Postul nu e post destul

Prețul cu amănuntele

Simona Catrina

Azi, am căutat la opt chioșcuri ziarul meu preferat – nu pot să vă spun care, fiindcă mă dau afară de la ziarul la care lucrez. Cu ocazia asta, am făcut un studiu antropologic pe marginea profilului vânzătoarei de hârțoage. Eu cred că aceste chioșcărese au pierdut câte-un pariu și numai așa au ajuns să lucreze în acest domeniu vitreg. După felul în care se uită la mine când cer un anumit ziar, îmi dau seama că probabil toate au câte-un doctorat și două masterate, dar au ajuns să vândă presă doar pentru că vicisitudinile vieții includ drama intelectualului.

Ca niște Victorițe Petrini care au absolvit Filosofia, dar au ajuns să muncească și să bea la Deratizări, doamnele de la tarabă vorbesc ne-ntrebate. Pe de altă parte, niciodată nu răspund când sunt întrebate. Aproape toate fumează și mă mir sincer că încă n-au dat foc la chioșc, între atâta material inflamabil.

Dacă întreb de-o revistă, tanti scutură din cap că nu, nu i-o aduce. În schimb, îmi oferă alte titluri din aceeași categorie – crede ea. Odată, am întrebat de Dilema veche (aplauze), a zis că n-are, mi-a oferit în loc Historia. N-am rostit nimic, că aveam fular peste bot, dar am pantomimat perfect “ce-are sula cu prefectura”. S-a uitat la mine ca la o oligofrenă care nu știe să aprecieze un produs cultural. Mă rog, historic.

Dacă solicit o revistă de-asta lucioasă, mă întreabă: “Cu cadou sau fără cadou?”. Asta e o întrebare retorică. nu? – îi zic. Dar cum și întrebarea mea despre întrebarea retorică este tot o întrebare retorică, nu aștept răspuns. Voi ce-ați răspunde când v-ar întreba vânzătoarea de reviste dacă vreți cu cadou sau fără? Normal că vreau cadou. “15 lei 99”, latră ea, aruncându-mi delicat revista. Păi scrie pe ea că face 7,99, îndrăznesc eu. “Păi ați zis cu cadou, deci alea cu cadou face 15,99, uitați, aveți un rimel în pungă!”.

N-am de lucru și intru în discuții abisale: Doamnă, ați pronunțat cuvântul cadou, care, potrivit DEX-ului, înseamnă “atenție, dar, surpriză, (înv., pop. și fam.) peșcheș, (pop.) plocon, (înv.) cinste, dărușag”. Deci dacă nu e peșcheș ori dărușag, de ce se numește cadou? “Deoarece este cadou pe lângă revistă”, o ține ea ca gaia mațu. “Un cadou care costă 8 lei?”. S-a uitat la mine ca la zgârie-brânză. “Păi, doamnă, dumneata vrei cadou gratis?”. Mă scuzați, i-am zis, apoi am cerut revista fără cadou. Am simțit nevoia să mă justific: rimelul acela nu este marca mea favorită. “Dar dacă era gratis, era marca dumitale favorită?”, își forțează ea norocul.

Am dărâmat taraba, am bătut-o pe tanti, am băgat-o-n morții mă-sii, ea a căzut în genunchi și și-a cerut iertare, plângând. Desigur, scena aceasta era doar fantezia mea secretă, nu s-a petrecut cu adevărat. S-a petrecut ceva cu mult mai violent: am sunat la ANPC.

Dubios de iute, mi-a răspuns o fată, fără să-mi ceară să apăs pe nicio tastă sau să mă avertizeze că această convorbire va fi înregistrată, pentru îmbunătățirea calității serviciilor, iar continuarea acestei convorbiri reprezintă acordul meu. I-am spus tărășenia, că doamnele de la chioșcuri îmi răspund obraznic. M-a ascultat cu blândețe și înțelepciune. Într-un final, când am terminat eu cu spumele la gură, m-a întrebat dacă am semnat vreun contract cu respectivele doamne tarabagițe sau dacă mi s-a promis un serviciu politicos și/sau de calitate pe care nu l-au respectat. Am zis că nu, normal. Ne pare rău, a gângurit vrăbiuța de la ANPC, dar noi nu avem cum să intervenim în situația în care beneficiarul a consimțit la procurarea acestui fel de servicii și/sau relații cu furnizorul.

