez tot şi aştept precizările pentru desfăşurarea în bună regulă a operaţiunii: la ce oră trebuie luat copilul, cu ce trebuie îmbrăcat pentru toate variantele meteorologice (inclusiv cele catastrofice), ce şi cât trebuie să îi dau să mănânce (de obicei mergem la o pizza). Seara trebuie să fiu pregătit cu nişte epitete nici prea transparente, dar nici indiferente. E greu.

Urmăresc de vreo zece ani această relaţie simbiotică dealer-consumator: oriunde s-ar muta coafeza, nevastă-mea se duce după ea. Eu sper doar să nu îşi găsească de lucru la cine ştie ce salon din Oradea.

Share:

72 comments

 1. Fratele Andryusha 21 March, 2012 at 08:11

  Am înţeles că se câştigă bine în Los Angeles din coafură, care ziceai că-i numărul coafezei?… =))

 2. N.A. 21 March, 2012 at 08:13

  Eh, ce sa intelegeti voi… E atat de complexa problema suvitelor filate, am putea scrie carti pe tema asta!
  P.S. – eu nu am intalnit inca decat “proaste batute in cap care nu stiau sa fileze”, inteleg ca sta pe o mina de aur!

 3. Fratele Andryusha 21 March, 2012 at 08:15

  @N.A.: Da, numai că mina de aur e într-o continuă mişcare… :))

 4. sebra 21 March, 2012 at 08:19

  Da’ de ce migrează aşa? Cumva e în divorţ cu bărbată’su şi se piteşte de el?

  p.s. N.A., Andryusha,
  Voi nu ştiţi că aurul se ascunde? Încercaţi să pierdeţi un cerceluş (mai ales tu, Andryusha :)) ) pas de-l mai găsiţi. :))

 5. Didinutza 21 March, 2012 at 08:22

  cunosc tipe care, daca li se pune pata sa se tunda vineri, sunt in stare sa stea la usa coaforului de martea, pina prind loc pe scaunul cu pricina, amana adunari generale AGA, iar daca il prind pe iubit cu alta in pat e din motiv ca li s-au pleostit buclele…

 6. Fratele Andryusha 21 March, 2012 at 08:23

  Pe mine m-a dus nevastă-mea anul trecut la un dealer nou, că cică dealer-ul meu obişnuit nu e prea OK. Dealer-ul nou era o tipă recent divorţată (Sebra, marile minţi gândesc la fel! :)) ), care m-a raşchetat timp de o jumătate de oră în aşa hal încât, în loc să arăt ca de clasa a VII-a, ca de obicei, m-a retrogradat direct în clasele primare, arătam exact ca pe 15 septembrie o mie nouă sute optzeci şi ceva, numai ghiozdanul şi buchetul de flori din mână îmi mai lipseau… =)) =))

 7. Cristi 21 March, 2012 at 08:29

  Daca ar fi sa fac o comparatie cu istoria, operatiunea “tunsoarea” a doamnei Damian este asemanatoarea cu operatiunea “Overlord” :))

 8. Sorin 21 March, 2012 at 08:49

  Sid Vicious mai avea inca 500 de motive sa moara. Primul era ca Sex Pistols a fost cea mai proasta trupa de punk.

 9. Belle d”Imagination 21 March, 2012 at 08:55

  @Fratele Andriusha:
  Să dau pleata jos/ Să mă fac tânăr frumos.

  @Toţi bărbaţii: sunteţi nişte insensibili! Când vine vorba de motoare, reglări şi bibiliri, sunteţi în stare să vă duceţi după un mecanic până-n stepele Asiei sau oriunde i se năzare ăluia să-şi mute fizicul. Iar în procesul de mentenanţă al maşinii sunteţi perfect capabili să staţi în spatele meşterului, frângându-vă mâinile cum nici dacă soaţele/ mamele sunt în spital nu vi le frângeţi, îl înconjuraţi cu atâta solicitudine şi atâta pasiune e în ochii voştri cum nici măcar la mireasa voastră nu v-aţi uitat. (Pentru avansaţi, a se citit la cea mai recentă amantă.)
  Sunteţi gata să vă repeziţi după orice prostie pe care v-o cere ăla, voi care nu v-aţi duce după o şaormiţă de Dristor pe la un 2-3 am nici picaţi cu ceară.
  NU mai vorbesc de programări. Că p-alea le faceţi cu luni înainte, mai faceţi o pre-revizie micuţă, să nu vă duceţi nearanjaţi la service. Şi desigur, habar n-aveţi la ce oră trebuie luaţi copii de la şcoală, cum să-i îmbrăcaţi sau cum să-i spălaţi pe dinţi. Dar şi treziţi în crucea nopţii veţi şti la ce secundă trebuie să intraţi în garajul mecanicului.

