Dieta mediteraneană la texani
Ionuț Șendroiu
Pe atunci foram pentru Exxon Mobil în Golful Benin. Şeful operaţiunilor era John Jeffrey, din Houston, un zdrahon de 2 metri şi 150 de chile, care avea colesterolul în jur de 300. Trigliceridele nu i le-am putut determina niciodată pentru că aparatul dădea mereu eroare. John înghiţea câte şapte ouă făcute omletă la micul dejun, alături de şunca de rigoare. Fleica de vită înecată în tabasco, pe care o înfuleca la prânz, era doar felul întâi. La felul doi comanda de obicei o mâncare mai puţin americană, ca să combată rutina, cum zicea el (cuvântul “rutină” era unul din neologismele lui favorite; și mai cunoştea încă cinci). Pentru combaterea cu succces a rutinei, deci, compania a decis sa aducă la bord un bucătar italian de clasă.
Spaghetti alla carbonara
Aşa a aterizat pe nava noastra Stefano, un chef care lucrase înainte la câteva restaurante de fiţe din Milano. Stefano era convins ca petroliştii texani, la salariile lor de mii de dolari pe zi, sunt nişte pretenţiosi cu mâncarea şi era foarte emoţionat pe chestia asta. Zborul cu elicopterul, aterizarea pe o navă în mijlocul oceanului, americanii lătrând în texană, nigerienii transpiraţi, cu salopetele mânjite de petrol, ţevaria gigantică a platformei, huruitul sondei – totul era extrem de nou şi de ciudat pentru el.
Prima zi de muncă a lui Stefano se anunţa a fi genul ăla moment care se va lăsa cu clash-uri culturale. Iar eu ador clash-urile culturale! Mi-am luat tava cu prânzul şi m-am aşezat la o masă de lângă linia de servire, să nu ratez show-ul.
A sunat telefonul. Stewardul de serviciu, un nigerian cu mâini ca lopeţile, a ridicat receptorul. N-a fost nevoie să îl apropie de ureche: era John Jeffrey, care urla din birou.
– Hey, băiete, vezi că vin în douăzeci de minute! Azi vreau ceva nou la felu’ doi, gătit de de chef-ul italian.
– Ce sa fie, mai precis, Sir? a întrebat stewardul
– Băi, spune-i macaronarului să găteasca ceva special, ce mă întrebi pe mine?! Crezi ca io sunt bucătar?! Sau crezi că sunt italian?!?! Ha ha ha! Râsul lui John semăna cu un sunet de pickhammer.
Stewardul a închis şi s-a apropiat de Stefano. Stefano, care avea cam un metru şaizeci, a început gesticuleze în engleza lui cu accent italienesc:
– Special?! Cum cazzo special??? Ce vrea de la mine?! Am deja preparat un carpaccio al tonno con capere e parmiggiano – asta nu e suficient de special?
Mă ridic de la masa şi mă apropii de el:
– Fă-i carbonara. Spaghetti alla carbonara. Cu multă şuncă, mult ou şi o groază de brânză. O să îi placă!
– Ma non e posibile! Carbonara?! Porco dio!! Asta e mâncare pentru mineri, nu per un capo di Exxon Mobil! A zis che doreşte una cosa speciale, una cosa raffinata …
– Treaba ta! Mai ai 15 minute să-i faci carbonara aia, dacă vrei să-l dai pe spate …
Stefano s-a întors în bucătărie, agitat ca un hamster injectat cu cafeină. A pus la fiert spaghetti lungi de juma’ de metru, a tăiat felii de pancetta si prosciutto affumicato. Era ca un titirez care împrăştia arome. A amestecat pastele cu un gest de operetă, dându-le aspectul unei coroane, care înconjura grămada de şuncă în sos carbonara. Namila de John Jeffrey şi-a făcut apariţia la linia de servire fix în secunda în care Stefano presăra pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.
Italianul a tras un zâmbet cauciucat, aşezând farfuria pe tavă, încadrată de furculiţa şi lingura de spaghetti, învelite în şerveţel. Cu un gest dibaci, a plasat în faţa pastelor o râşniţă cu piper alb şi un bol cu parmezan ras.
