Postul nu e post destul

Frumoșii bețivi ai marilor orașe

Simona Catrina

Aseară, am văzut un film în care apăreau, între două manșe de împușcături civilizate, mulți bețivi, nu-i așa, americani. Desigur, ei prezintă particularitatea că, deși li se împletește limba și au ochii amestecați, înțelegi perfect ce spun. Asta e viziunea regizorală. Paradoxul e alimentat și de faptul că, în limba engleză, sâsâiții au mai multă acuratețe filologică.

Când se face praf cu whiskey, un bărbat din filmele americane devine foarte simpatic, în discordanță cu un român din afara filmelor. Într-o lume perfectă, bețivul e romantic, creativ, tandru și, nu știu cum naiba, perfect lucid. De aceea, în prima fază a juneții ingrate, o tânără gospodină din statul Oklahoma nu deosebește prea bine un aprig trăgător la măsea de un amant dezinhibat. Revelațiile plescăie cu vremea, de regulă când e prea târziu.

Ați observat vreodată ce deștepți sunt bețivanii din filme? A dracului alcoolemia pe ei, dacă-i întrebi formula volumului conului înscris într-un cub, o afli imediat. Și, drept bonus, primești aria bazei. În plus, fiind ei patinați pe ulei, spun adevăruri miraculoase: te iubesc, vreau să fii nevasta mea, o ador pe mă-ta, chestii de-astea.

Barmanii din filme au privire inteligentă și ascultă poveștile bețivilor cu pricepere de terapeuți. Nu comentează niciodată când pilitorii cer al treizecilea degetar de tequila. Le iau doar cheile de la mașină. Nu încercați așa ceva acasă!

Bețivii din filme vomită foarte puțin, ați văzut? Se bagă cu capu-n wc, horcăie gingaș trei secunde, mai ales fetele, apoi ies de-acolo cu botul curat (și rujul intact, după caz). Sunt lucizi de parcă acțiunea de a borî a fost o înălțătoare experiență de viață, ce te proiectează în nirvana, coroborată cu unitatea atman-brahman, din delirul Upanișadelor, cum era cât p-aci să-nvățăm noi la filosofie, dacă nu făceam liceul pe vremea lui Ceaușescu.

În fine, singura răzbunare ar fi că absolut toți bețivii care se urcă la volan în filmele americane ajung rău de tot, în sensul de morți. Puținii care scapă cu un fel de viață sunt aspru judecați de o colecție de jurați foarte acri.

După trei nopți consecutive de beție onestă, americanul din film realizează că și-a ratat viața, deci acceptă un compromis poreclit ”ajutor specializat”. Hi, I’m John and I’m an alcoholic!

După aia, filmul devine deosebit de prost, deoarece alcoolicul aflat în renovare trebuie să străbată doisprezece pași. Este și motivul pentru care noi, românii, dorim să vedem filme cu bețivi americani, nicidecum despre bețivi americani.

Dar avem ciocolată și aici, în România, după cum avem și bețivi cu nimb local. Emblema turismului românesc este Poetul Gării de Nord, din filmul ”Filantropica”: Maestre, dă și tu o vodcă la băiatu’ contra la un poem! Io ce fac? Recit poemu’ pă 50 dă vodcă. Titlu: poemu’ unui om care se trezește într-o dimineață și-și dă seama că e cam belită – ”În odaia strâmtă, pe un pat diform/ Zac strivit în perne de un pumn enorm”.

Deși au toți acces la Jack Daniels original, niciun bețiv american n-a ouat vreo capodoperă. Iar noi, de câte ori ne acuză cineva că suntem genii doar la beție, îl cităm pe bietu’ Nichita drept martor al apărării.

