Postul nu e post destul

Singurătatea freelancerului de cursă lungă

Fratele Andryusha

Fiind, ca orice fire pragmatică, într-o continuă expansiune profesională, mi-am făcut cont pe vreo patru site-uri de freelancing, toate lideri absoluţi ai domeniului.

Primul dintre acestea are o interfaţă populară, logarea şi intrarea „în business” fiind cât se poate de simple, la mintea oricărui cocoş în căutare de ceva muncă extra. Imediat după prima logare, un anunţ prietenos, lăbărţat pe o jumătate de ecran, mă anunţa că sunt la numai două mii de dolari de a fi declarat „freelancer-ul anului”. Dezamăgit iniţial la gândul că freelancer-ul anului câştigă atât de puţin, mi-am revenit repede înţelegând că, de fapt, cu două mii de dolari puteam cumpăra un medalion virtual de culoare galbenă, care să apară în dreptul numelui meu, urmând astfel a impresiona decisiv potenţialii angajatori. Deşi flatat de atenţia primită, am decis să declin, deocamdată, generoasa ofertă, de teamă să nu-mi încarc prea mult agenda şi să nu fac faţă tuturor solicitărilor.

Al doilea site are o interfaţă un pic mai alambicată. Aici, user-ul nu numai că îşi poate face cont şi încărca gratuit mostre din opera sa, dar are posibilitatea (şi chiar obligaţia) să urmărească licitaţiile în toate fazele lor, de la plasarea ofertei proprii şi până la acceptarea finală a celor depuse de alte persoane. Numărul permis de licitaţii este mult mai redus decât în cazul primului site, cel mai probabil din dorinţa de a conferi un plus de eleganţă afacerii, dar şi de a proteja organele interne ale freelancer-ului de ceea ce se numeşte, în mediile simple, „oftică”.

Cel de-al treilea site este un site dedicat eminamente job-urilor din Perfidul Albion. (Am aflat acest amănunt după realizarea contului dar am optat pentru a-l păstra, din pură curiozitate). Nu aveam să regret decizia luată, meseria de arhitect părând a fi percepută în mod diferit în Regat. Ca să vă dau câteva exemple, se pare că în Marea Britanie nu e niciun fel de problemă ca, pentru suma de 100 de lire, cineva să realizeze proiectul complet al unei locuinţe cu 3 nivele, incluzând aici toate specialităţile şi demersurile necesare. Cunosc persoane, domiciliate în cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, care s-ar simţi de-a dreptul jignite să meargă după un simplu aviz pe banii ăştia dar se pare că englezii ştiu cu adevărat valoarea banului. Un alt capitol, la care arhitecţii români par a se deosebi în mod decisiv de cei britanici, este cel al efectuării curăţeniei la domiciliu. Practic, nu trece o zi în care să nu primesc pe mail cereri pentru curăţat covoare, mici reparaţii de tâmplărie, grădinărit şi alte asemenea activităţi casnice. Dacă-mi desăvârşeam studiile de arhitectură în Anglia, nu aş fi avut, probabil, niciun fel de problemă în a răspunde pozitiv unor asemenea solicitări, din păcate şcoala românească de profil se dovedeşte a fi deficitară şi la acest capitol, aruncând pe piaţă arhitecţi slabi, insuficient formaţi pentru profesie.

Am păstrat la urmă contul de pe cel de-al patrulea site, întrucât am încetat a-l mai vizita, la scurt timp după ce l-am făcut. Acest site este unul elitist, freelancer-ul trebuind să dea, la realizarea contului, pe lângă banalele date de contact şi citate favorite din domeniul de expertiză, precum şi slogane despre care crede că-i definesc cel mai bine personalitatea sau opera. Inutil de precizat, cred, că pe acest site nu am reuşit să licitez nici un job, fiecare tentativă de a mea fiind însoţită de mesajul că n-am licitat la secţiunea care trebuie, deoarece contul meu este înscris la altă profesie, iar schimbarea profesiei asociată contului se poate efectua după ce trec 2 săptămâni. Evident, după aproximativ o lună de încercări, am renunţat, nu fără a păstra o amintire preţioasă despre măreţia unui site în care freelancer-ul este tratat cu adevărat la nivelul pregătirii sale profesionale şi intelectuale, ca să nu mai vorbim despre calităţile sale morale şi umane, în genere.