– Wow! Ce mişto miroase! a exclamat texanul, dând la o parte piperul si parmezanul, ca sa faca loc pentru felul principal: platoul cu fleica de vită mânjită cu unt topit şi maldarul de cartofi prăjiţi.
Stefano a albit. Pe tava americanului, capodopera lui culinara arăta acum precum Ateneul lângă Casa Poporului …
Porca madona, cu sos iute
John şi-a luat tava, apucând din mers o sticlă de tabasco de pe barul de salate şi s-a aşezat la o masă. A început să toarne tabasco peste fleica de vită, numai că … nările i s-au îndreptat încet spre carbonara. A amuşinat de câteva ori, după care şi-a tras farfuria de paste în faţă. Nu îmi venea să cred! Eram sigur că pastele, pentru el, vor fi un fel de desert. Era o mare chestie ca un asemenea junk food animal să lase deoparte vita cu cartofi prăjiţi.
M-am uitat spre bucătar, să îl felicit din priviri. Italianul se ţinea cu mâna de perete, holbându-se la texan cu nişte ochi care îi ieşiseră din orbite vreo 5 cm … Texanul turna tabasco peste spaghetti!
M-am ridicat imediat sa-l liniştesc pe Stefano, să ii explic ca ăsta e de fapt un gest de mare apreciere în Texas. Italianul avea aerul ca asculta un agent de asigurari.
– De mare apreciere, un cazzo! Uită-te ce face cu spaghetele meleee!!!
Americanul a apucat lingura de spaghetti, s-a uitat la ea ca la un gândac şi a dat-o la o parte. A pus mâna pe cuţitul de friptura şi a început voiniceşte sa taie pastele în bucăţi. Bucătarul a rămas paralizat. Părea o statuie de ceară de la Muzeul Tussaud’s.
– Porca modona!! Se simte jignit! Tu m-ai pus sa fac carbonara!!! Este vina taaa! Eu am vrut sa-i ofer carpaccio ….
–
Gura bucătarului a îngheţat brusc, de ca şi cum cineva ar fi apăsat telecomanda pe STOP. Am privit peste umăr: americanul înfuleca din paste! Mai precis, părea că bagă fân într-un siloz.
Untul se întărea pe fleica de vită, abandonată lânga maldărul de cartofi prăjiţi, în timp ce pastele, mărunţite cu cuţitul si mânjite cu tabasco, dispăreau în ritm alert din farfurie. Pentru Stefano era probabil o imagine apocaliptica. S-a uitat spre mine, zambind uşurat:
– Alora, dottore! Eu nu am mai gătit spaghetti alla carbonara de zece ani, am avut nişte emoţii …
Super mişto! Ce-i ăla “tabasco”?
Am citit, am ras, acum mi-e foame. Stefano o portie de
medalion de vitelspaghetti. 😀@Fratele Andryusha: tabasco e o zeama iute si acra cu miros de voma
@Cristi: ‘ţ-ar coasta ta di dreaq să-ţ’ fie! Apropoaie, ha? 😀
@dottore: tabasco pe spaghetti carbonara e ca sosul de lămâie pe puiul thai! :))
@ dottore: :-*
@don’doftor: cum zice Cristina (la 5) :))
Deci nea texanul ala ar fi halit si o oala de sarmale cu checiap iute, bag seama. :))
Deci care-i mai sanatoasa, fleica de vita cu unt sau spaghetele carbonara?
=)) doctore, te iubesc pentru postul asta, mi-ai facut ziua ! adevarul e ca aveai dreptate, murea americanu` de foame cu carpaccio ala…:))
Parc-am auzit de Jeffrey.Este nume de om bun.
Mai rămânea ca texanul John să fi descoperit că sosul Tabasco merge şi pe bushmeat. :))
iar fi potentat aroma, cred :))
Mustar n-a pus ?
@Old John Wheel: I don’t understand the question.:))
Bagati site-ul de cultura in duba
Super.
Dottore ar putea zice:am venit,am scris,am castigat.
dor? dor e putin spus, sa traiti nea doctore sendroiu! s-o facut nitel soare la brasov si cafeaua n-o mai curs cubulete..avand cu ce-o citi!
insa pana mea. ala mancand in asa hal avea colesterol 300 iar mama ce manca numa ierburi si orez are 250. nu e corecta lumea asta, nu e corecta!
Eu aş mânca vită, da’ fără cartofi prăjiţi.
