Postul nu e post destul

Antropologului îi şade bine cu drumul

Cms

Unii dintre cititori îşi închipuie probabil că antropologii sunt un fel de Indiana Jones care bântuie mapamondul în lung şi-n lat, în căutarea comorilor ascunse de hipsterii din vechime. Fără îndoială că unii cercetători din afară au parte de colaboratoare drăguţe şi omniprezente, pe care le târăsc după ei în cele mai exotice şi mai necivilizate locuri din lume, numai ca să le poată freca pe spate la sfârşitul zilei sub vreo cascadă cu apă încă nepoluată de industrializarea sălbatică locală. De obicei, însă, antropologii de pe la noi se limitează la mult mai prozaicul teren prin ţară, din lipsa fondurilor, asta când nu mulţumesc cerului că încă mai au un loc de muncă.

Mărturisesc cât se poate de sincer că mi-e lene şi să ies din casă, darămite să mai umblu pe coclauri după subiectele mele de studiu. Totuşi, când şi când, mă cuprinde câte o jenă existenţială şi îmi părăsesc bârlogul pentru o cură de cercetare reală, printre oameni adevăraţi. În definitiv, şi Malinowski a urât terenul, dar ce poze faine alb-negru cu băştinaşi şi-a tras!

Şi uite aşa am ajuns vara trecută într-o comună, aproape de Bucureşti. Alaiul celor două maşini ale prietenilor mei mă debarcase exact în faţa primăriei, apoi amicii au demarat urgent, pentru că tocmai trecuserăm pe lângă o pădurice numai bună pentru organizat o petrecere la iarbă verde. Îmbinarea utilului cu plăcutul. Pentru ei.

Hotărârea mea de a duce mai departe nobila muncă de teren a iluştrilor înaintaşi a prins să se clatine când secretara primăriei m-a lămurit în 10 cuvinte că şcoala unde urma să mă întâlnesc cu omul de legătură este în satul aparţinător comunei, la şase kilometri distanţă. Dar cum să mă oprească pe mine şase kilometri de şosea, când alţii străbat jungla zile în şir ca să dea de urma vreunui trib uitat de lume din America de Sud?

Am ieşit din primărie şi am luat-o pe strada principală. Din faţă se apropie un ţigan mustăcios, cu pălăria-i neagră cu boruri largi. Dau bineţe, cum ştiu că e bine să faci pe la ţară, şi omul îşi scoate pălăria, rânjindu-mi larg. Trec mai departe, încântat de pacea care domneşte pe lume, dar abia fac 50 de metri că aud ţipete de femeie şi zgomot de sticlă spartă. Întorc capul: ţiganul meu se oprise şi spărgea tacticos cu o rangă metalică parbrizul unui taxi parcat în faţa unei case, acompaniat de urletele proprietarei maşinii, care nu îndrăznea să se apropie de acest vandal costumat în Zorro. Poate nu-l salutase cum se cuvine ultima oară?

Am ajuns la şcoala cu pricina după un marş de o oră, în plin soare. Răcoarea din camerele umbrite mă face să mă înfior, după cele 40 de grade de afară. Din păcate, învăţătorul care trebuia să mă prezinte celor doi oameni cu care voiam să stau de vorbă era plecat la Iaşi, pe urmele nevestei care fugise la maică-sa, împreună cu cei patru copii – mă lămureşte portarul şcolii, sau poate informatorul local al SRI-ului.

La naiba cu Malinowski, Mead şi Lévi-Strauss! Spre deosebire de ei, am un telefon şi nişte prieteni şi nu voi ezita să-i folosesc! După 10 minute sunt preluat cu maşina şi aruncat direct în mijlocul petrecerii la iarbă verde. Nici măcar furtuna care a sosit în vreo oră şi ne-a udat mai ceva decât cascadele tropicale din rezervaţiile cu antropologi în stare naturală nu a reuşit să ne strice cheful, pe care l-am continuat în timpul retragerii şi apoi acasă.

N-am mai ajuns anul trecut în locul cu pricina. Nici nu ştiu dacă familia învăţătorului s-a reunit sau acum el s-a combinat cu sora soţiei vărului primar al agentului local de poliţie. Dar sunt şanse mari să-mi reiau cât de curând cercetările. Nu e ocazie când vorbesc la telefon cu prietenii mei corporatişti, apăsaţi de serviciul lor de 12 ore, fără să mi se pună întrebarea „Când mai organizăm un teren din ăla de-al tău, meseriaş?” şi să nu se ofteze la finalul convorbirii, lung, din străfundul sufletului: „Ce meserie distractivă mai aveţi şi voi, antropologii!”