– va urma –

Share:

45 comments

  1. camionagiu 15 October, 2011 at 11:37

    Vă înţeleg perfect, domnule profesor! Aşa păţim şi noi, şoferii profesionişti care ne asigurăm mereu când intrăm pe VERDE în intersecţie (nu ca în banc, pe roşu

    Mă duc la Irinel Columbeanu să mă angajez, se uită la mine de sus (îşi făcea de lucru prin pod exact la momentul întâlnirii cu înălţimea mea, coincidenţă…) şi mă întreabă cât vreau.
    Zic:
    – 7000 de euro!
    – Aoleu, dar şoferului dinainte îi dădeam 12 milioane lei vechi şi era mulţumit.
    – Da, şefu, dar mie nu-mi place de Moni, ca lui, şi oricum n-o mai aveţi.

    M-au bătut degeaba bodiguarzii plătiţi cu 20 milioane de vechi

  2. Ciprian 15 October, 2011 at 11:38

    Casa de piatră!

  3. dc 15 October, 2011 at 13:08

    Aaaa…pai pentru nisa IT e obligatoriu asta de mai jos 😀 :
    http://rentacoder.com

    URL-ul e mai mult decat sugestiv (intre timp vad ca s-a rebotezat…o fi o tehnica noua de agatat :d )

    PS: slogan/sloganuri 😉

  4. andryusha 15 October, 2011 at 13:22

    Ca să nu mai vorbim despre singurătatea bloggerului de cursă lungă în week-end, când toată lumea îngheaţă pe terase… =)) =))

  5. ErRon 15 October, 2011 at 13:29

    Frate Andryusha, esti de vis!
    Emotionant demersul tau de crestere profesionala, dar, din pacate, te lovesti, ca multa lume, de neintelegere si rea-vointa! Succesuri, oricum!
    😀

  6. andryusha 15 October, 2011 at 13:34

    @ErRon:
    Aş mai putea menţiona, în cazul meu, şi o aversiune cronică faţă de scuturatul covoarelor, precum şi distanţa de câteva mii de kilometri ce mă separă de supuşii Majestăţii Sale. 😀

  7. Cosmin 15 October, 2011 at 13:35

    E lejer ca freelancer, dar nu iti garanteaza nimeni banii

  8. mifty 15 October, 2011 at 13:38

    @andryusha: pictează și tu cubist.
    poți declara că te inspiră picasso, miro, dali, mifty… 😀

  9. Dan1 15 October, 2011 at 13:55

    @andryusha: De singuratatea troll-ului de cursa lunga ce sa mai vorbim! =))

  10. Cms 15 October, 2011 at 13:56

    @andryusha: Eu am un prieten arhitect care făcea pe taximetristul la Cluj. O fi prins o ofertă de nerefuzat de pe vreunul din site-urile astea de expansiune profesională? 🙂

  11. mifty 15 October, 2011 at 14:11

    @Cosmin: … mai ales dacă licitezi vs indieni, sau mai nou, chinezi…
    să ajungi să prestezi pe 10$ treabă de cel puțin 300$, e cea mai proastă afacere (pentru tine)…

  12. andryusha 15 October, 2011 at 15:12

    @mifty:
    Multă lume confundă arhitectura cu pictura deşi, după opinia mea, se aseamănă mult mai mult cu dansul şi manierele elegante… =)) =))

  13. andryusha 15 October, 2011 at 15:14

    @Dan1:
    E cea mai sfâşietoare singurătate posibilă. Dar şi cea mai nobilă, după Herodot… =))

  14. andryusha 15 October, 2011 at 15:15

    @Cms: Ehei, dacă era Grippen mai tinerică, cum mă reconverteam eu profesional… =)) =))

  15. andryusha 15 October, 2011 at 15:24

    De la Fratele Andryusha câte un like la toată lumea, să simţim că-i week-end!!!