Ce-aveti cu mine, ca de trei ani ma chinuiesc sa ma las de mancat… :((
macar era o fleica de vita si nu o ceafa de porc=))
@dush said: “insa pana mea. ala mancand in asa hal avea colesterol 300 iar mama ce manca numa ierburi si orez are 250. nu e corecta lumea asta, nu e corecta!” ..
EXACT asa m-am gindit si eu!! 🙁 🙁
Pe vremuri mai scria si Julius texte de astea frumoase. Dar pe vremea aia era sarac si cinstit. Sau doar sarac.
Mai zi , mai zi ca se uita sefa la mine cum rad cu lacrimi si tot ezita sa dea telefon la grecu sa vina sa ma ia … :))
@unmihai: tocmai ce-am citit PRIMUL text care a fost postat pe DC ever.
nu stiu de ce ii zice “de glume” ca nici pana acu’ n-am citit vreuna
poate doar la comentarii
@unmihai: cunosc pe cineva căruia tare i-ar mai plăcea să schimbe astfel de impresii cu cineva.
@chocolate: să-mi spui când ajungi și la primul comentariu al lui Toader, să-ți zic o glumă!
@JULIUS: Ce bre vrei sa strici traditia? 😀
doctore, esti minunat! :-*
dott, ca de obicei, super…rafinat 😀
@chocolate: Trebuie sa ai grija in perioada asta, Jul e ceva mai sensibil probabil din cauza acarienilor. =))
Care erau celelalte neologisme pe care le cunostea Iuăn ăsta?
Deci spaghetti carbonara sunt de dieta (mediteraneeana)? Ma baaag 😀
@JULIUS:
ce vrei dom’le? unii oameni (nu eu) se mai satura si de nevasta cateodata, apăi de citit acelasi autor ani la rand.
@chocolate: mey ciocolata, diversionistule, subminatorule .. asa-i cind n-ai simtul umorului, ii zici celuilalt ca nu stie sa faca glume 🙂 🙂
@Cristina Ş.: ai dreptate, da’ primu’ text era despre cum a chinuit EL, adica JULIUS, o pisica.
pai si unde era iubitorul de pisici??????????
@JULIUS: oi fi eu mai batut in cap, da’ nu sunt masochist
eram doar curios sa vad cum ai inceput
@chocolate: Julius chinua o pisica???!!! da link, ca nu cred!
@Cristina Ş.: http://www.dailycotcodac.ro/2009/03/despre-viata-la-tara-si-stresul-la-cocosi/
@chocolate, @Cristina Ş.: și apostolul Pavel a fost, până la convertire, un prigonitor al creștinilor.
@JULIUS: am o intrebare: Toader a apucat vreodata sa comenteze aici sau el e cel care a inaugurat spam-ul?
@chocolate: ciocolata, dar cocosul fugarit cu toporul vad ca nu te induioseaza deloc :)) :))
@chocolate: http://www.dailycotcodac.ro/2011/02/povestea-lui-toader/
@Cristina Ş.: ba da, da’ iubitor de cocosi nu s-a dat pana acu, plus ca cocosul a avut sansa sa fuga, nu a fost atras cu viclenie si inchis fara sa i se dea vreo sansa
textul asta a fost postat inainte de corectura …
Va sa zica, in propozitia aia cu statuia de ceara, se va citi “Muzeul Tussaud’s”
<):)
@sendroiu: care text ? 🙂
@chocolate said ” … atras cu viclenie si inchis fara sa i se dea vreo sansa” vaaai !!! 🙂 🙁
Julius, ce s-a intimplat cu pisicuta? intre timp ne e clar ca din prigonitor ai devenit apostol 🙂
@sendroiu: iartă-ma, doctore, am uitat că trebuie să aștept cele 3 mailuri cu subiectul „Varianta corectată, ignoră toate variantele anterioare!!!”. 😀
@admin: pacat de el, ca era baiat bun.
asta inseamna ca o sa-i tin de urat de-acu’ incolo???
@Cristina Ş.: sper ca a supravietuit, si ca de-atunci a devenit apostolul pe care il stim acu’
@JULIUS: pe cale de consecinta, iti putem spune de acum “Sfintia ta” ? 😀
Cine e chocolate? Imi place mult de el/ea.