Deodată, mutra mi s-a luminat salvator, i-am mulțumit duduii de la relația cu clienții isterici și am realizat ceva măreț: acum pot să-mi vând o rablă de frigider care ocupă loc degeaba-n balcon. Și, dacă-l aburesc pe cumpărător să nu semneze niciun contract în prealabil, în care să se stipuleze cumva că mă angajez solemn să nu-i dau o combină frigorifică veche, ruginită, cu sertarele de la congelator sparte, fără freon și fără ștecher, pot să obțin lejer un zece milioane de lei vechi.

Share:

42 comments

  1. Dan1 21 February, 2012 at 13:40

    Asta-mi aduce aminte de un banc:
    – Va costa 10 lei – mi-a spus casiera dupa ce a scanat samponul.
    – Ce? am strigat. Atunci de ce scrie 5 lei pe ambalaj?
    – Da, ştiu, este o greşeala…scrie 5 lei, dar de fapt costa 10 lei.
    In fine, platesc şi îmi spune:
    – Hmmmm… ma scuzati domnule, mi-ati dat doar o bancnota de 5 lei…
    – Da, ştiu, este o greseala, i-am spus, scrie pe ea 5 lei, dar de fapt ea e de 10 lei.

  2. Cristi 21 February, 2012 at 13:43

    Asa-i la capitala. In provincie au varsta 50+ ani, nu fumeaza, cunosc toate revistele de calculatoare&jocuri fara sa fie nevoie sa le arati cu degetu’ ce vrei dar nu au bani sa dea restul fix niciodata drept pentru care e bine sa te duci cu suma aproximativa.

  3. warlock 21 February, 2012 at 13:45

    Eu am patit-o in state cu unul care nu voia sa imi vanda bere: http://www.warlock.ro/2008/10/22/the-beer-nazi/

    Ca si tine, si eu l-am luat de guler si i-am dat palme pana cand si-a cerut scuze 😀

  4. Camelia 21 February, 2012 at 13:47

    gata, nu mai cumpar reviste..nici cu cadou nici fara :))

  5. Una 21 February, 2012 at 13:48

    Imi pare rau ca ai experimentat o mizerie de chiosc intr-un peisaj fara vlaga. Ce v-as mai detalia si io despre piticii unsi sefuleti prin multinationale!: ))))

  6. Dan1 21 February, 2012 at 13:53

    @Una: Detaliaza-ne!

  7. onnah 21 February, 2012 at 13:54

    :))) ce vrei, ma, daca si Dilema e Veche?? e historie, ce sa mai…

  8. mifty 21 February, 2012 at 13:57

    @Cristi: reviste de calculatoare și/sau jocuri pe calculator???
    nu mă face să râd: alea nu mai există de prin 1998-1999!!!

  9. ralu 21 February, 2012 at 13:59

    Doamna de la chioscul de langa serviciul meu e mult mai experta. Cum lucrez cam 80% din programul de 8 ore, restul fiind o lunga pauza, am timp si de integrame. De patru ani incoace doamna cu ziarele imi recomanda “din alea usurele, pentru noi, doamnele”. Tot timpul le refuz, dar ea tot insista inainte

  10. Cristi 21 February, 2012 at 14:03

    @mifty: Serios vorbind cam din perioada aia nu am mai cumparat reviste.:)
    Sa dau o fuga pana la chiosc sa te verific?
    P.S. da alea cu culturisti mai sunt? Presupun ca aveau cumparatori cu duiumul.:))