Share:

33 comments

  1. Fratele Andryusha 12 March, 2012 at 08:11

    Lévi-Strauss e ăla cu blugii, nu?…

  2. sebra 12 March, 2012 at 08:21

    @Andryusha,
    Cred că e fratele lui ăla cu Dunărea albastră.

  3. Fratele Andryusha 12 March, 2012 at 08:24

    @sebra:
    “Dunărea albastră” e o consignaţie, nu?… =))

  4. Dan1 12 March, 2012 at 08:34

    @Fratele Andryusha: Ala e Strauss-Kahn, parca. =))

  5. Fratele Andryusha 12 March, 2012 at 08:38

    @Dan1: Ştroţcan! =)) =))

  6. sebra 12 March, 2012 at 08:40

    @Fratele Andryusha:
    Un restaurant. Are şi braserie.

  7. boemul 12 March, 2012 at 08:45

    lămureşte-mă, te rog… antropofagii este ăia care mănâncă antropologi, sau cum? 🙂

  8. camionagiu 12 March, 2012 at 08:47

    Vă înţeleg perfect domn profesor. Practic suntem colegi, căci şi noi, şoferii, păţim acelaşi lucru.

    Plec cu marfă pe ruta Budapesta-Viena-Ulm (Germania), cu buşteni din care să-şi mai facă oamenii ăia de la universitate caiete.
    Pe drum o pană. Cât făceam pana – şi credeţi-mă roata de tir e puţin mai mare ca aia de la loganele voastre – apare o domnişoară studentă. Cam fardată, dar frumoasă. Cică să o iau o tură mai încolo trei oraşe ca nu venise prof la clasă.
    O iau, mergem. Pe drum poliţia – NINO NINO ACTHUNG DA-TE JOS!

    Amendă şi pooolane că am luat bagaboante în maşină. Pai stai aşea, fă, nu ziceai că eşti studentă?

    – Unde mă studentă, prostovane, în câmp?, face gaboru nazist.
    – Păi am zis că e la agronomie, şefu, şi face practică

    Când ajung acasă, mătuşă-mea Simona Tache sare: CE MIŞTO E DE VOI, ŞOFERII, NOI STĂM SĂ SCRIEM ÎNBÂCSIŢI DE FUM ŞI VOI VEDEŢI TOATĂ EUROPA O DATĂ PE LUNĂ.

    Te înţeleg perfect domnu nandrolong.

  9. Old John Wheel 12 March, 2012 at 09:18

    @sebra: Unde se dă ciocooo! 😀

  10. lulu 12 March, 2012 at 09:29

    Deci eu am vazut un episod in care Indiana Jones si-a descoperit un fiu, si luptau impreuna impotriva raului. Drept pentru care ar trebui sa te grabesti cu reluarea cercetarilor, caci la urmatoaea vizita, primul tiganus intalnit s-ar putea sa aduca oarecum cu tine, si sa fii nevoit sa il ajti, ca el nu ajunge bine la parbriz…

    PS Bun text, te-a speriat Julica si pe tine?

  11. Cata 12 March, 2012 at 09:38

    he he, la noi la Romanica, antropolologhia se poate studia foarte bine de acasa, doar privind la OTV si la stirile de la 5. Nu e nevoie sa bati coclaurile, mai ales ca la cum se golesc satele romanesti, s-ar putea sa ramai fara esantion reprezentativ :))

  12. Old John Wheel 12 March, 2012 at 10:35

    Mda! La urma-urmei, trebuia şi Pora-Pora să aibă ceva neamuri prin Mioritica, nu? Mă rog, un pic mai evoluate, în sensul că astea nu băgau cerce[r]tăreţi la cazan ci mâncau parbrize pe pâine! 😀
    Da’ Babatunde ce părere are?

    Cms-ule, mie mi-a plăcut textul! 🙂

  13. Irina 12 March, 2012 at 10:54

    Afumati? Stefanesti?

  14. Lecteriţa 12 March, 2012 at 11:14

    Da’ macar ai apucat sa-i intrebi ce cred ei ca inseamna antropolog?

  15. camionagiu 12 March, 2012 at 11:26

    @Lecteriţa: corect e andropolong (cel ce studiază evoluţia mărimii penysuluy la aborigeni, după începerea ritualurilor de vânătoare), dar lasă-l în ignoranţa-i băltindă

  16. Ina_adevarata 12 March, 2012 at 11:36

    Munca de teren e grea, Cemeseule! Pai, cine a zis ca e usor sa inghesui in portbagaj gratarul, carbunii, micii si berile?

