Postul nu e post destul

Șefii Jandarmeriei trebuie trimiși la plimbare

Julius Constantinescu

Îmi vine greu să cred că Jandarmeria a asistat pasivă la organizarea huliganilor din Piața Unirii din ordinul expres al Puterii. Potrivit acestui scenariu, forțele de ordine n-au intervenit în nici un fel până ce nu s-a incendiat, spart și vandalizat Piața Unirii tocmai pentru a-i oferi lui Traian Băsescu violențele drept scândură de care să se agațe. Răstimp, ar trebui să credem, Traian Băsescu privea Bucureștiul arzând de la fereastrele palatului său bântuit de viziuni artistice, asemeni lui Nero.

Nealimentat, un protest anemic ca cel de vineri seară ar fi avut șanse mari să se stingă de la sine până luni. Or, tocmai aceste violențe l-au transformat dintr-o demonstrație nesemnificativă, la care au participat mai puține persoane decât încap într-un club din Centrul Vechi sâmbăta seara, în headline al ziarelor occidentale. De ce să-și fi aprins atunci Traian Băsescu singur paie-n cap? Oricât de viteaz în luptă s-ar fi dovedit până acum, președintele știe foarte bine că asta e o luptă pe care n-o poate câștiga și că mersul pe burtă e, pentru moment, singura lui variantă.

La ordinul cui a răspuns atunci Jandarmeria, încurajând prin non-acțiune violențele din Piața Unirii? Interesele cui le-a servit pe tot parcursul nopții, luând la bătaie cetățeni pașnici, a căror singură vină a fost aceea că se îndreptau spre casă?

Ca suporter de fotbal, am avut ocazia să cunosc această instituție mai mult decât mi-aș fi dorit vreodată. Nu am aruncat în viața mea cu vreun obiect în teren, n-am rupt vreun scaun, n-am incitat pe nimeni la violență, nici măcar nu m-am adresat vreodată vreunui jandarm – și totuși, am fost lovit, îmbrâncit, umilit, ținut împotriva voinței mele pe stadion până în creierii nopții. Și tot grație Jandarmeriei era să-mi dau viața, la propriu, pentru culorile alb-albastre, când unei minți sufocate de chipiu i-a venit ideea să disperseze galeria aruncând cu gaze lacrimogene într-o tribună acoperită – preț de câteva minute lungi am fost în pericol fie să fiu strivit de către mulțime de o balustradă, fie ca balustrada să cedeze și să-mi încerc norocul de la o înălțime de 10 metri.

Revenind la evenimentele de azi-noapte, bănuindu-i pe jardarmi de viclenie la ordin, mă tem că îi credităm cu o inteligență care le lipsește. Luați în parte, jandarmii sunt niște oameni obișnuiți, ca noi toți; și, tot ca noi toți, împreună, de multe ori, acționează ca orice masă – identifică adversarul în ceilalți, reacționează funcție de mutarea adversarului, se iau unul după celălalt și, dacă au ocazia, plătesc polițe cu pulanul. Desigur, un dispozitiv militar nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu toate astea – formația militară nu e o masă amorfă purtată încoace și-ncolo de propriile psihoze. Ea nu gândește singură, ci acționează la ordin. Ordinul superiorului e cel care îi poate conferi forță, suplețe, tact și, drept rezultat, controlul situației. Or, din ce am văzut aseară, și din ce am văzut, de-a lungul timpului, pe stadioane, Jandarmeria Română nu are ofițeri capabili să dea astfel de ordine. În lipsa lor, jandarmii din prima linie acționează după cum îi taie capul. Incapabili să-i izoleze pe turbulenți de restul, reacționând disproporționat, provocând ei înșiși, de multe ori jandarmii nu fac altceva decât să înrăutățească situația.

Toată noaptea, facebook-ul a abundat de mesajele unor oameni nevinovați luați la bătaie de jandarmi, la adăpostul întunericului, în stații de tramvai sau în drum spre casă. Fără comandanți capabili să-i strunească și să calmeze lucrurile, jandarmii s-au comportat asemenea ultrașilor incriminați pe toate posturile de televiziune de către șefii Jandarmeriei, care îi pândesc pe suporterii echipei adverse în drum spre gară și sar cu pumnii pe ei, să se-nvețe minte să mai vină și altădată în ospitalierul lor oraș.