  11. Camelia 21 February, 2012 at 14:13

    @Cristi: mai sunt de-alea porno cu CD 😛
    cred ca stati in cartiere nashpa.. mie nu-mi da vanzatoarea sugestii :)) sau poate fata mea dimineata ii spune ceva:))

  12. Old John Wheel 21 February, 2012 at 14:30

    @mifty: Cu atât mai mult sunt de apreciat tănticile de la chioşcurile de ziare din provincie! Chiar dacă revistele nu mai există, alea tot le mai ştiu! 😀

  13. Old John Wheel 21 February, 2012 at 14:32

    @warlock: Io vreau să vină Cms! Să vină Cms, că numai el ştie cum se procedează în astfel de situaţii! Are el o metodă pe care a aplicat-o -e drept, cu altă ocazie- pe un francez! :))

  14. 4mall 21 February, 2012 at 14:35

    @Camelia: Du-te seara, sa vedem ce iese!

  15. Cms 21 February, 2012 at 15:07

    @Old John Wheel: Să nu uiţi să specifici că negrul trebuie să aibă 1.60 înălţime şi o aparenţă scheletică… 😛

  16. lulu 21 February, 2012 at 15:12

    Ce ziare se mai tiparesc astazi? Ma ajuta cineva cu un raspuns? A! Si unde lucreaza Simona. Ca sa avem toate datele concedierii :))

  17. Cristi 21 February, 2012 at 15:33

    @Camelia: Fiecare cu pasiunile lui :P.

  18. warlock 21 February, 2012 at 15:48

    @Old John Wheel: Metode anti-francezi vreau si eu … am lucrat cu ei, si dragostea mea pentru natia lor a ajuns la cote nebanuite 😀

  19. Ciprian 21 February, 2012 at 15:57

    Jul, trebuia sa mergi si tu cu sepcuta cu paiete sa te lauzi. :))

  20. Cms 21 February, 2012 at 16:04

    @Ciprian: Nu, că l-au chemat în calitate de mogul, să vorbească despre averi mai mari sau mai mici şi despre diverşi Dinu Patrici. N-ai văzut ce aranjat era de data asta? 🙂

  21. YMihai 21 February, 2012 at 16:15

    treaba cu ” cadourile ” se poarta si afara… Nu e trecuta o luna de cand am fost sunat cum ca am castigat o bicicleta (intamplator, din partea ziarului la care sunt abonat) Minunat (i-am spus), o vreau la aceeasi adresa… (Liniste…) Alo ? (zic eu) ” Ati castigat o bicicleta DACA va prelungiti contractul pe doi ani…” Nu, castigul asa cum il prezentati Dvs, reprezinta raspunsul unei loterii, al unui joc, si nu presupune prelungirea contractului meu. Pe o voce foarte suava, mi se pune aceeasi placa, din nou. I-am multumit si am inchis telefonul. Nu trec 2 minute si ma suna din nou, cum ca bicicleta ” castigata ” va fi directionata catre un alt ” castigator “. I-am spus ca le doresc succes. Telefonul a fost de bun augur, intrucat am reusit sa ma dezabonez la timp, inainte de prelungirea automata, pe un an…

  22. Ciprian 21 February, 2012 at 16:36

    @Cms: da, dar tot s-a bâţâit pe scaun de emoţii. Cred că s-a gătit pentru că urma să apară în faţa Dianei Enache. Ea era mai zâmbitoare ca oricând, din câte ştiu eu e cam singurică şi îi plac chelioşii (ce cuvant urat, nu am gasit altul) cu ochelari.