  17. Cristina Ş. 12 March, 2012 at 11:42

    “… cascadele tropicale din rezervaţiile cu antropologi în stare naturală ” .. :))

  18. Gabitzmic 12 March, 2012 at 12:00

    @Cristina Ş.: adica la nudul gol =)) CMS-ule nu dadea !!

  19. Camelia 12 March, 2012 at 12:00

    vreau si eu intr-o cercetare de-asta cu gratarul in portbagaj……

  20. coradob 12 March, 2012 at 12:11

    Si numai corporatisti iei in escapadele, aaa, cercetarile astea bucolice?

  21. N.A. 12 March, 2012 at 12:43

    Deci, voi, astia care mergeti la intalnirile Daily Cotcodac, in locul vostru, m-as gandi mai bine cand socializeaza CMS cu voi. Va dati seama ca el vine in scop pur stiintific si va analizeaza ca pe niste cobai de laborator. 😀

  22. Raluca 12 March, 2012 at 12:48

    Las’ ca nici femeia aia n-a fugit de-acasa de bine ce ii era…

  23. ionut 12 March, 2012 at 13:26

    @Raluca: Nu m-ar mira 🙂

  24. serban 12 March, 2012 at 15:04

    “Incredibil din ce subiecte marginale şi insolite se scot texte bune pe D. Cotcodacul ăla al vostru!” – mi-a spus calul în dimineaţa asta.

  25. ErRon 12 March, 2012 at 16:26

    Neaparat trebuie sa te intorci in satul cu pricina sa duci cercetarile la bun sfarsit!
    Ce, ne jucam cu banii statului? 😀

  26. mifty 13 March, 2012 at 00:39

    @N.A.: … adică d-aia a insistat el atâta să se mai vadă cu mine… ahaaaaa!!!…
    ei lasă: data viitoare aduc lupa cu mine.
    aia cu leduri și baterii, ce blugii mei!!! 😀
    @serban: ”un’ te duci tu, calule? – la cârciumă, domnule!” 😀

  27. Cms 15 March, 2012 at 20:02

    Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii şi like-uri! Îmi pare rău că nu am putut să “combat” alături de voi. În cazul în care mai citiţi prin zonă…

    @boemul: Da, şi din păcater sunt pe cale de dispariţie, pentru că nici antropologii nu mai sunt ce erau o dată. Pentru lămuriri suplimentare, citeşte textul lui Şerban: http://www.dailycotcodac.ro/2012/01/lamentatiile-lui-pora-pora/
    @camionagiu: Iarăşi visezi la duş Îngeri verzi pe pereţi? [-(
    @lulu: Mulţumesc! Când sunt speriat scriu texte cu bătăi, din alea franţuzeşti prin trenuri, ca în filmele cu Jean Reno. 😉
    @Old John Wheel: Mulţumesc! Pentru părerea lui Babatunde, consultă tot textul lui Şerban. 😛
    @Irina: Mult mai sus şi mai la stânga. 😀
    @Lecteriţa: Eram “Domnu’ Doctor de la Bucureşti”. :))
    @Ina_adevarata: Aşa-i! Dacă îţi spun unde am învăţat eu să fac grătar, n-ai să mă crezi… 🙂
    @Gabitzmic: Eh, la nudu’ gol! Ăia au “penis sheat”. 😛
    @coradob: Sunt oameni disperaţi, n-au mai văzut o căpiţă de fân sau o balegă de vacă de ani de zile… 🙁
    @serban: Sper că nu era capul de cal pus de Julius pe pernă… 😛

  28. anatotparca 28 April, 2012 at 20:29

    daca nu “nino nino” nenea soferu’ cu bustenii la purtator, nu citeam minunea asta! :))
    (sfat: tuneaza-ti bicla cu un cosulet!) :))

  29. joyflint 28 April, 2012 at 21:25

    (la misogin)Pedeapsa este de genul feminin…

  30. Cms 28 April, 2012 at 21:38

    @anatotparca: 😀 Frumos mi-ar şedea, cu studente în coşuleţ…

  31. anatotparca 28 April, 2012 at 21:55

    pai cosuletu-i pentru pliante/brosuri de-alea despre becuri romantice, fofof, la ce te-ai gandit?! =))

  32. joyflint 28 April, 2012 at 22:03

    (la misogin)Tachinarea o fost si inchinarea lui tati.

  33. anatotparca 28 April, 2012 at 22:08

    @joyflint: esti simpatic, cum te cheama (mama la masa)?

Leave a reply