Alte recenzii de film pe Daily Cotcodac:
Seagal bate şi dansează
SHErlock Holmes

Share:

38 comments

  1. boemul 2 February, 2012 at 08:05

    mda, acum îmi dau şi eu seama, o duc bine beţivii în state…
    dacă n-ar fi fost şi faza cu lăsatul de băut m-ai fi convins să emigrez :))

  2. Old John Wheel 2 February, 2012 at 08:44

    Apropos de “spun adevăruri miraculoase: te iubesc, vreau să fii nevasta mea, o ador pe mă-ta”. Prin Ardeal circulă o vorbă: “Copilul beat şi omul mic spun întotdeauna adevărul”. Sau era invers? Nu mai ştiu, tre’ să-mi treacă efectul palincii să-mi amintesc. 😀

  3. Cristi 2 February, 2012 at 08:46

    Si gagicile betivane ajung rau in filmele americane, adica un pic violate. Dar cele mai tari faze sunt cu betivanii care se lasa de baut, astia sunt cei mai buni din toate: cei mai tari medici, cei mai buni politistii, cei mai jmecheri genisti,etc. Trag concluzia ca daca devin betivan si apoi ma las am sanse mari la premiul Nobel. :))

  4. sendroiu 2 February, 2012 at 09:00

    ma intreb cum ar arata Noaptea Iguanei cu Richard Burton band doar fresh de portocale, apa plata cu lamaie si suc de morcovi O:)

  5. N.A. 2 February, 2012 at 09:08

    Imi facusi pofta de niste Caipiroska..

  6. N.A. 2 February, 2012 at 09:10

    Sa ne declare numitul Old John Wheel cat avea alcoolemia in momentul nefast al cererii. Sa ne declare si numita Simona Catrina cat avea alcoolemia in momentul nefast al acceptarii. :))

  7. N.A. 2 February, 2012 at 09:12

    @sendroiu: Richard Burton e cel mai sexi betivan ever! :)) Impreuna cu Johhny Depp si Robert Downey Jr.

  8. Old John Wheel 2 February, 2012 at 09:14

    @sendroiu: Doc, o fi fost ceva cam în halul ăsta:
    Lawrence(personajul lui Burton pentru cine a deschis ochii mai târziu pe lume şi crede că “Noaptea iguanei” e un birt de striptiz :D):
    – Oh, shhhiiit!!! Iar am început să-mi schimb pigmentul de pe ten! Repede, un pahar de suc de morcovi, că intru în sevraj şi dracii v-or loatără, turiştilor!

    Maxine(Ava Gardner, pentru aceeaşi categorie de cititori defavorizaţi)
    -Oh, dear, dar avem şi apă plată cu lămâie! I’m sorry but fresh-ul de portocale l-a băut Hannah azi noapte, înainte de a se răsti la budă, că i s-a făcut rău de la atâta acid îngurgitat! Doreşti şi un pai?

    😕

  9. Old John Wheel 2 February, 2012 at 09:24

    @N.A.: Am dreptul să tac. Da? Sau nu? :D…

  10. NNA 2 February, 2012 at 09:32

    Simona, ce-ti mai plac filmele americane. 😀

  11. Cristi 2 February, 2012 at 09:33

    @Old John Wheel: Tot ce spui poate si va fi folosit impotriva ta la tribunal pe deili cotcodac.=))

  12. sebra 2 February, 2012 at 09:40

    Măcar beţivii lor sunt mai rezistenţi la cafteală. Dacă erau aşa şi ai noştri, ştirile de la ora 5 ajungeau să fie recomandate minorilor.

  13. N.A. 2 February, 2012 at 09:41

    @Old John Wheel: Nu mai ai nici un drept in afara de cele conferite de viitoarea sotie. Deci ea trebuie intrebata. =))

  14. Ramses3 2 February, 2012 at 09:49

    Pai hai sa comparam la nivel inalt, scriitorii lor: Hemingway, Poe, Jack London sau Fitzerald care printre altele a zis (am dat cu goagal ca am uitat): “First you take a drink, then the drink takes a drink, then the drink takes you”, betivii nostri: Creanga, Eminescu, Arghezi zici ca au baut doar suc de portocale verzi, poate Fanus Neagu sau Stanescu sa se mai ridice la nivel.
    Si tocmai noi care avem atata vita de vie sa nu facem un film de genul: “Daca Burebista s-ar fi razgandit”. Sau Decebal ca nu tin minte, alcoolul cica omoara materia grie