  În schimb, dacă o doamnă decide că trebuie să arate bine, devine brusc motiv de lezmajestate şi vă văicăriţi mai jalnic decât mielul luat de la ţ a ţ a oii că trebuie să aflaţi unde este salonul la care lucrează acum ”aceea” fără de care buclele consoartei ar păli în faţa concurenţei.

 10. Old John Wheel 21 March, 2012 at 09:04

  Nu poci pen’ ca să dau cu laicu-n comentariul Bellei! Nu poci şi gata, atât de tare m-o mişcat până la lăcrămi amintirile pe care mi le-a redus pă retină: prima mea maşină dăciuţă bolnăvioară (îi căzuse însemnul ăla de pe masca radiatorului), în salonul de spital hală, pe cric, programările pe care le făceam cu două zile înainte!… 😀

 11. Bear Grylls 21 March, 2012 at 09:05

  O inteleg foarte bine pe doamna…Si coafeza mea(talentata,dar cam scumpa) a migrat din motive de datorii la banca.Luni am apelat la serviciile manichiuriste aferente,dar desi au scazut mult preturile serviciul prestat e execrabil…Respectiva are maini de tractorista si produse de toata jena.Nu voi mai trece pe-acolo!!!

 12. chocolate 21 March, 2012 at 09:31

  Pfuai, iar e marti?

 13. ela 21 March, 2012 at 09:56

  Am inteles acum de ce Lady Gaga schimba asa de des coafurile ….
  Imediat ce-i fuge coafeza , hop o peruca cu chica filata asa cum vrea neuronul ei:D

 14. Analfabetu' 21 March, 2012 at 10:23

  Te compatimesc. Eu nu asi putea face fata la o asemenea viata… Drept dovada, am si divortat de doua ori.

 15. ela 21 March, 2012 at 10:28

  @Analfabetu’:

  Nu era mai ieftin sa gasesti o coafeza buna ?
  Stiu ca au aceleasi studii ca si avocatii, dar totusi…. 😀

 16. dush 21 March, 2012 at 10:29

  opaaaa…umor! D-le Dr. Sendroiu, PAZEA!

 17. coradob 21 March, 2012 at 10:30

  Si ce, n-are dreptate femeia? Habar n-aveti ce important e filajul 😀

 18. RoseN 21 March, 2012 at 10:40

  Eu am intrat doar sa va salut! Pfuuuu ce devreme e, sau mi se pare…
  P.S. coafeza mea chiar a terminat dreptul, deci se pare ca se castiga uneori mai bine din… filaje

 19. emilia 21 March, 2012 at 10:43

  Berbantilor, radeti voi radeti, dar operatiunea “tunsoarea” este una vi-ta-la!!

 20. Analfabetu' 21 March, 2012 at 10:48

  ela: Coafeze n-am mai cautat, in rest cred ca le-am facut pe toate. Oricum, am alta iubita acum; de dame n-am dus lipsa. Actuala a terminat doua facultati si e jurist, are cofeza ei si uneori cand ma scap si-i vorbesc despre Supraom, nu ameteste…

 21. ela 21 March, 2012 at 11:01

  @Analfabetu’:

  Poate doamnele ameteau de placere ascultindu-te vorbind despre Supraom ?:D

 22. curiosul 21 March, 2012 at 11:04

  Neatza. Daca doamnele nu se tund le inselam, ca nu-s cochete, iar daca se tund sunt fitoase. Pana la urma cum ar fi bine???

 23. Analfabetu" 21 March, 2012 at 11:09

  ela: Nu era asta motivul. Ultima sotie, intr-o dimineata, la cafea, mi-a spus: Puiule, e grea nebunia asta a ta…

 24. ela 21 March, 2012 at 11:23

  @Analfabetu”:

  Ferice de tine c-ai scapat de analfabeta!

  😀

 25. Analfabetu" 21 March, 2012 at 11:30

  ela: M-ai facut sa rosesc…

 26. Carmen Tanu 21 March, 2012 at 11:32

  Nu-i de gluma cu tunsul. Femeile or fi ele atasate de coafeza personala dar stiu baieti care fac(pe bune) vreo 350 de km sa ajunga la coafeza care le face …freza!