Înaintea odiosului tiran, șefii Jandarmeriei ar trebui să plece.

Share:

46 comments

 1. Fratele Andryusha 16 January, 2012 at 08:09

  Mai înţelegeam dacă sufereai atâta pentru Steaua, dar pentru Craiova, e inacceptabil!

 2. Cristi 16 January, 2012 at 08:28

  Sper ca asta nu-i un contra-articol la cel al doamnei profesor ErRon. Adica afli la ce nu-i buna facultatea.

 3. Old John Wheel 16 January, 2012 at 08:37

  Julius…
  Atunci când acţionează în haită -fără niciun fel de eufemism, aşa se poate denumi o acţiune de acest gen, desfăşurată în timpul serviciului- Jandarmeria, în ansamblu, e un animal dresat, iar jandarmii, luaţi individual, nu au voie să gândească. Trebuie doar să dea, după caz, cu pumnul, picioarele, bastoanele, lacrimogenele ori toate la un loc, conform principiilor “decât să plângă mama, mai bine plânge mă-sa!” şi “am baston şi colegi care-mi ţin spatele, deci sunt jmecher şi nimeni nu-mi poate sta în cale!”. Tacticile trupelor militare ale M.A.I. (jandarmii sunt singurii militari din ministerul ăsta, toţi ceilalţi sunt funcţionari publici cu statut special) au rămas neschimbate, sunt tot alea pe care le aveau trupele de securitate, iar asta nu e o constatare cu valoare de truism ci purul adevăr, desprins din regulamentele lor.

 4. boemul 16 January, 2012 at 09:07

  erau cam 0 grade, nu? un tun cu apă bate până la 100 m, şi nu cred că erau mulţi dispuşi să degere… păi să nu dai în teoria conspiraţiei?

 5. sebra 16 January, 2012 at 09:32

  @boemul:
  Nu era nevoie de apă. Dacă se vroia, îi aduna ca pe neghină.

 6. NNA 16 January, 2012 at 09:34

  Niste jandarmi! 😀

 7. asteriu 16 January, 2012 at 09:54

  Nu se putea ieşi din scenariul Greciei! UE nu acceptă nerespectarea regulilor de bună practică !

 8. unmihai 16 January, 2012 at 10:14

  Asta-mi place la București: nu te plictisești!
  La Iași ziarele locale nici măcar nu au ce scrie despre ce a fost aici 😀
  Băi.. la Iași doar interlopii trec pe roșu! Și asta după ce se asigură că nu-i vreun polițai prin preajmă 😀 !

 9. Raluca 16 January, 2012 at 10:17

  Poate ca parerea mea nu e de luat in seama, avand in vedere ca am fost acolo dupa incendieri si distrugeri, intr-o atmosfera dezolanta, dar tensionata. Cu mine s-au comportat ireprosabil, mai ales in conditiile in care efectiv nu stiam pe unde se poate iesi, deci mi-am incercat norocul de mai multe ori. O fi din cauza ca sunt fata, ca si politistii cu care am interactionat cu o noapte inainte au fost deosebit de draguti (m-au si dus cu masina, sa nu inghet). Oare chiar sa fie reale violentele? Mie jandarmii mi s-au parut deosebit de calmi si nimeni din jur (dupa cum am zis m-am si fatait tot centrul ca sa ies) nu a avut probleme. Ma refer la oamenii care se duceau linistiti spre casele lor.

 10. RoseN 16 January, 2012 at 10:18

  Revolutie, revolutie…da’ sa mai râdem si noi.

 11. Rada 16 January, 2012 at 10:22

  Hm, asta e ca si cum ai spune ca ti-ai pus niste ciobani de incredere la stana proprietate personala, ciobani care se ingrijeasca de caini si de oi. Numai ca tu n-ai nici o vina daca la un moment dat cainii dresati de ciobanii tai de incredere, in loc sa pazeasca oile de lupi, le ataca.