  15. Old John Wheel 2 February, 2012 at 09:59

    @Cristi, @N.A.:
    Uooffff!!! Ce m-aş face eu fără voi? Vă mulţumesc din inimă pentru îndrumări, probabil că ştiţi voi ce ştiţi! Mai ales tu, N.A., pari a fi foarte informată în domeniu. Şi cu muuuultă practică! Ferice de soţu’ tău, câte drepturi are de la tine?! :))

    PS: N.A., un sfat se mai poate? Ce zici, când vreau să mă mai informez asupra drepturilor mele direct de la sursă, cum crezi că ar fi mai bine? Să cer o audienţă în scris, cu câteva zile înainte, ori să merg la noroc, în speranţa că sursa va avea un pic de timp liber să îmi explice? 😀

  16. ady 2 February, 2012 at 10:04

    chiar nu inteleg de ce insist sa persist sa va citesc dimineata la cafea, in loc sa va citesc seara la vin fiert. ok, e adevarat ca seara risc sa stropesc cu vin monitorul si covorul propriu, in loc sa le stropesc cu cafea pe ale firmei, da’ macar nu risc sa fiu concediata. cred ca-mi lipseste adrenalina. 🙂
    asta cu betivii e din categoria “ce invatam din filmele americane”, alaturi de “orice caft se intampla intr-un depozit”, “orice pisi iese in cele mai diafane desuuri sa controleze ce-i cu zgomotele suspecte”, “cand stingi lumina, totul se vede perfect, doar ca nitel mai albastru” si ce mai e pe lista aia.

  17. RoseN 2 February, 2012 at 10:05

    @Old John Wheel: 😀 Dooomnu, domnu, putin respect fata de doamne ce dreaaaaq mama ei de treaba!
    Cum adica sa “ceri” ceva? Numai la cerut va e capul :)) las ca-ti da ea doamna tot ce meriti si fara sa ti-o ceri:))

  18. Cristi 2 February, 2012 at 10:06

    @Old John Wheel: Nu te mai stresa, te lamuresc eu. Nu ai nici un drept doar obligatii. 😀

  19. Old John Wheel 2 February, 2012 at 10:28

    @Cristi: dacă mai păstram vreo urmă de speranţă, tu mi-ai luat-o fără milă!
    @RoseN: diavole, apăruşi? :))

  20. RoseN 2 February, 2012 at 10:40

    @Old John Wheel: Pai acuma cat poate si omul sa-si tina gura, zau? 😀

  21. Old John Wheel 2 February, 2012 at 10:48

    @RoseN: TU eşti om???!!! TU?!! Tu eşti OAMĂ de-a dreptul, că altfel nu poci pen’ ca să-ţi zic! >:)

  22. asteriu 2 February, 2012 at 11:12

    Etnobotanicii nostri sunt mai frumosi decat betivii lor !

  23. Simona Catrina 2 February, 2012 at 11:31

    @N.A.: Mai, sa nu divagam, noi vorbeam aicea de betivii americani, da?

  24. Old John Wheel 2 February, 2012 at 11:34

    @Simona: Right! Spune-le ca de la obraz, Simona, că iote-i cum tăbărâră pe mine cu fel de fel de insinuări ofensator-bahice cum că nu ştiu ce şi nu ştiu cum!
    Io, care mi-s un O:-) de când mă ştie lumea care nu mă cunoaşte!

  25. Simona Catrina 2 February, 2012 at 11:37

    @Old John Wheel: Lasa-i, draga, ca nu stiu ei ce este aceea dragoste adevarata. Astia cand beau celebra limonada in Centrul Vechi, deja devin patimasi, dau sms-uri fostelor iubite si fostilor amanti, se cearta cu barmanii… De-aia nu-i bine sa te gasesti in public sub influenta bauturilor nealcoolice.

  26. unmihai 2 February, 2012 at 11:48

    Mie imi plac alcoolicii din filmele americane care se imbata cu bere.
    Astia-s cei mai periculosi si predispusi spre acte reprobabile, mai ales daca si fumeaza.

  27. Old John Wheel 2 February, 2012 at 11:49

    @Simona: Ca să nu mai amintim de ce fac ei dacă le mai scapă şi un cub – două de gheaţă în pahar! Prăpăd, nu alta, de zici că le-ai dat un carcalete din cel puţi trei tării şi o berică!