  La tipa la care merg de cativa ani, clientii pe care-i gasesc mai des sunt politisti de la Rutiera si isi fac tot felul de chestii. Se pare ca in acest domeniu spaga este direct proportionala cu banii dati pe vopsit, suvite si alte cele!

 27. BRRC 21 March, 2012 at 11:34

  @RoseN: Ce poate fi mai tare decât să stai două ore pe scaun, schimbând impresii pe teme de Contencios Administrativ cu coafreza? :-))))))) Picture that! 🙂

 28. Analfabetu" 21 March, 2012 at 11:36

  Carmen Tanu: Poate baietii respectivi sunt pudici si nu pot sa se dezbrace in fata oricui.

 29. Old John Wheel 21 March, 2012 at 11:37

  Bre, tăt la coafâţe vă ie capu’?! 😕

 30. prostovaniada 21 March, 2012 at 11:45

  Dl. Damian George a scapat incredibil de usor.. O deplasare, un fleac… Aveam o prietena care a venit de doua ori la intalnire plangand in hohote. Credeam ca picase vreun examen. Venea de la tuns si o “nenorocise” coafeza. Eu nu vedeam nici o diferenta, dar daca fata plangea, nu cred ca plangea degeaba…

 31. 4mall 21 March, 2012 at 11:54

  @Analfabetu”: Pai si n-avea dreptate?

 32. Rushenne 21 March, 2012 at 11:55

  Mai, nu ma speriati! Eu Vineri merg la o coafeza noua. Sper sa nu fie ‘o proasta batuta in cap care nu stie sa fileze cum trebuie’ si nici in vreun divort ceva …

 33. 4mall 21 March, 2012 at 11:55

  @Rushenne: Sfat: tunde-te singura!

 34. Analfabetu" 21 March, 2012 at 11:56

  4mall: Si inca(*)cata dreptate avea!

 35. 4mall 21 March, 2012 at 11:57

  @Analfabetu”: Si la ce i-a folosit? :))

 36. Analfabetu" 21 March, 2012 at 12:01

  4mall: Acum are langa ea un domn ce poate fi instruit si chilugit dupa bunu-i plac.=}

 37. Old John Wheel 21 March, 2012 at 12:04

  @Rushenne: Câteodată o petardă face minuni! E mai bună decât o coafeză, trebuie doar să ştii cum să o foloseşti ca să te tunzi, nu să te şi arzi :))

 38. Cristi 21 March, 2012 at 12:04

  @Rushenne: Vineri? Zi cu ghinion. :))

 39. 4mall 21 March, 2012 at 12:06

  @Old John Wheel: E periculos, prea periculos…eu asa am ramas fara par :))

 40. RoseN 21 March, 2012 at 12:07

  @4mall: Paza bună trece primejdia rea 😀
  @Old John Wheel: Măh, zi drept ai ceva cu domnita Ruşen, ti-e ciudă ce păr frumos are, şai?

 41. Rushenne 21 March, 2012 at 12:08

  Old John Wheel, Cristi: Oh, Doamne! Va multumesc! Deja ma simt mult mai bine … :))

 42. Rada 21 March, 2012 at 12:08

  Sid Vicious era cumva tata lu’ Darth Sidious?

 43. Nero 21 March, 2012 at 12:09

  Un barbat adevarat domnu’ George. A trecut la avansati. Cursul de incepator e sa poti rosti intodeauna doua cuvinte magice: “Da draga”

 44. Cms 21 March, 2012 at 12:28

  Eu am înţeles că azi este ziua de naştere a uneia dintre frumoasele noastre cititoare, aşa că îi urez La mulţi ani! Aşa, în general, şi în special alături de Daily Cotcodac. 🙂

 45. RoseN 21 March, 2012 at 12:32

  @Cms: 😀 😀 😀 ihi!

 46. Rushenne 21 March, 2012 at 12:39

  @RoseN: La multi multi ani sanatosi si frumosi! >:D<

 47. RoseN 21 March, 2012 at 12:41

  @Rushenne: Multumesc :-* scumpa de tine!

 48. George Damian 21 March, 2012 at 12:55

  Cred ca o sa ma reorientez catre texte istorice cu elemente de genul celui de fata, istoria politica vad ca nu prea pasioneaza…

 49. Ciprian 21 March, 2012 at 12:58

  Eu urăsc programările.