 12. Spiep 16 January, 2012 at 10:27

  Așa, și unde sunt glumele?! Să scrie doar Admin, că el știe!

 13. NNA 16 January, 2012 at 10:28

  @Raluca: Nu te-au invitat si la o cafea la sectie? 🙂

 14. Old John Wheel 16 January, 2012 at 10:30

  @unmihai: Normal că la Iaşi doar interlopii trec pe roşu! Oamenii cinstiţi au luat în serios avertismentul emis de Fratele Andryusha, ieri.
  Păi ce credeai? 😕

 15. Fratele Andryusha 16 January, 2012 at 10:30

  După cum zicea şi Raluca, eu cred că mai mult ajută decât încurcă, mai ales dacă eşti şi fată şi te trezeşti cuprinsă, fără voia ta, în vâltoarea evenimentelor unei istorii tulburi, vechi de peste două mii de ani.

 16. N.A. 16 January, 2012 at 10:44

  Eu citisem pe facebook doar ce a scris Raluca, am privit aseara cu groaza imaginile cu vandalizarile si multimea suparata – muult prea aproape de un anumit studio. Si incercam sa ne incurajam ca in zona aia parea mai liniste, scandalul era mai mult spre Lipscani. Acum citeam cum au venit jandarmii in statia de tramvai 32 si au luat la bataie oameni nevinovati. Mintea mea refuza sa creada ca se poate intampla asa ceva. Poate ii vazusera mai inainte vandalizand ceva, facand ceva rau, cum naiba sa vina din senin si sa te ia la bataie… Erau jandarmi sau mineri undercover?

 17. RoseN 16 January, 2012 at 10:44

  Mnoh, hai ca va zic eu un banc tematic via Groparu:

  Duminică seara sună telefonul la Primăria Bucureşti.
  – Da?
  – Alo, Oprescu?
  – Da!
  – Salut, sunt Videanu. Am înţeles că-ţi trebuie nişte borduri în Piaţa Universităţii.

 18. Lecteriţa 16 January, 2012 at 10:58

  @RoseN:
  Oprescu: Lasa, ba, ca fac eu si Pietele Universitatii si Unirii, tot suspendate, si sa va vad cum o rugati pe Nuti sa aduca telegondolele in Bucuresti, sa puteti participa la miting!

 19. camionagiu 16 January, 2012 at 11:00

  INCENDIAR

  Bună dimineaţa dumneavoastră şi invitaţilor dumneavoastră! Am câteva dezvăluiri în premieră, pentru postul dumneavoastră de rebeliune:

  – surse care doresc să-şi păstreze nedreptul anonimat afirmă că Julius şi Eftimie au fost motorul violenţelor declanşate de fanii dinamovişti;
  – recenta aparentă mică disensiune dintre cei doi manipulatori recunoscuţi de o ţară întreagă a fost doar o fumigenă, pentru a nu se descopei conexiunile dintre ei în cadrul evenimentelor din ianuarie, din Piaţa Unirii;
  – scopul lui Julius (cel care finanţează operaţiunea) este de a arunca o găleată de noroi peste galeria lui Dinamo – cea mai fină din ţară;
  – finalmente se doreşte apariţia fanilor Craiovei pe bulevardele Bucureştiului, cu flori în mâini şi colinde pe buze, aceasta producând un val de simpatie din partea bucureştenilor, care vor impune, cu forţa, în stradă, revenirea celei mai iubite echipe – Maxima.

 20. ela 16 January, 2012 at 11:05

  Armata e cu noi , pardon

  Armata e PE noi !!!

 21. Rada 16 January, 2012 at 11:12

  Prim-Ministrul Boc a anuntat ca e deschis la dialog pentru a implementa o noua lege a sanatatii. O comisie va fi desemnata, in fruntea acesteia aflandu-se Elena Udrea – noul ministru al Sanatatii, Finantelor, Industriei, Dezvoltarii, Educatiei si Turismului din Romania.
  Cu aceasta ocazie, un cititor DC a iesit in strada, protestand vehement in fata vilei Daily Cotcodac si la Universitate. Acesta este indignat de faptul ca titlul sau vizionar, dat pozei cu Elena Udrea pe pagina de facebook a site-ului blitzmagazine.ro – “Discutii la nivel inalt asupra legii sanatatii” – nu a fost considerat la concursul pentru aparatul foto.
  Jos Tiraaanuuuul!!

