Recomandări de seară
• „Nu mai suport să am de-a face, vrând-nevrând, cu un anumit personaj din „Holdingul Adevărul”, când sentimental ca o telenovelă, când ţâfnos ca un fost şef de sală, bucuros să se tragă în poză cu felurite VIP-uri pentru o ţâră de notorietate, haotic administrativ şi cu veleităţi culturale pendulând între Paulo Coelho şi Dan Diaconescu” – Andrei Pleșu, în editorialul de adio din Adevărul, despre uriașul talent gazetăresc Grigore Cartianu.
• Asigurarea de călătorie de la Allianz Țiriac nu include haine de blană, echipament sportiv, articole tehnice sau accesorii, echipamente profesionale, echipamente electronice, instrumente muzicale, bijuterii, metale nobile, bani în numerar, etc, etc – lista completă, aici. În afară de șosete, nu m-am dumirit ce acoperă polița.
• Ultima fiță din oraș – bere fiartă. La Waterloo. Foto: Ionela Năstase (pe care sper că n-ați uitat s-o votați aici).
• Eftimie, tu când o să scrii texte așa frumoase?
Via gaben.ro
Eftimie scrie texte frumoase deja, daaa? =))
Foarte util pentru mine clipul :)) alte tutoriale mai aveti?
Radu Udrescu avea azi o problema cu tuica. E recomandare cu dedicatie pentru el?
Bere calda? BLASFEMIE, atata zic !
Io vreau un tutorial cum să renunţi la ciocolată.
Berea se bea fiarta si tuica rece, daca am inteles eu bine, nu?
Adica, are ceva sens, dar numai daca esti viking sau maramuresean… Pentru oamenii ailalti, e taman pe dos :))
@sebra: e simplu: bagi 3 cremsnituri pe zi.
@JULIUS:
Cu glazură de ciocolată sau clasice?
@sebra: de-alea galbene, bre. traditionale.
@sebra: Seminte ai incercat? 😀
@JULIUS:
Să fie primite!
Pfff, ce adunatura de dependenti =))
P.S. yammy ce bune-s bomboanele astea cu caramel…
Când n-o să confund ţuica cu pălinca aşa cum face dl. Gaben in filmul de mai sus.
Cam ambiguu, tutorialul! In Maramures se invata la dirigentie in clasa a 5a, cum se bea tuica!
@sebra: Nu exista asa ceva pentru ca nu se poate! S-a demonstrat statistic! =))
@N.A.:
Pufuleţi!
mai tata, e a treia oara cand il vad azi :)) e un semn ca tre` sa ma apuc de baut, sau cum ?! =))
@Gabitzmic:
N-are poezie, n-are motivatie, n-are sorici, n-are emotie . E…. sec. Nu poti sa te apuci de baut asa, ca sinucigasu’, pe marginea patului, cu toate alea pregatite, tanandu-te de nas. Singura chestie de luat in seama e ca la tarie, se inspira inainte de a da paharul peste cap
@Dan1:
M-am lăsat eu de fumat, n-oi reuşi să mă las de ciocolată?? :-O
@Lecteriţa,
Tu ai fost atentă la tutorial sau ştiai asta cu inspiratul? :))
@sebra:
Stiam!!! Si la Buzau, cam tot asa se fac tutorialele! =))
@Lecteriţa: daaa, si se expira dupa, voiniceste, pana la golirea plamanilor :))
a se observa si ventilarea logoreica de dinainte, dupa principiul: curaj, gaina, ca te tau ! ma rog, cocos, in cazul de fata :))
Alo, centrala, ce caut la beci?
http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/note-stari-zile-31
(Nota din 2 decembrie)
Nu am fost pe faza saptamana trecuta…dar…sper ca nu e prea tarziu
@Lecteriţa: Cu totii mai trecem si pe la beci…cred ca acolo-i crama :))
la teveu e reclama de la Krescova =))
ii dau dreptate Indragitului, si la noi in Bucovina tuica e o bauturica de obicei din pruna, dar la 30-32 de grade, care sigur nu te omoara cand o dai pe gat. Ceea ce bea domnul Galben banuiesc ca sare binisor de 50% si noi ii zicem palinca. De obicei io mi`o procur din zona Bistritei, ca la noi nu prea se face. Dar la Maramu` se poate sa fie altfel.
@eftimie: @Lepka: Stimati domni, doresc sa va contazic. Domnul Gaben mentioneaza forte clar in filmulet ca e din Maramu. Acolo nu exista alcool sub 60 de grade, deci nu exista diferenta intre tuica si palinca. Totul se rafineaza de doo ori, ca la carte =))
PS: Mi se pare mie sau ii cam luceau ochii la final?
Eftimie mai scrie?
@sebra: Simplu, vezi tutorialul atasat. Lasi ciocolata si te apuci de altceva. Cred ca nu merge cu trosneala.
Eu şi cu Pleşu ce ne mai retragem din “adevărul” adevărat, constatând, fiecare, în spectrul lui, în infraroşu sau ultraviolet (acumaaa…mai depinde şi după facultăţi) că deasupra noastră sunt alte stele şi alt cer.
