Postul nu e post destul

Vaccinul antidrog

Dr. Ionuţ Şendroiu
Dependenţa de droguri este o boală. La fel ca hepatita, tusea măgărească sau gripa aviară. Dacă împotriva acestor boli te poţi vaccina, de ce n-ar exista şi un vaccin împotriva dependenţei de droguri?! Ba există, englezii l-au experimentat deja, iar guvernul britanic îşi munceşte creierii, de vreo 7 ani, să pună la cale schema de vaccinare.

Un fum? Nu, merci, sunt vaccinat
Preocupări similare există şi peste ocean, unde Dr. Ronald Crystal a anunţat plin de entuzism, la începutul acestui an, că şobolanii din laboratorul său au devenit imuni la cocaină, în urma injectării unei combinaţii dintre un fragment de virus gripal şi o particulă ce imită molecula de „albă-ca-zăpada”. Sistemul imunitar al şobolanilor astfel vaccinaţi a reacţionat în consecinţă, iar în momentul în care li s-a readministrat cocaină, animalele nu au mai avut nici o bucurie. Moleculele de drog au fost anihilate înainte de a ajunge la creieraşul rozătoarelor, să-şi facă efectul. Şi, cum unul din cele mai redutabile efecte este dependenţa, Dr. Crystal este optimist.
Faptul că anticorpii anti-cocaină, produşi în urma vaccinării, ar fi capabili să identifice şi să blocheze molecula de drog înainte ca aceasta să apuce să se distreze cu neuronii consumatorului, ar avea un impact favorabil suplimentar, făcîndu-l pe cocainoman să se simtă caraghios, după ce a cheltuit sute de euro pe o pulbere fără efect. Cu timpul, trasul unui crack, neurmat de senzaţia de „cel mai tare om de pe planetă, EVER!”, îl va face pe dependent să-şi piardă interesul pentru drog. „Băi, eu nu înţeleg ce dracu’ găsesc unii la prostia asta de praf” ar putea fi replica ce ar confirma vindecarea.

De la biberon la joint
Speranţele guvernului britanic au la bază rezultatele comunicate în 2004 de societatea britanică de biotehnologie Xenova, unde vaccinul împotriva dependenţei de cocaină şi nicotină a trecut cu succes mai multe experimente. Un grup de voluntari, dependenţi de tutun şi cocaină, a fost invitat să testeze revoluţionarul vaccin. Rezultatul a fost că 58% dintre aceştia nu au mai avut chef, după vaccinare, să se drogheze deloc.
Nu va fi însă chiar floare la ureche să le convingă pe mămici să se prezinte în ziua Z, la cabinetul X, pentru a-şi vaccina bebeluşul împotriva dependenţei de droguri. Deşi toxicomania e mai periculoasă decît pojarul, în subconştientul părinţilor, năsucul cîrn de sugar se asociază mai bine cu suzeta decît cu folia şi cu liniile de coca.
Cu toate acestea, controversatul prof. David Nutt, pe atunci principal consilier al guvernului britanic în materie de droguri, a susţinut încă din 2004 că vaccinarea copiilor împotriva dependenţei de droguri ar trebui realizată de la naştere.
În acest scop, a propus fişarea tuturor celor 13,5 milioane de minori britanici, într-o bază de date care să conţină informaţii despre părinţi şi despre rudele apropiate – dacă sunt sau nu căsătoriţi, eventual divorţaţi, dacă sunt fumători şi dacă au sau au avut probleme cu alcoolul şi drogurile. De asemenea, pentru copiii mai mari, date referitoare la rezultatele şcolare, analize medicale, rapoarte ale serviciilor sociale şi eventuale conflicte cu poliţia. Între timp, în octombrie 2009, dom’ profesor Nutt a fost ferm invitat să renunţe la calitatea de consilier guvernamental, după ce a scăpat faimosul porumbel conform căruia LSD si ecstasy ar fi mai puţin periculoase decît alcoolul, afirmaţie analizată pe larg, la vremea respectivă, în absolut toate tabloidele britanice, printre reclamele la J&B şi Ballantine’s.

