Tigaia de iFlon
Ovidiu Eftimie
Pe locul doi în topul celor mai întâlnite obiecte în bucătăria românească se numără tigaia de teflon. Pe locul 1 se află, binenţeles, cuţitele care nu taie deloc. Orice om are un set de cuţite care nu taie, n-o să poţi folosi niciodată un cuţit de la un apropiat pentru a tăia ceva, presupune o tehnică aparte care nu se învaţă cu una cu două. Ca-n Kill Bill, trebuie ani buni să înveţi să spargi lemne cu pumnul şi să tai pâine cu cuţitul.
Revenind la tigaia de teflon, aia e ca sfânta icoană. Românul îşi cumpără tigaie de teflon pentru că nu se lipesc chestiile prăjite în ea. Cel puţin aşa spune legenda, cine naiba a prăjit ceva într-o tigaie de teflon?
În primul rând, nu poţi umbla cu orice fel de instrumente într-o astfel de tigaie. Să nu o zgârii. E o pojghiţă în ea, ceva special. Dacă ai zgâriat pojghiţa aia, chestie ce se poate întâmpla şi dacă foloseşti un şerveţel fin de şters la cur bebele de trei zile, nu mai e bună de nimic. Pentru spălat tigaia ai nevoie de un burete fin, combinat cu un detergent mai fin decât orice spumă de ras Gilette.
Pentru a amesteca lucrurile în tigaie ai nevoie de ustensile de lemn sau de plastic de-ăla bun, care nu se topeşte dar nici nu zgârie. În plus, nu poţi folosi tigaia pentru a prăji orice cârnat, o foloseşti pentru chestii delicate. Nimeni nu ştie care sunt acele chestii delicate, orice ou prăjit în tigaia aia se lipeşte, orice salam face pojghiţă de scrum, iar legumele se ard în stil barbar. O fi de la temperatură, se ştie că tigăile de teflon trebuie încălzite într-un mod special.
Dacă eşti bărbat şi locuieşti cu încă cineva în casă, fie ea gagică sau nevastă, oricum nu poţi afla la ce foloseşte tigaia de teflon pentru că nu vei putea pune mâna pe ea. De fiecare dată când te vei apropia de ea cu intenţia de a prăji ceva acolo (bănuiesc că pentru asta sunt folosite tigăile, nu) vei auzi în ceafă: “ce faci acolo, nu umbla cu tigaia aia, las-o aşa, nu ştii să umbli”.
Aş fi scris că tigaia de teflon este ca un iPhone, arată foarte mişto dar nu te lasă să faci nimic. De fapt, întrucât sunt printre ăia care au gătit cu o tigaie de teflon, pot să spun exact cum este: ca o femeie care se ferchezuieşte trei ore să iasă în club la agăţat şi când băieţii încearcă s-o invite la o cafea la ei acasă începe să pufnească şi strâmbe din nas: “Păi bine, dom’le, da’ tu ce crezi despre mine, că eu am ieşit în oraş pentru aşa ceva?”.
Cam la fel este şi cu vasele iYena.
Kukta rulz…:D
Taicule, mie mi-i clar: ai călcat pă bec şi, ca urmare, îţi găteşti singur. 😕
E mai bine dăcât să mănânci din bolul câinelui, da’ e mai rău decât să mănânci ciorba cu furculiţa.
Hint: ai încercat conservele? 😕
tigaia de teflon se foloseste la jocul de badminton.
si cand vii tarziu si afumat acasa (sangele nu se lipeste de chestia aia fina) =))
ehh .. acri strugurii 😛
Soc … Dinu Patriciu vinde Mic.ro, viitorii proprietari nu aduc tigăi din teflon
Exista o categorie de oameni care confunda tigaia, masina, … cu niste opere de arta. Utilizatorii supremi ai acestor opere sunt cei care atunci cand isi cumpara o masina aleg o anumita tapiterie scumpa (dar frumoasa), ca apoi sa arunce niste huse ordinare pe scaune. Cred ca husele respective le protejeaza si idiotenia. :))
Lasă că sunt mai bune astea de teflon decât alea din fontă, că sunt mai uşoare. Ia să te cârpească nevasta cu o tigaie de fontă în loc de una din teflon când mai întârzii pe la Library, să vezi ce o să simţi diferenţa.
Mdea, era vorba aia: daca teflonu’ nu se lipeste cum dracu au lipit teflonu’ de tigaie?!?
PS: Ultima fitza e tigaia ceramica… teflonu e soooo last year 😉
Auzi bre, tigaile sunt bune doar de dat ca promoti la deschideri de magazine uite http://www.youtube.com/watch?v=ZdttyBnhWaE
E clar ca nu s-a tinut cont de judetul Vaslui. Acolo tigaia e pe locul 4 in topul celor mai intalnite obiecte in bucatarie, dupa cutit, topor si par.
Observ ca 70% din cititorii DailyCotcodac manca bataie şi mancare de la nevastă.
@Ovidiu Eftimie: Restul nu sunt insurati.
@Ovidiu Eftimie: Totul depinde de procentajul in care se consuma cele doua 🙂
@Ovidiu Eftimie:
Au vrut să facă şi ei un spirit de glumă şi acum îşi muşcă mâinile, că au căzut în capcană…
=)) =)) =))
tigaia asta e dubioasa….nevasta nu te lasa sa gatesti in ea dar te lasa, normal, sa o speli si apoi zice ca ai stricat-o ca ai bagat spalatorul de sarma…..orice faci nu iesi bine 🙁
Doamna Efu, nu se poate sa fi gresit Efu asa de tare, incat sa nu-i mai faceti de mancare! Haideti , doamna Efu, mai ganditi-va!
