Postul nu e post destul

Metode de supravieţuire în zonele rău famate

Adrian Călărașu

Băiat de cartier decent, întotdeauna am întîmpinat dificultăţi atunci cînd s-a pus problema să frecventez zone mai puţin liniştite. Pe vremuri, puştan fiind, îmi mai luam cîte o mîndruţă mai zdravănă, sau mai tupeistă, care mă mai proteja de dubioşii de pe la colţurile străzilor, dar acum a venit vremea să-mi dovedesc că pot şi singur, că sunt matur şi nu mă împiedic de nişte peşti boccii, barbugii, recidivişti eliberaţi pentru bună purtare, ori băieţi curaţi care şi-au luat doar cu suspendare.

Din păcate nu vă pot dezvălui tehnici de autoapărare deoarece nu posed. Vă voi ruga de asemenea să nu aşteptaţi nici măcar tipologii de reacţii sau discursuri în cazul în care aţi putea fi abordaţi verbal. Să ne înţelegem, nu vă pot ajuta nici măcar cu un sfat, în cazul în care a avut deja loc un contact între voi şi posibilii atacatori, contact fie el fizic sau doar verbal, deoarece din acel moment aş fi şi eu la fel de terminat ca şi voi.

Ghidul meu conţine însă cîteva sfaturi simple, ca metode de evitare a unui eventual conflict şi sunt în cea mai mare parte doar limbaj al trupului.

În primul rînd, atunci cînd sunteţi în vecinătăţi rele trebuie să mergeţi mai legănat şi ceva mai crăcănat decît de obicei. Trebuie să vă încadraţi oarecum în peisaj, ca şi cum aţi fi de pe acolo, chiar dacă nu sunteţi. Adică dacă sunteţi observaţi prin Ferentari şi nu sunteţi recunoscut drept riveran, trebuie să lăsaţi impresia că sunteţi cel puţin din Rahova. Asta vă va scuti de multe belele.

Următorul lucru ar fi ca din cînd în cînd să încercaţi să expectoraţi ce vă vine, direct pe trotuar sau chiar pe pereţi. Ştiu că există doar două motive pe lume care vă legitimează să scuipaţi (dentistul şi oralul), dar credeţi-mă, asta este al treilea.

Un alt truc uşor de pus în practică ar fi scărpinatul la podoabe, la intervale regulate. Nici prea rar, ca să se vadă totuşi, dar nici prea des, ca să dai impresia că eşti contagios. Aşa, cam cît de-o igienă precară sau de-un posibil început de gonoree.

Dacă aţi făcut tot ce v-am spus mai sus şi totusi aţi fost interpelat, priviţi în altă parte. Asta o ştiu de la tata; nu trebuie să îi priveşti în ochi!

Iar dacă aţi scăpat, mai inspiraţi adînc încă o dată, pentru că dacă aţi trecut de băieţi nu înseamnă că aţi scăpat şi de potăile din zonă. Cîinii din zonele rele nu sunt ca orice cîini, sînt diferiţi. Pe ăştia nu îi mai păcăleşti aşa uşor. Strada Traian, de exemplu, este una dintre străzile pe care puteţi întîlni subspecia de maidanez care – contrar tuturor orînduirilor fireşti – se gudura pe lîngă ţigani boschetari şi lătra exclusiv la trecători romani cumsecade.

Succes!

Share:

23 comments

  1. stalker 24 December, 2011 at 12:11

    eu cred ca un tricou inscripționat “I heart Vaslui” te scapă de belele în cele mai rău famate zone

  2. Xanax 24 December, 2011 at 12:27

    @stalker
    nu si in Vaslui 😀

  3. PorcMisogin 24 December, 2011 at 12:39

    In completarea ghidului vin si eu cu cateva idei. (ma calific pt. asta fiind crescut intr-un cartier dintr-un oras din Moldova unde cutitul se purta ca si bricheta).
    1. Ascunde orice ai de valoare: ceas, lant, telefon. De preferat in chiloti.
    2. Daca esti cu prietena tine-o de dupa gat si vorbeste-i cat mai nasol.
    3. Calca in 2 belti ca sa-ti murdaresti adidasii NIKE. Vrei sa treci mai departe cu ei in picioare, nu?
    4. Saluta din cap (nu verbal) pe cate un individ care pare mai putin dubios. Va da impresia ca stii pe unii din oamenii locului.
    5. Sub nici o forma nu sta mai tarziu de ora 7 PM prin zona.

    Good luck!