 50. Analfabetu" 21 March, 2012 at 12:58

  George Damian: Vrei ca lumea sa se imbolnaveasca de CULTURITA?!?

 51. RoseN 21 March, 2012 at 12:59

  @Ciprian: Si pe programatori, nu? 😀

 52. ionut 21 March, 2012 at 13:02

  @RoseN: Sa fii fericita, vesela si frumoasa cat mai multi ani de-acum inainte, RoseN!
  Aaaaa.. si nu in ultimul rand: sa fii in continuare “zen” :p :))

 53. Cms 21 March, 2012 at 13:13

  @ionut: RozeN 🙂

 54. ionut 21 March, 2012 at 13:16

  @George Damian: 🙁

  @Cms: 🙂

  @RoseN: :p

 55. Ciprian 21 March, 2012 at 13:18

  @RoseN: 😛 fără legătură cu it-işti, cu ei mă mai pot înţelege.
  La mulţi ani!

 56. Analfabetu" 21 March, 2012 at 13:21

  Iar am uitat sa cumpar flori… LA MULTI ANI, RoseN!

 57. ionut 21 March, 2012 at 13:47

  @Ciprian: Sa nu-i punem la gramada, totusi :p 🙂

 58. RoseN 21 March, 2012 at 14:12

  Mersi mersi mersi, ce oameni draguuuuti 😀

 59. Cms 21 March, 2012 at 15:02

  @George Damian: Eu n-am încercat niciodată să dorm pe preşuleţ. O fi chiar atât de palpitant, încât dă dependenţă? 🙂

 60. N.A. 21 March, 2012 at 15:03

  @RoseN: La multi ani, Rozicaaaaa, sa ai parte de tot ce-ti doresti tu si-ti trebe! We luv ya, fata!!!!

 61. mifty 21 March, 2012 at 15:04

  @coradob: … așa zic și ăia de la sri!!! 😀

 62. Fratele Andryusha 21 March, 2012 at 15:05

  LMA! RN ş.a.m.d.

 63. Dan1 21 March, 2012 at 15:09

  @N.A. & @Fratele Andryusha: Subscriu si eu! :))
  @RoseN: Si? Bem ceva? :))

 64. RoseN 21 March, 2012 at 15:12

  @N.A.: >:D<
  @Fratele Andryusha: aia cu “ş.a.m.d.” e in loc de Vă dorim ceea ce ne doriți și dumneavoastră nouă!, asa-i? 😀
  @Dan1: 😀 clar!

  HAI NOROC LA TOATA LUMEA!

 65. Rushenne 21 March, 2012 at 15:21

  @Dan1: Pai, cred ca nu ti-ar refuza invitatia! 😀 Dar fii un gentleman si scoate-o la un suc in Cluj. 😛
  PS – Eu cu tine nu mai vorbesc. 😀

 66. RoseN 21 March, 2012 at 15:23

  @Rushenne: =)) corect… eu v-am zis la toti noroc, dar am intrat la moderare :))
  Cred ca sefu M3bis nu apreciaza prajiturile =))

 67. Rushenne 21 March, 2012 at 15:30

  @RoseN: Am vazut un comment de-al tau care apoi a disparut. Si ma gandeam: ‘Bai, ce misto e de programatori! Pot sa-si stearga singuri comentariile cand se razgandesc.’ 😀

 68. RoseN 21 March, 2012 at 15:37

  @Rushenne: :)) Nu chiar, doar nu crezi ca ne lasa cerberul sa ne atingem de baza de date:))
  Am pus eu prea multe linkuri, si a fost bagat comentariul la moderare dupa editare 🙂

 69. Dan1 21 March, 2012 at 15:45

  @RoseN: “Cookies” cum zic programatorii web! =))

 70. RoseN 21 March, 2012 at 15:54

  @Dan1: =)) corect

  Un prieten mi-a sugerat sa beau o halba de Baileys asa ca Ia POFTITI 😀

 71. ionut 21 March, 2012 at 15:58

  @RoseN: Si te mai miri ca ajungi in spam :p:))
  Nu-i bai, insa: au si oamenii aia nevoie de ceva dulce din cand in cand 🙂

 72. Irina 22 March, 2012 at 12:30

  Oradea, ca Oradea…Ai putea spera sa nu se mute in Dorobanti coafeza.

Leave a reply