  16. l@ura aka green 15 October, 2011 at 15:47

    @andryusha: si sincere felicitari – fara numar, fara numar….
    @Dan1: in ziua de azi e greu sa fii si troll

  17. mifty 15 October, 2011 at 15:47

    @andryusha: … dacă mă uit la ce cutii de chibrituri ”proiectează” toată lumea de ceva vreme, ”casa scânteii” sau ”casa poporului” par niște dezmățuri estetice!!! :))

  18. andryusha 15 October, 2011 at 15:52

    @mifty: Deliruri, am putea spune. :))

  19. andryusha 15 October, 2011 at 15:52

    @l@ura aka green: Merci. 🙂

  20. Sandi 15 October, 2011 at 16:36

    Dumnezeu s-a săturat că lumea tot trecea din Rai în Iad şi invers. A hotărît să facă un gard între Rai şi Iad. A chemat pe organizatorul de licitaţii, pe Sf. Petru, şi i-a cerut să-i găsească pe cei mai buni constructori.

    Sf. Petru, după îndelungi licitaţii electonice, a adus în faţa Domnului 3 constructori: un francez, un american şi un român.

    Dumnezeu îi ia la întrebări:

    – Francezule, cu cît îmi faci gardul?
    Francezul răspunde:
    – Cu 5000 de euro. Folosesc tehnologie franceză de ultimă generaţie, muncitori chinezi toţi unu şi unu.
    – Americanule, cu cât îmi faci gardul?
    Americanul răspunde:
    – Cu 10000 de euro, dar folosesc tehnologie de ultra-noua generaţie, stâlpi cu senzori de mişcare, fire wireless, camere de filmat prin satelit cu servere pe internet ,etc.
    – Românule, cu cât îmi faci gardul?
    Românul răspunde:
    – Păi, cu 15000 de euro.
    – Da ce faci de banii aştia ? întreabă Domnul.
    – Păi (apropiindu-se de urechea Domnului), iţi dau Ţie 5000 de euro că mi-ai dat licitaţia, 5000 de euro îi ţin eu că am câştigat licitaţia, iar restul de 5000 îi dăm francezului să facă gardul.
    MORALA:
    Cam aşa se realizează cele mai multe investiţii în România, printre care şi … construirea de autostrăzi.
    Aţi auzit vreodată de gard între Rai şi Iad ?
    – Nu… – Nici de autostrăzi în România.

  21. Cms 15 October, 2011 at 16:43

    @andryusha: Lasă, Frate Andryusha, că noi, care am rămas să te citim, suntem sociopaţi de calitate, cu instinct de supravieţuire, nu ca ăia care socializează pe frigăraia asta şi se întorc acasă cu domnişoara Gripă şi domnul Guturai. :))

  22. andryusha 15 October, 2011 at 16:57

    @Cms:
    Adevărat grăieşti. Nimeni nu te poate încuraja mai bine decât un sociopat de calitate. =)) =))

  23. mifty 15 October, 2011 at 17:10

    @Cms: … ceea ce ar însemna că numai bisexualii socializează pe o vreme ca asta!!! :))))

  24. RoseN 15 October, 2011 at 17:10

    @andryusha: Totusi, cu concursul, cum e cu concursul? 😀
    P.S. deloc, dar deloc nu stii sa profiti de nitica publicitate :))

  25. andryusha 15 October, 2011 at 17:16

    @RoseN:
    Am punctaj maxim (sau aproape de maxim) după prima probă. (Împreună cu alţii, deocamdată 😉 ). În altă ordine de idei, spune-mi cum aş putea profita de publicitate şi de care publicitate e vorba. Luminează-mă. 😀