  4. miki 24 December, 2011 at 12:51

    Da’ nu mai bine ramaneti in zona “de confort”? Ci cautati voi in cartiere rau-famate? Daca n-aveti incotro, luati macar un taxi. M-am gandit sa va spun asta macar acu de Craciun, ca ma simt mai bun(a) 😀
    Hai, va pup si fie ca… =))

  5. dyers_eve 24 December, 2011 at 12:53

    Cel mai eficient ar fi sa te deghizezi in popa. E mai greu sa faci rost de barba si toale adecvate, dar n-o sa se ia nici dracu’ de tine. Cica aduci ghinion 🙁

  6. Xanax 24 December, 2011 at 13:07

    @dyers_eve
    aha, deci tu n-ai auzit bancul cu “batman-batman” 🙂

  7. Dobrică 24 December, 2011 at 13:27

    Sunt născut și crescut în Noua, Brașov. Trebuia să fi cel puțin Superman ca să mergi crăcănat prin Noua dacă nu erai de-al locului. “Băieţaşii” din Ardeal interpretau acest limbaj al trupului altfel, ca pe o sfidare. “Cum, e din Triaj, fra’eru’? Mamăăă, hai să-l ardem. Bă eş’ nebun, fi antenă că a scuipat pe peretele de la blocu’ lu’ Bebe!!!”

  8. Dramoleta 24 December, 2011 at 13:50

    Ce, tu scuipai cand te asculta la oral?

    Te adresai bărbaţilor, nu? 😀

  9. Sorin 24 December, 2011 at 13:53

    @Dobrică: In Noua iti luai bataie oricum. Chiar si daca erai vecin de bloc cu ei, uneori chiar daca erai in aceiasi gasca cu ei. Daca erai si de la 2 blocuri departare erai mancat. Noroc ca pustanii din ziua de astazi stau mai mult pe Facebook si mai putin in fata blocului. Are si tehnologia asta avantajele ei. Prin 90′ cand se bateau aia din Uzina 2 cu Steagu ma duceam ca la cinema pentru ca stateam chiar pe granita. Se puneau si pariruri. A doua distractie era cand imprastia trenul betivii pe sub pod. Cat despre cainii vagabonzi, in Brasov nu aveam. Ii mancasera ursii…

  10. Iulian Rinder 24 December, 2011 at 15:01

    Domn Calăraşu, un manual de supravieţuire, cu poze atractive, ar trebui să aibă oricine. Poze cu ochi vineţi şi oase rupte, nu prostii.De zic asta? În urmă cu nişte ani un cetăţean a dorit neapărat să avem o confruntare. Nu verbală. Tocmai când, după nişte argumente de irefutabile, zăcea în toată plenitudniea sa la pâmânt m-a ispitit creştinul din mine. I-am întins mâna. Morala e aceea că două luni am putut să mănânc doar supă cu paiul. Ce siluietă aveam, mai rar aşa ceva. De atunci sunt mai practic. Lovesc şi fug.

  11. Fratele Andryusha 24 December, 2011 at 15:16

    Metoda Fratelui Andryusha:
    1. Faci atletism, minim 2 ani. Scoţi sub 6 secunde la 50 de metri plat, 3 metri săritura de pe loc, 6 metri şi ceva cu elan.
    2. Nu bei, nu fumezi.
    3. La orice semn de pericol, o tai.
    4. Când îmbătrâneşti şi ţi-e lene s-o iei la fugă, îţi cumperi maşină.
    5. Nu intri în cartiere rău famate.

  12. sendroiu 24 December, 2011 at 15:53

    Metoda mea pt cartierele dure e sa-mi scot ochelarii inainte …
    Nu imi dau seama care e explicatia: ori mecla mea fara ochelari indeamna la calm, ori faptul ca ii vad blurati pe potentialii agresori ii face pe acestia indiferenti.
    Imi place sa cred ca prima varianta e cea corecta B-)

  13. George GMT 24 December, 2011 at 15:54

    Bre sunteti rautaciosi si, cred eu, invidosi pe succesul lor… in viata! Un lant masiv la gat, o bagaboanta la brat si-un bemveu a treia mana, nus de colo!
    Invidia breeee, asta va roade. Spun asta, bineinteles impartial, nu pt ca stau in Rahova si am avut si ceva afaceri prin Ferentari cam trei ani la rand. Una peste alta toate trec, si bataia, adidasii…iti iei alti noi, etc, etc. Fuga nu este insa deloc recomandata daca nu cunosti locurile si de cine fugi, iar mai important este catre cine te indrepti! Ca zicala cu lacul si putul s-ar putea sa ti se potriveasca ca o manusa. Iar pe patul de spital, cand ai tot timpul din lume sa-ti revezi greselile, poti spune cu naduf: “Ptiu fira-as al dracu” de ciumete, ce-oi fi cautat frate tocmai pe aleea aia de se infunda, tocmai in locul unde niste cetateni de treaba isi bagau in vene?!” Intrebare evident retorica si cam tardiva, vei gandi dupa ce chirurgul iti va coase cam treizeci de copci !