Antidrogul mioritic
E interesant cum ar arăta o bază de date ca cea propusă de prof. Nutt, aplicată copiilor crescuţi cu cheia de gît pe scările de bloc din Sălăjan, colţ cu Socului. Dacă vaccinul antidrog se va introduce vreodată şi la noi în ţară, în Rahova şi Ferentari va trebui probabil administrat încă din viaţa intrauterină. Eventual, direct prin cordonul ombilical, pentru mai multă siguranţă. Şi cu brigada antidrog, alături, să frece cu spirt.

Dilemele organelor abilitate
D-l plutonier adjutant şef Vasile B. din Piaţa Sudului se întreabă ce trebuie să facă dacă surprinde în timpul rondului de seară un cetăţean cu un vaccin antidrog asupra lui: e musai să anunţe brigada antidrog sau poate să se ocupe singur de caz?

Problema unui domn sergent major, semnat indescifrabil, de la o unitate specială din Dorobanţi, este dacă vaccinul antidrog e conceput să fie administrat tuturor băieţilor din brigada antidrog, sau „decît la la noii angajaţi”. Şi doi – dacă se mai poate bea un şpriţ în ziua aia, după vaccinare …

Share:

32 comments

  1. andryusha 24 October, 2011 at 08:45

    Aha, deci de aia are loc recensământul! Şi eu care credeam că umblă numai după CNP-ul meu… =))

  2. Dan1 24 October, 2011 at 08:45

    Doc, e cu dus si-ntors, ca ete, eu citii ca Steve Jobs zice ca-si datoreaza succesul consumului de LSD. Na!

  3. Cata 24 October, 2011 at 09:03

    Maine-poimaine or sa inventeze si un vaccin impotriva trascaului (daca nu exista deja, ca medicamente sunt). Probabil ca vreun copchil, peste 20 de ani de acum incolo, o sa injure cu naduf “ete ai dracu’, vroiam si eu sa gust niste zapada, sa vad cum se distrau babacii pe vremuri, si m-au vaccinat nenorocitii” :)) Cred ca la un moment dat ar trebui sa avem si noi ceva de spus referitor la ce otravuri VREM sa ne bagam in organism, nu?

  4. andryusha 24 October, 2011 at 09:08

    @Dan1:
    Cu alte cuvinte, dacă se introduce vaccinul, o să avem numai calculatoare cenuşii şi telefoane butucănoase… =)) =))

  5. Ciprian 24 October, 2011 at 09:08

    Deci pe doctor in cheama Crystal Ronaldo, dr. CR9.

  6. sendroiu 24 October, 2011 at 09:23

    @Dan1: de ce e cu dus-intors?!
    Prof Nutt a sustinut ca LSD e mai putin periculos decat alcoolul.
    Iar Steve Jobbs a murit din cauza unui cancer de pancreas, nu de ciroza decompensata …
    Alccolul e un drog periculos, chiar daca nu este ilegal …

  7. Dan1 24 October, 2011 at 09:30

    @sendroiu: Pa’ si-a fost decartat “ferm invitat să renunţe la calitatea de consilier guvernamental”! :))

  8. Bear Grylls 24 October, 2011 at 09:30

    Like it.Ca si poza pe care si-a pus-o dl.doctor.

  9. Radu 24 October, 2011 at 09:32

    Da’un vaccin antidrob, pe cand? 😛

  10. RoseN 24 October, 2011 at 09:37

    Lenea e oare boala? Ca eu asa simt luni dimineata cum ma imbolnavesc brusc, nu-mi dati careva concediu medical, ca si asa sunteti atatia doctori pe aici? :))

  11. Ciprian 24 October, 2011 at 09:40

    @RoseN: Daca vei primi concediu medical sa specifici acolo ca vei putea fi gasita pe dailycotcodac.:))

  12. 4mall 24 October, 2011 at 10:00

    @RoseN: Fara concediu! Daca vrei un vaccin, se poate discuta…

  13. sebra 24 October, 2011 at 10:06

    Azi trebuia să mă las de fumat. Mă gândesc că era bine dacă aş fi fost vaccinată contra fumatului. N-aş mai fi minţit acum, cu neruşinare, că am fumat doar 2 ţigări, când eu de fapt am fumat vreo 5. Hai 6.