  26. RoseN 15 October, 2011 at 17:32

    @andryusha: Pai zi si tu asa:
    BUUUUUUUUEEEEEEEIIIIIII stimati Cotcodaci, sa va hliziti la comentariile mele va place, ha? Da’ sa treceti pe la mine pe blog cand e nevoi de voi, nu pre, mmmm?:))
    Apeleaza si mataluta la aaaaaa…sufletul generos al comentatorilor si mai ales comentatoarelor acestui minunat site de pe internet =))

  27. andryusha 15 October, 2011 at 18:16

    @RoseN:
    Ei, lasă. Mai intri tu din când în când şi asta pare a fi suficient… 😉 :))
    Şi cu Ina_adevarata, ca să nu fiu nedrept… 🙂

  28. RoseN 15 October, 2011 at 18:19

    @andryusha: Hahahahaa =)) ma pot chiar dedubla daca-i nevoie =))

  29. sebra 15 October, 2011 at 19:25

    @Andryusha,
    Pentru 1000 de dolari îţi fac eu un medalion. Nevirtual. Numa’ culoarea să mi-o spui!

  30. sebra 15 October, 2011 at 19:34

    @andryusha:
    Ei lasă că mai intră şi alţii, chiar dacă nu lasă urme vizibile. 😀

  31. andryusha 15 October, 2011 at 19:34

    @sebra:
    Sigur, acuma, după ce au venit alţii cu ideea, vă pricepeţi cu toţii…
    =)) =))

  32. sebra 15 October, 2011 at 19:39

    @andryusha:
    Ideea mea e nouă: îţi dau voie să-ţi alegi singur culoarea. Sau, chiar aş putea să-ţi dau voie să ţi-l faci singur. Dar ăsta e un pic mai scump. 1500!

  33. andryusha 15 October, 2011 at 19:40

    @sebra: 2000, dacă am voie să pun eu materialul şi batem palma! =)) =))

  34. JULIUS 15 October, 2011 at 19:54

    Frate Andryusha, mereu am vrut sa te intreb: tu esti arhitect-arhitect, sau asa, ca George Costanza?

  35. andryusha 15 October, 2011 at 20:01

    @JULIUS:
    Păi, dacă eram ca George Costanza, mai umblam eu ca fraierul pe site-urile de freelancing?… :))

  36. Dan1 15 October, 2011 at 20:35

    @JULIUS: Nu te mai uita bre la prostii de-alea, uita-te mai bine la Al Bundy! E muuult mai subtil! =))

  37. Oricine 15 October, 2011 at 20:37

    Io nu comentez, da’ rad…pot?! =))
    Sunteti de cosmar…! =))

  38. Dan1 15 October, 2011 at 20:37

    Si am jurat ca nu mai trollez comentez când sunt manga! Ete ca nu pot! =))

  39. Dan1 15 October, 2011 at 20:42

    @Oricine: De vis, daaa? De vis suntem, nu de cosmar! =))

  40. Cms 15 October, 2011 at 20:56

    @Dan1: Ei, acum e momentul să te punem noi să promiţi că vii la petrecere. Deşi există riscul să nu-ţi mai aminteşti nimic mâine dimineaţă… :))

  41. N.A. 15 October, 2011 at 21:59

    @Dan1: Noroc! Hâc!

  42. N.A. 15 October, 2011 at 22:00

    Frate Andryusha, lasa prostiile. Vrei promovare si contractari – vino la petrecerea de lansare, vor fi numai moguli unu’ si unu’!

  43. andryusha 15 October, 2011 at 23:19

    @N.A.:
    Aş veni dar, cum să-ţi spun, eu stau într-un cartier mai îndepărtat… 🙂

  44. mifty 15 October, 2011 at 23:47

    @Dan1: când ești manga???
    adică așa http://www.flogup.net/fotos/09/03/17/1453424.jpg ??? 😀

  45. N.A. 16 October, 2011 at 23:45

    @andryusha: Vino cu rata :))

Leave a reply