Cica nu de Cartianu se plangea, ci de Imre..
@Ciprian: atunci, era in eroare.
@eftimie: Nu tot pruna e?
Ce mijto e să mă trezesc dintr-al doilea comentariu, fix în al treizecelea! Vegheaţi, băieţi!
Băi, nu mai pot cu scârţa-scârţa ăsta pe hârtie de Coelho, să mor!… La prima împiedicare în numele tipului ăstuia care se crede scriitor l-aş fi înjurat pe Pleşu. Noroc că a făcut la timp alăturarea cu Diaconescu. Sunt comparabili amândoi, acelaşi material, aceleaşi fiţe, fără nici un suport real în spate. Unul scrie “Capra cu trei iezi” în fiecare “roman” de-al său, dând impresia oricărui semidoct că se pricepe la literatură, celălalt are şi el puţine idei, dar fixe…
Stimate domnule ieftimie. ma vad pus din nou in situatia de a va explica niste lucruri.
la noi se zice tuica. care inseamna o bautura peste 50 de grade. nu mai folosim termenul de palinca sau Palinka pentru ca exista un litigiu intre romania si ungaria pentru folosirea acestei denumiri.
pe toata perioada procesului, marca nu poate fi folosita. la noi in viseu de sus pedeapsa pentru folosirea cuvintului palinca este interzicerea consumului de alcool pe o perioada de 3 luni. ceeea ce inseamna aproape distrugerea sociala a individului.
tuica se zice in moldova la o bautura care are 20-30 de grade… la noi e interzisa… in maramures, adica…
@Raluca: Stimata domnisoara Raluca, permiteti-mi sa va raspund: nu.
Mic ghid al tuicii si palincii in 10 pasi:
1. Tuica / Palinca este o bautura alcoolica cu D.O.N.(denumire de origine necontrolata) si C.M.V. (cules la maturitate variabila) – depinde cum pica materia prima din pom, singura sau scuturata;
2. Termenul “tuica” este utilizat in Romania (nu vrem sa-i excludem pe fratii nostri romani din diaspora, insa acolo e mai greu sa-ti faci cazan) si are definitii diferite (dupa cum a spus si domnul Gaben) in functie de zona: in sud (aici includ Brasovul), est (si aici includ Brasovul) si sud-vest „tuica” inseamna un produs alcoolic rafinat (o data), cu un standard de alcool de 24% vol (sau 24 de grade, cum zicem noi in sud). Procentajul de alcool variaza intre 17% si 32% din volum, in functie de cat de hot, respectiv betiv e producatorul. Termenul „tuica” e folosit si de populatia din centrul tarii, ca fiind „prostia aia pe care o beau ragatenii”;
3. “Palinca” este utilizat mai ales in Ardeal si defineste un produs alcoolic rafinat (de doo ori), insa se confunda usor cu “palinka”, un produs unguresc cu D.O.C (denumire de origine controlata) – spre deosebire de Romania, Ungaria a inregistrat marca. Aceasta asemanare se pare ca produce alergii puternice romanilor din Maramures, cunoscut fiind faptul ca maramuresenii pur si simplu nu pot sa inghita palinka (stimate domn gaben, m-ar ajuta un cantec patriotic sa se potriveasca aici 🙂 ), asa ca ei spun ca beau tuica. Din motive necunoscute, alergiile dispar in acest caz. Am uitat sa mentionez, palinca are cel putin 50 de grade, fara limita superioara. Daca are mai putin de 50 de grade, ardelenii ii spun tuica. Sudistii vorbesc rar si cu frica despre palinca, chiar daca unii sunt mari consumatori de spirt medicinal fitrat prin paine.
4. In continuare ma voi referi la produsul cu mai putin alcool incorporat ca fiind „tuica”.
5. Tuica si palinca sunt produse din fructe (prune, mere, pere in panere, caise, piersici); tuica se mai poate produce si din pufoaica, insa aceste fineturi sunt doar pentru cunoscatori (precum un anumit tip de cafea, stiti voi). Asemanatoare cu palinca sunt „tescovina” si „jinars”-ul, produse din resturi de struguri, respectiv din vin.
6. Tuica este produsa in special din prune. Tuica din fructe e o tampenie.
7. Tuica se tine in butoi de dud, pentru a prinde o culoare frumoasa, galbuie, si o consistenta putin uleioasa. Bineinteles, acest lucru se intampla rar pentru ca productia anuala obtinuta in toamna este consumata intern pana la sarbatorile pascale din anul urmator, iar pentru a prinde ceva culoare e nevoie macar de un an de repaus in butoi.
8. Palinca se tine oricum, numai inchisa sa fie – oricum dupa 3-4 paharele vezi stele verzi.
9. Tuica si palinca se servesc reci, seci, si fara sa te uiti la nevasta. Privirea standard este „ochii la pahar si apoi in tavan”. Altfel creste foarte mult riscul de inec.
10. Hai noroc!