Nuj de ce am impresia dar cred ca cineva s-a trezit cu cu.ru’n sus :d
(T04dere incalzeste-mi si mie un loc te rog 😀 )
@JULIUS: Tu ce faci aici? Ai realizat ca indragitul a plecat de vreo luna, si tot de atunci nu ne-a mai pus nimeni la colt? Ori e frig rau in spam si vrei sa trimiti pe cineva sa-l incalzeasca pe T.oader. :))
Jos dictatura!
Libertate!
Cafea calda!
Hainute ieftine!
@Raluca: sunt relativ nou pe-aci, adica am doar vreo juma’ de an, si deja m-am saturat de tiranie
@chocolate: tiranie, zici? :)) :)) :))
cine-i Toader asta? .. inteleg ca aveati si voi un troll si l-ati zburatacit ..?
@JULIUS: aseara am stabilit ca e prea lung si ca o sa mai din el … de obicei, intai tai si pe urma corectez. Am si eu tabieturile mele …
@lulu: nu știu de ce am impresia că pentru voi libertate înseamnă să faceți mișto de mine în toate felurile, dar când vă iau și eu peste picior cu logica gata cu libertatea – e dictatură, nenică, tiranul odios s-a pus pe noi!
@JULIUS: nu neaparat, da’ e la moda cu “Jos tiranul”
@sendroiu: era foarte bun textul, n-avea rost să mai tai din el.
@admin: Neeee, ai inteles complet aiurea. Pentru noi libertate e sa te motivam si sa te stimulam pe tine, iar dictatura e cand tu nu vrei sa te pliezi pe stimulii si motivele noastre. :))
Hrana pentru lebede!
Uf, i iz hungry now, carbonara table 1 please ! 🙂
@JULIUS: “…dar cand va iau peste picior cu logica” a se traduce “iti dau una in cap si te bag la subsol cu Toader”. =))
@chocolate: Iti e tarsa ca o sa vizitezi spamul si o dai cotita :)).
@NNA: Acum sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului… Adevarul e ca Julius nu ne trimite in spam, doar ne ameninta, si asta numai pentru a consolida democratia =)) =)) (cum am spus-o!!) Ba pe mine chiar m-a salvat de a acolo…
@Cristi: as vrea sa-l cunosc pe toader da’ nu asa curand, sau macar nu in spam
Doctore, chapeau! Eşti fantastic, ca de obicei!
Dar tu ce ai mâncat?
@NNA: @lulu: cred ca tocmai mi-am semnat condamnarea la spam
@JULIUS: “dar când vă iau și eu peste picior cu logica gata cu libertatea ” ….si cu virgulele ……
Sa puna virgule doar Julius ca el stie=))
@chocolate: te răsfeți. ca să ajungi în spam, trebuie fie să repeți o prostie la nesfârșit, fie să faci una atât de mișto încât să mă cucerești pe loc.
@lulu: A trimis si el unul in spam dar a fost un act de justitie nu de tiranie.:)
@chocolate: Multa bafta :D.
P.S. comentatoarele 5, 6, 29 etc. abia astept reactia doamnei Steph. >:)
@JULIUS: nu sunt chiar atat de inteligent
@Cristi: macar acu’ stiu pe cine tre’ sa laud
@lulu: Recunosc si eu am fost salvat de Jul, mi-a intins o mana in ultimul moment exact ca-n filmele americane. 🙂
@chocolate: Daca era Eftimie in locul lui Jul erai in spam by default. 🙂
@Belle d”Imagination: eu am luat carpaccio-ul ala de ton, cu capere si parmezan 😀
(de fapt, de-aia am intervenit pe langa bucatar, ca ma batea gandul sa mai cer o portie si mi-era teama ca JJ putea termina toata tava)
@N.A.: dificila intrebare :))
@sendroiu: … după ce că am dat like și share, mai vrei și să bălesc pe tastatură??? 🙁
nu-i cinstit, doctore, nu-i cinstit!!! :((
@mifty: Aprob pozitiv :). Exact in aceiasi situatie sunt si eu. 🙁
@sendroiu: Ejti nebun? E buna asa cum e, cum sa tai ditamai minunatia? Evident ca m-am referit la povestirea ta. :d
John asta era inginer?
