Postul nu e post destul

Malaria – curs practic în Delta Nigerului

Ionuţ Şendroiu, medic de bord

După trei săptămîni petrecute pe o platformă de foraj ancorată în Golful Benin, am fost informat că trebuie să asist la un training privind malaria. Cel mai potrivit loc din lume pentru a studia malaria pe toate părţile, începînd cu flegma ţînţarului anofel şi terminînd cu ficatul unui bolnav în criză, este, fără îndoială, Delta Nigerului. Atmosfera sufocantă din smârcurile acestui paradis botanico-zoologic oferă toate condiţiile pe care şi le poate dori parazitul care transmite boala.

Două vorbe despre boală
Malaria este transmisă de un parazit numit plasmodium. Pe Terra există patru tipuri de plasmodium, ceea ce va să zică patru feluri de malarie. Cele mai mari ravagii le face, de departe, parazitul care bîntuie prin Africa Ecuatorială, Plasmodium falciparum, care ucide în fiecare an circa un milion şi jumătate de de copii sub 5 ani. Uneori atacul este atît de violent, încît între momentul în care copilul bate mingea prin faţa colibei şi deces trec ceva mai puţin de 48 ore. Familiile africane îşi numără doar copiii care au împlinit 5 ani. De exemplu, Ebiumene, un steward de pe platforma noastră, mi-a spus că are 3 copii, plus o fetiţa de 2 ani, ceea ce inseamnă 3 copii peste 5 ani şi o fetiţă care ar putea muri în momentul în care stăm de vorbă şi pe care nu o poate pune, deocamdată, la socoteală. De obicei, după vîrsta de 5 ani, locuitorii Africii de Vest devin semi imuni la malarie.
Imunitatea la malarie a unui european este aceeaşi cu imunitatea unui nou născut african.

Un Bourbon şi patru sticle de riesling
Sub aceste auspicii pline de optimism şi adrenalină, m-am îmbarcat pe nava Bourbon Atlantide cu destinaţia Onne Port, unde urma să ancorăm după un voiaj de 22 ore.

Era un vas sub pavilion norvegian, care flutura în vînt alături de drapelul Nigeriei, în ale cărei ape teritoriale ne aflam. În portul Cape Town am intrat ghidaţi de nava pilot «Merlot», iar din Camerun ne-a scos un remorcher ce se numea «Lady Tequila», aşa că norvegianul «Bourbon» îmi inspira foarte multă înceredere. Dacă un armator din Brăila şi-ar boteza şlepul «Busuioacă de Bohotin», ar da probabil faliment, dar se pare că în Africa, ambarcaţiunile au mai degrabă nume de băuturi decît de femei.

– Jiveli! m-a salutat capitanul care s-a dovedit a fi croat.

– Jiveli! ne-am strîns mîinile şi ne-am îmbrăţişat. Din cei 4 ofiţeri, 3 erau croaţi, unul polonez.

– E prea cald pentru norvegieni, mi-a explicat căpitanul. Ceilalţi 16 membri ai echipajului erau nigerieni.

Mi-am dus bagajele în cabină şi ne-am intîlnit apoi în salonul de fumat, la un vin. Alb, sec, sudafdrican, pe cuburi de gheaţă.

– Nu luaţi pastile de malarie? l-am întrebat pe căpitan, după ce a destupat a treia sticlă.

Aveam şi eu o problemă. Profilaxia malariei în Africa de Vest se face cu un medicament numit Malarone, care trebuie luat in ritm de o bulină pe zi. Ca fapt divers, 12 tablete de Malarone costă 53 Euro. Partea proastă e că nu merge cu alcool.

– Malarone?! Eu!?! s-a mirat căpitanul, de ca şi cum l-aș fi întrebat dacă bea benzinaă. Bleah! Mă face să vomit după prima bere.

– Păi, mîine la prînz ancorăm în Delta Nigerului, zic. Nu e plin de ţînţari?

– Ohohoho! Şi încă cum! Ia uite aici, doctore! mi-a arătat încheieturile mîinilor şi picioarelor. Credeai că sînt tatuaje?

Era ciuruit. Mi-ar fi amintit de Sergiu Nicolaescu, dar o muşcătură de ţînţar în Africa ecuatorială nu prea poate fi tratată ca un fleac.

– De câte ori te-ai îmbolnăvit de malarie? l-am luat direct.

– Niciodată. Mă feresc cu gin tonic.

Apa tonică făcută corect conţine chinină, dar căpitanul nu arăta ca un tip care pune prea mult tonic în gin.

– Cred că ginul face ca sîngele să miroasă într-un fel care nu lasă ţînţarul să se apropie. Noi, de obicei, radem un shot de gin cu vreo oră înainte să intrăm în gura fluviului şi continuăm cu un gin tonic la 2-3 ore, tot timpul cît stăm ancoraţi. Ideea e să nu bei prea multe beri, că diluează aroma de gin. Da’ o bere, două merg.

– Bine, zic, da’ totuşi eşti plin de muşcături de ţânţari. Zici că ginul îi ţine la distanţă.

– Eeeee, astea sînt de la un grătar pe punte, săptămîna trecută, cînd am băut vin roşu. Nu mai intra ginu’ deloc şi am uitat complet.

Pînă la urmă ne-am îmbătat şi am adormit afară. Cînd ne-am trezit, dimineţa, arătam toţi aşa …

Adevărul e că este cam aiurea să bei gin după vin roşu, căpitanul avea dreptate. Dilema mea era însă cum va merge tableta de Malarone după atâta riesling. Căpitanul mi-a spus că va merge prost şi nu aveam nici un motiv să îl contrazic. Am aruncat-o în closet.