  23. Cms 21 February, 2012 at 16:42

    @Ciprian: Ea era Diana Enache? Drăguţă fată. Şi e cam singurică, zici? 😕 Poate îi spune Julius că mai sunt şi alţi chelioşi arătoşi pe Daily Cotcodac… =))

  24. Ciprian 21 February, 2012 at 16:46

    @Cms: :)) Era intr-o vreme singurica, acum nu mai stiu, nu m-am mai interesat. De ce sa-i spuna Julius, tu nu ai gura sa intri in vorba cu ea? 😛

  25. Cms 21 February, 2012 at 16:48

    @Ciprian: Ei, acum să nu ne ambalăm, întrebam şi eu pentru un prieten… chelios, desigur. 😛

  26. N.A. 21 February, 2012 at 17:21

    @Old John Wheel: Deci ai auzit, da? =)) De acum inainte, cand ii mai faci un cadou Simonei, cere-i bani, in avans; asa trebuie, doar nu vrea gratis!

  27. George Damian 21 February, 2012 at 17:33

    Să înţeleg că există o duşmănie faţă de revista Historia? De ce nu a fost luată drept exemplu o altă revistă? De ce?

  28. camionagiu 21 February, 2012 at 18:05

    Eu zic asa: ca sa avem o continuare frumoasa si sa aflam si ce isi imagineaza vanzatoarele la intalnirile cu Catrina, aflam pe unde sta Simona si pe unde lucreaza, printam textul asta, atasam poza indragitei autoare si il impartim la toate chioscurile din cele doua zone, pe o raza de 1 km.

    clever, este? Dap, nu se ajunge sofer cu usurinta.

  29. Old John Wheel 21 February, 2012 at 18:15

    @George Damian: Şi am vrut să îţi atrag atenţia asupra acestui aspect! Noroc că am fost prea prins cu job-ul! Da’ văz că te sesizaşi singur! :))

  30. Old John Wheel 21 February, 2012 at 18:17

    @Cms, N.A., camionagiu:
    Măh, voi vreţi să vă invite Simona la un medalion făcut de mine şi nu ştiţi cum s-o spuneţi?!
    Cum? Nu vreţi? Da’ ce, aici e pe vrute?! 😀

  31. camionagiu 21 February, 2012 at 18:20

    ME-DA-LION, ME-DA-LION!

  32. mifty 21 February, 2012 at 18:21

    @Cms: mda, da unii ie însurați!!! ;))

  33. Cms 21 February, 2012 at 18:53

    @Old John Wheel: Fac orice ca să-l răzbun pe Julius! 😀

    @mifty: Dar poate restul vor să facă şi ei această greşeală, în ciuda avertismentelor… 😛

  34. Raluca 21 February, 2012 at 19:28

    @Dan1: Doamne iarta-ma, 65 de like-uri!?

  35. mifty 21 February, 2012 at 19:55

    … sunteți de groază!!!
    o zi zic și eu să mai las wow-ul să respire, și să stau pe DC, ca pe timpuri, și mă bubuie somnul, nu alta!!!
    ați pus-o: de plictiseală, mă reapuc să mai scriu pe blogea… unde n-am mai șters măcar praful de vre-o 2 ani!!! 😀

  36. Dan1 21 February, 2012 at 20:08

    @Raluca: Da stiu, e o greseala, desi scrie acolo 65, în realitate sunt 70! =))

  37. N.A. 21 February, 2012 at 20:30

    @Old John Wheel: Dadadadadadadadadadadadadadada!!! 😀

  38. sebra 21 February, 2012 at 21:13

    1, 2, 3, Probă de like! 1, 2, 3, Probă de like!

  39. Old John Wheel 21 February, 2012 at 22:00

    @sebra: A dreaq probă, n-o ieşit! Lasă, data viitoare, promit… :d

  40. BRRC 22 February, 2012 at 13:08

    @Dan1: Numai 89 de like? Deja ai intrat în primăvara europeană!

  41. Dan1 22 February, 2012 at 13:13

    @BRRC: Aseara la 20:08 erau doar 70! Ce trece timpul dom’le! :))

  42. sendroiu 22 February, 2012 at 13:15

    Eu cred ca 99% din vanzatoarele de la tarabele cu ziare au sotul taximetrist :-/

Leave a reply