@Stephanie: nu, era texan.
dottore .. sa nu mai tai, te rugam noi ;;)
@Stephanie: Ciudat. Mi s-a parut ca-l confunzi pe doc cu Ciomu! :))
@all: Voua nu vi s-a parut?
aaaaşa. Ia să vedem noi cine vrea la spam.
@Dottore! Ţi-ar carbonara de cap, că-s la regim!
@M3bis: de ce? te-a pus mogulu’ sa faci curat?
hahaha, cat de tare :)) tare articolul.
@Dan1: Iata dovada ca esti un obsedat sexual!!! :))
@M3bis: Carbonara ca carbonara, da’ de fleica de vită ce zici?
Doc , cu mult drag din partea-mi sincere felicitari !!!
😀
@Dan1: Dacă-i la grătar cică am voie!
@M3bis:
Eu! Eu! Eu am fost cuminte! 😀
De fapt voiam sa-ti zic ca mi-au ramas vreo 5 kile de visinata calitate superlux. Si as avea drum spre Bacau zilele astea…
Le tineam pentru Julius da’ am inteles ca nu serveste dintr-astea, plus ca e mai incoruptibil asa de felul lui :d
@M3bis: Mi s-a parut si mie ca esti cam supraponderal… :))
@Stephanie: Cu totii suntem :X 🙂
Singura diferenta e ca unii oameni au norocul sa si faca 🙁
@Dan1: Mie si omleta aia de la inceput imi provoaca fantezii. Daca mai e si facuta pe plita deja e orgie. =P~ Na, iar balesc pe tastatura.
Amu’ sper ca doc Sendroiu nu o sa pomeneasca si de desert.
@unmihai: Julius? Incoruptibil? Da, desigur! 😀
@Cristina Ş.: Putin cam prea plastica explicatia!:D
Doctore, nu esti asa de cinic cum sugerezi in pasajul:”m-am aşezat la o masă de lângă linia de servire, să nu ratez show-ul”!
Cu cateva cuvinte ai facut doi oameni fericiti, si pe bietul italian si pe bravul texan!:D
Ce frumos va distrati voi aici si eu ling la excel-uri pentru audit… :((
@Doc: Fain text!!! Cum fac si eu rost de reteta pentru carpaccio al tonno con capere e parmiggiano? 😀
@unmihai: Si M3bis e “cam” incoruptibil, parca! =))
Da’ ce, tu vrei sa câstigi un concurs de-ala, cu pisici?
@NNA: pffffaii…ce se cunoaste ca e vreme rea: se deapana dulci amintiri din istoria zbuciumata a blogului, se pune de vin fiert, se destupa visinata, un carpaccio, un gratar….va uraaaaaasc:((
PS: acarienii devin nervosi la frig?
@l@ura: acarienii mor la frig, n-ai auzit ce a zis Julius
@l@ura & @chocolate: Da, se enerveaza si fac stop cardio-respirator! :))
@l@ura: Jul stie toata poveste acarienilor, cu el trebuie sa vorbesti. :))
@chocolate: da, da, mor de nervi:))
@Dan1: @NNA: mai da-i in Doamne iarta-ma de acarieni, da de platitorul de taxe german ce-ati mai auzit? Danone, mi se face frig numa cat iti vad avatarul, asta-i vreme de bere, bre?
@l@ura: Ei, nu beau pe-afara ca drojdierii, beau si eu
la serviciacasa! =))@N.A.: =))
Doc, te rog, poți să-mi pui și mie o pilă să mă angajez și eu pe barca, pluta, platforma aia, ce-o fi ea?
O să-ți povestesc de cum am fost eu obligat să mănânc biftec tartar cu ketchup.
P.S. Să nu fiu înțeles greșit, mi-a plăcut mult textul. Și carpaccio al tonno con capere e parmiggiano (cu-n praf de pătrunjel).
@Radu Udrescu:
reteta ar fi asta, doar ca razi parmezan deasupra, inainte sa-l bagi in frigider 🙂
http://www.ilpentolo.it/index2.php?option=com_ricettario&func=detail&Itemid=26&func=rpdf&id=45
Sendroiu forever! Mai apare si ceva interesant pe aici, cu ocazia asta 🙂
Doctore, este demential! Am ras cu lacrimi! absolut geniala descrierea macaronarului 🙂