– ultima parte, la 11:30 –

Share:

24 comments

  1. dyers_eve 30 September, 2011 at 08:08

    Concluzie: de la vin rosu faci malarie.
    “Pentru sanatatea dumneavoastra, consumati cel putin un litru de gin pe zi. Sau mutati-va din Nigeria.”

  2. Pentru de dimineață | aghiuţă 30 September, 2011 at 08:20

    […] Curs de călătorie în Delta Nigerului. […]

  3. andryusha 30 September, 2011 at 08:30

    Aşa de repede şi-a făcut efectul? În 3 ore jumate?!…

  4. Dan1 30 September, 2011 at 08:35

    Cred ca salutul corect ar fi fost “Jidvei!” (în conditiile date). Ce-i aia “Jiveli!”?! =))

  5. George 30 September, 2011 at 09:08

    Inca o utilitate a alcoolului :))

  6. Lecteriţa 30 September, 2011 at 09:16

    Pentru matusa-mea Zoica, absolut toate bolile trec cu ventuze. Indiferent ca e cu agent patogen sau traumatism, ca e contagios sau nu, ea vine cu cutia de ventuze si incepe, cu manecile suflecate, sa se miste ca inghititorul de flacari, de la circ. Asa ca v-o recomand pe Zoica, pentru Delta Nigerului

  7. Lecteriţa 30 September, 2011 at 09:22

    Am uitat sa precizez ca sticla de vin, tre’ s-o bea ea, inainte.

  8. Sabotor 30 September, 2011 at 09:41

    @Dan1
    E un indemn la “tuca-i gura, usca-i fundul” in sarba/croata/etc. Adica cum am zice noi, noroc.

  9. ady 30 September, 2011 at 09:41

    da’ cate zile trebuie luate bulinele alea? ok, ritmu’ l-am pricipit, da’ durata: pe tot parcursul sejurului? inainte, in timpul si dupa? sau cum.
    eu m-am trezit azi-dimineata blonda. fie-ti mila.

  10. dush 30 September, 2011 at 10:04

    mah, inseamna ca de asta barbatii familiei vin prastie de la pescuit, absolut intotdeauna?

  11. Tetelu 30 September, 2011 at 10:32

    Mi se pare corect, daca nava se numeste Bourbon Atlantide sa aiba un capitan care bea gin, daca s-ar fi tratat cu Malarone, nava s-ar fi numit Penicilina Iasi

  12. anti-lolita 30 September, 2011 at 11:05

    hm…am luat malarone o luna, dar nu stiam ca nu se combina cu alcoolul.

  13. Rada 30 September, 2011 at 11:05

    Pentru prevenirea gripei ce folosim? Ca n-a mers mai nimic.

  14. ienihabarnam 30 September, 2011 at 11:26

    @Dan1: sincer, eu asa am si citit 😀

  15. Insignifianta 30 September, 2011 at 13:30

    @Lecteriţa: Si dupa ventuze? Nu unge locurile inrosite cu niste crema de galbenele? Ca si asta e leac universal, am auzit.

  16. RoseN 30 September, 2011 at 13:51

    @Insignifianta: Auzi Signi ca ne certa Cougarul ca cica ii scadem traficu pe blog =))
    Ia breeeee @All intrati pe site, hai sa caut eu un link d’ala frumos din care sa nu pricepeti nimic, da’ nu-i bai ca-n viata nu toate-s roz (poate eu =)) )
    ia d’aici
    No asa-i bine???! se aude?!

  17. mifty 30 September, 2011 at 14:10

    ”Dacă un armator din Brăila şi-ar boteza şlepul «Busuioacă de Bohotin», ar da probabil faliment, dar se pare că în Africa, ambarcaţiunile au mai degrabă nume de băuturi decît de femei.”
    hmmm… unde naiba ai văzut o ambarcațiune oarecare pe care s-o cheme ”chiloței”, ”sutien” sau ”bikinei”??? :))))

  18. Insignifianta 30 September, 2011 at 14:25

    @RoseN: Nu, nu sunt eu Adi. 😀 Joci la două capete. ..Ăsta e postul lui doc Şendroiu… Să nu zici că nu ţi-am zis!

  19. RoseN 30 September, 2011 at 14:26

    @Insignifianta: Nici eu, nici eu :)) ti-am mai zis, noi suntem doo doamne :))
    si…barbatii astia-s teribili de nerecunoscatori =))

  20. kilroy 30 September, 2011 at 23:31

    @Lecteriţa: Se pot folosi ventuzele in loc de pahare?

  21. Sendroiu 1 October, 2011 at 10:04

    @ady: Cu 48 ore înainte de plecarea spre tara in care exista risc de malarie, pe tot parcursul sederii in zona plus 7 zile după întoarcerea acasă. Adică, dacă pleci pt 10 zile in Congo (de exemplu) trebuie sa iei 2 plus 10 plus 7 tablete de malarone. Egal 19 tablete, adică vreo 100 euro.

  22. sendroiu 1 October, 2011 at 19:50

    @anti-lolita: inseamna ca ai un stomac si un ficat de invidiat. In profilaxia cu malarone depinde mult de ce & cat bei si de starea in care se afla tubul digestiv in acel moment al vietii 😉

  23. camionagiu 1 October, 2011 at 20:05

    aha, in cazul asta dati-i lui Jul niste malarone cu bericioaica, o sa le manance ca pe bomboanele agricole

  24. anti-lolita 4 October, 2011 at 18:44

    Conteaza si ce fumezi? 😀

Leave a reply