  28. Belle d”Imagination 2 February, 2012 at 12:27

    @sendroiu:
    N-ar mai fi fost ”Noaptea iguanei”, ar fi fost ”Noaptea gekko-ului”.

  29. val 2 February, 2012 at 12:29

    În egală măsură, beneficiile alcoolului asupra creaţiei poetice sunt şi malefice. Un prieten al meu, poet consacrat, şi-a făcut corectura pe ultimul volum utilizînd diferite cantităţi de votcă, pentru inspiraţie, fireşte. A doua zi, durerea de cap i-a devenit de-a dreptul atroce, după ce a constatat că, de euforic ce era, uitase să dea save la epocalele îmbunătăţiri ale textelor.
    De două săptămîni încearcă să-şi amintească briliantele modificări asupra operei sale, dar nu reuşeşte decît să apese ctrl s din două-n două minute. Acum, ca să-şi păstreze luciditatea, foloseşte berea ca adjuvant la votcă, să-i micşoreze tăria.

  30. Belle d”Imagination 2 February, 2012 at 12:31

    Mă!!! V-am prins! De fapt tot textul ăsta e o frumoasă apoziţie pentru propoziţia principală: ”Ce a băut Igaş înainte de a deschide gura?”

  31. sendroiu 2 February, 2012 at 12:36

    @Belle d”Imagination: :))
    … sau Noaptea varanului vegetarian O:)
    ar putea candida la Oscar pt efecte speciale 😉

  32. dragos 2 February, 2012 at 12:40

    Teoria beneficiilor alcoolului( una dintre ele):
    “Well ya see, Norm, it’s like this… A herd of buffalo can only move asfast as the slowest buffalo. And when the herd is hunted, it is the slowest and weakest ones at the back that are killed first. This natural selection is good for the herd as a whole, because the general speed and health of the whole group keeps improving by the regular killing of the weakest members. In much the same way, the human brain can only operate as fast as the slowest brain cells. Excessive intake of alcohol, as we know, kills brain cells. But naturally it attacks the slowest and weakest brain cells first. In this way, regular consumption of beer eliminates the weaker brain cells, making the brain a faster and more efficient machine. That’s why you always feel smarter after a few beers.” (Cheers)

  33. ovidiu 2 February, 2012 at 13:05

    Pe langa Nichita poate ar merge si Fanus Neagu .

  34. Old John Wheel 2 February, 2012 at 13:14

    @N.A.: Practic, să înţeleg că e cam aşa?
    “Căsnicia este o relaţie oficială dintre două persoane, din care una are întotdeauna dreptate, iar cealaltă este SOŢUL!” 😀

  35. Stephanie 2 February, 2012 at 13:57

    Hm, ciudat! Avem un post despre betivi si nimeni nu a comentat despre cetatenii din Vaslui…

    @Old John Wheel: DA! Constat ca o sa fii un sot ideal! Felicitari, Simona!

  36. Old John Wheel 2 February, 2012 at 14:50

    @Stephanie:
    1: nu a comentat nimeni despre cetăţenii din Vaslui pentru că noi suntem cetăţeni-cititori oneşti, care nu facem discriminări! Îi bârfim pe toţi la grămadă, da?

    şi 2: ştii că “Ideal” e o marcă de aspirator de praf de pe vremuri, da? 😕

  37. Moi 2 February, 2012 at 18:19

    Pe vremuri mai era inca o marca de aspirator si anume, “Practic”.
    Acu, depinde ce alegea fiecare. “Ideal”, era practic iar “Practic”, era ideal! Spun, pentru ca stiu 🙂

  38. N.A. 2 February, 2012 at 23:59

    @Old John Wheel: Coreeect! =))
    Despre sfatul cerut, indicat este sa nu vorbesti neintrebat. Oricum o sa vina intrebarea “la ce te gandesti?”, atunci ai o bresa. =))
    @Simona – gata, s’traiti! Cu toate ca voi doi erati mai interesanti.. :))

Leave a reply