Ef isi face de lucru in bucatarie ca sa scape de scris texte. umoristice. pentru DC. 🙂
@Simona E.: spune-mi, te rog, sotul aduce toti banii acasa, sau o baga pe aia cu „jegul asta de Julius n-a mai dat salariile de prin vara”?
Eu am 4 tigăi din astea de teflon şi vreo 5 vase de varii dimensiuni.
Parol că sunt foarte bune. Da, se lipeşte şi de ele, mai ales ouăle nu se pot prăji fără un strop de ulei.
PS Ceea ce-mi aduce aminte de o mică poveste: aia cu tigăile de unică folosinţă şi tefalul care durează de 2 ori mai mult.
Deci o tigaie de unică folosinţă se va folosi o singură dată.
O tigaie tefal va dura de două ori mai mult. Deci două folosinţe.
Dar tefalul costă de vreo 2 ori mai mult decât alte mărci bune dar mai puţin mediatizate şi de 3-10 ori faţă de cele bunuţe sau de-a dreptul proaste.
De aici deduc eu prin regula de trei simplă că dpdv economic e mai eficient să iei tefloane proaste.
Folosind eu şi tefal de la mă=sa de acasă pot să spun că durează mai mult de două folosiri şi e mai bine să ai un lucru de calitate decât multe şi proaste. Ergo reclamagii sunt tâmpiţi
PS: ĂĂĂĂ, Îndrăgitule, noi toate ştim că bărbaţii sunt cei mai pricepuţi în bucătărie! Dar ştim şi ce orgolii fragile aveţi. De aia vă ferim cu atâta grijă să consumaţi arsul (că dacă reuşiţi să ardeţi şi salamul într-o tigaie de teflon nu se mai poate numi crud) adevăr
@JULIUS: Pân’ la urmă tăt ţ-o scăpat, ha? Trebuia să-l dai pă bietu’ uom în gât cu banii ăia! Nu-ţi ierea destul că ş-aşa-i amărât că-şi prinde
urechile-n bucătăriecartofii prăjiţi în fundu’ tigăii teflonate, în loc s-o îmbunezi pă duoamna, mai rău bagi paie pă foc! 😕Rumânii! Te văd în cazanu’ cu materie maro şi îţi mai dau şi ei una în cap, să te ajute la sondarea fundului! :))
Julius, eu cred ca trebe sa ne intalnim noi doi o data, sa stam de vorba.
Nu toate tigaile sunt de teflon si toate vasele pe care le bagi in cuptor sunt de yena?
@Raluca:
Ba da. Aşa cum orice mâncare de peşte e făcută, de fapt, din somon împănat cu anşoa. =))
@Fratele Andryusha: Vezi? Ai incurcat mintea unei tinere gospodine de perspectiva :(( De aia nu mai stiu sa gateasca femeile si tot noi, barbatii, trebuie sa punem mana pe cutit si tocator :((
Ai-iaiaiai cazul Indragitului se discuta la nivel inalt intre Doamna si Mogul !:D
@Simona E.: Oups! Dacă ţinem cont şi de comentariul ăla cu banii, nu-l văd prea bine pă J. De acum înainte voi privi cu interes ştirile de la ora 5, să văz noi utilizări atribuite tigăilor de teflon 😀
@ionut:
Femeile de care depinde stomacul meu se descurcă onorabil, L-aş mânia pe Dumnezeu dacă m-aş plânge. 😀
@Fratele Andryusha: Ma citesti, vad. Sunt flatata.
@Simona E. şi @JULIUS: =)) =)) =))
Acu foarte, foarte multi ani…
Un amic inginer constructor, lucra la ceva santier (evident, pe vremea lu’ Ceasca), povesteste:
“Vine la mine maistru’ Costica:
-Dom inginer, am adus de acasa niste pastrama de oaie extra, super,…, imi imprumutati si mie o tigaie sa o prajesc, haideti, ca am si niste vin de tara..
Ii dau tigaia, vine umul dupa o jumate de ora cu pastrama si vinul, si, in timp ce incepeam sa mancam:
– dom inginer, da ce-ati facut domne cu tigaia aia de era asa de neagra, ca a trebuit sa frec la ea si ce spalatorul de sarma, si cu smirghel, sa o fac lucioasa..
Evident, era tigaie cu teflon”
@Raluca:
Şi eu aş fi flatat dacă m-ar citi Fratele Andryusha, dar văd că pentru mine nu-şi face timp. :((
@Fratele Andryusha: Oameni rai maica, oameni rai!
Oameni rău, @RoseN: , oameni rău. =)) =))
La ceaun totul iese mai gustos
@Fratele Andryusha: Nici nu stiu daca merita prima de craciun :))
@ionut: După cum se profilează treburile, clar că nu merită! 🙁
eu sunt mai nou in ale bucatariei (mai exact, de cand m-am insurat 😉 ) asa ca am o nelamurie: exista si tigai fara teflon ????
@Lepka: Doar celor aleşi li se arată acele tigăi.
@Lepka: Da. De inox, ceramica, fonta, aluminiu, cu fund simplu, dublu, cu spatiu intre funduri s.a. Welcome to the club :))
Cele mai bune sint tigaile din otel. Poti arde mincare in ele de cite ori vrei. Atita vreme cit ai un ghemotoc de span (din otel inoxidabil si ala ca sa nu ai urme de rugina pe linga chiuveta) tigaia va arata intotdeauna ca noua.
Si ca sa pastram trendul articolului tigaile de otel sint pe principiul unui telefon Android (rooted bineinteles) ca sa poti avea acces superuser la ce doresti sa faci cu el.
Ceramica rules. Ca-i eco. Si necancerigena, spre deosebire de teflon. Dar nu le arunc nici pe-alea vechi din teflon. Cum nu arunc nici cutitele care nu taie. :))