 22. m 16 January, 2012 at 11:27

  niste jandarmi draguti
  http://www.antena3.ro/romania/injuraturi-la-protestele-din-bucuresti-jandarm-catre-manifestant-vrei-sa-ti-sparg-telefonul-da-i-drumu-de-aici-151662.html

 23. camionagiu 16 January, 2012 at 11:34

  Camionagiu hooligan la moderare!

 24. Cougar 16 January, 2012 at 11:37

  cum să zic fără să sune foarte rău..

  ce mişto e când daily cotcodac e site de umor fără glume!

 25. camionagiu 16 January, 2012 at 11:39

  @Cougar: Câte pietre ai aruncat aseară, hooligane?

 26. Simona Tache 16 January, 2012 at 11:40

  Daca si vecinul Julius scrie serios, inseamna ca situatia e belita. Scuze pt cuvantul “situatie”.

 27. mizeria_inumana 16 January, 2012 at 11:40

  Violentele de aseara au inceput in momentul in care un tanar care citea pasaje din Biblie, a rostit fraza “Cine este fãrã de pãcat sã arunce primul piatra”.

 28. NNA 16 January, 2012 at 11:46

  @Cougar: La cum le zice Jul este mai mult site de omor. (de omorat timpul, de frecat mouse-ul, … ) :))

 29. iulian rinder 16 January, 2012 at 11:50

  Draga domnule Julius protestez. Spuneti dumneavoastra ,,…ar trebui să credem, Traian Băsescu privea Bucureștiul arzând de la fereastrele palatului său bântuit de viziuni artistice, asemeni lui Nero”. Ce mama masii inseamna asta? Ca n-are viziuni artistice presedintele? De unde stiu tu… – aici ar trebui sa citez din Iulian (sub) Urban dar nici eu nu pot intinde gluma pana acolo. Si apropo, da ce, Base chiar n-are suflet de hartist? Cum o cocoloseste el pe Udruta e poezie-n portmoneu, bre. Ardea Bucurestiul ca ochii sai pe decolteu minstresei.

 30. ionut 16 January, 2012 at 11:51

  “luând la bătaie cetățeni pașnici, a căror singură vină a fost aceea că se îndreptau spre casă” – daca s-au casatorit si au casa lor, asa le trebuie 🙂

 31. NNA 16 January, 2012 at 11:58

  @ionut: Aha, deci erau vinovati. 😀

 32. unmihai 16 January, 2012 at 12:02

  @Simona Tache:
  Pai normal ca e belita! Sa nu lasi tu suporterii Universitatii sa vina la revolutie, sa-i tii in gara doua ore ca sa-i legitimezi…. :))
  Bine, frate, revuluție ca revuluție, da’ nu-ți spusei că nu-i voie de la poliție să dai focuri în oraș?

 33. Nicolae Claudiu 16 January, 2012 at 12:06

  @RoseN: In sfarsit o idee buna, vorba aia, doar e site de umor, nu omor.

 34. camionagiu 16 January, 2012 at 12:08

  Ultrasele Daily Cotcodac ce fac diseară?

 35. Raluca 16 January, 2012 at 12:14

  @NNA: Nu-mi ajunge ca nu pot lua linistita un taxi fara sa mi se ceara numarul de telefon?

  P.S. Comentariile 15, 16, 17, like.

 36. Lecteriţa 16 January, 2012 at 12:18

  Da’ chiar nimanui nu i-a trecut prin cap sa invite la miting si niste reprezentanti DC, ca sa arate cum se trolleaza profesionist la o astfel de manifestare?

 37. Raluca 16 January, 2012 at 12:19

  @camionagiu: Se duc la revolutie.