  14. ela 24 October, 2011 at 10:30

    Un alt stil de umor british ?:D

  15. mifty 24 October, 2011 at 10:33

    @sebra: io n-am fumat nici una!!!
    bine nici nu m-am lăsat de fumat, dar astea sunt amănunte!!! ;))

  16. mifty 24 October, 2011 at 10:36

    @4mall: … să sperăm că doctorii n-au ză aibă prea multe vaccine d’astea jmekere la îndemână…
    nu de alta, dar nu vrem să încurce vaccinul cu cel antibărbați, da??? 😛

  17. Lucius Fascius 24 October, 2011 at 11:07

    Acesti oameni de stiinta trebuiesc opriti pana nu vin si cu ideea unui vaccin anti-alcool!

  18. acp 24 October, 2011 at 11:27

    Lesedeu nu, Carpati fara filtru nu, basamac nu, sexul oricum e rezolvat din armata…maine-poimaine ne vaccineaza si-impotriva shaormei.

  19. Sandi 24 October, 2011 at 12:36

    ‎- De ce daca nu bei,nu fumezi,nu alergi dupa femei – poţi trăi mult si bine?
    – Pentru că dacă omu-i prost, rămâne prost până la adânci bătrâneţe !

  20. CID 24 October, 2011 at 15:25

    Din cate imi amintesc,profesorul britanic a declarat ca in urma cercetarilor facute de el impreuna cu o intreaga echipa-la cererea guvernului britanic-au ajuns la concluzia ca cel mai periculos drog este alcoolul,apoi urmeaza cocaina LSD etc. si pe locul 7 nicotina ! Tot profesorul a declarat ca i se pare normal ca parlamentarii britanici sa sara in sus,ca unii ce detin importante pachete de actiuni la fabrici de bauturi alcoolice sau chiar fabrici intregi.

  21. l@ura aka green 24 October, 2011 at 15:33

    Doc, ai lasat partea cea mai interesanta pe maine? ma refer la impactul profund ce l-ar avea implementarea in judetul Vaslui; oamenii sunt nervosi aici, nu-i vaccinezi cu una, cu doua….

  22. Cristi 24 October, 2011 at 15:40

    @Sandi: Eu stiam alta varianta. Nu stiu cat de mult poti trai dar sigur viata o sa ti se para lunga. 🙂

  23. l@ura aka green 24 October, 2011 at 15:43

    @sebra: , eu asa m-am lasat, functioneaza pe baza de autosugestie, care se realizeaza citind constiincios si fara a lasa pe altadata; am gasit referinte si un link aici si am dat si eu mai departe cui a avut nevoie, cine a reusit sa termine cartea (de citit, mai!) a scapat; bafta!!

    admin, hai, nu ma trece in spam; orice fost fumator poate sa trolleze pe subiectul asta daca promite sa nu exagereze 😀

  24. Razvan 24 October, 2011 at 15:46

    Cel mai bun post de pe planeta , EVER !

  25. Sorin 24 October, 2011 at 17:41

    Este vreo legatura intre Dr. Crystal si crystal-meth? 😀

  26. dyers_eve 24 October, 2011 at 17:52

    Total de acord cu vaccinarea. Si alora vaccinati sa li se puna si un cercelus galben, de plastic. Pardon, galbenul e luat de caini. Albastru atunci, e bine?

  27. sendroiu 24 October, 2011 at 18:14

    @dyers_eve: … si la vaci e tot galben! 😀

  28. alinuta 24 October, 2011 at 18:47

    @roseN

    Lenea e boală de ficat….vezi Jerome K Jerome, 3 într-o barca, cap 1.

  29. Lecteriţa 24 October, 2011 at 23:01

    Sunt moarta de obosita, am scris azi cat a scris Lenin in toata viata lui! Dar, nu pot sa trec peste postarea lui Doc’! E prea lunga, o s-o citesc dimineata, dar citesc doo comentarii de-ale lu’ Dna1, care n-au nici o legatura cu subiectul,si ma prind eu despre ce e vorba. =))

  30. Dan1 24 October, 2011 at 23:04

    @Lecteriţa: DNA1? =))

  31. Lecteriţa 24 October, 2011 at 23:10

    @Dan1:
    hahahahaha!!!!! sa zicem Doamne Fereste!

  32. N.A. 25 October, 2011 at 00:29

    Da, da, buna treaba, vreau si eu vreo patru bucati, sa fie pentru toata casa!

Leave a reply