  14. Iulian Rinder 24 December, 2011 at 15:57

    Fratele Andryusha – Sunt de acord cu micul concept ca atunci ,,Când îmbătrâneşti şi ţi-e lene s-o iei la fugă, îţi cumperi maşină.” Dar să,, Nu bei, nu fumezi” ?! De crăciun, de paşte, de toţi sfinţii şi de ziua naţională a Ungariei, când o fi şi aia? Dă-o încolo de iehovism. Mă enervezi şi o să compun o strofă până în doua cu ler şi cu dedicaţie pentru tsunamiul Hruşcă.

  15. Fratele Andryusha 24 December, 2011 at 16:03

    @Iulian Rinder: Bine, mai poţi să tragi un şnaps, din când în când, dar fără ţigară. Asta e metoda, îmi pare rău. 😀
    @sendroiu: Ei, aşa, fără ochelari, e uşor. Adevărata bărbăţie se demonstrează CU ochelari. =))

  16. BRRC 24 December, 2011 at 16:19

    Vând manual Tehnici supraviețuire pentru avansați – Brăila, 2011.
    Pentru începători, recomand Bear Grylls.

  17. gogaie 24 December, 2011 at 17:52

    Intotdeauna am fost fascinat de povestile despre atitudine si tehnica privitului in ochi in lumea satanica suburbana si/sau in puscarii. Ar fi prea simplu sa privesti in alta parte, Adrian, asa cum te-a invatat tatal tau 🙂 Sigur, uneori poate fi salvator dar depinde, depinde, depinde… Memorabila scena initierii lui Michael Corleone de catre Clemenza si Tessio, atunci cand imberbul mostenitor al clanului adulmeca oportunitatea de a-si impune taria de caracter ( 😀 )si initiativa, in conjuntura creata de disparitia favoritului Sonny si iminenta cerinta de asasinare a lui Sollozzo. Daca imi permiteti… :
    Clemenza: Come on, kid, don’t fool around. Just let your hand drop to your side and the gun slip out. Everyone will still think you’ve got it. They’re gonna be staring at your face, Mike. So walk out of the place real fast, but you don’t run. Don’t look nobody directly in the eye, hut don’t look away either. They’re gonna be scared of you, believe me, so don’t worry about nothing

  18. camionagiu 24 December, 2011 at 18:18

    După tot felul de şoferi care au scris pe Daily Cotcodac, acum băgaţi şi golani temuţi în cartier pe ţeavă. Sunt oripilat când mă gândesc în ce împrejurări putea acest reprezentant al lumii interlope să înveţe aşa ceva. Mulţumim frumos, sărbători fericite!

    PS
    Bercea Mondial pe când cu un text?

  19. Dan1 24 December, 2011 at 20:57

    Aaalo, domnu’ admin! Asta e un post de la ora 11:00 (AM). Poate ar fi cazul sa bagati ceva cu adevarat sarbatoresc (cum ar fi, asaaa, de-o pilda, articolul meu cu spiritul sarbatorilor; sau si-ala are ceva? 😐 )

  20. stalker 24 December, 2011 at 21:41

    poate are vreo glumă ascunsă și se chinuie s-o extragă? 🙂
    Crăciun liniștit!

  21. N.A. 26 December, 2011 at 13:05

    Aceste recomandari sunt aplicabile si in cazul unor dame fine? =))

  22. vio 31 December, 2011 at 14:35

    Eu am crescut in Rahova (acum stau in Berceni)si stiu ca tot ce ai scris tu ma sus sunt baliverne!Daca ai acea atitudine sigur “te vor arde”!
    Exista doar totusi cateva reguli:
    NU TRECI PE ACOLO NOAPTEA SINGUR!
    NU TE COMBINI NICIODATA CU O FATA DE ACOLO(TOTUSI DACA TE-AI COMBINAT NU O CONDUCI SEARA ACASA SIGUR SE DESCURCA SINGURA!)

  23. vvvvvv 31 December, 2011 at 14:51

    iti tragi o gluga in cap si privesti inainte !

Leave a reply