 38. Sorin 16 January, 2012 at 12:20

  Nici revolutiile si revoltele nu mai sunt ce au fost…
  Sa nu intram in panica, asa arata un weekend normal intr-un cartier de marocani din Lion sau de negri din Los Angeles.

 39. ela 16 January, 2012 at 12:30

  @Lecteriţa:

  N-are Puterea ( sau Opozitia ) atitia bani sa poata sponsoriza corect troll-ii DC Gindeste-te numai la bugetul cremsnit – de aruncat in jandarmi – si sticlele de sampanie agitate pt a le spala apoi uniformele !

  Nu mai vorbim de salariile indragitilor autori , pt conceperea unor lozinci cu priza maxima la masele populare !

  😀

 40. Old John Wheel 16 January, 2012 at 12:32

  @Sorin: “cartier de marocani din Lion”
  Fără pleonasme, vă rugăm. Era destul să spui “cartier de oriunde din Franţa” :-?…

 41. Old John Wheel 16 January, 2012 at 12:36

  Acum urmează ca viitorul preşedinte al DC, Camionagiu, să se roage de ultraşi să se retragă în linişte la căşile lor, cum am văzut eu că a făcut altcineva, aici: http://www.simonatache.ro/2012/01/15/timpul-asta-otv/

 42. Lecteriţa 16 January, 2012 at 12:58

  @ela:
  De-aia erau bune acum rosiile lu Pirca si strategiile militare ale francejilor!

 43. Claudia R. 16 January, 2012 at 12:59

  Marea majoritate a jandarmilor si politistilor fac parte dintre cei “gradati” fara nici un fel de pregatire militara si asta se vede atunci cand e vorba de o interventie de genul asta pentru ca pur si simplu nu au habar ce trebuie facut. Altfel ar fi stat lucrurile daca acesti jandarmi ar fi fost educati in ale meseriei lor in scolile militare dar din pacate cand s-au facut disponibilizarile au fost concediati exact cei cu studii militare si nu cei incadrati din viata civila. Regula se aplica si la varful structurilor militare deci, astia suntem astia defilam. Jandarmii aia au facut si ei ce au stiut mai bine si chiar nu sunt de condamnat mai ales ca mare parte din ei sunt de acord cu manifestantii (nu ma refer la manifestantii violenti). Nici eu nu cred intr-o teorie a conspiratiei si consider ca incoerenta in reactiile jandarmilor este produsul direct al reformei aplicate in structurile militare.

 44. Cougar 16 January, 2012 at 16:00

  camionagiu, io m-am întors abia azi-noapte-n bucureşti. fac parte din ăia 1% care pleacă-n week-end la munte.

 45. George GMT 16 January, 2012 at 21:58

  Bre daca esti cu Steaua…te-au ajuns pacatele unei alegeri gresite. Pe Dinamo, de exemplu, este mult mai usor s-o iei din loc, ca balustradele sunt relativ usor de sarit si de asememnea, e usor de fugit prin spate pe la terenul de rugby. Io stiu doar din auzite 🙂 , da cel putin pana acum jandarmii nu prea m-au atins, desi cateva tentative au avut! Adavarat ca si fuga de frica ajuta….am ajuns in Barbu Vacarescu, cu plecarea de la tribuna aII-a in fix 4 minute juma’. Toti baieti ma invidiau, mai ales aia de au fost prinsi din urma…Bine asta cu ceva ani in urma…eram mai tanar…mai neinsurat, adica liber!

 46. Nicu 18 January, 2012 at 00:28

  Foarte interesante imaginile cu “capii” Jandarmeriei Romane de Duminica seara!Oare ce faceau acestia IN CIVIL printre manifestanti, strigau oare “Jos Basescu! sau “Jos Guvernul!” in timpul lor liber? Sau daca erau in MISIUNE DE LUPTA, de ce nu erau IN UNIFORMA?Imaginile seamana izbitor cu cele ale unor securisti din Decembrie ’89 care spuneau la statie(nu existau telefoane mobile) “pe asta il luati , pe asta nu”!…..Cine nu cunoaste istoria risca sa o repete!

Leave a reply